Wikipedia:ČKNMNW/Balboism

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Balboizam predstavlja subkulturni, duhovni pokret, zivotnu ideologiju, te kodeks moralnih nacela. Specifican po svojoj organizaciji i strukturi, ne dopusta jasno definiranje i klasificiranje te se moze posmatrati kao svojevrstan kulturoloski fenomen.

Prema pouzdanim navodima Balboizam je dobio ime prema filmskom junaku poznatom kao Rocky Balboa.

Nastanak[uredi izvor]

Balboizam je internacionalni pokret koji obuhvata pristalice sirom svijeta. Smatra se da je nastao prvih godina 21.stoljeca ( 2002,2003) u SAD-u , kao reakcija mladih na kultni serijal Rocky filmova. Ipak, postoje indicije koje ukazuju na drugacije stavove o nastanku ovog pokreta. Mnogi vjeruju da je Balboizam zapravo utemeljen na Balkanu, tacnije u Bosni i Hercegovini. Nastao je ,dijelom kao reflekcija na Rocky filmove, ali je podrazumijevao mnogo slozeniju viziju i percepciju stvarnosti i zivota.

Opste crte[uredi izvor]

Balboizam sadrzi nekoliko izvora svog ucenja. Moze se posmatrati kao mozaik pozitivnih tendencija, uokvirenih u jednu skolu. Muhammad Ali, njegov lik i djelo predstavljaju mozda i centralnu figuru pokreta. Upornost, sampouzdanje i neposrednost Rocky Balboe; kontraverznost Diega Maradone, uticaj pop ikone Michael Jacksona, umjetnicki genije Sergej Jesenjina; otvorenost uma, kosmopolitizam, snaga prijateljstva, dijaloga, jasni stavovi o globalnim temama, potencitanje duhovnih vrijednosti i moralnih stavova - predpostavlja se da su navedene karakteristike bitno odredile koncepciju i nacin funkcionisanja Balboizma.