Wikipedia:ČKNMNW/Genesis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Šablon:Infokutija muzićki sastav Genesis su jedna Britanska muzićka grupa što je osnovana 1967 godine. U svojoj karijeri, prodali su preko 500,000 primjeraka svojih albuma i razprodali preko 1,000 koncerata.

U prvoj postavi grupi su bili: Peter Gabriel (vokal), Anthony Philips (solo gitara), Mike Rutherford (ritam, bas gitara, prateći vokal), Chris Stewart (bubnjar), i Tony Banks (klavijature). Zbog slabog zdravlja i pozornićkog straha, Anthony Philips se iskljućio iz bend-a nakon samo 2 albuma 1970 godine. Na njegovo je mjesto došao Steve Hackett, ali bendov najveći gubitak bio je 1975 god. kad je otišao Peter Gabriel. Peter Gabriel nije samo bio dobar pjevać, ali je isto tako imao naviku mjenjanja kostima uživo. Tadašnji Phil Collins (bubnjevi i prateći vokal) je preuzeo funkciju i da bi mu pomoglo, Bill Bruford (i kasnije Chester Thompson) je bio izabran. Hackett isto tako odlazi 1977 godine i gostuje solo gitarist Daryl Steumer.

U 2007 godini, Genesis su otišli na turneju Sjeverne Amerike, i Evrope da proslave 40 godina zajedno. Koncerti su bili dosta dobri, ali naj nezaboravnija eventa te turneje je bila koncert u Italiji 14 maj, 2007 godine u Romeovom Circo Massimo pred publikom od 500,000 gledalaca.

Istorija[uredi izvor]

Prve Godine: 1967-1970[uredi izvor]

Genesis su osnovani 1967 godine dok su Peter Gabriel i Tony Banks išli u školu u Charterhouse-u. Asocijacije su bile školske grupe Garden Wall i Anon. Bendova prva namjera je bila da uspostave partnerstvo tekstopisa, ali su se odlućili da poćnu da izvode sobstvenu muziku iz razloga da nikog nisu mogli naći da im snima.

Charterhouse-ov bivši Jonathan King je održao koncert dok su njih dvoje još uvjek bili na studiju. Od tada su se dodali Anthony Philips, i Mike Rutherford u bendovu postavu. Poslje svirka Gabriel je dao King-u demo kasetu od bend-a, i King-u se baš svidjelo i odlućio da ih upiše u rekordni ugovor. King je sam bio tekstopisac i imao hit sa pjesmom "Everybody's Gone to the Moon" (Svi idu na Mjesec). Nakon prjedloga za ime Gabriel's Angel (Gabrielovi Anđeli) King ih je prozvao Genesis. "Mislio sam da je to dobro ime, i poćetak novog zvuka i osjećaja."


U sredini 3 mjeseca, 1969, Decca Records izdaje bendov dejbujtski album From Genesis to Revelation. Album je imao mnogo promjena a najnedavnija "The Genesis of Genesis." Za vrjeme snimanja se iskljućio Chris Stewart i dolazi mu na mjesto John Silver. Jonathan King je bio producent i dodao žice i orkestar. Prvi singl, "The Silent Sun" (Tiho Sunce) izdat je 1968 godine. Mada je album slabo prodao i imao slabe kritike, King je predložio da bend ipak ode u karijeru u muzici.

John Silver-a je zamjenio John Mayhew prije snimanja drugog albuma Trespass 1970 godine. Sad je bend imao dobar miks u studiju i na koncertima koji su imali tamne melodije, i Gabriel-ove promjene kostima. Trespass je namjestio stage za sve njihove albume iz 70-ih godina. Imali su duge komade, i promjena u vremenskom podpisu kao na primjer Gabriel-ova pjesma od 9 minuta "The Knife" (Nož).

Slabo zdravlje i redovni pozornićki strah je natjeralo Anthony Philips-a da napusti bend 1971 god. odmah poslje Trespass albuma. Bend je tada odabrao Steve Hackett-a za njegovog zamjenika. John Mayhew je isto tako otišao i bend je bio bez bubjnjara dok nije došao Phil Collins. Collins je imao audiciju kod Gabrielovih roditelja koju je prošao i postao podpuni zamjenik od svih 3 prošla bubnjara.

1971-1975: Godine Peter Gabriel-a[uredi izvor]

U 1971 godini Genesis izdaje treći album Nursery Crime. Na ovom albumu se nalaze pjesme kao "Music Box". Ovo je prvi album na kojim se Hackett i Collins defintivno pojavljaju za prvi put. Bend je odabrao dva ton majstora koji su odmah odustali i John Burns je defintivno bio novi ton majstor za sledeći album.

Foxtrot je izdat u Oktobru 1972 godine i ima šta se smatra kao jedan od najboljih radova bend-a. To je pjesma od 23 minute "Supper's Ready". Drugi hit je bio pjesma "Watcher of Skies". Gabriel je sada dobio podpunost na pozornici sa kostimima, i prvi koncertni album Genesis LIVE je izdat 1973 godine za vrjeme turneje i promocije Foxtrot album-a.

U sredini 11 mjeseca 1973 godine izlazi Selling England by the Pound. Ovaj album ima pjesme "Firth of Fifth", i I Know What I Like (In your Wardrobe). Obadvije pjesme su dio koncetnog repertoire-a a drugi postao je pravi hit u Najboljih 40 na #17. U isto vrjeme, Genesis su poćeli ugovor sa novim maniđerom Tony Smith koji je poćeo da upisuje sve njihove pjesme od tada.

1974 godine Genesis su izdali dupli album Lamb Lies Down on Broadway. Ovo se radi o Rael-u iz Puerto Rica koji stanuje u New York-u i bori se za slobodu. Za vrjeme albuma dosta je bilo komunikacije sa bendom. Gabriel je pisao tekstove, a drugi članovi grupe su pisali muziku. Konceti su bili naj veseliji u to doba, i bilo je mnogo kostima i efekata. Bend je išao na svjetsku turneju za promociju album-a koja je trajala do ljeta 1975 godine.

1975 godine je isto tako Gabriel rekao svima da bi ih napustio. Ovo je znaćilo veliko razoćarenje svima. Koncerti nikad više nebi bili isti bez Gabrielovih promjena kostima i odlićnog govora. Bend bi od tada morao da poćne da pravi audicije za nekog novog pjevaća u bend.