Wikipedia:Čaršija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu


Kultura izražavanja i ostalo[uredi izvor]

Krajnje je vrijeme da se sa nekim oblicima komunikacije na ovom projektu prestane! Vrijeđanja, osobni napadi,šovinizam i primitivno vrijeđanje nemaju šta tražiti na wiki. Ranije se moglo potegnuti izraz "akademski nivo", ali izgleda toga nedostaje mnogim korisnicima. Ako ovako nastavimo, projekat će sam od sebe ugasiti. Poznata su mi mišljenja nekoliko kolega, koje i osobno poznajem, a koji su nas zbog izratitog šovinizma (citat) napustili. Takođe zloupotreba administratorskih prava, krši moralne kodekse onih koji su ta prava zaslužno dobili od zajednice.Pozivam sve kolege na nivo komunikacije koji zaslužuje ovaj projekat.(ergo:psuje se u birtiji)!--AnToni(R) 18:51, 16 novembar 2016 (CET)

Google.ba[uredi izvor]

Ne znam za Vas ali mene već duže vrijeme nervira google prikazivajući prvo članke hr, sr, sh.. pa čak i en, de i ostalih wikipedija na početku. Sva je sreća ako bs wikipediju prikaže na prvoj stranici pretrage :D --Golden Bosnian Lily (r) 20:43, 12 decembar 2016 (CET)

I mene isto. Prije godinu dana je ista rasprava bila na Pijaci srpskohrvatske Wikipedije, ne znam ishod. --Munja (razgovor) 21:16, 12 decembar 2016 (CET)
Eh, nije samo to u pitanju. Također nema Knowledge Grapha. Uporedi(te) google.hr, google.rs, google.com i google.ba. Pored raznih informacija, tu su i linkovi ka člancima na Wikipediji u samoj kutiji (poslije opisa), a ovamo doslovno ništa... :-/ Ali šta ćemo... valjda će se ovi iz Googlea sjetiti da to dodaju kad-tad ili da barem prioritiziraju Wikipediju na bosanskom jeziku na google.ba (ili uopćeno ako je u postavkama odabran bosanski). Ne vjerujem da mi išta možemo uraditi po tom pitanju. – Srdjan m (razgovor) 21:21, 12 decembar 2016 (CET)

New way to edit wikitext[uredi izvor]

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --20:32, 14 decembar 2016 (CET)

Antonio Di Natale[uredi izvor]

@Golden Bosnian Lily, @Topnik95, @Kensxy, @Migerr – ko će prije? :-) (Nije važno ko za koga navija, čovjek je zaslužio članak.) – KWiki (razgovor) 01:17, 27 decembar 2016 (CET)

@KWiki, i Gabriel Batistuta, Franz Beckenbauer, Xavi, Lilian Thuram, Gerd Müller, Frank de Boer, Fabio Cannavaro, Luís Figo, Manuel Sanchís Hontiyuelo, Dino Zoff... također su zaslužili malo više pažnje ;) Malo sam u gužvi s vremenom i planovima ali obećavam pomoć ;) --Golden Bosnian Lily (r) 19:24, 27 decembar 2016 (CET)
Vala, sjeti se i naše legende Fahrudina Omerovića! --سلام - C3r4r2d2 19:27, 27 decembar 2016 (CET)
Ma znam. :) Moglo bi ih se tu još najmanje toliko dodati, ali korak po korak. Niko ništa ne mora, čisto da je jasno. A Omerovića smo imali, ali sam ga izbrisao jer je imao kutiju i jednu rečenicu. – KWiki (razgovor) 19:40, 27 decembar 2016 (CET)
Biće mi čast napisati koju o popularnom Totou, ali i ostalim legendama ovog sporta :) - Migerr (r) 15:14, 28 decembar 2016 (CET)

Yahadzija[uredi izvor]

@KWiki, @Munja, @Palapa i drugi: Zar svima vama ne smeta njegovo ponašanje i ophođenje s ljudima? Zar vama ne "bode" u oči njegovo aljkavo uređivanje, propusti, podj****anje itd. senilnost, zaboravnost, (opet ću ponoviti) aljkavost, a najviše od svega "podmetanje" jedne te iste (svoje) literature za 1. razred srednje škole u svakom članku od "proizvodnje sira" do "Cvrcke, Šipraga i ostalih sela" odakle se dotični šljego. Jesam li ja uvijek ovdje "crna ovca" od administracije? Zašto ste izabrani nego da rješavate ovakve i slične probleme? Nije administracija samo blokirati vandala i obrisati grafite nego i pozabaviti se suštinom.--سلام - C3r4r2d2 08:18, 28 decembar 2016 (CET)

"Ostavite raspravu zbog malo dobra u njoj. Ostavite raspravu zbog male koristi od nje jer o­na prouzrokuje neprijateljstvo među braćom." - Taberani

--Golden Bosnian Lily (r) 08:49, 28 decembar 2016 (CET)

Super, tako su mogli reći i borci 501. i 502. bihaćke, za one dolje u Krupi ili Bužimu, Čojluk ili Suha Međa su njihov problem, šta nas to briga. Isto su mogli reći i ovi u St. Gradu, Dobrinja i Stup nisu naš problem, šta me briga ako padnu.--سلام - C3r4r2d2 08:59, 28 decembar 2016 (CET)
U pravu si, nema šta. Mislim, u pravu je i GBL s ovim hadisom, ali nekad se mora "u bitku". Priznajem da ovakav slučaj nigdje nisam vidio i da živ ne znam šta bih s njime. Čovjek je "težak" za trojicu. Ako će se već blokirati, onda neka bude na neodređeno jer očito je da se stvari vrte u istom krugu (plus ono da se "stara grana ne savija"). Hvala mu za članke (nevezano za podmetanje literature), ali nije sve u njima. – KWiki (razgovor) 11:57, 28 decembar 2016 (CET)
Nisam za trajno blokiranje (da jesam uradio bih davno), čovjek jest stručnjak u svom polju, ali tehnički najblaže rečeno, nema pojma od tehnike. Ne tražim(o) od njega da se savija, ali za sve nas postoje ista "pravila igre", ako ih se svi pridržavamo zašto onda postoje pojedinci koji misle da može kako hoće.--سلام - C3r4r2d2 12:07, 28 decembar 2016 (CET)
Misim da ne treba pretjerivati! Ako je čovjek napisao knjigu, ili više stručnih radova, pa poteže kao referencu, vjerovatno ima pravo da ih postavlja na članke. Ukoliko je on stvarno autor, a po kvalitetu članaka se može zaključiti da je obrazovan i da mu je to bio poziv. Kako nisam iz te struke, ne mogu suditi, ali je činjenica da sa malo izuzetaka, je jedini koji piše (ili prevodi) stručne članke, što nije nimalo lako. Nek svako proba iz svoje struke... O kulturi izražavanja, ne bi više, jer sam s već izjasnio ovdje. To nam ovdje nedostaje! Problemi sa veličinom slike su marginalni. Treba čovjeku objasniti, da veličina slike i njen prikaz zavisi od rezolucije, te da li se wiki čita na mobilnom aparatu, velikom ili malom ekranu. To je stvar znanja i mogućnosti pristupa na druge načine. Nedostaje nam kultura diskusije i razumnog dijaloga, već se odmah potežu neke brigade i ratno stanje. To me malo podsjeća na medije u jednoj državi, gdje se za svaku sitnicu potežu ratna zbivanja i ko je kome zapalio kuću. Ja sam negdje pročitao da se rat završio? Yahadzija nije nikome ništa uradio, osim što je osjetljiviji na reakcije, nego neki drugi. Čovjek hoće da prenese svoje znanje na wiki, a trebalo bi mu pomoći. Činjenica da u člancima ima grešaka pri kucanju, možda i u jeziku, ali se mora naznačiti da jezičke varijante, koje kolega koristi u njegovo vrijeme, dok se ativno bavio obrazovanjem, nisu bile tabu. Ako ih nekada koristi, treba shvatiti razloge, a mi bi to mogli shvatiti kao bogatstvo sinonima, jer nije veliki grijeh, ako napiše riječ, koja se sad ne koristi u nekim regionima ili ako je manje poznata u trenutnim medijima. Mislim da ga se razumije, ali moram reći, da potezanje na jezičko kvazi-puritanstvo je česta pojava, pa se i drugim korisnicima lupa po glavi, ako ne napišu onako kako je nekome po volji. Govorim iz vlastitig iskustva, a jezik je živ, mijenja se, te ga tako i treba shvatiti. Protiv sam neograničene blokade, ali sam za diskusiju te na ukazivanje grešaka u komunikaciji, a na čemu treba svako poraditi. A ako se svaka grana savija onako kako bi netko htio, onda nismo mnogo napravili od svoga živote, je idemo ka istomišlju, što ničemu ne vodi, osim diktaturi i sljepilu. Lično ne bi da moje grane neko savija, jer kao stručnjak za drvo, znam kakve štete se mogu drvetu napraviti (kvrge, modrilo...). Iz različitosti izlazi kvalitet, a ako se kolega Yahadzija potrudi, može se sve prilagoditi jednom dobrom i kvalitetnom radu. --AnToni(R) 12:25, 28 decembar 2016 (CET)
E zato je Toni upravnik. :-) Doduše, niste me dobro shvatili za ovo "savijanje" i blokadu: nisam rekao "neograničeno" nego "neodređeno", tj. na neki period, u toku kojeg se neke stvari možda mogu popraviti. Zna se koji se slučajevi blokiraju trajno. A pod "savijanjem" sam mislio na to da starije osobe nisu sklone učenju novih stvari (koje im nisu potrebne u svakodnevnom životu), a ne na igranje po nečijim pravilima. – KWiki (razgovor) 12:51, 28 decembar 2016 (CET)
Bode oči, burazeru, ali nemam ja utjecaja nad njim. A već imam previše obaveza u RL. Vidio sam i prijetnju o lomljenju kostiju. Nije fino. Vrijeđanje se riješi blokadom, privremeno, ako ne za stalno. Pa valjda će se s vremenom desiti zamor materijala. -- Munja (razgovor) 12:43, 28 decembar 2016 (CET)
Znam na šta je ciljala metafora KWikija, o savijanju, a moj dodatak je bio samo da nas navede na razmišljanje. Slično o mašinskoj metafori kolege Munje. Samo sam htio naznačiti kako realna i stvarna izreka, se može i drugačije protumačiti i koliko jezik, koliko god mi to nebi htjeli, može nas bez namjere, odvesti na pogrešan put. Zato trebamo uvijek dva puta razmisliti. Ipak trebamo biti stepenicu više nego neki kostolomci. (vidi: Balkanska krčma) od jednog lokalnog marginalnog pisca.--AnToni(R) 13:13, 28 decembar 2016 (CET)
Ako je poenta @AnTonija da je OK ako neko (kakve god imao naučno-stručne kvalifikacije) napiše "brdo" članaka (a Yahadzija jeste i stručnjak i napisao je "brdo" članaka) onda nema veze što je to brdo članaka neformatirano, ima milione tipfelera, nestručno formatirano, tehnički zbrda-zdola, i pored svih dobrih namjera, taj neko počne da ti spominje rahmetli oca, onda nemam riječi...dno dna Wikipedije.--سلام - C3r4r2d2 14:29, 28 decembar 2016 (CET)
Poenta je u toleranciji, diskusiji i korektnom odnosu. Meni su poznate greške i slabo formatiranje, no njih ima i u drugim člancima, pa se mogu samo angažmanom više autora dovesti u red. Ne ulazim u diskusije ni provokacije, koje nemaju za cilj poboljšavanje kvaliteta, a mislim da bi se svi trebali suždravati niskih udaraca. Ja se barem trudim, mada znam da je lako povesti se za drugim. --AnToni(R) 14:34, 28 decembar 2016 (CET)
Mnogima ovdje je poznata činjenica da ja lično imam relativno kratak fitilj, nažalost. Međutim, preko nekih stvari nije uredu prelaziti. Dopustiš jednom da te gazi, gazit će te stalno. (a možda je i do mog krajiškog inata i mentaliteta).--سلام - C3r4r2d2 14:47, 28 decembar 2016 (CET)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Yahadžija poprilično dobro piše članke, međutim, svugdje ima grešaka a jedan od najvećih problema je što mi Yahadžija djeluje malo-više tvrdoglav (bez uvrede molim, nije mi u cilju nikog vrijeđati). Poštujem ako je neko dobar geografičar, međutim, to ne znači da je dobar historičar, poštujem kad je neko dobar matematičar, međutim, to ne znači da je i dobar informatičar. Dakle, Yahadzija dragi, ako ste dobri, a znam da jeste, svojim znanjem o biologiji nadmašajute sviju nas, molim Vas da poslušate prijedloge, savjete, i ostalo od drugih korisnika u vezi nekih tehničkih savjeta na wikipediji. Rasprave nam nisu potrebne, komunicirajmo, dogovarajmo se, razmjenjujmo mišljenja.. niko ne zna sve, svugdje se zna desiti propust. Wikipedija je takva da bilo ko i bilo kad može Vaše članke opet uređivati, dopunjavati... Svi smo imali neke početke gdje su nas drugi ispravljali i govorili nam o našim greškama. Ako neko nešto obriše ili doda a nije Vam jasno zašto je to uradio pitajte, bićete blagovremeno obavješteni zašto je nešto obrisano, premješteno, dodano... Kad neko ispavi iza Vas članak, pogledajte na historiji članka šta je ispravljeno tako da se ne ponavlja da uvijek neko ide za Vama i ispravlja iste greške. I, vjerujte gospodine Yahadžija, da je neko drugi u pitanju davno biste bili blokirani na neki duži period ali pošto ste Vi ipak za mene znanstvenik ja sam za takvo nešto protiv. Nadam se da ćemo još dugo vremena provesti lijepih trenutaka na wikipediji te Vas uljudno molim da kafanski riječnik ostavite u kafani. I molim Vas da da rečenice kad se nekome obraćate koristite standard bosanskog jezika, stvarno Vas ne razumijem u pola rečenica kad komunicirate na stranicama za razgovor sa drugim korisnicima. --Golden Bosnian Lily (r) 16:15, 28 decembar 2016 (CET)

Sve bi to bilo OK GBL da razgovaramo o nekom ko je 2, 3 ili 5 mjeseci na Wikipediji. Ali neko ko 2 godine radi to što radi, onda stvarno ne znam kako dalje. Ili pustiti da ide ovako, a neko nekad će se udostojiti to pregledati i popraviti (možda 10tak godina da stoji kako je krenulo), ili reći: rez, dosta, ovako ne može dalje.--سلام - C3r4r2d2 16:29, 28 decembar 2016 (CET)

Dosad se nisam nikad uplitao u "čaršijska posla", ali hoċu da izrazim moje slaganje sa onim što je izložio kolega AnToni. Izgleda da je najbolje da AnToni preuzme komunikaciju sa našim Clint Yaha-Maha Eastwood-om. Cera i on se nikako ne mogu "uhavizat-uhafizat". Dragi ste mi svi na ovoj bs wiki i hajde svi da zavrnemo diznu, a da pozovem dobrovoljce pa recimo sredimo one šablone u rubrici pod nazivom "Bez kategorije." To je mnogo korisnije. Znači Cera ti izbjegavaj da ulijeċeš u rasprave sa našim "pistolerosom" i neka čovjek samo radi nove stranice. Izuzetno je dobar i vidi se da se razumije u materiju. Ti Cera šibaj svoje hemijske elemente i druge stvari iz svoje struke, a možemo Palapu i još njih par zamoliti da popravljaju stranice dotičnog nam ljubitelja rodeo sporta. I ja ċu ponekad da uletim "nako" pa da prepravim ponešto. Možda i AnToni može onako lagahno da mu ukaže na neke stvari i da sam dotjeriva svoje stranice. Prošle zime smo imali našeg Munju nazionale koji je "briljirao" sa Cerom, a sada i ovo. Ovo mora prestati. Cera je izuzetno dobar, ali kao što je davno nekad rekao dobri stari Dejan Cukiċ: zaštitite nestašne dečake, nervi slabi, a pesnice jake. Hajde da težimo da podignemo kvalitet ovog projekta i bez ispada bilo koje vrste. Kwiki, tebi se izvinjavam za one kategorije što si mi davno ukazao da se mogu automatski ubacivati. Ne zamjeri što ih još uvijek ubacujem onako "po starinski" jer ne znam kako se to radi, a onog kompozitora što si mi davno predložio da odradim, biċe i to. Haug za svu raju, a posebno za Rethymno i Zlatnog ljiljana i da zajednički što prije dođemo do 100 000. Nerko65 (razgovor) 18:03, 28 decembar 2016 (CET)

Otprilike mi i čitaš misli, zapravo si haman rekao ono što sam i namjeravao. Uz malu razliku, neću reći "nek AnToni uzme na sebe njega, ili bilo ko drugi", nisi se osjećam prozvan da "štitim" Wikipediju od nečega, moje strpljenje ima granice, on (stari Yahadzija) ga je davno prešao. Ako želite, gledajte onda te nakaze od članaka, meni šta naleti pod ruku ispravit ću, bez da se pravdam ikom. Munja je zlatan dečko, da ima više vremena, to bi bilo pravo dobro za nas, ali zato je za "poplavu" nakaznih članaka odgovoran HadzijaYa. Haug i Vama Amerikancima, i bujrum malo u ovaj snijeg sarajevski.--سلام - C3r4r2d2 18:21, 28 decembar 2016 (CET)
Ako je iko ispravljao hadžiju, to sam ja, sa 500 000 ispravljenih praznih prostora :) Ako je neki članak pretjerano loš, ili ga izbriši, makar dotični galamio, ili ga makni u igralište, samo ga skloni iz glavnog prostora, i tamo neka se "puši". I ja sam i upozoravao, i raspravljao se, i trpio svašta, čime me nazivao. Naravno, opet ću ispravljati, koliko stignem. Ima i mojih brljotina ovdje, počevši od neprevedenih članaka, ali ću uvijek reći: sve što smeta da ovo djelce bude uljudno, slobodno brisati! Pa kad mogu otrpiti ja :) moći će svako. --palapabosnia (razgovor) 20:52, 28 decembar 2016 (CET)
Sklonuti u korisnički NS! Dobra ideja. --سلام - C3r4r2d2 09:25, 29 decembar 2016 (CET)

Baš mi je drago da smo se dogovorili Cera i hvala na pozivu da se malo gazi po sarajevskom snijegu. Biċemo u kontaktu, a i da sa zakašnjenjem čestitam na novini. Taman se smog razišao i sve je čisto sad. Druže Palapa, treba zaboraviti šta je bilo i usredsrediti se na bs wiki projekat. I za kraj, drugi put kad budu neke provokacije sa susjednih wiki projekata ili pojedinaca ne reagovati burno. Samo lagano i pokušati ljude privuċi ovom veoma korisnom projektu. Lijep pozdrav svima. Nerko65 (razgovor) 15:46, 29 decembar 2016 (CET)

Premještanje svake Yahadzijine stranice u njegov KS prostor nema smisla. Nisu članci toliko loši. --Munja (razgovor) 21:08, 9 januar 2017 (CET)
Kad ih ispravi, vratićemo u GIP. Vrijeme je da se nauči šta znači napisati članak i pravilno ga formatirati plus space-evi plus typo itd.--سلام - C3r4r2d2 21:15, 9 januar 2017 (CET)

Sretna Nova 2017.[uredi izvor]

Sretnu Novu svim kolegama na bs.wiki. Da nas bude više.--Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 15:36, 1 januar 2017 (CET)

Pridružujem se čestitkama...--Rethymno (razgovor) 15:41, 1 januar 2017 (CET)

I od mene sretna Nova godina svim kolegama na bs. wiki. i sa željom da u 2017. godini privučemo nove kvalitetne saradnike. Nerko65 (razgovor) 16:21, 1 januar 2017 (CET)

Turneja 4 skakaonice 2016/17.[uredi izvor]

Samo da javim (ako je ko možda namjeravao raditi): ostavite meni ovo – uradit ću je tokom mjeseca, aBd (ovih dana nemam vremena). Eto, čisto da neko ne bi odstupao od svojih planova zbog ovoga (jer je aktualno). – KWiki (razgovor) 18:48, 1 januar 2017 (CET)

Invitation to Wikimedia CEE Spring 2017[uredi izvor]

Sorry for writing in English.

Dear Bosnian community,

Last year your community participated at CEE Spring in Bosnia and Herzegovina and we invite you to participate in this year's contest! Local organisers, please subscribe to the mailing list at https://lists.wikimedia.bg/mailman/listinfo/ceespring-localorganisers, add your community at the Meta page with the participants and discuss this year's edition of the contest on its talk page (Talk:Wikimedia CEE Spring 2017/Participants). There you will also find information on some of the things expected from the local organisers. We are looking forward to reading from you soon!

On behalf of the international organisers, -- Ата (razg.) 22:47, 16 januar 2017 (CET)

Sorry, Any volunteers? --Ата (razg.) 15:04, 27 februar 2017 (CET)

Preusmjeravanje Yahadzijinih članaka[uredi izvor]

Samim ovim djelom napravit će se više haosa nego što bi bilo da se stranice koje je načinio @Yahadzija ne preusmjeravaju. Stoga, predlažem da se ostave Yahadzijini članci onakvim kakvi jesu, zadovoljavaju kriterije Wikipedije, osim ako ćemo gledati "dlaku u jajetu". --Munja (razgovor) 00:06, 1 februar 2017 (CET)

Hvala, ali[uredi izvor]

Zadovoljštinu ću tražiti na pravom sudu! Ti znaš da imam ozbiljne argumente! Srdačan pozdrav, Rh+Rh+ (razgovor) 00:11, 1 februar 2017 (CET)

Cijenjeni profesore Yahadzija, nakon nekoliko godina rada na Wikipediji, mnoge osnovne stvari niste u stanju pročitati, a i ako ste pročitali ne shvatate ih ili nećete da ih primjenjujete. Ove pravno-sudske zavrzlame koje spominjete, možete slobodno okačiti mačku o rep! Wikipedija se ne smatra odgovornom za sve informacije koje nađete na njoj (pročitati: WP:OO) samim time nemate koga tužakati. Moj odnos prema Vama će se promijeniti kada bude evidentna Vaša volja u primjeni i prihvatanju naših dobronamjernih savjeta. Zasad nailazimo samo na tvrdoglavost i nesuvisle komentare i opaske. Treće, i ne manje važno, članke doslovno kopirate iz Google translate (ili sličnog) programa uz sitne izmjene koje "zagušavaju" nedavne izmjene. Probao sam na sve načine to ispraviti (između ostalog premještati ih na Vaše podstranice, dakle nisu uopće izgubljene niti obrisane, čekajući kada ćete ih ispraviti barem slovne i typo greške), međutim Vaš odnos prema Wikipediji i nama kao suradnicima nije se popravio. Blokade pokušavamo izbjeći zarad Vaše kompetentnosti i ugleda kojeg imate u naučnim krugovima, međutim ukoliko se ništa ovdje na Wikipediji ne promijeni s Vaše strane, morat ćemo nastaviti sa dužim blokadama. S poštovanjem, --سلام - C3r4r2d2 09:24, 8 februar 2017 (CET)
Znam da se mogu pisati svakakvi članci, ali ne i svakakve uvrede. Za otkrivanje autora takvih nedjela postoje forenzički informatičari! Koji ne vješaju nište "mačku o rep" nego pišu dokumentirane prijave nadležnim organima. Ako se to odnosi na autore uvredljivih komentara na svim printanim medijima, valjda ni Wikipedija nije izuzetak. Pripazite malo, molim!

Yahadzija (razgovor) 13:42, 3 februar 2017 (CET)

Uz obostrano "razumijevanje" može se sve srediti. Jučer sam zapazio da ste napravili nekoliko vrlo dobrih izmjena na jednom članku, i to uliva nadu da ste ipak poslušali šta vam govorimo već duže vrijeme. Ukoliko nastavite pridonositi kao u navedenom primjeru, ovo možemo sve staviti ad acta. Lp, --سلام - C3r4r2d2 14:01, 16 februar 2017 (CET)
P.S. moj iskreni savjet je da malo pokušate preurediti i popraviti vaše postojeće članke (a vidite da imate dosta toga), pa da ih vratimo u GIP. Ako šta zapne, radije pitajte nego da lutate. --سلام - C3r4r2d2 14:04, 16 februar 2017 (CET)

Walmart[uredi izvor]

Da li da napravim članak o WALMART-U?? Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik BosnianTeacher (razgovordoprinosi) 19:12, 1 februar 2017‎

Zašto da ne!? Mada bi bilo korisnije prije svega da pročitate dobrodošlicu na stranici za razgovor. --Golden Bosnian Lily (r) 20:06, 1 februar 2017 (CET)

Stranica o Walmartu bi bila dobra tema, ali za početak BosnianTeacher, bilo bi veoma korisno za vas da malo pregledate osnovna uputstva o radu na wikipediji. Ja sam dodao kategorije i povezao ovaj članak sa wikipedijama na drugim jezicima. Obavezno malo pregledajte druge stranice (naprimjer Ksenon, Indexi, Volkswagen...itd) koje su rađene na bosanskoj wikipediji, tako da se malo bolje upoznate sa enciklopedijskim stilom pisanja. Bilo bi vam veoma korisno i da pogledate kako se dodaju reference u tekstu i naravno, kategorije. Za početak predložem vam da pogledate rubrike "Najkraċih 1000" kao i "Potrebno." Možda tu nađete nešto što bi vas interesovalo, pa da dodate novog teksta. Postepeno, a naravno da ċe i Walmart ubrzo doċi na red. Super je ova stranica o Dragoljubu Đuričiću. Samo je još malo treba dotjerati, ali biċe i to kad budete imali vremena, pa se ponovo vratite da je malo popravite. Svako dobro i nastavljamo sa saradnjom. Ako ima problema, samo pitajte. Nerko65 (razgovor) 20:51, 1 februar 2017 (CET)

Clanak[uredi izvor]

Clanak Dragoljub Djuricic je uspjesno preved sa ekavice na ijekavicu. BosnianTeacher (razgovor) 13:51, 2 februar 2017 (CET)

NK "Wiki" :-)[uredi izvor]

@Golden Bosnian Lily, @Topnik95, @Kensxy, @BalkaNGameS, @Migerr: Samo da okupim ove wikinogometaše na jedno mjesto, da se dalje dogovaraju i raspodjeljuju zadatke (ako sam koga zaboravio, dodajte ga). :-) P. S: Ja povremeno ulazim s klupe, kad trener ima specijalni zadatak. :-) – KWiki (razgovor) 16:52, 7 februar 2017 (CET)

@Golden Bosnian Lily, @Topnik95, @Kensxy

Samo da ja najavim sljedeće članke koje ću uređivati: Francesco Totti, Thierry Henry, Zinédine Zidane, Fernando Torres, Hamit Altıntop, Iker Casillas.

SP u biatlonu 2017[uredi izvor]

Imam dvije karte za 19.2, masovni start na SP u biatlonu. Ima li ko vremena?--AnToni(R) 14:49, 8 februar 2017 (CET)

Review of initial updates on Wikimedia movement strategy process[uredi izvor]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. Message is available for translation on Meta-Wiki.

The Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. For 15 years, Wikimedians have worked together to build the largest free knowledge resource in human history. During this time, we've grown from a small group of editors to a diverse network of editors, developers, affiliates, readers, donors, and partners. Today, we are more than a group of websites. We are a movement rooted in values and a powerful vision: all knowledge for all people. As a movement, we have an opportunity to decide where we go from here.

This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve. We hope to design an inclusive process that makes space for everyone: editors, community leaders, affiliates, developers, readers, donors, technology platforms, institutional partners, and people we have yet to reach. There will be multiple ways to participate including on-wiki, in private spaces, and in-person meetings. You are warmly invited to join and make your voice heard.

The immediate goal is to have a strategic direction by Wikimania 2017 to help frame a discussion on how we work together toward that strategic direction.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Beginning with this message, monthly reviews of these updates will be sent to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a review of the updates that have been sent so far:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 21:30, 15 februar 2017 (CET) • Please help translate to your languageGet help

Čišćenje korisničkih grupa[uredi izvor]

Prije neki dan pokušavao sam sređivati prijevode korisničkih grupa i naletio sam na problem dupliranja koji bismo mogli riješiti i koji ujedno stvara konfuziju jer ima dosta grupa koje slično zvuče. Dakle, koristimo FlaggedRevs za patroliranje i ne koristimo više stari sistem, ali stari je i dalje aktivan. Primijetio sam da se pojavljuju crveni uzvičnici plus oznaka FlaggedRevsa da se izmjena potvrdi kad neko ko nije automatski pregledan ili urednik napravi novu stranicu ili postavi novu datoteku, a nema potrebe za dupliranjem jer kad se klikne na "Prihvati verziju" ujedno nestaje i uzvičnik i ovo "[Označi stranicu kao patroliranu]". Znači, ove stare grupe "automatski patrolirani" i "patroleri" više nemaju ulogu u novom sistemu i samo stvaraju konfuziju jer zvuče slično novima. Isto tako imamo dvije grupe: "urednici" i "pregledavači" koji manje-više imaju iste mogućnosti s tim da "pregledavači" kad pregledaju izmjene mogu ih ocijeniti "preciznim". Budući da se ovo skoro nikad ne koristi, mislim da ne bi bilo loše da imamo samo jednu grupu, "urednike", i samo jedan nivo kako trenutno imaju svi korisnici u toj grupi ("Pregledano"). Administratori i više grupe također nemaju pravo "stablesettings", odnosno pravo da koriste Posebno:Stabilizacija iako bi to trebali imati.

Dakle, ukratko: ne bismo više imali tih crvenih uzvičnika, dupliranih grupa "patroleri", "automatski patroliranih", "pregledavači", već bismo samo imali "automatski pregledane" i "urednike". Evo pregled grupa prije, a evo pregled grupa poslije.

Tehnički dio ovog zahtjeva (za Phabricator):

 • Postaviti $wgUseNPPatrol, $wgUseFilePatrol i $wgUseRCPatrol na false
 • Postaviti broj oznaka FlaggedRevsa na jednu – accuracy: spot checked i jedan nivo
 • Ukloniti grupe autopatrolled, patroller i reviewer ručno (ako je potrebno)
 • Grupi sysop i višim dodijeliti pravo stablesettings

P. S: Ne bismo bili prvi da ovo sredimo. Wikipedia na njemačkom isto je uklonila te stare grupe, Wikipedia na albanskom itd. Šta kažete? :-) Ako se slažete, dodajte šablon {{za}} ispod. – Srdjan m (razgovor) 21:39, 16 februar 2017 (CET)

 1. Za  – kao predlagač – Srdjan m (razgovor) 12:47, 17 februar 2017 (CET)
 2. Za  --AnToni(R) 14:25, 17 februar 2017 (CET)
 3. Za  --سلام - C3r4r2d2 14:41, 17 februar 2017 (CET)
 4. Za  --Munja (razgovor) 20:08, 17 februar 2017 (CET)
 5. Za  – KWiki (razgovor) 20:54, 17 februar 2017 (CET)
 6. Za  -- Edin(r) 10:10, 18 februar 2017 (CET)
 7. Za  --Topnik95 (razgovor) 10:56, 19 februar 2017 (CET)
 8. Za  --DzWikiRazg. 18:39, 19 februar 2017 (CET)
 9. Za  --Golden Bosnian Lily (r) 19:44, 19 februar 2017 (CET)
 10. Za  palapabosnia (razgovor) 16:31, 27 februar 2017 (CET)
Komentari

Ma šta se ovdje ima misliti – svi "za" i bila stvar. :-) – KWiki (razgovor) 23:06, 16 februar 2017 (CET)

Eh, šta ćeš – mora se izjasniti kad ovi s Phabricatora vole birokratiju za sve živo :-) – Srdjan m (razgovor) 12:47, 17 februar 2017 (CET)
Dobar prijedlog Srđane! Ovo sam ja već odavno htio da sredim. ;) -- Edin(r) 10:10, 18 februar 2017 (CET)
Phabricator

T158662 na Phabricatoru. – Srdjan m (razgovor) 13:36, 23 februar 2017 (CET)

Yes check.svg Urađeno. Izvinjavam se što je malo potrajalo. – Srdjan m (razgovor) 19:44, 20 mart 2017 (CET)
Srđane, može li malo pojašnjenje: šta znači ovo stablesettings za sysop+? I da li je moguće da svaki korisnik ima isključivo jedan naziv: npr. admin da je samo SYSOP (ima sve ono prethodno + adminske alatke, da ne bude član vraćača i urednika itd.), birokrat samo da je BIROKRAT (ima sve od prije + birokratske alatke itd.)?
Ovo "stablesettings" znači da imaju pristup stranici Special:Stabilization gdje mogu zaštititi stranicu tako da samo administratori mogu potvrđivati izmjene ili da neregistrirani korisnici na nekim stranicama mogu vidjeti najnovije (nepregledane) verzije. Vraćače koji su već administratori Toni je već uklonio iz te grupe jer dolazi u paketu administratorskih prava, a ja sam isto uradio s pravom "automatski pregledan" koji dolazi u sklopu urednika. Budući da je FlaggedRevs proširenje, a ne dio samog softvera (core), moraju se ljudi (posebno) dodavati u urednike. Tehnički je moguće da adminima i birokratima prekopiramo sva prava urednika i kasnije ih uklonimo iz urednika, ali za to bi ti trebalo još jedno izjašnjavanje zajednice, a tek sam danas s ovim završio. ;-) – Srdjan m (razgovor) 20:35, 20 mart 2017 (CET)
Hvala na objašnjenju. A možda ne bi bilo loše imati samo jednu grupu ubuduće? --Munja (razgovor) 00:22, 21 mart 2017 (CET)

BiH[uredi izvor]

Ubuduće ko stavi BiH u nekom naslovu članka umjesto Bosna i Hercegovina dobiva blok gratis! :) :) – Golden Bosnian Lily (r) 19:15, 18 februar 2017 (CET)

Potpisujem, ali treba zato praviti preusmjerenja s kraćim oblikom, zbog česte upotrebe i praktičnosti. Imamo i SAD, UK, JAR, SAR, SFRJ, SSSR, ČSSR, NJDR/DDR, pa razni (D)NR-ovi, SR-ovi, SSR-ovi... :-) P. S: Skr. je skr. za skr. :-)) – KWiki (razgovor) 19:50, 18 februar 2017 (CET)
Je l' se šališ ili...? – Srdjan m (razgovor) 20:10, 18 februar 2017 (CET)
Na koga misliš? :-) Slažem se s ovim naglašenim (puni oblik u naslovu članka), a u samom tekstu ostavljam slobodu izbora, s tim da pri prvom spomenu u tekstu isto treba biti puni oblik. – KWiki (razgovor) 21:06, 18 februar 2017 (CET)
Mislio sam na GBL-a i dio s blokiranjem. Naravno da treba koristiti puni naziv, ali nećemo valjda nove korisnike na prvu blokirati bez ikakvog upozorenja. Ako neko novi napravi članak s "BiH" (ili bilo kojom drugom skraćenicom za naziv države) u naslovu, samo treba premjestiti na puni naziv i korisniku napisati poruku da koristi duži naziv. – Srdjan m (razgovor) 21:20, 18 februar 2017 (CET)
@Srdjane, ma zezam se bolan, ali reko da i nas malo upozorim na ovakve stvari da u nazivima članaka ne koristimo skraćenice. :) --Golden Bosnian Lily (r) 21:42, 18 februar 2017 (CET)

Gornji Vakuf/Gornji Vakuf-Uskoplje & Prozor/Prozor-Rama[uredi izvor]

Gdje, i kada je usvojeno na bs wikipediji da se koriste krotaizmi u imenima naselja, prije svega mislim na Gornji Vakuf i Prozor? --Golden Bosnian Lily (r) 11:16, 25 februar 2017 (CET)

Oko zvaničnih imena geografskih pojmova, usvojenih zakonskim propisima ne treba diskutovati. Kroatizam u imenima mi nije poznat termin, tako da se vjerovatno radi o pogrešci (tzv. lapsus mentis).--AnToni(R) 11:32, 25 februar 2017 (CET)
@Antoni, mislim da se nismo sporazumjeli, ne zanima me uopće šta je službeno nego ono šta je na bosanskom. Mislim da bi se oko ovog pitanja moglo polemisati danima a možda staviti i na konsenzus da vidimo šta će reći o ovome i drugi korisnici. --Golden Bosnian Lily (r) 12:41, 25 februar 2017 (CET)
Cijenjeni kolega, mi radimo na jednoj enciklopediji i tu se neka pravila moraju poštovati. Ti možeš gradove zvati kako hoćeš, ali se imena gradova ne prevode. Možeš ti i New York City prevesi na Novonjoršku kasabu, ali to sa enciklopedijom nema smisla. Takođe smisla nema i pozivanje na usaglasavanje kako se koji grad zove i da li je voda mokra ili slično... možda na nekom blogu ili nekoj organizaciji pa zahtjevati promjenu imena. --AnToni(R) 13:08, 25 februar 2017 (CET)

Pomoć!!![uredi izvor]

Dobar dan, novi sam na Wiki pa me zanimaju neke stvari, za koje bih molio za pomoć. 1. Kako napraviti ovo?

http://prntscr.com/eef4uw

2.Kako napraviti sadržaj??

3.Kako napraviti ove odlomke? http://prntscr.com/eef5ai

Hvala unaprijed!

1) Ovo prvo zove se infokutija. Njih ima mnogo, za razne stvari i oblasti (vidi ovdje). Ova za hemijski element jedna je od najvećih i najsloženijih i urađena je tako da se, kad se ubaci u članak i kad se popune parametri u njoj, na ekranu prikaže ovo što se prikaže.
2) Sadržaj se pravi automatski, tj. čim članak ima više od 4 sekcije / podnaslova, softver ga automatski izbacuje.
3) Odlomci / sekcije / podnaslovi prave se tako da se s obje strane željene riječi ili više njih stave znakovi jednakosti (npr., == Historija ==). Za podsekciju unutar same podsekcije (potpodsekciju) samo se doda po još jedan znak jednakosti [npr., ako se sekcija "Historija" želi podijeliti na još podsekcija, onda se stavi === Stari vijek === (ako se i "Stari vijek" želi dalje podijeliti, onda idu 4 znaka jednakosti itd.)]. – KWiki (razgovor) 21:50, 28 februar 2017 (CET)

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process[uredi izvor]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 20:44, 9 mart 2017 (CET) • Please help translate to your languageGet help

We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)[uredi izvor]

06:09, 18 mart 2017 (CET)

Huggle[uredi izvor]

Dobro veče,

Upravo sam uskoro Huggle ovoj wiki.

Ovo je program za otkrivanje i combatre vandalizam.

Pozivam vas da probate na Wikipedia:Huggle prevesti / configure / prilagoditi Wikipedia:Huggle/Config / Wikipedia:Huggle ako već nije.

Prijatno veče. obavijest user:Ivi104 --Framawiki (razgovor) 20:56, 26 mart 2017 (CEST)

Izbrisan članak[uredi izvor]

Molim "Čaršiju" da provjeri da li je članak "Flamingo" zaista zaslužio brisanje. Nakon što sam napravio članak pojavile su se etikete da nije napisan bosanskim jezikom i da nije kategoriziran. Želeći uvažiti (nadao sam se) konstruktivne sugestije, kategorizirao sam članak u kategoriju "Ptice" te ga pregledao, malo doradio i ispravio par grešaka. Ipak, ponovo se pojavila etiketa da ga se treba prevesti pa sam postavio pitanje: "Može li mi neko objasniti na osnovu čega je zaključeno da ovaj članak nije preveden? Šta konkretno nije napisano bosanskim jezikom? Falcon Bos (razgovor) 11:53, 1 april 2017 (CEST)". Ubrzo je uslijedilo i brisanje članka uz komentar: "Prekopirao si tekst sa neke srbijanske stranice sve ti je na ekavici, nemoj se praviti da ne znaš!!!!!!!--سلام - C3r4r2d2 13:27, 1 april 2017 (CEST)". Moj odgovor je: 1. ja se nikada ne pravim da ne znam; 2. nikada nisam tvrdio da dio teksta nije sa srbijanske wikipedije, ali taj dio nije prekopiran nego napisan bosanskim jezikom onako kako ga ja govorim; 3. nisam dobio odgovor na postavljeno pitanje, ali sam zato dobio brisanje članka (kojeg sam počeo praviti i namjeravao još doraditi upravo u trenutku kada sam shvatio da je izbrisan). Time je bs.wiki ponovo postala jedan od rijetkih wiki projekata na svijetu koji nema članak o jednoj od najinteresantnijih (s mnogo aspekata) vrsta ptica. (Možda je govornicima bosanskog jezika dovoljno da znaju da postoji neka srbijanska grupa sa tim imenom?) P.S. Molim vas za kulturu dijaloga i za barem malo kulturnije, ako već ne može akademsko, ophođenje. Falcon Bos (razgovor) 16:55, 1 april 2017 (CEST)

U komentaru je navedeno:

Članak na stranom jeziku: prekopirano sa sr.wikipedije bez prevođenja na bosanski

Vratiću obrisani članak sa napomenom da se članak doradi u stilu wikipedije na bosanskom jeziku. --Golden Bosnian Lily (r) 17:50, 1 april 2017 (CEST)

Checkuseri bi trebali malo provjeriti Falcon Bosa u smislu da je alter-ego korisnika:Yahadzija što smo nekad davno posumnjali.--سلام - C3r4r2d2 18:16, 1 april 2017 (CEST)

Hvala korisniku Golden Bosnian Lily što je vratio članak. S obzirom da nisam iskusan u pisanju članaka ovog tipa, a i da rijetko odvojim vrijeme za wikipediju, možda će konačno uređivanje ovog članka potrajati još neko vrijeme. I dalje ostaje moje pitanje "šta u članku nije napisano bosanskim jezikom", s obzirom na navedenu tvrdnju jednog korisnika da "mi je sve na ekavici". Ja zaista ne vidim niti jednu riječ na ekavici, a želim da uredim članak po pravilima jer ništa ne volim da ostavljam nedovršeno.Falcon Bos (razgovor) 20:53, 1 april 2017 (CEST)

Neke sam ranije ispravio, ali evo primera; ...Etiologija ovakvog ponašanja još uvek nije...--سلام - C3r4r2d2 21:00, 1 april 2017 (CEST)

Hvala što ste mi ukazali na grešku. Ispravio sam tu jednu grešku i ako nema više da li možete ukloniti etiketu sa članka?Falcon Bos (razgovor) 21:14, 1 april 2017 (CEST) Također se zahvaljujem ovom korisniku koji je predložio da se provjeri moj status na wikipediji, koji me prati skoro od registracije, a koji doživljavam kao prijetnju i ucjenu da se uvijek mogu blokirati kao što mi je jednom i rečeno. Još 15. oktobra 2015. sam postavio pitanje kada će mi biti uklonjen status čaraparko i odgovoreno mi je da će to biti urađeno nakon provjere. Nadam se da je 18 mjeseci dovoljno za takvu provjeru.Falcon Bos (razgovor) 21:10, 1 april 2017 (CEST)

Zelena kvačicaY - riješeno--سلام - C3r4r2d2 21:23, 1 april 2017 (CEST)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[uredi izvor]

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

Wikimedia-logo black.svg

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

 • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
 • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
 • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
 • May 1 – May 14 – Board voting period
 • May 15–19 – Board vote checking
 • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

 • Funds Dissemination Committee (FDC)
  • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
 • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
  • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 05:37, 7 april 2017 (CEST) • Please help translate to your languageGet help

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May[uredi izvor]

MediaWiki message delivery (razgovor) 19:34, 11 april 2017 (CEST)

Wikidata description editing in the Wikipedia Android app[uredi izvor]

Wikidata description editing is a new experiment being rolled out on the Wikipedia app for Android. While this primarily impacts Wikidata, the changes are also addressing a concern about the mobile versions of Wikipedia, so that mobile users will be able to edit directly the descriptions shown under the title of the page and in the search results.

We began by rolling out this feature several weeks ago to a pilot group of Wikipedias (Russian, Hebrew, and Catalan), and have seen very positive results including numerous quality contributions in the form of new and updated descriptions, and a low rate of vandalism.

We are now ready for the next phase of rolling out this feature, which is to enable it in a few days for all Wikipedias except the top ten by usage within the app (i.e. except English, German, Italian, French, Spanish, Japanese, Dutch, Portuguese, Turkish, and Chinese). We will enable the feature for those languages instead at some point in the future, as we closely monitor user engagement with our expanded set of pilot communities. As always, if have any concerns, please reach out to us on wiki at the talk page for this project or by email at reading@wikimedia.org. Thanks!

-DBrant (WMF) 10:41, 14 april 2017 (CEST)

Uskrs i Vaskrs[uredi izvor]

Sretan i srećan Uskrs i Vaskrs svim dobrim ljudima koji ga slave.--سلام - C3r4r2d2 12:10, 16 april 2017 (CEST)

CEE Proljeće 2017[uredi izvor]

Hajmo i ove godine napraviti spisak članaka vezanih za Bosnu i Hercegovinu, kao što smo uradili i prošle godine. Ako već nećemo o drugima pisati, nek drugi pišu o nama. :) Prijedloge šta ukinuti, a šta dodati napisati ovdje! --Munja (razgovor) 11:21, 19 april 2017 (CEST)

New Page previews feature[uredi izvor]