Wikipedia:Čaršija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži


Prečica:

New Horizons šabloni[uredi izvor]

Molim šablondžije da navrate na New Horizons, ima nekoliko šablona za pregledati.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Palapa (razgovordoprinosi)

Tvrtko I - članak[uredi izvor]

Poštovani,

htio bih da ovim putem skrenem pažnju na članak o Tvrtku I, kralju Bosne. (https://bs.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I,_kralj_Bosne). Naime, u nekim pasusima pisano je ekavicom, a negdje ijekavicom/jekavicom, klasičan primjer lošeg kopiranja članka. Uz sve to navedne i upitne historijske činjenice sve sa njihovim izvorima. Nadam se da ćete popraviti uočene nedostatke.

Harassment consultation[uredi izvor]

Please help translate to your language

The Community Advocacy team the Wikimedia Foundation has opened a consultation on the topic of harassment on Meta. The consultation period is intended to run for one month from today, November 16, and end on December 17. Please share your thoughts there on harassment-related issues facing our communities and potential solutions. (Note: this consultation is not intended to evaluate specific cases of harassment, but rather to discuss the problem of harassment itself.)

Regards, Community Advocacy, Wikimedia Foundation

Pridruži se Wikipediji 15![uredi izvor]

Ovo je poruka Zadužbine Wikimedije. Dostupna je i na drugim jezicima.

International-Space-Station wordmark blue.svg

Kao što mnogi od vas znaju, Wikipedia slavi 15. rođendan i to 15. januara.

Ljudi širom svijeta pridružuju se slavlju i počeli su dodavati svoje događaje na Meti. Dok mi slavimo Wikipedijin rođendan, nadamo se da će svi projekti (a i oni njima povezani) u potpunosti moći iskoristiti ovu proslavu kako bi podigli svijest o naporima naše zajednice.

Još niste počeli planirati? Ne brinite, ima mnogo načina na koje se možete pridružiti. Evo nekoliko ideja:

Sve se nalazi na meta stranici Wikipedije 15. Tamo ćete pronaći na desetine vizualizacija podataka koje možete pokazati na svojim događajima kao i spisak svih Wikipedia 15 logoa koje su članovi zajednice već napravili.

Ako imate neka pitanja, molimo Vas da ih uputite Zacharyju McCuneu ili Joeu Sutherlandu.

Hvala vam i Sretna (skoro) Wikipedia 15!
– Tim za komunikacije Zadužbine Wikimedije – 21:58, 18. decembar 2015 (CET)

6. izdanje vijesti Vizualnog uređivača za 2015.[uredi izvor]

Elitre (WMF), 01:06, 25. decembar 2015. (CET)
—Prijevod, prilagođeni logotipi i slike: Srdjan m, 12:33, 25. decembra 2015. (CET)

Čestit Božić[uredi izvor]

Čestit Božić svim Wikipedijancima koji ga obilježavaju, uz najljepše čestitke.--سلام - C3r4r2d2 07:44, 25 decembar 2015 (CET)

Wikimedia Start Republika Srpska 2016[uredi izvor]

Zdravo svima! Čast mi je da vas obavestim da će se, povodom proslave Vikipedijinog 15. rođendana, u Istočnom Sarajevu organizovati dvodnevne aktivnosti:

  • Vikipedijin dan (15. januar),
  • Wikimedia Start Republika Srpska 2016 konferencija (16. januar).

Više informacija možete pronaći na sajtu, ili na blogu. Ukoliko ste u mogućnosti, pozvani ste da nam se pridružite na rođendanskom koktelu.Bojana Wiki PG (razgovor) 20:49, 30 decembar 2015 (CET)

Blog Zajednice Vikimedije Republike Srpske[uredi izvor]

Zdravo svima! Vikimedijina zajednica Republike Srpske, pored zvaničnog sajta, pokrenula je i svoj blog, putem kog ćemo vas obaveštavati o dešavanjima u Vikimedijonim svetu i u našoj zajednici. Ukoliko ste zainteresovani da pišete za naš blog, kontaktirajte nas.Bojana Wiki PG (razgovor) 20:50, 30 decembar 2015 (CET)

Nova godina[uredi izvor]

Sve najbolje za 2016 , puno sreće, uspjeha i prije svega zdravlja.--Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 00:10, 1 januar 2016 (CET)

Svim korisnicima Wiki de Bosna srećnu Novu godinu želi Hasan--hase (razgovor) 12:00, 3 januar 2016 (CET)

Wikimania 2016 Scholarships - Deadline soon![uredi izvor]

Please help translate to your language

A reminder - applications for scholarships for Wikimania 2016 in Esino Lario, Italy, are closing soon! Please get your applications in by January 9th. To apply, visit the page below:

Patrick Earley (WMF) via MediaWiki message delivery (razgovor) 02:49, 5 januar 2016 (CET)

Novi alat za referenciranje u vizualnom uređivaču[uredi izvor]

Jučer sam radio na dokumentaciji za šablone (TemplateData) koja se koristi u vizualnom uređivaču i uz pomoć te dokumentacije, isti dan smo aktivirali Citoid, novi alat za referenciranje u vizualnom uređivaču. Nisam odmah objavio vijest jer prijevod interfejsa nije bio završen, ali je zato sad sve uredno.

Dakle, o čemu se radi?
Citoid omogućava da kliknete na dugme "Referenca", upišite samo URL ili DOI, te alat automatski formatira Vašu referencu – dodaje (kad god je to moguće): naslov, datum, datum pristupa, autora, naziv veb-stranice, jezik i dr. Također omogućava pretvaranje "jednostavnih linkova" u pune reference. Evo primjera:

Napomena: programeri alata datume formatiraju prema međunarodnom standaru ISO 8601 koji izgleda GGGG-MM-DD umjesto našeg D. M. GGGG. Dakle, današnji datum bi po našem bio 8. 1. 2016 (bez tačke kad se piše u referencama) a po ISO 8601 bi bio 2016-01-08 (samo obrnuto, sa početnim nulama i sa crticama). Mogu se koristiti oba formata, a ja sam od Edina već zatražio da napravi tako da softver automatski pretvara ISO 8601 format u ovaj domaći kad čitate reference u članku kao što to već radi de.wiki (ako ja ne skontam kako to radi de.wiki u međuvremenu). Naravno, možemo se čak u budućnosti i dogovoriti da samo koristimo međunarodni standard, kao što to (opet) rade na de.wiki ili kako je preporučeno na en.wiki, ali, naravno, zasad za tim nema potrebe, pa mogu oba.

Sretno uređivanje. :-) – Srđan M. ❲razgovor❳ 10:55, 8 januar 2016 (CET)

Odlična stvar!! Facebook like thumb.png --Golden Bosnian Lily (r) 13:30, 8 januar 2016 (CET)
Dok se ispraksiram, bit će ok.--palapabosnia (razgovor) 16:56, 8 januar 2016 (CET)

Šta..[uredi izvor]

...sa "naseljima" poput: Kobilići, Kovačevići (Sapna), Donji Zaseok, Žuje, Skakovica, Žuje-Šarci? Ja bih to po kratkom postupku delete. --Golden Bosnian Lily (r) 10:00, 10 januar 2016 (CET)

Ako nisu postojali na popisu 1991. nije razlog za brisanje. Tako sam ja jučer naletio na neku unincorporated community u Kaliforniji, broj stanovnika 0, a ima članak mašAllah.--سلام - C3r4r2d2 10:07, 10 januar 2016 (CET)

Jezički šabloni[uredi izvor]

Šta raditi s ovim jezičkim šablonima? Mislio sam ih sviju povezati na Wikidata, ali sam primijetio da skoro sve wiki koriste format "lang-kod", tako da mislim da bismo se mogli prebaciti na "jez-kod" još dok je malo jezika (trenutno ih je svega 20-ak) uz preusmjerenje s "lang-kod" zbog kompatibilnosti i naravno preusmjerenje s postojećih dvoslovnih šablona na "nove", ako se dvoslovni budu željeli koristiti. Primjer za španski bi bilo: "jez-es", njemački "jez-de", itd. P. S: Neki šabloni su već povezani uz ove, a nigdje se ne koriste, tako da bih njih obrisao. Šta mislite? – Srđan M. ❲razgovor❳ 12:08, 10 januar 2016 (CET)

Ja se slažem sa formatom jez-kod. --Munja (razgovor) 12:15, 10 januar 2016 (CET)
U ovom slučaju sam Protiv . Izmjenom ne dobijamo gotovo ništa, osim posla. Dalje, mnogi članci koriste i jednu i drugu pa čak i treću varijantu, npr. {{ArJ}}, tako da je IMHO mnogo korisnije da ostavimo ovako kako jeste (lijeni insani uglavnom nemaju vremena ni želje da isprave i prilagode en.varijante u naše pa im bude mrsko), a bolje bi bilo da se postojeće šarenilo uskladi da imamo jednu vrstu (postojeću).--سلام - C3r4r2d2 12:24, 10 januar 2016 (CET)
Pa dobro, izmjenom bih dobio uglavnom ja posla [mada je to svega 20-ak šablona]. :) Ne znam, čudno mi je nekako da odstupamo od nekog "takoreći" standarda ["takoreći" u navodnicima zato što imamo ovaj svoj trenutni – možda je bolje dodati "globalnog"]. Ova da su neki lijeni da promijene en.varijante, to stoji – sram ih bilo :). Eto jedino ne kontam šta misliš kad kažeš i jednu, drugu i treću... Ja koliko znam, imamo samo dvoslovne [En, De, Fr, itd], a oni šabloni koji su stari imaju te troslovne [npr. ArJ – a sa njim, eto, ne znam šta raditi], a preusmjerenja sa "lang-neštonešto" nemamo, tako da ne znam koja je treća varijanta. Usput, svejedno trebaš obrisati ove koje se ne koriste – ovaj drugi link što sam gore stavio s "Jezik-neštonešto". Uglavnom, vidjet ćemo šta kažu ostali. Ovo za promjenu imena je bilo usputno, a svakako ću ih sad povezati na Wikidata. – Srđan M. ❲razgovor❳ 12:44, 10 januar 2016 (CET)
Pa nisam ni mislio da ću ja to raditi :) :) Ima vas koji ste spretniji/vještiji oko toga. Nisam ni na koga konkretno mislio za ljenost, općenito, zar je ljudima tako mrsko promijeniti? Btw. uopće ne bi bilo loše napraviti preusmjerenja lang-nešto na postojeće, valjda bi to funkcioniralo OK kao i do sad.--سلام - C3r4r2d2 12:53, 10 januar 2016 (CET)
Ma znam da nije bilo konkretno – to sam se malo šalio na svoj račun (jer sam jučer gledao svoje ranije članke i ima tu dosta za popraviti, em stilski, em tehnički, pa će to vjerovatno iduće doći na red [barem koliko je u mojoj moći]). Povezao sam trenutne na Wikipodatke. A ovo za preusmjerenja bih samo malo sačekao čisto da vidim hoće li se još neko uključiti u ovaj razgovor pa da ih, ako bude trebalo, kasnije ne moram dvaput mijenjati. Hmm.. evo sad sam tek nešto razmišljao... Šta za, naprimjer, norveški? Šablon {{No}} je trenutno nešto slično šablonu {{Ne}} (vjerovatno je trebao preusmjeravati na taj šablon), ali šta onda za jezički šablon? Naletio sam i na {{lt}} za litvanski koji zapravo prikazuje razne stvari za šablon (vidi ovdje). Ne bih da ih stavljam na tri slova jer onda nije jednolično (a treba i ove stare s tri slova srediti; to mi je Palapa nešto ranije slao, ali sam zaboravio pogledati). – Srđan M. ❲razgovor❳ 13:19, 10 januar 2016 (CET)
Vidiš to su dobri primjeri, to svakako treba nekako riješiti. A šta je sad korištenjem postojećih šablona u člancima? Zar ne bi preusmjerenja bila ok?--سلام - C3r4r2d2 13:45, 10 januar 2016 (CET)
Hmmm... mislim da bi mogli riješiti ova dva primjera sa "jez-kod" (ne znam kako drugačije osim korištenja tri slova [nor i lit, za šta nisam za jer nije jednolično]). Naravno, bila bi preusmjerenja s de → jez-de, itd. Nisam siguran ima li još takvih primjera dvojezičnih šablona koji mogu biti nešto drugo. Znam da sam jednom dodao {{ko}} za preslikavanje šablona {{who}} s en.wiki pa si rekao da prebacim na {{ko kaže}}, a to mi izgleda je malo teže na pronaći, a jezički šablon za korejski ({{kor}}) je trenutno svejedno s tri slova. Eto, mislim da bi zato bilo fino ujediniti na "jez-kod" i ujedno ove situacije riješiti. Jesi li možda promijenio mišljenje? – Srđan M. ❲razgovor❳ 13:59, 10 januar 2016 (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── - Da se razumijemo, nisam kategorički protiv, rukovodim se principima: ako nešto fercera, onda nema smisla mijenjati, zatim što jednostavnije, to bolje i na kraju (šlag) ako neka izmjena značajnije ne poboljšava nešto, onda je ne treba ni raditi (u smislu cost - benefit (ekonomske ;)) analize). Tako u tom smislu, ako će ta izmjena dati da (ti sebi, meni yok) napraviš posla (bez negativnih konotacija, molim, ;)) onda uradi. Jedino što neko ko to više koristi (od mene) možda je navikao na stari pa će se teže prilagoditi. Inače svaka velika, drastična izmjena nije poželjna (barem ne odjednom i naglo), ipak smo mi ljudi a ne mašine, i treba vremena da se svako prilagodi. --سلام - C3r4r2d2 14:22, 10 januar 2016 (CET)

Da ti je samo znati koliko puta čujem ovo prvo u designu. ;) (mogu misliti kako je ovima koji prave MediaWiki kad nešto drastično promjene) Iako imaš pravo da neće značajnije promijeniti, opet ćemo riješiti te problemčiće sa šablonima. Isto tako nemam namjeru mijenjati kôd u ovu "novu" formu bilo kome ko i dalje bude želio koristiti npr. {{en}}, jer nema potrebe. Nek' se u tom smislu radi šta kome odgovara. Tako da ću ovo polako izmijeniti. – Srđan M. ❲razgovor❳ 15:16, 10 januar 2016 (CET)

15 godina wiki[uredi izvor]

Pozvan sam na proslavu u Grazu. Ako imate neku ideju ili pozdrave, mogu prenijeti. Vidi ovdje! --AnToni(R) 12:30, 12 januar 2016 (CET)

Očekujemo dobru promociju bs.wiki među deutschsprachige Wikipedianern --سلام - C3r4r2d2 13:10, 12 januar 2016 (CET)

članak na portalu klix[uredi izvor]

Heh, nije loše što su se sjetili. Međutim, toplo preporučujem izbjegavanje komentara... – Srdjan m (razgovor) 20:13, 28 januar 2016 (CET)
Hvala im za besplatnu promociju. Bolje bi bilo da nas je više ovdje, možda to još nekog pošalje da nam se pridruži. --Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 21:20, 28 januar 2016 (CET)

15 godina Wikipedije[uredi izvor]

Na web-stranici Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira objavljen je članak o 15 godina postojanja Wikipedije. Članak je pripremljen prema tekstu koji je poslala Ivana Guslarević iz srpskog ogranka Zadužbine Wikimedia. Članak se može pročitati ovdje! --Belirac (razgovor) 09:54, 17 januar 2016 (CET)

IP 93.87.60.188[uredi izvor]

Pod hitno blokirati IP adresu 93.87.60.188 na bs.wikisource.org, nisam siguran da radi ispravnu stvar! --Golden Bosnian Lily (r) 13:50, 18 januar 2016 (CET)

Ja ne mogu Korisnik:Golden Bosnian Lily--palapabosnia (razgovor) 14:43, 18 januar 2016 (CET)
Ne može niko od nas. A Bog zna je li Demicx još aktivan. -- KWiki (razgovor) 15:00, 18 januar 2016 (CET)
IP je neko iz studentskog doma u Somboru (Vojvodina) a među adminima tamo je i naš Edinwiki--سلام - C3r4r2d2 15:04, 18 januar 2016 (CET)
Jupi! :-) A ja gledao na spisku administratora. :-) Tu nije ubačen. -- KWiki (razgovor) 15:17, 18 januar 2016 (CET)
idite mu na vrata :) --palapabosnia (razgovor) 15:18, 18 januar 2016 (CET)
Predlažem da se aktivni admini kandidiraju za admina i na ostalim projektima prije svega zbog zaustavljanja vandalizma na vrijeme. Imamo današnji primjer gdje je bilo ko mogao jednostavno napraviti "dar-mar" a nemamo osobe koje bi to zaustavile. Imamo skoro 250 izmjena i ko nam garantira da su sve izmjene ok. Postoje mnoge stranice "sumljivog" sadržaja kao na primjer stranice transkripcije i transliteracije Kur'ana. Takve stranice bi trebalo obrisati jer nam niko ne garantira tačnost a i sami znamo da transkripcija/transliteracija Kur'ana ne postoji za bosanski jezik (osim za neke kratke sure u početničkom ilmihalu). Također bi trebalo uvesti i zabranu IP adresama izmjene bez provjere. --Golden Bosnian Lily (r) 16:17, 18 januar 2016 (CET)
tačno --palapabosnia (razgovor) 19:27, 18 januar 2016 (CET)

Blokirao sam. Može li neko očistiti ono sve tamo? Ako šta treba obrisati, samo markirajte tamo, pa mi javite na na stranici za razgovor (ovdje na bs.wikiju). -- Edin(r) 16:14, 19 januar 2016 (CET)

Čišće u toku ovih dana.
Trenutni status (10 od 114)
8.7719298245614%

--Golden Bosnian Lily (r) 13:44, 20 januar 2016 (CET)

2016 WMF Strategy consultation[uredi izvor]

Please help translate to your language

Hello, all.

The Wikimedia Foundation (WMF) has launched a consultation to help create and prioritize WMF strategy beginning July 2016 and for the 12 to 24 months thereafter. This consultation will be open, on Meta, from 18 January to 26 February, after which the Foundation will also use these ideas to help inform its Annual Plan. (More on our timeline can be found on that Meta page.)

Your input is welcome (and greatly desired) at the Meta discussion, 2016 Strategy/Community consultation.

Apologies for English, where this is posted on a non-English project. We thought it was more important to get the consultation translated as much as possible, and good headway has been made there in some languages. There is still much to do, however! We created m:2016 Strategy/Translations to try to help coordinate what needs translation and what progress is being made. :)

If you have questions, please reach out to me on my talk page or on the strategy consultation's talk page or by email to mdennis@wikimedia.org.

I hope you'll join us! Maggie Dennis via MediaWiki message delivery (razgovor) 20:06, 18 januar 2016 (CET)

Kratki članci[uredi izvor]

KWiki, nisam mogao da ti pošaljem poruku na pp. Nisam znao za izmjene o dužini članaka. Ubacio sam članak Unija skupova. Prebacit ću ga na skupove. -- Matej (razgovor) 17:42, 3 februar 2016 (CET)

@Matej: U redu je, nisi ni mogao znati kad te dugo nije bilo. Samo ti radi. A poruku sam vidio na Nedavnim izmjenama, samo si je odmah vratio. -- KWiki (razgovor) 17:46, 3 februar 2016 (CET)