Wikipedia:Čaršija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži


Kultura izražavanja i ostalo[uredi izvor]

Krajnje je vrijeme da se sa nekim oblicima komunikacije na ovom projektu prestane! Vrijeđanja, osobni napadi,šovinizam i primitivno vrijeđanje nemaju šta tražiti na wiki. Ranije se moglo potegnuti izraz "akademski nivo", ali izgleda toga nedostaje mnogim korisnicima. Ako ovako nastavimo, projekat će sam od sebe ugasiti. Poznata su mi mišljenja nekoliko kolega, koje i osobno poznajem, a koji su nas zbog izratitog šovinizma (citat) napustili. Takođe zloupotreba administratorskih prava, krši moralne kodekse onih koji su ta prava zaslužno dobili od zajednice.Pozivam sve kolege na nivo komunikacije koji zaslužuje ovaj projekat.(ergo:psuje se u birtiji)!--AnToni(R) 18:51, 16 novembar 2016 (CET)

Google.ba[uredi izvor]

Ne znam za Vas ali mene već duže vrijeme nervira google prikazivajući prvo članke hr, sr, sh.. pa čak i en, de i ostalih wikipedija na početku. Sva je sreća ako bs wikipediju prikaže na prvoj stranici pretrage :D --Golden Bosnian Lily (r) 20:43, 12 decembar 2016 (CET)

I mene isto. Prije godinu dana je ista rasprava bila na Pijaci srpskohrvatske Wikipedije, ne znam ishod. --Munja (razgovor) 21:16, 12 decembar 2016 (CET)
Eh, nije samo to u pitanju. Također nema Knowledge Grapha. Uporedi(te) google.hr, google.rs, google.com i google.ba. Pored raznih informacija, tu su i linkovi ka člancima na Wikipediji u samoj kutiji (poslije opisa), a ovamo doslovno ništa... :-/ Ali šta ćemo... valjda će se ovi iz Googlea sjetiti da to dodaju kad-tad ili da barem prioritiziraju Wikipediju na bosanskom jeziku na google.ba (ili uopćeno ako je u postavkama odabran bosanski). Ne vjerujem da mi išta možemo uraditi po tom pitanju. – Srdjan m (razgovor) 21:21, 12 decembar 2016 (CET)

New way to edit wikitext[uredi izvor]

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --20:32, 14 decembar 2016 (CET)

Antonio Di Natale[uredi izvor]

@Golden Bosnian Lily, @Topnik95, @Kensxy, @Migerr – ko će prije? :-) (Nije važno ko za koga navija, čovjek je zaslužio članak.) – KWiki (razgovor) 01:17, 27 decembar 2016 (CET)

@KWiki, i Gabriel Batistuta, Franz Beckenbauer, Xavi, Lilian Thuram, Gerd Müller, Frank de Boer, Fabio Cannavaro, Luís Figo, Manuel Sanchís Hontiyuelo, Dino Zoff... također su zaslužili malo više pažnje ;) Malo sam u gužvi s vremenom i planovima ali obećavam pomoć ;) --Golden Bosnian Lily (r) 19:24, 27 decembar 2016 (CET)
Vala, sjeti se i naše legende Fahrudina Omerovića! --سلام - C3r4r2d2 19:27, 27 decembar 2016 (CET)
Ma znam. :) Moglo bi ih se tu još najmanje toliko dodati, ali korak po korak. Niko ništa ne mora, čisto da je jasno. A Omerovića smo imali, ali sam ga izbrisao jer je imao kutiju i jednu rečenicu. – KWiki (razgovor) 19:40, 27 decembar 2016 (CET)
Biće mi čast napisati koju o popularnom Totou, ali i ostalim legendama ovog sporta :) - Migerr (r) 15:14, 28 decembar 2016 (CET)

Yahadzija[uredi izvor]

@KWiki, @Munja, @Palapa i drugi: Zar svima vama ne smeta njegovo ponašanje i ophođenje s ljudima? Zar vama ne "bode" u oči njegovo aljkavo uređivanje, propusti, podj****anje itd. senilnost, zaboravnost, (opet ću ponoviti) aljkavost, a najviše od svega "podmetanje" jedne te iste (svoje) literature za 1. razred srednje škole u svakom članku od "proizvodnje sira" do "Cvrcke, Šipraga i ostalih sela" odakle se dotični šljego. Jesam li ja uvijek ovdje "crna ovca" od administracije? Zašto ste izabrani nego da rješavate ovakve i slične probleme? Nije administracija samo blokirati vandala i obrisati grafite nego i pozabaviti se suštinom.--سلام - C3r4r2d2 08:18, 28 decembar 2016 (CET)

"Ostavite raspravu zbog malo dobra u njoj. Ostavite raspravu zbog male koristi od nje jer o­na prouzrokuje neprijateljstvo među braćom." - Taberani

--Golden Bosnian Lily (r) 08:49, 28 decembar 2016 (CET)

Super, tako su mogli reći i borci 501. i 502. bihaćke, za one dolje u Krupi ili Bužimu, Čojluk ili Suha Međa su njihov problem, šta nas to briga. Isto su mogli reći i ovi u St. Gradu, Dobrinja i Stup nisu naš problem, šta me briga ako padnu.--سلام - C3r4r2d2 08:59, 28 decembar 2016 (CET)
U pravu si, nema šta. Mislim, u pravu je i GBL s ovim hadisom, ali nekad se mora "u bitku". Priznajem da ovakav slučaj nigdje nisam vidio i da živ ne znam šta bih s njime. Čovjek je "težak" za trojicu. Ako će se već blokirati, onda neka bude na neodređeno jer očito je da se stvari vrte u istom krugu (plus ono da se "stara grana ne savija"). Hvala mu za članke (nevezano za podmetanje literature), ali nije sve u njima. – KWiki (razgovor) 11:57, 28 decembar 2016 (CET)
Nisam za trajno blokiranje (da jesam uradio bih davno), čovjek jest stručnjak u svom polju, ali tehnički najblaže rečeno, nema pojma od tehnike. Ne tražim(o) od njega da se savija, ali za sve nas postoje ista "pravila igre", ako ih se svi pridržavamo zašto onda postoje pojedinci koji misle da može kako hoće.--سلام - C3r4r2d2 12:07, 28 decembar 2016 (CET)
Misim da ne treba pretjerivati! Ako je čovjek napisao knjigu, ili više stručnih radova, pa poteže kao referencu, vjerovatno ima pravo da ih postavlja na članke. Ukoliko je on stvarno autor, a po kvalitetu članaka se može zaključiti da je obrazovan i da mu je to bio poziv. Kako nisam iz te struke, ne mogu suditi, ali je činjenica da sa malo izuzetaka, je jedini koji piše (ili prevodi) stručne članke, što nije nimalo lako. Nek svako proba iz svoje struke... O kulturi izražavanja, ne bi više, jer sam s već izjasnio ovdje. To nam ovdje nedostaje! Problemi sa veličinom slike su marginalni. Treba čovjeku objasniti, da veličina slike i njen prikaz zavisi od rezolucije, te da li se wiki čita na mobilnom aparatu, velikom ili malom ekranu. To je stvar znanja i mogućnosti pristupa na druge načine. Nedostaje nam kultura diskusije i razumnog dijaloga, već se odmah potežu neke brigade i ratno stanje. To me malo podsjeća na medije u jednoj državi, gdje se za svaku sitnicu potežu ratna zbivanja i ko je kome zapalio kuću. Ja sam negdje pročitao da se rat završio? Yahadzija nije nikome ništa uradio, osim što je osjetljiviji na reakcije, nego neki drugi. Čovjek hoće da prenese svoje znanje na wiki, a trebalo bi mu pomoći. Činjenica da u člancima ima grešaka pri kucanju, možda i u jeziku, ali se mora naznačiti da jezičke varijante, koje kolega koristi u njegovo vrijeme, dok se ativno bavio obrazovanjem, nisu bile tabu. Ako ih nekada koristi, treba shvatiti razloge, a mi bi to mogli shvatiti kao bogatstvo sinonima, jer nije veliki grijeh, ako napiše riječ, koja se sad ne koristi u nekim regionima ili ako je manje poznata u trenutnim medijima. Mislim da ga se razumije, ali moram reći, da potezanje na jezičko kvazi-puritanstvo je česta pojava, pa se i drugim korisnicima lupa po glavi, ako ne napišu onako kako je nekome po volji. Govorim iz vlastitig iskustva, a jezik je živ, mijenja se, te ga tako i treba shvatiti. Protiv sam neograničene blokade, ali sam za diskusiju te na ukazivanje grešaka u komunikaciji, a na čemu treba svako poraditi. A ako se svaka grana savija onako kako bi netko htio, onda nismo mnogo napravili od svoga živote, je idemo ka istomišlju, što ničemu ne vodi, osim diktaturi i sljepilu. Lično ne bi da moje grane neko savija, jer kao stručnjak za drvo, znam kakve štete se mogu drvetu napraviti (kvrge, modrilo...). Iz različitosti izlazi kvalitet, a ako se kolega Yahadzija potrudi, može se sve prilagoditi jednom dobrom i kvalitetnom radu. --AnToni(R) 12:25, 28 decembar 2016 (CET)
E zato je Toni upravnik. :-) Doduše, niste me dobro shvatili za ovo "savijanje" i blokadu: nisam rekao "neograničeno" nego "neodređeno", tj. na neki period, u toku kojeg se neke stvari možda mogu popraviti. Zna se koji se slučajevi blokiraju trajno. A pod "savijanjem" sam mislio na to da starije osobe nisu sklone učenju novih stvari (koje im nisu potrebne u svakodnevnom životu), a ne na igranje po nečijim pravilima. – KWiki (razgovor) 12:51, 28 decembar 2016 (CET)
Bode oči, burazeru, ali nemam ja utjecaja nad njim. A već imam previše obaveza u RL. Vidio sam i prijetnju o lomljenju kostiju. Nije fino. Vrijeđanje se riješi blokadom, privremeno, ako ne za stalno. Pa valjda će se s vremenom desiti zamor materijala. -- Munja (razgovor) 12:43, 28 decembar 2016 (CET)
Znam na šta je ciljala metafora KWikija, o savijanju, a moj dodatak je bio samo da nas navede na razmišljanje. Slično o mašinskoj metafori kolege Munje. Samo sam htio naznačiti kako realna i stvarna izreka, se može i drugačije protumačiti i koliko jezik, koliko god mi to nebi htjeli, može nas bez namjere, odvesti na pogrešan put. Zato trebamo uvijek dva puta razmisliti. Ipak trebamo biti stepenicu više nego neki kostolomci. (vidi: Balkanska krčma) od jednog lokalnog marginalnog pisca.--AnToni(R) 13:13, 28 decembar 2016 (CET)
Ako je poenta @AnTonija da je OK ako neko (kakve god imao naučno-stručne kvalifikacije) napiše "brdo" članaka (a Yahadzija jeste i stručnjak i napisao je "brdo" članaka) onda nema veze što je to brdo članaka neformatirano, ima milione tipfelera, nestručno formatirano, tehnički zbrda-zdola, i pored svih dobrih namjera, taj neko počne da ti spominje rahmetli oca, onda nemam riječi...dno dna Wikipedije.--سلام - C3r4r2d2 14:29, 28 decembar 2016 (CET)
Poenta je u toleranciji, diskusiji i korektnom odnosu. Meni su poznate greške i slabo formatiranje, no njih ima i u drugim člancima, pa se mogu samo angažmanom više autora dovesti u red. Ne ulazim u diskusije ni provokacije, koje nemaju za cilj poboljšavanje kvaliteta, a mislim da bi se svi trebali suždravati niskih udaraca. Ja se barem trudim, mada znam da je lako povesti se za drugim. --AnToni(R) 14:34, 28 decembar 2016 (CET)
Mnogima ovdje je poznata činjenica da ja lično imam relativno kratak fitilj, nažalost. Međutim, preko nekih stvari nije uredu prelaziti. Dopustiš jednom da te gazi, gazit će te stalno. (a možda je i do mog krajiškog inata i mentaliteta).--سلام - C3r4r2d2 14:47, 28 decembar 2016 (CET)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Yahadžija poprilično dobro piše članke, međutim, svugdje ima grešaka a jedan od najvećih problema je što mi Yahadžija djeluje malo-više tvrdoglav (bez uvrede molim, nije mi u cilju nikog vrijeđati). Poštujem ako je neko dobar geografičar, međutim, to ne znači da je dobar historičar, poštujem kad je neko dobar matematičar, međutim, to ne znači da je i dobar informatičar. Dakle, Yahadzija dragi, ako ste dobri, a znam da jeste, svojim znanjem o biologiji nadmašajute sviju nas, molim Vas da poslušate prijedloge, savjete, i ostalo od drugih korisnika u vezi nekih tehničkih savjeta na wikipediji. Rasprave nam nisu potrebne, komunicirajmo, dogovarajmo se, razmjenjujmo mišljenja.. niko ne zna sve, svugdje se zna desiti propust. Wikipedija je takva da bilo ko i bilo kad može Vaše članke opet uređivati, dopunjavati... Svi smo imali neke početke gdje su nas drugi ispravljali i govorili nam o našim greškama. Ako neko nešto obriše ili doda a nije Vam jasno zašto je to uradio pitajte, bićete blagovremeno obavješteni zašto je nešto obrisano, premješteno, dodano... Kad neko ispavi iza Vas članak, pogledajte na historiji članka šta je ispravljeno tako da se ne ponavlja da uvijek neko ide za Vama i ispravlja iste greške. I, vjerujte gospodine Yahadžija, da je neko drugi u pitanju davno biste bili blokirani na neki duži period ali pošto ste Vi ipak za mene znanstvenik ja sam za takvo nešto protiv. Nadam se da ćemo još dugo vremena provesti lijepih trenutaka na wikipediji te Vas uljudno molim da kafanski riječnik ostavite u kafani. I molim Vas da da rečenice kad se nekome obraćate koristite standard bosanskog jezika, stvarno Vas ne razumijem u pola rečenica kad komunicirate na stranicama za razgovor sa drugim korisnicima. --Golden Bosnian Lily (r) 16:15, 28 decembar 2016 (CET)

Sve bi to bilo OK GBL da razgovaramo o nekom ko je 2, 3 ili 5 mjeseci na Wikipediji. Ali neko ko 2 godine radi to što radi, onda stvarno ne znam kako dalje. Ili pustiti da ide ovako, a neko nekad će se udostojiti to pregledati i popraviti (možda 10tak godina da stoji kako je krenulo), ili reći: rez, dosta, ovako ne može dalje.--سلام - C3r4r2d2 16:29, 28 decembar 2016 (CET)

Dosad se nisam nikad uplitao u "čaršijska posla", ali hoċu da izrazim moje slaganje sa onim što je izložio kolega AnToni. Izgleda da je najbolje da AnToni preuzme komunikaciju sa našim Clint Yaha-Maha Eastwood-om. Cera i on se nikako ne mogu "uhavizat-uhafizat". Dragi ste mi svi na ovoj bs wiki i hajde svi da zavrnemo diznu, a da pozovem dobrovoljce pa recimo sredimo one šablone u rubrici pod nazivom "Bez kategorije." To je mnogo korisnije. Znači Cera ti izbjegavaj da ulijeċeš u rasprave sa našim "pistolerosom" i neka čovjek samo radi nove stranice. Izuzetno je dobar i vidi se da se razumije u materiju. Ti Cera šibaj svoje hemijske elemente i druge stvari iz svoje struke, a možemo Palapu i još njih par zamoliti da popravljaju stranice dotičnog nam ljubitelja rodeo sporta. I ja ċu ponekad da uletim "nako" pa da prepravim ponešto. Možda i AnToni može onako lagahno da mu ukaže na neke stvari i da sam dotjeriva svoje stranice. Prošle zime smo imali našeg Munju nazionale koji je "briljirao" sa Cerom, a sada i ovo. Ovo mora prestati. Cera je izuzetno dobar, ali kao što je davno nekad rekao dobri stari Dejan Cukiċ: zaštitite nestašne dečake, nervi slabi, a pesnice jake. Hajde da težimo da podignemo kvalitet ovog projekta i bez ispada bilo koje vrste. Kwiki, tebi se izvinjavam za one kategorije što si mi davno ukazao da se mogu automatski ubacivati. Ne zamjeri što ih još uvijek ubacujem onako "po starinski" jer ne znam kako se to radi, a onog kompozitora što si mi davno predložio da odradim, biċe i to. Haug za svu raju, a posebno za Rethymno i Zlatnog ljiljana i da zajednički što prije dođemo do 100 000. Nerko65 (razgovor) 18:03, 28 decembar 2016 (CET)

Otprilike mi i čitaš misli, zapravo si haman rekao ono što sam i namjeravao. Uz malu razliku, neću reći "nek AnToni uzme na sebe njega, ili bilo ko drugi", nisi se osjećam prozvan da "štitim" Wikipediju od nečega, moje strpljenje ima granice, on (stari Yahadzija) ga je davno prešao. Ako želite, gledajte onda te nakaze od članaka, meni šta naleti pod ruku ispravit ću, bez da se pravdam ikom. Munja je zlatan dečko, da ima više vremena, to bi bilo pravo dobro za nas, ali zato je za "poplavu" nakaznih članaka odgovoran HadzijaYa. Haug i Vama Amerikancima, i bujrum malo u ovaj snijeg sarajevski.--سلام - C3r4r2d2 18:21, 28 decembar 2016 (CET)
Ako je iko ispravljao hadžiju, to sam ja, sa 500 000 ispravljenih praznih prostora :) Ako je neki članak pretjerano loš, ili ga izbriši, makar dotični galamio, ili ga makni u igralište, samo ga skloni iz glavnog prostora, i tamo neka se "puši". I ja sam i upozoravao, i raspravljao se, i trpio svašta, čime me nazivao. Naravno, opet ću ispravljati, koliko stignem. Ima i mojih brljotina ovdje, počevši od neprevedenih članaka, ali ću uvijek reći: sve što smeta da ovo djelce bude uljudno, slobodno brisati! Pa kad mogu otrpiti ja :) moći će svako. --palapabosnia (razgovor) 20:52, 28 decembar 2016 (CET)
Sklonuti u korisnički NS! Dobra ideja. --سلام - C3r4r2d2 09:25, 29 decembar 2016 (CET)

Baš mi je drago da smo se dogovorili Cera i hvala na pozivu da se malo gazi po sarajevskom snijegu. Biċemo u kontaktu, a i da sa zakašnjenjem čestitam na novini. Taman se smog razišao i sve je čisto sad. Druže Palapa, treba zaboraviti šta je bilo i usredsrediti se na bs wiki projekat. I za kraj, drugi put kad budu neke provokacije sa susjednih wiki projekata ili pojedinaca ne reagovati burno. Samo lagano i pokušati ljude privuċi ovom veoma korisnom projektu. Lijep pozdrav svima. Nerko65 (razgovor) 15:46, 29 decembar 2016 (CET)

Premještanje svake Yahadzijine stranice u njegov KS prostor nema smisla. Nisu članci toliko loši. --Munja (razgovor) 21:08, 9 januar 2017 (CET)
Kad ih ispravi, vratićemo u GIP. Vrijeme je da se nauči šta znači napisati članak i pravilno ga formatirati plus space-evi plus typo itd.--سلام - C3r4r2d2 21:15, 9 januar 2017 (CET)

Sretna Nova 2017.[uredi izvor]

Sretnu Novu svim kolegama na bs.wiki. Da nas bude više.--Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 15:36, 1 januar 2017 (CET)

Pridružujem se čestitkama...--Rethymno (razgovor) 15:41, 1 januar 2017 (CET)

I od mene sretna Nova godina svim kolegama na bs. wiki. i sa željom da u 2017. godini privučemo nove kvalitetne saradnike. Nerko65 (razgovor) 16:21, 1 januar 2017 (CET)

Turneja 4 skakaonice 2016/17.[uredi izvor]

Samo da javim (ako je ko možda namjeravao raditi): ostavite meni ovo – uradit ću je tokom mjeseca, aBd (ovih dana nemam vremena). Eto, čisto da neko ne bi odstupao od svojih planova zbog ovoga (jer je aktualno). – KWiki (razgovor) 18:48, 1 januar 2017 (CET)

Invitation to Wikimedia CEE Spring 2017[uredi izvor]

Sorry for writing in English.

Dear Bosnian community,

Last year your community participated at CEE Spring in Bosnia and Herzegovina and we invite you to participate in this year's contest! Local organisers, please subscribe to the mailing list at https://lists.wikimedia.bg/mailman/listinfo/ceespring-localorganisers, add your community at the Meta page with the participants and discuss this year's edition of the contest on its talk page (Talk:Wikimedia CEE Spring 2017/Participants). There you will also find information on some of the things expected from the local organisers. We are looking forward to reading from you soon!

On behalf of the international organisers, -- Ата (razg.) 22:47, 16 januar 2017 (CET)