Wikipedia:Čaršija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži


Prečica:

Sadržaj

New Horizons šabloni[uredi izvor]

Molim šablondžije da navrate na New Horizons, ima nekoliko šablona za pregledati.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Palapa (razgovordoprinosi)

Tvrtko I - članak[uredi izvor]

Poštovani,

htio bih da ovim putem skrenem pažnju na članak o Tvrtku I, kralju Bosne. (https://bs.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I,_kralj_Bosne). Naime, u nekim pasusima pisano je ekavicom, a negdje ijekavicom/jekavicom, klasičan primjer lošeg kopiranja članka. Uz sve to navedne i upitne historijske činjenice sve sa njihovim izvorima. Nadam se da ćete popraviti uočene nedostatke.

Harassment consultation[uredi izvor]

Please help translate to your language

The Community Advocacy team the Wikimedia Foundation has opened a consultation on the topic of harassment on Meta. The consultation period is intended to run for one month from today, November 16, and end on December 17. Please share your thoughts there on harassment-related issues facing our communities and potential solutions. (Note: this consultation is not intended to evaluate specific cases of harassment, but rather to discuss the problem of harassment itself.)

Regards, Community Advocacy, Wikimedia Foundation

Pridruži se Wikipediji 15![uredi izvor]

Ovo je poruka Zadužbine Wikimedije. Dostupna je i na drugim jezicima.

International-Space-Station wordmark blue.svg

Kao što mnogi od vas znaju, Wikipedia slavi 15. rođendan i to 15. januara.

Ljudi širom svijeta pridružuju se slavlju i počeli su dodavati svoje događaje na Meti. Dok mi slavimo Wikipedijin rođendan, nadamo se da će svi projekti (a i oni njima povezani) u potpunosti moći iskoristiti ovu proslavu kako bi podigli svijest o naporima naše zajednice.

Još niste počeli planirati? Ne brinite, ima mnogo načina na koje se možete pridružiti. Evo nekoliko ideja:

Sve se nalazi na meta stranici Wikipedije 15. Tamo ćete pronaći na desetine vizualizacija podataka koje možete pokazati na svojim događajima kao i spisak svih Wikipedia 15 logoa koje su članovi zajednice već napravili.

Ako imate neka pitanja, molimo Vas da ih uputite Zacharyju McCuneu ili Joeu Sutherlandu.

Hvala vam i Sretna (skoro) Wikipedia 15!
– Tim za komunikacije Zadužbine Wikimedije – 21:58, 18. decembar 2015 (CET)

6. izdanje vijesti Vizualnog uređivača za 2015.[uredi izvor]

Elitre (WMF), 01:06, 25. decembar 2015. (CET)
—Prijevod, prilagođeni logotipi i slike: Srdjan m, 12:33, 25. decembra 2015. (CET)

Čestit Božić[uredi izvor]

Čestit Božić svim Wikipedijancima koji ga obilježavaju, uz najljepše čestitke.--سلام - C3r4r2d2 07:44, 25 decembar 2015 (CET)

Nova godina[uredi izvor]

Sve najbolje za 2016 , puno sreće, uspjeha i prije svega zdravlja.--Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 00:10, 1 januar 2016 (CET)

Svim korisnicima Wiki de Bosna srećnu Novu godinu želi Hasan--hase (razgovor) 12:00, 3 januar 2016 (CET)

Wikimania 2016 Scholarships - Deadline soon![uredi izvor]

Please help translate to your language

A reminder - applications for scholarships for Wikimania 2016 in Esino Lario, Italy, are closing soon! Please get your applications in by January 9th. To apply, visit the page below:

Patrick Earley (WMF) via MediaWiki message delivery (razgovor) 02:49, 5 januar 2016 (CET)

Novi alat za referenciranje u vizualnom uređivaču[uredi izvor]

Jučer sam radio na dokumentaciji za šablone (TemplateData) koja se koristi u vizualnom uređivaču i uz pomoć te dokumentacije, isti dan smo aktivirali Citoid, novi alat za referenciranje u vizualnom uređivaču. Nisam odmah objavio vijest jer prijevod interfejsa nije bio završen, ali je zato sad sve uredno.

Dakle, o čemu se radi?
Citoid omogućava da kliknete na dugme "Referenca", upišite samo URL ili DOI, te alat automatski formatira Vašu referencu – dodaje (kad god je to moguće): naslov, datum, datum pristupa, autora, naziv veb-stranice, jezik i dr. Također omogućava pretvaranje "jednostavnih linkova" u pune reference. Evo primjera:

Napomena: programeri alata datume formatiraju prema međunarodnom standaru ISO 8601 koji izgleda GGGG-MM-DD umjesto našeg D. M. GGGG. Dakle, današnji datum bi po našem bio 8. 1. 2016 (bez tačke kad se piše u referencama) a po ISO 8601 bi bio 2016-01-08 (samo obrnuto, sa početnim nulama i sa crticama). Mogu se koristiti oba formata, a ja sam od Edina već zatražio da napravi tako da softver automatski pretvara ISO 8601 format u ovaj domaći kad čitate reference u članku kao što to već radi de.wiki (ako ja ne skontam kako to radi de.wiki u međuvremenu). Naravno, možemo se čak u budućnosti i dogovoriti da samo koristimo međunarodni standard, kao što to (opet) rade na de.wiki ili kako je preporučeno na en.wiki, ali, naravno, zasad za tim nema potrebe, pa mogu oba.

Sretno uređivanje. :-) – Srđan M. ❲razgovor❳ 10:55, 8 januar 2016 (CET)

Odlična stvar!! Facebook like thumb.png --Golden Bosnian Lily (r) 13:30, 8 januar 2016 (CET)
Dok se ispraksiram, bit će ok.--palapabosnia (razgovor) 16:56, 8 januar 2016 (CET)

Šta..[uredi izvor]

...sa "naseljima" poput: Kobilići, Kovačevići (Sapna), Donji Zaseok, Žuje, Skakovica, Žuje-Šarci? Ja bih to po kratkom postupku delete. --Golden Bosnian Lily (r) 10:00, 10 januar 2016 (CET)

Ako nisu postojali na popisu 1991. nije razlog za brisanje. Tako sam ja jučer naletio na neku unincorporated community u Kaliforniji, broj stanovnika 0, a ima članak mašAllah.--سلام - C3r4r2d2 10:07, 10 januar 2016 (CET)

Jezički šabloni[uredi izvor]

Šta raditi s ovim jezičkim šablonima? Mislio sam ih sviju povezati na Wikidata, ali sam primijetio da skoro sve wiki koriste format "lang-kod", tako da mislim da bismo se mogli prebaciti na "jez-kod" još dok je malo jezika (trenutno ih je svega 20-ak) uz preusmjerenje s "lang-kod" zbog kompatibilnosti i naravno preusmjerenje s postojećih dvoslovnih šablona na "nove", ako se dvoslovni budu željeli koristiti. Primjer za španski bi bilo: "jez-es", njemački "jez-de", itd. P. S: Neki šabloni su već povezani uz ove, a nigdje se ne koriste, tako da bih njih obrisao. Šta mislite? – Srđan M. ❲razgovor❳ 12:08, 10 januar 2016 (CET)

Ja se slažem sa formatom jez-kod. --Munja (razgovor) 12:15, 10 januar 2016 (CET)
U ovom slučaju sam Protiv . Izmjenom ne dobijamo gotovo ništa, osim posla. Dalje, mnogi članci koriste i jednu i drugu pa čak i treću varijantu, npr. {{ArJ}}, tako da je IMHO mnogo korisnije da ostavimo ovako kako jeste (lijeni insani uglavnom nemaju vremena ni želje da isprave i prilagode en.varijante u naše pa im bude mrsko), a bolje bi bilo da se postojeće šarenilo uskladi da imamo jednu vrstu (postojeću).--سلام - C3r4r2d2 12:24, 10 januar 2016 (CET)
Pa dobro, izmjenom bih dobio uglavnom ja posla [mada je to svega 20-ak šablona]. :) Ne znam, čudno mi je nekako da odstupamo od nekog "takoreći" standarda ["takoreći" u navodnicima zato što imamo ovaj svoj trenutni – možda je bolje dodati "globalnog"]. Ova da su neki lijeni da promijene en.varijante, to stoji – sram ih bilo :). Eto jedino ne kontam šta misliš kad kažeš i jednu, drugu i treću... Ja koliko znam, imamo samo dvoslovne [En, De, Fr, itd], a oni šabloni koji su stari imaju te troslovne [npr. ArJ – a sa njim, eto, ne znam šta raditi], a preusmjerenja sa "lang-neštonešto" nemamo, tako da ne znam koja je treća varijanta. Usput, svejedno trebaš obrisati ove koje se ne koriste – ovaj drugi link što sam gore stavio s "Jezik-neštonešto". Uglavnom, vidjet ćemo šta kažu ostali. Ovo za promjenu imena je bilo usputno, a svakako ću ih sad povezati na Wikidata. – Srđan M. ❲razgovor❳ 12:44, 10 januar 2016 (CET)
Pa nisam ni mislio da ću ja to raditi :) :) Ima vas koji ste spretniji/vještiji oko toga. Nisam ni na koga konkretno mislio za ljenost, općenito, zar je ljudima tako mrsko promijeniti? Btw. uopće ne bi bilo loše napraviti preusmjerenja lang-nešto na postojeće, valjda bi to funkcioniralo OK kao i do sad.--سلام - C3r4r2d2 12:53, 10 januar 2016 (CET)
Ma znam da nije bilo konkretno – to sam se malo šalio na svoj račun (jer sam jučer gledao svoje ranije članke i ima tu dosta za popraviti, em stilski, em tehnički, pa će to vjerovatno iduće doći na red [barem koliko je u mojoj moći]). Povezao sam trenutne na Wikipodatke. A ovo za preusmjerenja bih samo malo sačekao čisto da vidim hoće li se još neko uključiti u ovaj razgovor pa da ih, ako bude trebalo, kasnije ne moram dvaput mijenjati. Hmm.. evo sad sam tek nešto razmišljao... Šta za, naprimjer, norveški? Šablon {{No}} je trenutno nešto slično šablonu {{Ne}} (vjerovatno je trebao preusmjeravati na taj šablon), ali šta onda za jezički šablon? Naletio sam i na {{lt}} za litvanski koji zapravo prikazuje razne stvari za šablon (vidi ovdje). Ne bih da ih stavljam na tri slova jer onda nije jednolično (a treba i ove stare s tri slova srediti; to mi je Palapa nešto ranije slao, ali sam zaboravio pogledati). – Srđan M. ❲razgovor❳ 13:19, 10 januar 2016 (CET)
Vidiš to su dobri primjeri, to svakako treba nekako riješiti. A šta je sad korištenjem postojećih šablona u člancima? Zar ne bi preusmjerenja bila ok?--سلام - C3r4r2d2 13:45, 10 januar 2016 (CET)
Hmmm... mislim da bi mogli riješiti ova dva primjera sa "jez-kod" (ne znam kako drugačije osim korištenja tri slova [nor i lit, za šta nisam za jer nije jednolično]). Naravno, bila bi preusmjerenja s de → jez-de, itd. Nisam siguran ima li još takvih primjera dvojezičnih šablona koji mogu biti nešto drugo. Znam da sam jednom dodao {{ko}} za preslikavanje šablona {{who}} s en.wiki pa si rekao da prebacim na {{ko kaže}}, a to mi izgleda je malo teže na pronaći, a jezički šablon za korejski ({{kor}}) je trenutno svejedno s tri slova. Eto, mislim da bi zato bilo fino ujediniti na "jez-kod" i ujedno ove situacije riješiti. Jesi li možda promijenio mišljenje? – Srđan M. ❲razgovor❳ 13:59, 10 januar 2016 (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── - Da se razumijemo, nisam kategorički protiv, rukovodim se principima: ako nešto fercera, onda nema smisla mijenjati, zatim što jednostavnije, to bolje i na kraju (šlag) ako neka izmjena značajnije ne poboljšava nešto, onda je ne treba ni raditi (u smislu cost - benefit (ekonomske ;)) analize). Tako u tom smislu, ako će ta izmjena dati da (ti sebi, meni yok) napraviš posla (bez negativnih konotacija, molim, ;)) onda uradi. Jedino što neko ko to više koristi (od mene) možda je navikao na stari pa će se teže prilagoditi. Inače svaka velika, drastična izmjena nije poželjna (barem ne odjednom i naglo), ipak smo mi ljudi a ne mašine, i treba vremena da se svako prilagodi. --سلام - C3r4r2d2 14:22, 10 januar 2016 (CET)

Da ti je samo znati koliko puta čujem ovo prvo u designu. ;) (mogu misliti kako je ovima koji prave MediaWiki kad nešto drastično promjene) Iako imaš pravo da neće značajnije promijeniti, opet ćemo riješiti te problemčiće sa šablonima. Isto tako nemam namjeru mijenjati kôd u ovu "novu" formu bilo kome ko i dalje bude želio koristiti npr. {{en}}, jer nema potrebe. Nek' se u tom smislu radi šta kome odgovara. Tako da ću ovo polako izmijeniti. – Srđan M. ❲razgovor❳ 15:16, 10 januar 2016 (CET)

15 godina wiki[uredi izvor]

Pozvan sam na proslavu u Grazu. Ako imate neku ideju ili pozdrave, mogu prenijeti. Vidi ovdje! --AnToni(R) 12:30, 12 januar 2016 (CET)

Očekujemo dobru promociju bs.wiki među deutschsprachige Wikipedianern --سلام - C3r4r2d2 13:10, 12 januar 2016 (CET)

članak na portalu klix[uredi izvor]

Heh, nije loše što su se sjetili. Međutim, toplo preporučujem izbjegavanje komentara... – Srdjan m (razgovor) 20:13, 28 januar 2016 (CET)
Hvala im za besplatnu promociju. Bolje bi bilo da nas je više ovdje, možda to još nekog pošalje da nam se pridruži. --Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 21:20, 28 januar 2016 (CET)

15 godina Wikipedije[uredi izvor]

Na web-stranici Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira objavljen je članak o 15 godina postojanja Wikipedije. Članak je pripremljen prema tekstu koji je poslala Ivana Guslarević iz srpskog ogranka Zadužbine Wikimedia. Članak se može pročitati ovdje! --Belirac (razgovor) 09:54, 17 januar 2016 (CET)

IP 93.87.60.188[uredi izvor]

Pod hitno blokirati IP adresu 93.87.60.188 na bs.wikisource.org, nisam siguran da radi ispravnu stvar! --Golden Bosnian Lily (r) 13:50, 18 januar 2016 (CET)

Ja ne mogu Korisnik:Golden Bosnian Lily--palapabosnia (razgovor) 14:43, 18 januar 2016 (CET)
Ne može niko od nas. A Bog zna je li Demicx još aktivan. -- KWiki (razgovor) 15:00, 18 januar 2016 (CET)
IP je neko iz studentskog doma u Somboru (Vojvodina) a među adminima tamo je i naš Edinwiki--سلام - C3r4r2d2 15:04, 18 januar 2016 (CET)
Jupi! :-) A ja gledao na spisku administratora. :-) Tu nije ubačen. -- KWiki (razgovor) 15:17, 18 januar 2016 (CET)
idite mu na vrata :) --palapabosnia (razgovor) 15:18, 18 januar 2016 (CET)
Predlažem da se aktivni admini kandidiraju za admina i na ostalim projektima prije svega zbog zaustavljanja vandalizma na vrijeme. Imamo današnji primjer gdje je bilo ko mogao jednostavno napraviti "dar-mar" a nemamo osobe koje bi to zaustavile. Imamo skoro 250 izmjena i ko nam garantira da su sve izmjene ok. Postoje mnoge stranice "sumljivog" sadržaja kao na primjer stranice transkripcije i transliteracije Kur'ana. Takve stranice bi trebalo obrisati jer nam niko ne garantira tačnost a i sami znamo da transkripcija/transliteracija Kur'ana ne postoji za bosanski jezik (osim za neke kratke sure u početničkom ilmihalu). Također bi trebalo uvesti i zabranu IP adresama izmjene bez provjere. --Golden Bosnian Lily (r) 16:17, 18 januar 2016 (CET)
tačno --palapabosnia (razgovor) 19:27, 18 januar 2016 (CET)

Blokirao sam. Može li neko očistiti ono sve tamo? Ako šta treba obrisati, samo markirajte tamo, pa mi javite na na stranici za razgovor (ovdje na bs.wikiju). -- Edin(r) 16:14, 19 januar 2016 (CET)

Čišće u toku ovih dana.
Trenutni status (10 od 114)
8.7719298245614%

--Golden Bosnian Lily (r) 13:44, 20 januar 2016 (CET)

2016 WMF Strategy consultation[uredi izvor]

Please help translate to your language

Hello, all.

The Wikimedia Foundation (WMF) has launched a consultation to help create and prioritize WMF strategy beginning July 2016 and for the 12 to 24 months thereafter. This consultation will be open, on Meta, from 18 January to 26 February, after which the Foundation will also use these ideas to help inform its Annual Plan. (More on our timeline can be found on that Meta page.)

Your input is welcome (and greatly desired) at the Meta discussion, 2016 Strategy/Community consultation.

Apologies for English, where this is posted on a non-English project. We thought it was more important to get the consultation translated as much as possible, and good headway has been made there in some languages. There is still much to do, however! We created m:2016 Strategy/Translations to try to help coordinate what needs translation and what progress is being made. :)

If you have questions, please reach out to me on my talk page or on the strategy consultation's talk page or by email to mdennis@wikimedia.org.

I hope you'll join us! Maggie Dennis via MediaWiki message delivery (razgovor) 20:06, 18 januar 2016 (CET)

Kratki članci[uredi izvor]

KWiki, nisam mogao da ti pošaljem poruku na pp. Nisam znao za izmjene o dužini članaka. Ubacio sam članak Unija skupova. Prebacit ću ga na skupove. -- Matej (razgovor) 17:42, 3 februar 2016 (CET)

@Matej: U redu je, nisi ni mogao znati kad te dugo nije bilo. Samo ti radi. A poruku sam vidio na Nedavnim izmjenama, samo si je odmah vratio. -- KWiki (razgovor) 17:46, 3 februar 2016 (CET)

IK biografija -> IK osoba ili specifična IK[uredi izvor]

@AnToni, @C3r4, @Palapa, @Golden Bosnian Lily, @Munja, @Srdjan m, @Amir.beg, @Nerko65, @BosnianWikiS, @Zagor Te Nej 2013, @Semso98, @Rethymno, @Polovinaz: Budući da ima preko 2500 članaka sa (zastarjelom) "IK biografija", a koju bi trebalo zamijeniti "IK-om osoba" ili drugom specifičnom kutijom, i budući da to ne može biti urađeno botom zbog razlika u njihovim kodovima, predlažem da se svi uključimo. Nema žurbe; ako neko uradi i jednu zamjenu dnevno, i to je dobro. Bitno je samo da se kontinuirano radi na tome, a nijedan dan ionako nikad nije isti kad je rad u pitanju jer svi imamo i drugih stvari. GBL je dao računicu 10 korisnika x 10 članaka dnevno x 30 dana = 3000 članaka (a označio sam vas 13 + ja), koja može poslužiti kao neki početni orijentir. Ja, evo, za početak uzimam na sebe da to uradim kod svih preostalih košarkaša (to mi ionako odavno stoji u planovima), a i ostali mogu tako napraviti neku početnu podjelu rada između sebe (ugrubo; to se kasnije može mijenjati po potrebi, naravno) ili da, npr, dvojica uzmu zajedno neku oblast (tj. ljude iz nje) i slično. -- KWiki (razgovor) 01:49, 23 februar 2016 (CET)

Uključit ću se. -- palapabosnia (razgovor) 01:57, 23 februar 2016 (CET)
Ja ću početi sa ovim režiserima. Čist šablon sa svim parametrima će mi trebati da nabrojim njihova najbolja djela. Onda sve svoje planove odlažem za iduću godinu :-)) -- Amir.beg (razgovor) 02:51, 23 februar 2016 (CET)
Svaka čast na inicijativi.--سلام - C3r4r2d2 07:57, 23 februar 2016 (CET)
Također treba proširiti ostale parametre sa drugih wikipedija, da ne stoje samo datumi rođenja i smrti, nego i čime se bavi, pa nagrade, takmičenja itd. Ovo bi bio veliki plus za našu Wiki. --Munja (razgovor) 11:15, 23 februar 2016 (CET)
S obzirom na to da se brišu Biografije, --država--, rođeni --godina--, umrli --godina--, nakon izmjene šablona treba dodati navedene kategorije. --Munja (razgovor) 11:27, 23 februar 2016 (CET)
Evo ja ću abd promijeniti infokutije za dobitnike Nobelove nagrade za književnost.--BosnianWikiS (razgovor) 13:36, 23 februar 2016 (CET)
Pošto se većina želi aktivirati u ovu aktivnost, neka neko prvo provjeri šta se gubi sa zamjenom infokutije i to treba napomenuti da svi znamo. Munja je već spomenuo kategorije koje se brišu te ih treba ručno dodati prilikom zamjene infokutije. --Golden Bosnian Lily (r) 14:23, 23 februar 2016 (CET)
Ne može se ovo raditi navrat-nanos, jer neće biti ujednačen kriterij zamjene. Dobro bi bilo napraviti neki kriterij, i da se po njemu ravnamo, a da ne kažem spisak, možda tražim previše.--palapabosnia (razgovor) 14:48, 23 februar 2016 (CET)
@Palapa, be the change you want to see on the Wikipedia. ;) @GBL, uglavnom to su ove 2 stvari koje se gube, tu je i DEFAULTSORT, ali to nam nije nešto ni potrebno. Sve su kutije svakako siromašne i sadrže obično 2-3 podatka, tako da bi ovim projektom proširili te informacije. --Munja (razgovor) 14:52, 23 februar 2016 (CET)
DEFAULTSORT jeste potrebno, kako nije? I on se mora ručno unijeti, inače nam preglednost kategorija dolazi u pitanje. --سلام - C3r4r2d2 14:54, 23 februar 2016 (CET)
Služi za sortiranje po prezimenima, što i nije tako potrebno. Kad po imenu sortira, to je mjera. --Munja (razgovor) 16:01, 23 februar 2016 (CET)
Munja, kategorije se i sortiraju po prezimenima, tako da je potrebno.--سلام - C3r4r2d2 09:22, 24 februar 2016 (CET)
U kutiju treba ubaciti automatsko kategoriziranje, jer ćemo izgubiti vrijedne podatke z akategorizaviju. Stara kutija je imala, a nije teško ubaciti te kriterije, da se automatski kategorizuje, kao i prije. --AnToni(R) 11:58, 24 februar 2016 (CET)
Ako je moguće da se infokutije za glumce i glumice, ukoliko imaju infokutiju biografija, da se mijenjaju sa odgovarajućom za glumca/glumicu a ne sa osobom. Ne znam da li je to plan i program. :-) -- Amir.beg (razgovor) 16:48, 24 februar 2016 (CET)
Jeste, zato u naslovu i piše "IK biografija -> IK osoba ili specifična IK". --Munja (razgovor) 17:26, 24 februar 2016 (CET)

AWB?[uredi izvor]

Mislim da AWB automatski dodaje DEFAULTSORT (ne sjećam se, nisam ga odavno koristio, ima godina)... Zamolio bih zajednicu da se izjasni ispod ovog teksta ko je za, a ko protiv, da dobijem ovlast za korištenje AWB softvera. --Munja (razgovor) 16:33, 1 mart 2016 (CET)

Komentari

1. strogo Protiv  - zbog: "ranija zloupotreba ovog softvera".--سلام - C3r4r2d2 16:42, 1 mart 2016 (CET)

Zloupotreba bota, a ne softvera AWB. Naime, koristio sam bota za izmjenu jedne stranice jer sam slučajno bio prijavljen sa tim korisničkim imenom. To prema pravilima administratora C3r4 (koja btw. nigdje nisu napisana na ovoj Wiki) ispada prekršaj. A AWB upotrebom nikad nije ništa kršeno, zato molit ću da se te 2 stvari ne miješaju. AWB nije bot, nego pomoćni program, a bot je korisničko ime Korisnik:Munjabot koji je blokiran. Inače svima za NOTE: AWB se na en.wiki i na ostalim većim projektima dodjeljuje na glavni račun, a ne na bot račun. -- Munja (razgovor) 16:48, 1 mart 2016 (CET)

2. Ne razumijem se u to. Ali onako općenito: Ako je minus veći od plusa, onda sam protiv; ako je plus veći od minusa, onda sam za. -- KWiki (razgovor) 17:53, 1 mart 2016 (CET)

VisualEditor News #1—2016[uredi izvor]

Elitre (WMF), 20:21, 26 februar 2016 (CET)

Wikimania 2016: call for posters, discussions and trainings[uredi izvor]

Hi people,
the calls for posters, discussions and trainings for Wikimania 2016 are officially opened, you can find all the relevant links on the conference wiki:

https://wikimania2016.wikimedia.org/wiki/Submissions

The calls will be closed on March 20.

Posters will be reviewed just to make sure that there aren't things which are too much out of scope. Since we have a whole village we will surely find places to attach them, even if we they will be a lot!

Discussions will be managed by a guiding committee who will work on the wiki to meld all the proposals and suggestions.

Trainings will be reviewed by the programme committee. Please note that we request that each training has at least 3-5 interested attendees in order to be put in the programme.

By the beginning of April we will have a first list of all the accepted proposals.

If you have questions we suggest you to ask them on the discussion pages on wiki, so that everyone will be able to see them (and their answers, of course).

We are looking forward to read your ideas! --Yiyi (razgovor) 14:50, 28 februar 2016 (CET)

Abecedni spisak mjesta u SAD-u[uredi izvor]

prebačeno sa SZR s KWikijem

Malo sam pregledavao članke, kad naletih na ovo čudo (i sve povezane članke). Šta vi mislite da treba raditi s ovim spiskovima? Ja mislim da nisu za GIP jer uopće nisu sređeni. Prvo, gornja navkutija uopće nije standardna koju mi koristimo, spiskovi koriste format »Grad, savezna država« umjesto »Grad (savezna država)«, vanjski linkovi nisu sređeni i jedino ih ima Wikipedija na hrvatskom (a i oni su ih prebacili u imenski prostor Dodatak). Iako jesam ljubitelj američke geografije, ovo stvarno ne mogu sređivati, tako da ne znam šta s tim raditi. Ako je neko voljan ispravljati, najbolje bi to bilo uraditi kao što je urađeno ovdje, ali da se naseljena mjesta podijele po saveznim državama ili po nekom uzoru na ovu stranicu na Wikipediji na engleskom jeziku. Ako nije, trebalo bi obrisati (moje mišljenje). —Srdjan m (razgovor) 16:36, 29 februar 2016 (CET)

Pitanje je na mjestu, Srdjane. I kad se to čudo popravi (u smislu zagrada, linkova...) ostaju crveni spiskovi bez neke velike koristi. Možda jednog (sunčanog) dana krene "poplava" američkih gradova (gledam u GBL i Rethymna) pa to bude onako lijepo plavo kao na en.wiki. Na komšije se ne trebamo ugledati (šejtansko-botovska posla). --سلام - C3r4r2d2 18:52, 29 februar 2016 (CET)
Imam jedno pitanje a skoro da nije u vezi ove teme. Zašto se na bs wiki imena gradova pišu kao npr: Dover (Delaware) dok je na en wiki Dover, Delaware? --Golden Bosnian Lily (r) 17:10, 29 februar 2016 (CET)
Usvojili smo takav način pisanja koji nije ništa lošiji (ni bolji) od tog sa zarezom. Niti šta gubimo niti šta dobijamo sa zarezom ni bez njega. Ako ćemo svakih 3-4 godine ovako sastajati se i prebacivati čas sa zarezom čas sa zagradom, hajmo odmah, šta čekamo? Naredno prebacivanje ponovno na zagrade zakazujemo 2019. godine. --سلام - C3r4r2d2 18:27, 29 februar 2016 (CET)
Sve što se usvaja treba gledati kako je na en. wikipediji osim ako to nije prihvatljivo zbog pravopisa. Lakše je zbog prebacivanja podataka, u ovom slučaju spisak gradova u SAD-u :) --Golden Bosnian Lily (r) 19:24, 29 februar 2016 (CET)
Tako je zemljak. Lijeni Bosanci (i svi oni koji pričaju bosanski) su toliko lijeni da umjesto zareza stave zagradu. Svaka čast. Dno dna.--سلام - C3r4r2d2 19:30, 29 februar 2016 (CET)
Droid je malo nervozan? Zimska vlaga se uvukla u integralna kola? Baterija pri kraju? Potražite najbližu servisnu stanicu. (Dobronamjerna šala.) Ipak, čitajući korespondenciju dotičnog sa mnom i ovu ovdje, pitam se i brinem se. Kolega je pitao "zašto", nije insistirao "treba sad ovako" te mu je bilo dovoljno odgovoriti samo prvom rečenicom. Ostalo je bilo vrlo neprimjereno. Želim sve najbolje. SPQR (razgovor) 20:45, 29 februar 2016 (CET)
Pravilo pisanja je interno usvojeno - te bi ga se treablo držati. Kolega koji se profesionalno bavi jezikom, vjerovatno bi uložio primjedbu, da pravopisno nije u redu - tako da se do daljega ostavlja ova forma pisanja. --AnToni(R) 12:09, 1 mart 2016 (CET)

Completion suggestor[uredi izvor]

- User:CKoerner (WMF) (talk) 23:09, 7 mart 2016 (CET)

Machine translation support enabled today for Content Translation[uredi izvor]

Hello, machine translation support for Content Translation (beta feature) has now been extended and enabled for users of Bosnian Wikipedia using Yandex. It can be used when translating Wikipedia articles into Bosnian with Content Translation. To start using this service, please choose ‘’Yandex.Translate’’ from the ‘’Automatic Translation’’ dropdown menu that you see on the sidebar after you start translating an article. Please note, machine translation is available from all the languages that are supported by Yandex.Translate, but Content Translation can still be used in the usual manner for translating from all languages, with or without machine translation support.

Wikimedia Foundation’s Legal team and Yandex had collaborated earlier to work out an agreement that allows the use of Yandex.Translate without compromising Wikipedia’s policy of attribution of rights, privacy of our users and brand representation. Since November 2015, Yandex machine translation has been used for articles translated for Wikipedias in 7 languages. Details about Yandex translation services, including a summary of the contract are available on this page. More information about the machine translation services in Content Translation is available on this page. We request you to kindly take a look at these pages.

We have tested the service for use on the Bosnian Wikipedia, but there could be unknown problems that we are not aware of yet. Please do let us know on our Project Talk page or phabricator if you face any problems using Content Translation. Our message is written in English only and we will be very grateful if the message could be translated in Bosnian for other users of this wiki. Thank you. On behalf of WMF Language team: --Runa Bhattacharjee (WMF) (razgovor) 12:54, 11 mart 2016 (CET)

wiki, imamo problem![uredi izvor]

mislim da postoji neki softverski bug koji izbaci poruku o konfliktu, koji to uopće nije. Meni se maloprije desio takav slučaj, dok sam munji pisao poruku na njegovoj stranici. Ispalo je da sam sebi istovremeno pravio konflikt. Yahadžiji se mislim isto dešavalo, pa je mislio da mu neko uskače u pisanje.--palapabosnia (razgovor) 20:27, 13 mart 2016 (CET)

Nadam se da će svi korisnici (naročito profesor Yahazdija) ugledati obavještenje o prelasku na novi server Wikipedije, i najavljene moguće kratke zastoje u radu. Naročito oni koji se žale na upravu vodovoda i blokade nadređenih. A Srdjan_m bi mogao prevesti dio obavještenja (zato što najbolje barata engleskim) pa da i ostali znaju o čemu se radi.--سلام - C3r4r2d2 08:23, 15 mart 2016 (CET)
Prijevod obavještenja dostupan je ovdje. Toplo preporučujem da ga korisnici pročitaju. —Srdjan m (razgovor) 11:41, 16 mart 2016 (CET)
Facebook like thumb.png --سلام - C3r4r2d2 11:44, 16 mart 2016 (CET)

šta nam se dešava sa padeži?[uredi izvor]

...se zahvaljuje na Vašoj izmjenu stranice--palapabosnia (razgovor) 00:25, 15 mart 2016 (CET)

Yes check.svg Riješeno. Bio tipfeler u prijevodu, ništa tehničko. (Slovo "i" je odmah kraj slova "u" na tastaturi). —Srdjan m (razgovor) 11:43, 16 mart 2016 (CET)

Formula 1 - sezona xxxx.[uredi izvor]

Ako ima zainteresiranih da prepravi tekst u sezonama Formule 1.. pa.. eto... :) Ja ću dodati infokutiju te uraditi na vizuelnom uljepšavanju, a za to stvarno nemam vremena a nit' volje a to nije mnogo posla, u pitanju je nekoliko rečenica po svakoj sezoni. --Golden Bosnian Lily (r) 17:12, 17 mart 2016 (CET)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (March 2016)[uredi izvor]

Apologies for writing in English. Please help translate to your language

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for access to research materials from:

 • Cambridge University Press - a major publisher of academic journals and e-books in a variety of subject areas. Access includes both Cambridge Journals Online and Cambridge Books. 25 accounts.
 • Alexander Street Academic Video Online - a large academic video collection good for a wide range of subjects, including news programs (such as PBS and BBC), music and theatre, lectures and demonstrations, and documentaries. 25 accounts.
 • Baylor University Press - a publisher of academic e-books primarily in religious studies and the humanities. 50 accounts.
 • Future Science Group - a publisher of medical, biotechnological and scientific research. 30 accounts.
 • Annual Reviews - a publisher of review articles in the biomedical sciences. 100 accounts.
 • Miramar Ship Index - an index to ships and their histories since the early 19th century. 30 accounts.

Non-English

 • Noormags - Farsi-language aggregator of academic and professional journals and magazines. 30 accounts.
 • Kotobna - Arabic-language ebook publishing platform. 20 accounts.

Expansions

 • Gale - aggregator of newspapers, magazines and journals. 50 accounts.
 • Elsevier ScienceDirect - an academic publishing company that publishes medical and scientific literature. 100 accounts.

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, De Gruyter, EBSCO, Newspapers.com and British Newspaper Archive. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 21:31, 17 mart 2016 (CET)


You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Poboljšana obavještenja – nova beta mogućnost[uredi izvor]

Notifications (Echo)-logo.png

Ako već niste primijetili, imamo novu beta mogućnost koju ovdje možete uključiti po želji. U pitanju su "Poboljšana obavještenja" (izvorno "Enhanced Notifications") i omogućava Vam da dobijete obavještenje kad dobijete novu poruku na drugim jezičkim projektima ili obavještenje kad Vam se neko zahvali ili Vas spomene na drugom projektu. Evo primjer kako izgleda u akciji.

Kratak pregled ovdje (en). Ako neke stvari budu ostale na engleskom, to je zato što se prijevodi još uvijek nisu sinhronizovali; do sutra bi sve trebalo biti u redu. —Srdjan m (razgovor) 19:50, 18 mart 2016 (CET)

Blokiranje stranice, nezeljene poruke[uredi izvor]

Zna li neko zbog čega je stranica banknotes.com blokirana? Ne mogu da je koristim kao referencu.--Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 19:30, 19 mart 2016 (CET)

@Zagor Te Nej 2013: Stranica banknotes.com je blokirana na Meti. Međutim, iščeprkao sam jednu diskusiju zbog čega je ta stranica blokirana (neko je spamirao), a jedan od urednika preporučuje stranicu banknoteworld.com kao bolju alternativu.--سلام - C3r4r2d2 07:43, 29 mart 2016 (CEST)

Dobro kada je spam, to nam najmanje treba ovdje :-). Hvala ti na odgovoru, C3r4. --Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 22:10, 1 april 2016 (CEST)

m:Wikimedia CEE Spring 2016[uredi izvor]

Dobro veće! Želim da vas informirati o m:Wikimedia CEE Spring 2016 (CEE Proljeće 2016): ovo je takmičenje članaka o centralnoj i istočnoj Evropi, organizovano od 21. marta (danas) do 31. maja. Ideja je jednostavna: svaka zemlja u regiji stvara liste glavnih članaka o ovoj zemlji, i kreira članke na svoj Wikipediji o drugim zemljama u regionu.

Gotovo sve zemlje iz centralne i istočne Evrope (uključujući čak i Republiku Srpsku koja učestvuje odvojeno) već sudjeluju, ali, nažalost, Bosna i Hercegovina (još) ne učestvuje na ovom takmičenju ove godine.

Da li želite da bosanska Wikipedia učestvuje u ovom takmičenju i ohrabrite druge zemlje da pišu o Bosni? Ako želite da se organizujete:

Nadam se da će bosanska Wikipedia učestvovati u CEE Proljeće 2016! — NickK (razgovor) 03:15, 22 mart 2016 (CET)

 • Dragi bosanski kolege, bit će šteta ako BiH ne bude učestvovala na CEE Spring. Zbog toga korisnici iz drugih Wikipedije neće pisati o Bosni. Ima li neko da želi organizirati ovo takmičenje na bosanskoj Wikipediji? Hvala. — NickK (razgovor) 19:14, 28 mart 2016 (CEST)

Uskrs[uredi izvor]

Sretan Uskrs svim čitaocima i urednicima Wikipedije koji ga slave!--سلام - C3r4r2d2 10:33, 28 mart 2016 (CEST)

Spisak članaka CEE 2016[uredi izvor]

Ima li još neko kakav prijedlog za m:Wikimedia CEE Spring 2016/Structure/Bosnia and Herzegovina? --Munja (razgovor) 21:43, 30 mart 2016 (CEST)

Staviti Andrića, Jergovića, Karahasana... samo kako? --AnToni(R) 22:22, 30 mart 2016 (CEST)
Napiši šta treba, ja ću dodati... A već mislim da su komšijski projekti dodali neke navedene, pa treba gledati da se ne ponavljamo. --Munja (razgovor) 23:16, 30 mart 2016 (CEST)

Bravo Munjo, svaka čast. Komentari na meti su ti takvi da bi se svaki normalan, ne pripadnik iste zajednice, već stanovnik istog kontinenta, postidio, jer ga dijeli sa nekim takvim poput tebe. Živjela politika and live long and prosper --NikolaB (razgovor) 20:42, 1 april 2016 (CEST)

Svoj ti pos'o. --Munja (razgovor) 20:55, 1 april 2016 (CEST)

Open Call for Individual Engagement Grants[uredi izvor]

IEG barnstar 2.png

Please help translate to your language:

Greetings! The Individual Engagement Grants (IEG) program is accepting proposals until April 12th to fund new tools, research, outreach efforts, and other experiments that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), IEGs can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

With thanks, I JethroBT (WMF) 17:47, 31 mart 2016 (CEST)

Bukurešt[uredi izvor]

Ko ima vremena za Bukurešt? Je li zaista moguće da godinama stoji ovakav? Znam da gradova ima bezbroj, ali bi ovi glavni trebali biti prioritet među njima. – KWiki (razgovor) 08:57, 17 april 2016 (CEST)

Uzimam na sebe! --سلام - C3r4r2d2 11:29, 17 april 2016 (CEST)
Zelena kvačicaY - zasad toliko. Sad malo "pristojnije" izgleda.--سلام - C3r4r2d2 10:09, 28 april 2016 (CEST)

No editing two times this week[uredi izvor]

Zadužbina Wikimedia testirat će novi podatkovni centar u Dallasu (Texas). Ovim će se osigurati da Wikipedia i druge Wikimedijine wiki ostanu na mreži čak i u slučaju katastrofe. Kako bi osigurali da sve radi kako treba, tehnološki odsjek Wikimedije mora izvršiti planirani test. Test će pokazati može li se pouzdano prebaciti s jednog na drugi podatkovni centar. Zahtijeva se spremnost mnogih timova i da isti budu dostupni da poprave bilo kakve neočekivane probleme.

Podatkovni promet bit će potpuno prebačen na novi centar u utorak, 19. aprila.
Tim će se ponovo prebaciti na glavni podatkovni centar u četvrtak, 21. aprila.

Nažalost, zbog tehničkih ograničenja MediaWiki softvera, neće se moći uređivati tokom ove dvije promjene. Izvinjavamo se zbog ovog prekida i radimo na tom da ih ubuduće umanjimo.

Moći ćete čitati sve wikije, ali ih nećete moći uređivati u kratkom razdoblju.

 • Nećete moći uređivati otprilike 15–30 minuta u utorak, 19. aprila i u četvrtak, 21. aprila sa početkom u 14:00 UTC (16:00 CEST, 10:00 EDT i 07:00 PDT).
 • Ako pokušate urediti ili sačuvati tokom ovog razdoblja, pojavit će Vam se greška. Nadamo se da nećete izgubiti izmjene tokom ovih minuta, ali ovo Vam ne možemo garantovati. Ako vidite grešku, molimo Vas da sačekate dok se sve ne vrati u normalu. Tad ćete moći sačuvati izmjenu. Međutim, za svaki slučaj preporučujemo da napravite pričuvnu kopiju izmjene.

Ostale posljedice:

 • Pozadinski zadaci bit će sporiji, a neki mogu biti i zaustavljeni. Moguće je da se crveni linkovi neće ažurirati svojom uobičajenom brzinom. Ako napravite članak koji je negdje drugdje povezan, link ka tom članku ostat će crven duže nego što je to uobičajeno. Skripte koje dugo traju morat će se zaustaviti.
 • Kȏd za sedmicu koja počinje 18. aprilom bit će zamrznut. Neće se implementirati kȏd koji nije izričito važan za rad softvera.

Prvobitno je planirano da se test izvrši 22. marta. Novi datumi su 19. i 21. april. Možete pročitati raspored na stranici wikitech.wikimedia.org. Na tom će se rasporedu objaviti bilo kakve promjene. Bit će još obavještenja o ovome. Molimo Vas da ove informacije podijelite sa zajednicom. /Johan (WMF) (razgovor) 23:15, 17 april 2016 (CEST)

Wikipedia to the Moon[uredi izvor]

Hello! Sorry that this is in English only, but we are using village pump messaging in order to reach as many language communities as possible. Wrong page? Please fix it here.

This is an invitation to all Wikipedians: Wikimedia Deutschland has been given data space to include Wikipedia content in an upcoming mission to the Moon. (No joke!) We have launched a community discussion about how to do that, because we feel that this is for the global community of editors. Please, join the discussion on Meta-Wiki (and translate this invitation to your language community)! Best, Moon team at Wikimedia Deutschland 17:35, 21 april 2016 (CEST)

m:Wikimedia CEE Meeting 2016/Needs[uredi izvor]

Hello there! We are going to have the fifth annual Wikimedia CEE Meeting in Armenia. In order to prepare the programme, we need your input about some questions and needs you (as an affiliate or community) have. You can also share something working (or not) for you. Could you please add the info to the page? Thank you! --Лорд Бъмбъри (razgovor) 17:24, 1 maj 2016 (CEST)

Participate in the Ibero-American Culture Challenge![uredi izvor]

Vidi: Participate_in_the_Ibero-American_Culture_Challenge.2016! --AnToni(R) 12:00, 11 maj 2016 (CEST)

Brisanje[uredi izvor]

Pozdrav, novi sam korisnik, danas sam objavio prvi tekst, ali je dva puta obrisan? Da li zato što ne odgovara standardima ili šablonima? Može pomoć?--Hajrobleki (razgovor) 20:39, 21 oktobar 2015 (CEST)

Oba puta jedina korisna rečenica bila je: Kompozicija Obala pusta obala vrela je prvi put izvedena na Splitskom festivalu 1975.godine. A to nije dovoljno ni za rječnika a kamoli enciklopedije. Sve ostalo ne zbrda zdola tekst iskopiran odakle li ko zna. Dalje, tekstovi pjesama ne navode se u enciklopediji. Tekst je prepun floskula (maestralna kompozicija) i subjekivnosti. --سلام - C3r4r2d2 20:43, 21 oktobar 2015 (CEST)

Izbrisana stranica (clanak)[uredi izvor]

Danas sam ubacio clanak koji se radi o mom tati. Izbrisan je jednom ja sam ga ponovo uradio i sa jako lisim obrazlozenjem izbacen je opet. Napisao sam samo njegove osnovne podatke, biografiju. Za istoriju Bosne/Jugoslavije je to ime jedan dio istorije. Na kraju sam referirao na moju stranicu koju sam ja napravio o njemu.

Radi se o Prof.dr. Ilija Tipura

Zelim da mi se objasni tacno u cemu je problem. Izbrisana je 13:17, 24 maj 2016 C3r4

Po mom ličnom mišljenju, osoba o kojoj pišete ne zadovoljava kriterij za uvrštenje u enciklopediju. Po čemu je značajna? --سلام - C3r4r2d2 13:43, 24 maj 2016 (CEST)


Pa znacajna je po svojim priznanjima (koje niste ni pregledali). Nastradao je bas zato sto je bio clan predsjednistva BiH i mucen za vrijeme rata. Poznata je i jako postovana za gradjane Doboja. A ko ste vi da odredjujete sta ce neko da cita na ovoj eciklopediji? Je li to zato sto se ne uklapa u vase "Bosanske" principe. Ako vi odredjujete uslove onda stvarni mu nije ni mjesto ovde.

Član predsjedništva BiH nije bio sigurno! Mučenih za vrijeme rata je bilo mali milion, poštovan u nekom gradu ne znači da zaslužuje biti nekoj enciklopediji. Mi razmatramo ko je značajan za opću (a ne bosansku) enciklopediju a ko nije! Vaš članak spada u eseje a esej nije enciklopedijski! --سلام - C3r4r2d2 14:05, 24 maj 2016 (CEST)

Ja mogu da kazem nista ne kontam. Na koju Bosnu vi mislite? Dok je bila Jugoslavija bio je clan predsjednistva republike Bosne i Hercegovine i clan prdsjednistva Jugoslavije. Ovaj dio Wikipedie je na Bosanskom a ne neke vase Bosne. Ali nema problema clan ovakve Enciklopedije ne mora ni da bude jer takvi kao vi "mislite" da ne pripada i da vi "mislite" da on nije bio clan predsjednistva BiH. Ali nazalost mozda clanak nije bio napisan na nekom vasem Bosanskom pa ga niste razumjeli. Ne znam sta je gore da su ga Srbi ubili ili sto se ovakvi prave pametni. Valjda ima ovde neko odgovorniji koji mogu da saznaju za ovakvo ponasanje administratora.

U Vašem odgovoru niste ponudili niti jedan konkretan odgovor na moje pitanje: po čemu je ta osoba zaslužna da se uvrsti u jednu opću enciklopediju! Član predsjedništva Socijalističke republike BiH NIJE bio! Možda član savjeta neke MZ. A takvih na svakom koraku ima! Kakve veze što je bio Srbin? U ovoj enciklopediji ima milion Srba, milion Bošnjaka, hiljade Engleza, Eskima, Japanaca... očigledno nemate pojma šta je enciklopedija!--سلام - C3r4r2d2 14:25, 24 maj 2016 (CEST)

Gdje pise da je bio srbin eto koliko ste povrsni. Niste ni procitali ni sta je pisalo u tekstu koji ste izbrisali. Kakva MZ jeste li vi stvarno administrator ove stranice??

Vidim cak su ga i srbi uvrstili kao poznatog Dobojliju jer je bio gradonacelnik (A NIJE SRBIN) http://mojdoboj.info/infograda/article/4836

Napisao je nekoliko knjiga ali posto ja sigurno lazem evo slucajno jedna koju je izdao http://www.worldcat.org/title/odgovornost-u-djelu-edvarda-kardelja/oclc/449797786&referer=brief_results


Odlikovan je sa tri ordena (vjerovatno ne znate o cemu se radi) 1. Orden rada sa srebrenim vijencem 2. Oreden zasluge za narod sa srebrnim vijencem 3. Orden bratsva i jedinstva sa srebrnom zvijezdom

Onda je ovako pisalo u tekstu: U vremenu od 1983. do 1986. godine je bio delegat u skupstini SR BiH, a od 1984. do 1986.godine bio je predsjednik Odbora za drustveno-politicka pitanja i komunalni sistem u Vijecu opstina Skupstina SR BiH i clan komisije za ustavna pitanja SR BiH. Na izborima 1978 godine izabran je za delegata u Skupstini zajednice gradova i opstina Jugoslavije i clan odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Zajednica.

Ali zavrsicemo sa ovom glupom diskusijom jer vidim sve sto se napise niko ne cita nego onako povrsno. A to sam inponovan kako znate sve clanove skupstina u istoriji Bosne.

Pročitati ovo i ovo (na engleskom). – KWiki (razgovor) 14:58, 24 maj 2016 (CEST)

Vikipedija[uredi izvor]

Jel zna neko kako mogu da dodam vikipediju na drugom jeziku. Evo na crnogorski, imaju svoju azbuku govore drugačije od nas red je da dobijemo crnogorsku vikipediju,jel mogu ja da dodam crnogorski jezik? -- Milivoje007 (razgovor) 15:35, 1 juni 2016‎ (CEST)

1) Zahtjev za stvaranje novog projekta podnosi se ovdje. 2) Ne možeš. Već se četiri puta raspravljalo o Wikipediji na crnogorskom jeziku i svaki je zahtjev odbijen prvenstveno zbog toga što jezik ne ispunjava jedan od ključnih uslova za stvaranje, a to je da nema ISO 639 kod. Budući da ga i dalje nema, nema svrhe postavljati novi zahtjev. Uostalom, i kad bi dobili ISO 639 kod, i dalje stoje drugi argumenti korisnika na tim zahtjevima. – Srdjan m (razgovor) 16:58, 1 juni 2016 (CEST)

Šta je sve potrebno da sličnu Vikipediju sličnu ovoj?

Wikipedia to the Moon: voting has begun[uredi izvor]

Hello, after six weeks of community discussion about Wikipedia to the Moon, there are now 10 different proposals for content for the mission. Starting today, you can vote for them on Meta-Wiki, and decide what we will work on: a Wikipedia canon, different lists, the Moon in 300 languages, an astronomy editathon, featured articles, articles about technology, endangered things, or DNA-related topics. You can even vote against community involvement. Voting is open until 24 June. Sorry that this message is again in English only, but we are using village pumps to reach as many communities as possible, so that everyone knows they can vote. Best, Moon team at Wikimedia Deutschland 17:31, 10 juni 2016 (CEST)

KK Sloboda[uredi izvor]

KK Sloboda bi trebala da ima dva članka. Jedan za KK Sloboda Ditu klub osnovan 1946 a zamrznut 2011 i za klub OKK Sloboda osnovan 2007 koji nikako nije nasljednik KK Sloboda Dite, jer Sloboda Dita pravno još postoji. HellerTZ (razgovor) 14:44, 16 juni 2016 (CEST)

Olimpijske igre[uredi izvor]

Nazivi igara[uredi izvor]

Možemo li nekako pojednostaviti ove nazive? Trenutni je, po meni, nepotrebno dugačak. Mislim da bi bolje bilo da koristimo "Olimpijske igre XXXX." za ljetne i "Zimske olimpijske igre XXXX." za zimske (možemo napraviti i dodatna preusmjerenja ako su potrebna). – Srdjan m (razgovor) 10:34, 19 juni 2016 (CEST)

Ja bih prije svega uklonio naziv grada iz naslova. --سلام - C3r4r2d2 10:40, 19 juni 2016 (CEST)
Slažem se, puno bi olakšao život i nama koji uređujemo OI, a mislim i onima koji traže članke. I ja koliko sam uspio pronaći samo još hr.wiki i it.wiki koriste naslove OI sa rednim brojevima. --Semso98 (razgovor) 11:10, 19 juni 2016 (CEST)
Joj, otkad to meni prolazi kroz glavu... :-) Odmah se bacam u akciju. A preusmjerenja već postoje, i to dvije vrste: 1) "(Z)OI XXXX."; 2) "Grad XXXX.". P. S: Jedna caka: od 1924. do 1992. i OI i ZOI održavane su u istoj godini. – KWiki (razgovor) 11:37, 19 juni 2016 (CEST)
Ništa komplicirano. To možemo ovako: "Olimpijske igre 1956." prikazat će članak o ljetnim, a na vrhu tog članka imat ćemo ovako nešto: {{about|ljetnim olimpijskim igrama|zimske|Zimske olimpijske igre 1956.}} (Kod prikazuje sljedeću poruku: Ovaj članak govori o ljetnim olimpijskim igrama. Za zimske, pogledajte Zimske olimpijske igre 1956..) – Srdjan m (razgovor) 11:51, 19 juni 2016 (CEST)
Sve preimenovano, uključujući i sva preusmjerenja. Zelena kvačicaYKWiki (razgovor) 14:02, 19 juni 2016 (CEST)
Treba još proći botom i zamijeniti "XIV zimske olimpijske igre - Sarajevo 1984." na "Zimske olimpijske igre 1984." jer sam ostalo sve zamijenio, a ovoga ima baš puno. Kategorije ćemo kasnije (osim ako je neko raspoložen da to riješi danas). – Srdjan m (razgovor) 20:02, 19 juni 2016 (CEST)
Bi li to mogao Munja AWB-om? A tebi svaka čast za ovoliki posao u nekoliko sati. – KWiki (razgovor) 20:10, 19 juni 2016 (CEST)
More. Potrebne su 2 stvari, (1) da me privremeno prebaciš u bota, (2) da mi Srđan napiše tačno na jednom primjeru šta treba (moguće je i kategorije zamijeniti veoma brzo). --Munja (razgovor) 20:14, 19 juni 2016 (CEST)
U svim člancima odavde, treba bilo gdje u tekstu zamijeniti "XIV zimske olimpijske igre - Sarajevo 1984." na "Zimske olimpijske igre 1984." Npr. u Skenderija (naselje), rečenica "Tokom [[XIV zimske olimpijske igre - Sarajevo 1984.|14. zimskih olimpijskih igara]] u Skenderiji …" trebala bi biti "Tokom [[Zimske olimpijske igre 1984.|14. zimskih olimpijskih igara]] u Skenderiji …" itd. itd. – Srdjan m (razgovor) 20:31, 19 juni 2016 (CEST)
Yes check.svg Urađeno --Munja (razgovor) 20:48, 19 juni 2016 (CEST)
Facebook like thumb.png - munjevito odrađeno. --سلام - C3r4r2d2 20:53, 19 juni 2016 (CEST)

Članci[uredi izvor]

Dobar dio ovih članaka prilično je kratak, a nekih ni nema i trebalo bi jednog dana pokrenuti poseban projekt (mada su svake pojedinačne /Z/OI projekt sam za sebe). Ali jednog dana, ne sad uporedo s ovim aktualnim projektima jer ni njih ne možemo "osvojiti". – KWiki (razgovor) 14:02, 19 juni 2016 (CEST)

Uskoro[uredi izvor]

Uskoro na bs wiki: trimilionita izmjena i 70000-ti članak. Pa, čestitam svim vrijednim saradnicima ovdje.--palapabosnia (razgovor) 17:19, 20 juni 2016 (CEST)

Specijalci zakazali :-)[uredi izvor]

Zar je moguće da neka IP-adresa napravi 42 članka bez sadržaja i da se baš niko ne nađe za računarom tada da intervenira? Kad hoće, hoće. (Doduše, nije da nas ima na bacanje. :-)) – KWiki (razgovor) 01:13, 21 juni 2016 (CEST)

To nam govoriš u 1:13h ujutro po CET? Za nas koji živimo na Novom Zelandu to nije mjerodavno... ;) --سلام - C3r4r2d2 08:04, 21 juni 2016 (CEST)
Osim toga, ta konkretna IP adresa "luta" po wikipedijama i pravi beskorisne članke (naročito na "malim" wikipedijama i onim koje su blizu neke "granice" kao npr. mi blizu 70k) i onda "ode" na Meta.wiki i prepravlja da su te Wiki "prekoračile" prag odnosno jubilej. Stvarno bez veze.--سلام - C3r4r2d2 08:11, 21 juni 2016 (CEST)
Opet isti slučaj jutros (po srednjoevropskom vremenu).--سلام - C3r4r2d2 08:15, 26 juni 2016 (CEST)
@C3r4: Klikni ovdje i uključi opciju "Zabranjuje korisniku od pokretanja zahtijevanih akcija" (pri dnu). – Srdjan m (razgovor) 08:48, 26 juni 2016 (CEST)
Sad je OK, probao sam kao IP i radi.--سلام - C3r4r2d2 08:56, 26 juni 2016 (CEST)
Da. Isprobao sam i iznimku koju je Edin postavio da se i dalje mogu stvarati preusmjerenja, i ona radi (mada ako bude problema oko vandalizama što se nje tiče, možeš je ukloniti iz koda filtera). Također se može koristiti Posebno:Nuke. – Srdjan m (razgovor) 09:03, 26 juni 2016 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── - znam za nuke ali ga nisam nikad isprobao. Pokušat ću jedne prilike, ako zatreba.--سلام - C3r4r2d2 09:22, 26 juni 2016 (CEST)

Nekategorizirani članci, šabloni, kategorije[uredi izvor]

Odavde bi trebalo ukloniti članke, šablone i kategorije u koje je ubačena makar 1 postojeća kategorija (ima ih i s crvenim ili neprevedenim kategorijama – oni ostaju na spisku), pa makar bila i pogrešna, kako bi se dobio realniji zbir.KWiki (razgovor) 01:43, 27 juni 2016 (CEST)

X mark.svg @KWiki, nisam našao nijedan rezultat na kojem bi se trebale izvršiti izmjene. --Munja (razgovor) 15:06, 27 juni 2016 (CEST)
Dobro. Nisam puno zalazio tu, pa možda sam nešto pogrešno vidio ili povezao kad sam bio posljednji put. – KWiki (razgovor) 15:15, 27 juni 2016 (CEST)

Za admine: Munja(bot)[uredi izvor]

Ne namjeravam više svako malo mijenjati Munji korisnička prava tamo-'vamo. Ili mu vjerujte kao ostalim potvrđenim korisnicima ili nemojte nikako. Znam samo da nam bot treba s obzirom na to da je Edinwiki dugoročno zauzet, a njegov bot ne radi ove izmjene koje Munja radi AWB-om. A uvijek će se naći raznih stvari za masovne izmjene imajući u vidu naslijeđa od korisnika aktivnih u počecima Wikipedije, pa i greške nas trenutno aktivnih. – KWiki (razgovor) 15:35, 27 juni 2016 (CEST)

Šta ti fali da malo dežuraš? :) -- palapabosnia (razgovor) 15:53, 27 juni 2016 (CEST)
Ništa – ima i viška. :-) – KWiki (razgovor) 16:18, 27 juni 2016 (CEST)
Munji se prava mijenjaju ne zato što mu neko (nedaj Bože) ne vjeruje, nego samo da ne zatrpava nedavne. Mislim da i Munja isto misli. Munjin rad AWB-om nije sporan, on (sada) zna kako i na koji način treba raditi s tim "čudom" i kako treba obavještavati šta radi i šta mijenja. Sve ostalo je za desetku (u pola). --سلام - C3r4r2d2 17:08, 27 juni 2016 (CEST)
Kad imadnem vremena vratit ću Munjabota u funkciju, ako nema niko ništa protiv. --Munja (razgovor) 17:59, 27 juni 2016 (CEST)