Wikipedia:Čaršija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Prijedlog za novi projekt[uredi izvor]

Kako bi se s krajnje neplodne i beskrajne diskusije i još beskrajnijih digresija prešlo na nešto konkretno, predlažem pokretanje novog Wiki-projekta "Pravila i smjernice", tj. krpljenje rupa u postojećim i prevođenje onih s EN Wiki, barem onih koje važe globalno, a koje nam fale (ne moramo izmišljati toplu vodu) jer je očito da je u građevini ostalo nekih šupljina u temeljima, pa se poč ela ljuljati. Bolje je malo i "zapustiti" članke nego nastaviti u smjeru u kojem se trenutno ide. (Naravno, prijedlog uopće ne mora biti prihvaćen.) - KWiki (razgovor) 17:33, 4. oktobar 2018 (CEST)

U svakom slučaju. Prevesti originalne smjernice i doraditi ih jezički. Svako može da napiše ili prevede jedan dio. Treba nam struktura šta nam je za početak važno: Brisanje članaka, pravilno referenciranje, šta je i šta nije izvor, usklađivanje zajedničkog rada...--AnToni(R) 18:49, 4 oktobar 2018 (CEST)
Za početak bi mogli proširiti i doraditi Wikipedia:Vandalizam?--AnToni(R) 20:42, 4 oktobar 2018 (CEST)
Ili da napravio projektnu stranicu, na kojoj ćemo navesti sve smjernice i interna pravila za doradu?--AnToni(R) 20:45, 4 oktobar 2018 (CEST)
Sumarna stranica na kojoj se mogu dodati zahtjevi za doradu je Wikipedia/Interne smjernice.--AnToni(R) 21:03, 4 oktobar 2018 (CEST)
Stranica je pobrisana jer je Edin napravio projektnu stranicu.--AnToni(R) 18:50, 8 oktobar 2018 (CEST)

Prilikom gradnje građevine "fušerilo" se na materijalu. Prvi potres i postoji opasnost da se građevina sruši. --Golden Bosnian Lily (r) 18:57, 4 oktobar 2018 (CEST)

Podržavam ideju! Ovo smo trebali davnih dana dovesti u red. Najbolje je napraviti projekt stranicu gdje možemo bilježiti rad. Ima mnogo toga što trebamo riješiti. Mislim da mi je ovo zabilježeno negdje na mojim spiskovima, .. Uh kad se toga tek sjetim. :) -- Edin(r) 22:39, 4 oktobar 2018 (CEST)

Napravio sam novi projekt Wikipedia:Projekti/Pravila i smjernice. Cilj ovog projekta je da se naprave dodatne smjernice i pravila koja opisuju u među ostalom: najbolje prakse, razjašnjavanje principa, rješavanje sukoba i inače daljnji naš cilj stvaranja besplatne, pouzdane enciklopedije. Učešće u ovom projektu je idealna prilika da se upoznamo svi bolje sa ovim smjernicama, i zato je poziv za svakoga da se uključi ukoliko ima volje da pomogne. -- Edin(r) 11:55, 5 oktobar 2018 (CEST)

Mnogo sam ogorčen[uredi izvor]

a nemam vremena za pisanje i raspravu, a i da imam, nema fajde, jer niko ni za dlaku ne želi da odstupi od svojih tvrdoglavih pozicija. Tako, pozivam sve učesnike rasprave da se presaberu. I ovo će biti predmet napada, siguran sam, jer, jelte, nema ko šta da se presabere.--palapabosnia (razgovor) 22:25, 6 oktobar 2018 (CEST)

80.000 članaka[uredi izvor]

Pitam se koliko smo zaista ozbiljan projekat i da li do kraja godine možemo zaokružiti broj članaka na 80.000! S obzirom da smo umrtvili projekat do krajnje mjere, bar u onom progresivnom smislu, možda se tih 1.350 942 članaka čini mnogo ali to je tek skoro 17 x članaka po danu. Ja sam usred nedavnog usijanja atmosfere ponovo počeo sa člancima o administrativnim podjelama, ‎Rethymno je već konstantan u svojoj oblasti i ovim putem ga pohvaljujem jer zaista čini mnogo i to izuzetno cijenim. Ne bih nikoga direktno pozivao jer aktivni korisnici će svakako navratiti na čaršiju i uključiti se u projekat i dati svoj doprinos koliko su u stanju. Pošto smo završili s ljetnim odmorima i napunili baterije mislim da možemo i probiti normu :). Sretno u nastojanju da projekat učinimo boljim i uspješnijim! --BosnianWikiS (razgovor) 14:41, 11 oktobar 2018 (CEST)

Ja cu se angazovati na biatlonu za koji dan. Pohvala kolegi za naprednu ideju!--AnToni(R) 15:58, 11 oktobar 2018 (CEST)

Čitaš mi misli @BosnianWikiS, jer sam juče započeo sa pravljenjem novih stranica koje se urade za sat vremena. Zahvaljujem još jednom tebi i drugim kolegama na popravkama novih stranica Desna i Emina Zečaj. Pridružujem se pozivu svima da se uključe u akciju dostizanja 80.000 članaka do kraja ove godine. Nerko65 (razgovor) 17:40, 11 oktobar 2018 (CEST)

Ako je samo broj u pitanju, možemo lahko. Samo nam treba jedan dobro organizovani projekat kao što je to bio NGC/IC za svemirske objekte. ;) -- Edin(r) 18:02, 11 oktobar 2018 (CEST)

Sjećam se tog projekta, bio je pravo osvježenje, valjalo bi nešto takvo ponovo pokrenuti iako sam u konkretnom slučaju mislio na jednostavno malo jače angažovanje po pitanju novih članaka. Uvijek sam za učešće u produktivnim stvarima. Pozdrav. --BosnianWikiS (razgovor) 15:36, 12 oktobar 2018 (CEST)

CEE miting u Lvivu[uredi izvor]

Cijenjenim kolegama, lijep pozdrav iz Ukrajine! --AnToni(R) 23:16, 12 oktobar 2018 (CEST)

Pozdrav i tebi Lave u Lavovu i lijepo se provedi tamo. Ako bude slobodnog vremena i raspoloženja posjeti opersku kuċu i muzej pa uslikaj nešto. Nije obaveza, nego ako se mogne, pa da napravim nove stranice na tu temu. Lijep pozdrav i uživaj tamo. Nerko65 (razgovor) 17:06, 13 oktobar 2018 (CEST)

Puno je termina i predavanja. Tako da grad skoro nisam ni vidio, ali imam pojačanje....pa će biti kvalitetnih fotografija i muzike da zapjevamo: "O kad će doći dan, da sletim u Japan..."--AnToni(R) 22:16, 13 oktobar 2018 (CEST)

100.000 članaka[uredi izvor]

Trebalo bi se to dogoditi do 2020. godine, ako se bude radilo punom parom. Izvinjavam se zbog neaktivnosti. Nisam mogao raditi zato što mi laptop više ne radi i škola je u toku. Trenutno pišem na tabletu.Arnel6-2 (razgovor) 11:13, 28 oktobar 2018 (CET)

The Community Wishlist Survey[uredi izvor]

12:05, 30 oktobar 2018 (CET)

Editing News #2—2018[uredi izvor]

15:16, 2 novembar 2018 (CET)

Wikizvor[uredi izvor]

@Edinwiki, @AnToni, @C3r4, @Palapa, @Srdjan m, @Golden Bosnian Lily, @BosnianWikiS, @Semso98, @Zavičajac, @Zagor Te Nej 2013, @Nerko65 (dodajte ako neko fali):

Šta ćemo s njime? Prilično je zapušten u svakom pogledu (šabloni, kategorizacija, nema administratora /ili su neaktivni/, rijetko ko uopće i upada tamo) i trenutno ima 627 članaka. Znam za autorska prava i onaj rok 75 godina od autorove smrti, barem kod nas (plus višedecenijska zabrana upotrebe naziva "bosanski jezik" /od 1907/), ali valjalo bi učiniti što se već može i postaviti tamo djela za koja se može reći da pripadaju pisanju na bosanskom jeziku, a koja su u javnom vlasništvu (naravno, prije svega treba doći do takvih stvari, bilo na papiru, bilo u elektronskom formatu), inače projekt gubi smisao i može biti ugašen s vremenom. Zato, ako neko ima nešto od starijih stvari kod sebe ili može doći do njih, Wikizvor čeka. :-) Ja trenutno postavljam roman Bez nade. – KWiki (razgovor) 17:13, 3 novembar 2018 (CET)

I u Lvivu na CEE 2018. bila je diskusija o tome. Postoje dobri projekti, koje podržavaju biblioteke, muzeji i druge institucije, pružanjem tehničke podrške, kao i korištenja banki podataka, te pisanih djela, sa respektiranjem autorskih prava. Nije lako... ali sam u ovom pogledu pesimist. Prvo smo kao zajednica neorganizirani te bi svaki zahtjev za suradnju nekoj instituciji završio u "okruglom pretincu" (kanti za smeće). Drugo, to je ogroman posao koji se sistematski mora odraditi. Kako je naš projekat u stagnaciji članstva, te u drugim problemima, vidim samo prilično loš ishod. -- AnToni(R) 21:37, 3 novembar 2018 (CET)
Nisam ni ja nešto optimističan, jednostavno pitam šta činiti (ili ne činiti ništa). – KWiki (razgovor) 21:49, 3 novembar 2018 (CET)

Change coming to how certain templates will appear on the mobile web[uredi izvor]

CKoerner (WMF) (talk) 20:34, 13 novembar 2018 (CET)

Community Wishlist Survey vote[uredi izvor]

19:13, 22 novembar 2018 (CET)

Zaključavanje stranica![uredi izvor]

Čemu? Zašto?

Stranica Operativna grupa Bosanska krajina: dopušteno samo administratorima!

Nikola Tesla: dopušteno samo administratorima!

Zbog neproduktivnog rata izmjena!? Kakvog rata? Ko započinje rat neprodutivnih izmjena?? Odgovor se i ovaj put zna: @AnToni. Dodavanje besmislica u članke a što je još gore netačnih informacija! Zar to nije vandalizam? Ko toleriše i zašto se toleriše ovakvo ponašanje nekog administratora? Samovoljno premještanje stranica: Masakr u Križančevom Selu, Masakr u Kravici... dodavanje besmislica: Nezim Halilović... Ignorisanje konsenzusa... Provociranja korisnika... Šta je sljedeće?!? --Golden Bosnian Lily (r) 19:46, 22 novembar 2018 (CET)

Za Teslu je opravdano jer svako malo neko dođe da mu trun pregleda krvna zrnca (a bude tu i registrovanih korisnika) i to je tako godinama, vjerovatno od početaka ove Wikipedije. Za ostalo ne znam jer nemam vremena ni znanja ni literature da sudim. P. S: Mogu li se pitanja / zamjerke / sugestije iznositi nekim normalnim i smirenim tonom, priličnim čovjeku? Često pišeš kao uboden i tvoja priča sve je sličnija Yahadzijinoj (pa makar bio 1000% u pravu, a uopće ne kažem ni da jesi ni da nisi jer nije poenta u tome). Biti "ljuti Krajišnik" nije opravdanje ni za šta. Temperament ostaviti prije ulaska na Wikipediju ili ne ulaziti nikako. Ovakvim tonom bilo kakav nesporazum može se samo produbiti, nikako riješiti (naravno, ovo ne važi samo za tebe, ali ti si često najvatreniji). – KWiki (razgovor) 02:21, 23 novembar 2018 (CET)

Mislim da se nismo razumjeli za Nikolu Teslu, prije svega treba pogledati dijalog da bi se barem donekle znalo o čemu čovjek ovdje raspravlja. Svojim komentarom KWiki samo si dao do znanja da nisi potpuno informisan u posljednja dešavanja te si takvim tonom trebao se obratiti i onog trenutka kad je AnToni davao etikete drugim korisnicima da su ustaške pristalice!? Mislim da bi ti prvi "poletio" da blokiraš bilo kojeg korisnika kad bi takvu etiketu stavio AnToniju!? Nema potrebe više vraćati se na ovu temu jer ste svi već bili obavješteni putem g-maila i bili uglavnom pasivni te nema potrebe niti biti vitez nakon bitke (zamisli scenu da je npr. ARBiH bila tako pasivna na npr. UZP). Mogu li se pitanja / zamjerke / sugestije iznositi nekim normalnim i smirenim tonom, priličnim čovjeku? Na ovo pitanje bi se moglo pomelisati sa više aspekata. Priličnom čovjeku? Opet se možemo vrtiti u krug danima... mjesecima... Pa postavljana su pitanja priličnom čovjeku zar ne? Pregledaj historiju raznoraznih zapisnika (SZR, članci...). Šta je sa odgovorima? Ti barem priznaš da nemaš vremena ni znanja ni literature da sudiš. Ok. Postoje ljudi koji znaju, pustite ih da rade. Ne zaključavajte stranice samo zato što Vi "administratorčići" tako mislite da jeste! Zašto kažem "administratorčići". Pa uzmem samo jedan primjer, eto zapeo si za Yahadžiju, Yahadžija je napisao više stranica nego što je skupina "administratorčića" napravila izmjena. Šta je sa ostalim primjerima? Hajmo otjerati i Rethymno-a! Pa bio bi otjeran ako bi se počeo baviti tematikom ARBiH... stranice bi mu se zaključale, ali naravno prije toga bi se dodavale netačne informacije... rekao bi čovjek da je to jedna vrsta manipulacije. Sljedeći put zamoljavam Vas "administratorčiće" da se oglasite i na ostalim stranicama kao npr: Masakr u Križančevom Selu, Masakr u Kravici.. pa date odgovor dostojnom čovjeku. Mišljenje i zaključak administratora ne može biti vjerodavnije od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju... I TAČKA. --Golden Bosnian Lily (r) 08:40, 23 novembar 2018 (CET)

Kolega je stručno objasnio suštinu zaštite članaka. Ja nemam vremena da se sa svakom dokonom budalom objašnjavam da li je Tesla stvarno Srbin. Meni su u Lwiwu predložili da sve provokatore blokiram i time riješim projekat od propadanja, što ni najmanje ne želim. Cilj mi je da kolege shvate suštinu globalnog projekta i da doprinesu izobrazbi onih koji koriste ovu medijalnu biblioteku znanja. Ja ne znam šta je ljuti Krajišnik niti me ti lokalizmi interesuju. Ja sam globalni građanin i dok sam ovdje birokrata borit ću se SVIM sredstvima protiv aktuelnih tendencija, oa makar to se svelo na blokade provokatora i agitators jednostranačkog mišlhenja i šovinista.--AnToni(R) 08:17, 23 novembar 2018 (CET)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Mislim da gospodina AnTonija boli činjenica što "naši" nisu činili nikakve zločine, poput onih koji su "neki svemirci" to učinili u Ahmićima! Izgleda da su i Ahmićani isto počinili kolektivno samoubistvo. Valjda takva tada bila moda.--- CH3OHCl3Radodaj H2O 09:28, 23 novembar 2018 (CET)

..sad je izgleda problem moje ime i prezime!--AnToni(R) 09:36, 23 novembar 2018 (CET)

Advanced Search[uredi izvor]

Johanna Strodt (WMDE) (talk) 11:57, 26 novembar 2018 (CET)

New Wikimedia password policy and requirements[uredi izvor]

CKoerner (WMF) (talk) 21:02, 6 decembar 2018 (CET)

Šablon "zastarjeli podaci"[uredi izvor]

Može li mi neko pomoći oko šablona za "stare podatke" (ne sjećam se naziva)? Gdje ga mogu pronaći? Uvijek zahvalan.--Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 21:24, 12 decembar 2018 (CET)

{{Starost}}? --Munja (razgovor) 21:36, 12 decembar 2018 (CET)
Hvala i dobrodošao nam --Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 21:48, 12 decembar 2018 (CET)

@AnToni[uredi izvor]

Zbog iznošenja laži smatram da bismo trebali pokrenuti skidanje administratorskih prava spomenutom korisniku!

Als Bürokrat auf bs.wiki beantrage ich Löschen der Benutzerseite von Benutzer:GBL. Diese Seite kolidiert mit Grundprinzipien von Wikipedia und ist eine seichte politisch-propagandistiche Ausdruck! Benutzer wurde heute von mir gewarnt und hingewiesen auf diese problematische Seite, mit Frist bis morgen. Anonsten wird er auf eine unbegrenzte Zeit blockiert! Benutzer ist schon in letzten Zeit mehrmals blockiert: (s. hier!) wegen Vandalismus, persönlichen Beleidigungen, Veröffenltichung privaten Daten..., und im März 2018. wurden ihm, wegen politische Revisionismus, Blockade Bürokraten ohne Diskusion, Chauvinismus... Administratorrechte abgenommen. Danke in Vorraus!

I ovog puta me naziva političkim revizionistom, vandalistom, šovinistom... To se više neće tolerisati!

Pokrenuću privatnu tužbu, uradiću sve da te dovedem na sud! Ja ću te naučiti kulturnom ophođenju ka drugim ljudima!!

Tvoje isiljavanje ka BOŠNjACIMA MUSLIMANIMA više neće ići!!

Uradiću sve da obavijestim medije ko je i šta je gospodin Xxxxx Xxxxxxxx! --Golden Bosnian Lily (r) 08:07, 14 decembar 2018 (CET)

Wikipedija je globalni projekat[uredi izvor]

Kako se u poslijednje vrijeme zaboravlja, ili nekima od kolega nije poznato: Wikipedija je globalni projekat i ima svoje smjernice! Svi oni koji svojim radom ne prihvataju ili ne zadovoljavaju ove kriterije, moraju biti svjesni da će biti upozoreni i sankcionisani. Kao replika kolegi @C3r4 bitno je slijedeće napomenuti: Na ovom globalnom projektu, čije je sadržina na bosanskom jeziku mogu surađivati svi oni koji poznaju bosanki jezik, kao i oni koji ga ne poznaju. Ovo ponavljanje služi kao pojašnjenje pojma "globalnost". Dakle, da nema jedne mlade kolegice iz Njemačke ne bi imali ovakvu grafičku pozadinu, niti bi bilo kakvu imali. Koleginica ne zna ni riječi bosanskog! Isto tako jedan kolega iz Ukrajine može pisati, a eventualne greške smo popravili i članci su tu. Takođe jedan kolega sa ruske wiki, iz Baškortostana, sa kojim sam se lijepo porazgovarao, prvo na njemačkom, a onda na njegovo insistiranje na bosanskom jeziku. Takođe na ovom projektu mogu surađivati i Bugari. Kolega sa bugarskog projekta je ponudio svoja znanja u izradi botova, kao i kolega sa njemačkog projekta, te iz Fondacije. Dakle, samo treba poslati zahtjev šta nam treba, a oni bi nam napravili odgovarajuće botove, koje bi mi doradili za naše svrhe. O kolegama koji osim bosanskog, znaju ili srpski i hrvatski ne bi ni govorio. (Marginalizaciju obojenu političkom ideologijom, izbjegavam u smislu korištenja floskula kao: hercegbosanski Hrvati, bosanskohercegovački Srbi,...koje kolega Cera stalno deklarira kao pripadnike ustaškog ili četničkog pokreta.) Njihovi prilozi bi trebali biti značajniji nego do sada, ali zbog stalnog vrijeđanja od strane pojedinaca (@C3r4, @Golden Bosnian Lily,... - u ove tri tačke se mogu kolege sami prijaviti i dopuniti), oni su razjureni na najniži način. vrijeđanjem, psovanjem, brisanjem sadržaja i sl. što se krši sa pet osnovnih načela Wikipedije. Diskurskom na ove kolege, možemo primjetiti broj članaka na tima projektima je: hr.wiki sa 200.957 ili sr.wiki sa 613.208, dok ovaj projekat nema ni 80.000. Zašto? Zato što pojedinci žele od ovoga prjekta napraviti neki lokalni kantonalni ili seoski projekat. Odreživati ko može, a ko ne pisati i raditi, na osnovu lokalno-političkih normi, šovinizma, revizionizma, načina ishrane, konzumacije alkohola, vjerske i nacionalne pripadnosti...- slobodno dopišite po kojim kriterijima bi birali autore na Wiki! Samo onda napravite blog i birajte sebi vrijedne! Važno je napomenuti da je danas kolega Golden Bosnian Lily blokiran na dvije sedmice zbog vrijeđanja i zbog postavljanja politički indoktriniranog sadržaja na svojoj stranici. Sadržina je uz pomoć administratora, na moju inicijativu sa Mete vraćena. O tome da diskutujem da li to političko mišljenje u redu, nije tema. Pravila su jasna: Korisničke stranice nisu mjesto za propagandu i sl. Interesatno je napomenuti da je kolega Cera podržava sadržinu njegove stranice, a zapravo bi kao administrator morao reagovati i opomenuti ga! No on ide dalje i prijeti da će mi ukinuti administratorska prava, onaj drugi da će me privatno tužiti! Bilo bi smješo da nije žalosno! Nadalje: Vrijeđanje od strane C3R4, korisnika, koji po njegovim kriterijima ne zadovoljavaju uslove (ili su Hrvati ili Srbi ili Bošnjaci koji nisu po njegovom adetu) prelazi sve granice. Nije dopustivo komentarisanje izmjene spominjanjem majke i sestre. Indirektni balkansko-rustikalni način psovanja, koji je na najnižem komunikacijskom nivou! Ja ću se za takve ispade pobrinuti i sprječavati onoliko koliko sam u mogućnosti. Pozivan ovim i ostale da stanu u kraj tom divljaštvu, fekalnoj kulturi komunikacije i nepoštovanju osnovnih pravila Wikipedije.--AnToni(R) 12:06, 14 decembar 2018 (CET)

Pozdrav svima,
upravo sam procitao post kolege AnToni-ja na hr.wiki kojim poziva na raspravu o wikipediji kao globalnom projektu. Htjeli mi ili ne wikipedija jest globalni projekt kada je u pitanju vecina clanaka. Nema bas puno diskusija kada je Kleopatra umrla ili koliki je bio rezultat na nekoj utakmici. Problemi nastaju kada razmisljamo globalno a djelujemo lokalno. Moze se primjetiti da se politika iz svakodnevnih zivota prenosi i na wikipedije. Razliciti su opisi istog dogadjaja no istina moze biti samo jedna. Dalje vecina suradnika misli da moze doci i pisati bilo sto a da nisu sankcionirani. Wikipedija ipak nije demokracija i slijede se smjernice ponasanja u Zapadnom svijetu. Dosta drugih drzava ne razmislja na isti nacin kao Zapad (primjera radi u pitanju prava homoseksualnih osoba) no na wikipediji to moraju slijediti ili nista ne reci. Kada nam ponestane argumenata najlakse je poceti vrijedjati druge suradnike jer mislimo da smo skriveni iza racunara i da nam niko nista ne moze. Opet toliko je budala u svijetu tako da kada bi se svaka sankcionirala onda recimo admini ne bi napisali ni jedan clanak. Ja mislim da treba postojati cvrsta ruka kada su u pitanju nedobronamjerni suradnici. Dura lex sed lex. Opet mislim da se treba progledati kroz prste suradnicima koji grijese a koji su dobronamjerni. Suradnici koji se uspinju na hijerarhijskoj ljestvici trebalo bi da to rade iz ljubavi a ne to da bi "bili neko". Na kraju krajeva ovaj sav rad je jos uvijek volonterski i samo zuljamo dupe pisuci ili editirajuci clanke. Jedan od problema hr.wiki (a vjerujem i ostalih) je kada suradnici postanu administratori. Za to treba nekoliko godina i onda vjerojatno u privatnom zivotu imaju manje vremena (npr. posao, obitelj i sl.) tako da manje postaju, neki nekoliko postova mozda godisnje no ipak ne zele predati adminsku palicu drugima. Dodju ponekad i zakuhaju. Razlog zasto bh.wiki ima manje clanaka po meni ima nekoliko. Ima tu dosta i politike i religije, no najvazniji je sto Hrvati iz Bosne pisu uglavnom na hr.wiki, Srbi iz Bosne na sr.wiki i onda ostaju samo Bosnjaci koji su ovdje. Bez obzira na sve zelim uspjeh bs.wiki sa puno dobrih clanaka, sa sto manje uvreda i kulturnim diskusijama oko aktalnih problema. Pozz--El hombre (razgovor) 13:32, 14 decembar 2018 (CET)