Wikipedia:Čaršija/Arhiva 20

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Zapadnobalkanska sedmica na Ruskoj Wikipedia

Poštovani članovi Bosanske verzije Wikipedia. Od 5. do 15. juna u Ruskoj Wikipedia organizira se Zapadnobalkanska sedmica. Svakog meseca posle dugog glasanja bira se država ili region koji će biti opisan u našem delu Wikipedije. Ovog puta izabrane su zemlje Zapadnog Balkana (bivše Jugoslovenske republike i Albanija). «Stranica sedmici» je u pripremi 4 meseci i trenutno ona predstavlja veliku listu članaka koji se uređuju, kao i onih koji tek treba da se pripreme. Ukoliko ima zainteresovanih da nam pomognu u pisanju tih članaka, ili jednostavno da nam «pokažu» članke kojih nema na ruskom delu Wikipedije, bili bi vam zahvalni. Nadamo se vašoj pomoći. Hvala unapred. — Tat1642 11:05, 1 juni 2009 (CEST) (Проект:Тематическая неделя)

Projekat tematske sedmice sa Wikipedije na ruskom jeziku želi da vas obavijesti da je tokom sedmice posvećene zapadnom Balkanu postignut veliki uspjeh. Od 5. do 16. juna smo napisali 416 članaka o vašim prostorima, što je najveći broj ikad postignut. Žao nam je što niko sa Vikipedije na bosanskom jeziku nije sarađivao s nama. Tat1642 11:25, 16 juni 2009 (CEST)

Kategorije po godinama rođenja i smrti

Predlažem da se promijeni format po kojem su nazvane kategorije vezane uz godinu rođenja. Umjesto Kategorija:1447 rođenja, ispravnije i prirodnije bi bilo Kategorija:Rođeni 1447. Isto vrijedi i za kategorije vezane uz godinu smrti. Umjesto Kategorija:2009 smrti, ispravnije i prirodnije bi bilo Kategorija:Umrli 2009. Amsal 14:42, 1 juni 2009 (CEST)

Za  - slažem se. O tome smo neki dan pričali, ali je to urađeno preko nekakvog šablona, u koji ni ja ne smijem baš barkati, da ne pokvarim šta. Ako se složimo, mogli bi to pokušati otkriti--CER@ 15:00, 1 juni 2009 (CEST)
Otključajte to i ja ću vam to srediti, danas ili sutra :). --Ante Perković·E?Reci.·e?@hr 15:07, 1 juni 2009 (CEST)
Otključano. Samo Ante pričekaj do sutra, ja bih da ipak korisnici kažu mišljenje, da ne bude da radimo na svoju ruku.--CER@ 15:22, 1 juni 2009 (CEST)
Potpuno se slažem za rođenja > rođeni. Za smrti > umrli nisam siguran, neki su ubijeni, poginuli i sl. SPQR 17:32, 1 juni 2009 (CEST)
OK, onda da ostavimo smrti 2009 (ne 2009 smrti), a rođenja u formatu rođeni 2009?--CER@ 09:41, 2 juni 2009 (CEST)
Uredu, ako većina misli da onaj ko je poginuo nije umro. Po meni, umro je i onaj koji je ubijen i onaj koji je poginuo. Na sr.wiki se koristi Kategorija:Umrli 2009. Brzo odlučite da ne zalazimo u morbdiluk... Amsal 12:45, 2 juni 2009 (CEST)
Po meni bi trebalo da bude ili rođenja 2009 ⇔ smrti 2009 ili rođeni 2009 ⇔ umrli 2009. --[demicx] 22:25, 2 juni 2009 (CEST)

Ha, neću insistirati ni na čemu ali smatram da je bs jezik dovoljno bogat da možemo pronaći odgovarajuće riječi ili kakvu zgodnu kombinaciju. Iako su razlike neznatne ipak su bitne. Vrli Amsale - dozvolite mi malu korekciju: onaj ko je poginuo je mrtav, kao i onaj ubijeni i onaj što je umro, laka im zemlja i počivali u miru (ipak malo zalaženja u morbidluk :-p). Jedna emancipovana i često mudra ženska osoba (ljubim je u oba obraza) mi sugerira da treba poštovati i njen rod (makar u gramatičkom smislu); kaže da riječi rođeni i umrli impliciraju muški rod i da bi možda ipak bilo najbolje ostaviti rođenja i smrti zbog neutralnosti. S druge strane, u pravno-administrativnoj praksi srećemo se sa tzv. matičnim knjigama: knjiga rođenih, umrlih i sl. Eto, nekako sam raspoložen za tabirenje u ove mračne i kišne sahate. Idemo dalje... (Bilo bi interesantno pročitati mišljenje ili kakav nadahnuti komentar uvaženog Prof. dr. Midhata Riđanovića o ovoj našoj nedoumici.) --SPQR 23:37, 2 juni 2009 (CEST)

SPQR, ja ne skontah razliku - osim ako si htio reći da, ako su svi mrtvi, onda su svi umrli? Što se tiče roda, zar nije uobičajeno koristiti oblike muškog roda trećeg lica množeine kada se govori o muškarcima i ženama zajedno (ili muškarcima i djeci, ili čak ženama i djeci)? Ona + on = oni. Ona + ona = one. Ona + ono = oni. Ono + on = oni, itd. U svakom slučaju, kategorija tipa Rođenja 2009. i Smrti 2009. bi imala smisla jedino kad bi članak govorio o rođenju ili smrti, a ne o rođenoj ili umrloj osobi. Amsal 10:17, 3 juni 2009 (CEST)
Riječ mrtav označava stanje i to mu dođe nekakav atribut iliti pridjev a umro je valjda glagol. Morate uvidjeti razliku! --SPQR 11:42, 3 juni 2009 (CEST)
Evo konkretan prijedlog, nadam se da je dovoljno neutralan, općenit ali i precizan: Osobe rođene 1234. godine (Amsal je veoma dobro upozorio da se radi o člancima o ljudima a ne o rođenjima ili smrti.) i, ako ne pronađemo bolje za umrijeti: Osobe umrle te i te godine. Hvala na pažnji ;-) --SPQR 21:44, 3 juni 2009 (CEST)

Nove tehničke funkcije

Samo za informaciju! Arhiva Glasanja.

The following groups have been added to bswiki:

'bswiki' => array(
'patroller' => array( 'patrol' => true ),
'autopatrolled' => array( 'autopatrol' => true ),
'rollbacker' => array( 'rollback' => true ),
), 

Also, the Bureaucrats are the only ones able to assign or unassign these groups.

Korisnici koji zele da imaju ove funkcije, mogu da se jave meni ili jednom od birokrata. Funkcije ce biti dodijeljene nakon provjere i konsultacije sa drugim birokratima/administratorima. Pozdrav. --[demicx] 22:47, 1 juni 2009 (CEST)

Znaci sad ce biti i uzvicnika kao na de wiki? Jesu admini automatski patroleri? Pitanja preko pitanja.... :)--Amir pitaj 23:02, 1 juni 2009 (CEST)
PS: korisnici za "autopatrolled":

--Amir pitaj 23:06, 1 juni 2009 (CEST)

Odgovor: Biće crvenih uzvičnika. Zweites: Ti, ja, Aco i ostali admini su pošteđeni toga. (što ne znači da neću pogledati šta pišeš :-))), treće: za ove gore prijedloge se slažem potpuno. Četvrto: Kakav je juče kod vas praznik?--CER@ 07:26, 2 juni 2009 (CEST)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Duhovi_(blagdan) --Amir pitaj 12:15, 2 juni 2009 (CEST)
Mi ti imamo praznika vise nego stara Juga. Slijedece sedmice opet cetvrtak neradni. Toni 12:26, 2 juni 2009 (CEST)
Moze se birati kad hoces ostati kod kuce :) --Amir pitaj 12:34, 2 juni 2009 (CEST)
A da ne govorimo o tzv. "Fenstertag", danima izmedju praznika i vikenda. :) Toni 12:43, 2 juni 2009 (CEST)
Možda bi trebali biti oprezni što se tiče mene i autopatrole jer ponekad ne odolijevam napadima poput ovih: 1 - 2 (pri dnu odjeljka) ;-p --SPQR 23:16, 4 juni 2009 (CEST)
Dakle, ima li još prijedloga za ove gore nabrojane? Dok ne otkrijemo gdje su uzvičnici, možemo bar koristiti rollbacker (brzo vraćanje na prethodnu verziju). Ako nema niko ništa protiv, ja ću onda dodijeliti ova prava ovim predloženim osobama. (bez Amira ;-) --CER@ (??ask??) 11:10, 9 juni 2009 (CEST)
Mozda uzvicnici trebaju tek narasti? A meni ne moras jer ja nisam ni na listi :P
Yes check.svg Urađeno - A za onaj rev. vandalizma, ćeš mi platiti ;-)) ne mora pare, može i porcija banjalučkih u kajmaku--CER@ (??ask??) 14:26, 9 juni 2009 (CEST)

A šta da radim?

 • U članku [[1]] pominje se neko fino jelo "slakia barinesh". Možda sam bio previše dugo van BiH a u međuvremenu naši sjajni kuhari i kuharice smislili novi delikates koje moja tiba još nije imala zadovoljstvo variti? Da li je neko to već vidio i reagovao?
 • Atina/Atena - Kad sam bio mali naučili su me da je grad Atina a boginja Atena... Grčki (grad): Αθήνα, Athina, IPA: aˈθina a boginja: Ἀθηνᾶ, Athēnâ ili Ἀθηναία, Athēnaía... Hoćemo li to mijenjati li da ostane Atena za sve?
 • Napravio sam ovaj spisak. Možda bi bilo bolje objaviti ovaj članak (pošto sam ga kasnije značajno izmijenio) pod naslovom "Mirovne misije Ujedinjenih naroda"... ili da ostane... ili nešto treće...? (a ni prvobitni naslov nije sasvim tačan: U. Naroda > U. naroda). Osim toga, nisam očekivao da bi UN stavio Copyright na svoje sadržaje, tek kasnije sam primijetio. Trebam li za ovaj članak tražiti dozvolu? Ono, članak je prijevod dijela sadržaja ali... --SPQR 11:40, 3 juni 2009 (CEST)
Sto se tice prvog: nemam blage. Sto se tice drugog, mislim kao ti: Atina grad-Atena boginja. Sto se tice treceg: sve sto sam prevedes je tvoj umni rad i ne podlijeze nikakvim autorskim pravima, osim ako ih sam zastitis. Sto se tice clanaka na kojima radis, mislim da niko od nas nije toliko upucen u temu kao ti, pa bi predlozio da sam odlucis. Clanke mozes na drugi naziv prenijeti putem preusmjerenja koje se nalazi gore desno. Kada si preusmjerio vratis se na prvobitni naziv i postavis {{Brisanje|razlog (nepotrebno preusmjerenje ili neispravan naziv)}} i gotovo. neko od nas ce kasnije prebrisati. Ako se clanak moze nazvati sa oba naziva, onda ostavis preusmjerenje. Sto se tice ostalog mozes biti prilicno autonoman, ako nadjes neku ociglednu glupost ne moras pitati nego preusmjerii napravi kako mislis da je najbolje ili najispravnije. Kod kategorija samo moras paziti jer su najcesce slicne engleskim i iste postoje na en.wiki. Poz --Amir pitaj 14:34, 3 juni 2009 (CEST)
Opet sto se tice prvog: jos uvijek nemam blage veze, jedino sto mi je kao regionalno jelo jos poznato je "Bumbar" (bar u mojoj regiji), ali ni to nema nista sa janjecom straznjicom nego sa plucnom maramicom i iznutricom janjetine (regionalne varijacije na temu). Ovo bi bilo interesantno naci, pogotovo koji je specijalac to napisao :) --Amir pitaj 14:41, 3 juni 2009 (CEST)
Da si rekao kljukuša ili mekuša ili rahvanija ili tako nešto onda bi ti znali odgovoriti. A ko zna iz kojeg dijela Bosne je to jelo? ako uopće postoji. Obzirom da englezi pogriješe šta god bosanskog pokušaju anglizirati--CER@ (??ask??) 15:01, 3 juni 2009 (CEST)
Ili kvrguša ili potpir ili .... uf ja izgladni :( --Amir pitaj 15:11, 3 juni 2009 (CEST)
znao sam gdje si tanak :-))) --CER@ (??ask??) 15:14, 3 juni 2009 (CEST)
Niste fer... pa kajmaka il´ vrhnje... joj SPQR zar si morao poceti :((( --Amir pitaj 15:47, 3 juni 2009 (CEST)

Zahvaljujem na pomoći i savjetima a naročito na vedrom duhu :-))) --SPQR 21:31, 3 juni 2009 (CEST)

Da nije janjeca plecka u pitanju? Kao svadbeno jelo? Toni 21:54, 3 juni 2009 (CEST)
Ma kakva plecka kad je sa rikverca skidaju (but) ;)))--Amir pitaj 22:00, 3 juni 2009 (CEST)
meni je draza plecka, al' ako nema moze i but i salata- Toni 22:07, 3 juni 2009 (CEST)
haj sad da mijenjamo temu, ja sam na dijeti... kakvo je vrijeme kod vas?... a isto ko i kod mene... :(--Amir pitaj 22:13, 3 juni 2009 (CEST)
Evo necemo vise. Ni o cevapima, ni o bureku, ni o bubnjicima, telecoj dzigerici, sis-cevapu, ni o sogan-dolmi,...Nismo svi na dijeti. Toni 22:15, 3 juni 2009 (CEST)
Joj Toni jesi neki... voda mi kapa... ma curi... ma potok iz usta! --Amir pitaj 22:17, 3 juni 2009 (CEST)

To "slakia barinesh" je ubacio neki korisnik Brenan55, a to mu je jedina izmjena na wiki, tako da je to najvjerovatnije vandalizam. Izbrisaću. --Smooth O 22:39, 3 juni 2009 (CEST)

Eh, u nastavku još kaže i da je "pilaf" slatkiš. --SPQR 22:45, 3 juni 2009 (CEST)
Ok, i to je već obrisano, zanemari prethodno. --SPQR 22:47, 3 juni 2009 (CEST)

Nego, moram opet malo oko Atina/Atena. Već se razgovaralo o tome ovdje s dva glasa za Atenu i jednim protiv. Sjajni Mediteran je, između ostalog, napravio ovu [[2]]. Izbrojao sam 24 članka na bs wiki u kojima se za grad koristi ime Atina a 50+ članaka ime Atena dok je boginja pomenuta 45 puta pod nazivom Atena, a nijednom Atina. Iw linkova (za grad) ima 26 Atina i 30-ak Atena (onih koje sam mogao pročitati i pretpostaviti im izgovor). Što se tiče boginje samo sr, bg, mk i tg je zovu Atina. Unutar sr wiki je 650+ Atina i 18 Atena a na hr je 529 Atena i zanemarljiv broj Atina i na njima se dakle gotovo potpuno uniformno koristi jedan naziv za oboje. Nije mjerilo ali obično se pomene Gugl, on izbacuje oko 4G Atina i 16G Atena na svim jezicima a 270K Atina i 13G Atena sa hr+sr filterom. E, tu nisam prebrojavao šta je koje! Ove brojke prilažem samo ilustracije radi i ne smatram da bi one na ovoj wiki trebale biti uzete u obzir kao važan ili presudni faktor prilikom donošenja nove ili potvrđivanja stare odluke. Također smatram da podaci sa hr i sr wikija ne mogu biti odlučujući argument ma kojoj se priklonili. Ja lično ostajem kod prijedloga Atina za grad i Atena za Zeusovu šćer. Nažalost, danas mi nije pri ruci Pravopis bs jezika S.H. i saradnika i ne znam da li u njemu postoji prijedlog imenovanja ovog grčkog grada i boginje ali ću iskoristiti ovaj prostor za kraći komentar o samom Pravopisu. Poštujem savjestan rad autora, njihov veliki napor, pa, ako hoćete i bh patriotizam utkan u stvaranje Ppisa, međutim, ne treba izgubiti iz vida najteže moguće okolnosti i relativno kratak period u kojem je pripremljen i objavljen (uključujući i drugo izdanje). Negdje na prvim stranicama Ppisa stoji i autorov osvrt na (slobodno interpretiram po sjećanju) moguće pogreške i nesavršenosti i gdje, sasvim savjesno, ostavlja mogućnost za poboljšanja i ispravke. Da zaključim (zjev), smatram da mi ovdje ne trebamo striktno (slijepo) primijenjivati samo formalno ponuđena pravila, pridavati (pre)veliku važnost rasprostranjenosti ili učestalosti primjene i značenja pojedinih riječi i pojmova niti se (egocentrično) oslanjati na sopstveni (subjektivni) jezički osjećaj, iskustva i emocije već sve to strpljivo i temeljito kombinirati sa onim čega očigledno imamo napretek na raspolaganju: znanjem, razumom i entuzijazmom, a pri tome se pridržavati važnih principa: ekonomičnosti, jednostavnosti, razumljivosti, izgovorljivosti, komunikativnosti i sl. Vjerujem da barem dijelom mislite i/ili osjećate kao ja. Eto, dosta, baš ugnjavih. (Danas nisam baš bio vrijedan oko članaka pa valjda zato ovdje razgibah prste.) --SPQR 01:17, 4 juni 2009 (CEST)

Ovako: na str. 12 Rječnika S. Halilovića stoji: Atena (boginja), zatim Atena (grad) (Behar 1900, Ogledalo 1907 itd.) te Atina (grad) (Sarajlić 1935, Krpo 1938, Smailagić 1964). Dakle, za boginju je bez dvoumljenja, dok je grad možda nešto više favoriziran Atina. Moj unutrašnji glas mi kaže Atina, al nekad mu nije za vjerovati, naročito dok ne jede one janjetine spomenute gore :-))--CER@ (??ask??) 08:04, 4 juni 2009 (CEST)
U knjizi Bosanski/hrvatski/srpski, aktuelni pravopisi, u izdanju Bosanskog filološkog društva, Sarajevo 2005. godine ISBN 9958-9309-0-0, autorice Muratagić-Tuna Hasnije, stoji na stranici 366:
 • Atina (grad), Atinjanin, Atinjani, Atinjanka, ali Atena (božica). U istoj tabeli je usporeba sa druga dva jezika. Toni 20:12, 4 juni 2009 (CEST)
Ok, hvala puno svima i prijatno ;-) --SPQR 19:33, 6 juni 2009 (CEST)
Atina , grad, definitivno, ali sa naglaskom na A i kratkim I, a božica, dakako, Atena.Alfred 15:35, 24 juli 2009 (CEST)
Zar "Atina" nije slastičarna u Tešnju?--Bosniarasta 20:49, 24 juli 2009 (CEST)

Izmjene početne stranice

Jedna sitnica koju bih dodao na početnu, a odnosi se na ikonice portala, npr. ovdje? Ako se slažete?--CER@ (??ask??) 13:47, 4 juni 2009 (CEST)

More komotno :) ako se Informatika moze pomjeriti pored icona? --Amir pitaj 13:55, 4 juni 2009 (CEST)
Svaka čast na ideji. Jedino bih sugerirao umjesto predložene ikonice za Islam (obr. pažnju na opis te datoteke) ili džamijicu ili ovo > [3]. --SPQR 19:58, 4 juni 2009 (CEST)
ako ima kakvih još prijeloga, voljan sam čuti!! ;-)--CER@ (??ask??) 09:48, 5 juni 2009 (CEST)

Brojač

Čini se da ovaj naš edit counter sa stranice Nedavne izmjene (a ni neki drugi brojači) ne radi (meni daje oko dvije stotine i nešto izmjena i neke čudne datume prvog edita). Da li se i vama dešava isto? Ado 16:00, 9 juni 2009 (CEST)

Kada se jedan članak obriše, brojač stane. Inače pogledaj Posebno:Statistike, tamo je preglednije. --Amir pitaj 18:58, 9 juni 2009 (CEST)
Mene je spustio na 21 izmjenu. Definitivno ne radi. Al zato imam jednu ideju... sad ću pogledati može li se šta...--CER@ (??ask??) 08:01, 10 juni 2009 (CEST)
Izgleda da ne radi samo kod nas. Toolserver ne radi. Ali sam uspio prebrojati svoje izmjene preko AWB. Znači nije do nas, nešto je do servera.--CER@ (??ask??) 14:27, 10 juni 2009 (CEST)
Još jedna informacija više, ako to može šta pomoći: pregledao sam edicount za neke korisnike, i za sviju, a ma baš sviju, isti broj izmjena na bs.wikipediji i bs.wikibooks. Dakle, vjerovatno je negdje u postavkama brojača poremećeno bs.wikipedija i bs.wikibooks. 100% je to.--CER@ (??ask??) 13:53, 11 juni 2009 (CEST)
Brojac na "moje postavke => Podaci o korisniku => Broj izmjena" radi. --[demicx] 14:27, 11 juni 2009 (CEST)
Brojač ponovno radi--CER@ (ask) 11:08, 13 juli 2009 (CEST)

Veličina članka

Danas sam malo pregledao našu dragu bosansku wikipediu i koristio napokon dugme "Slučajni članak", nakon par klikova sam pomislio " vidi kako sam potrefio na kratke članke", ali nakon nekih 30-35 klikova i izlistanih članaka napokon sam shvatio da je velika većina "članaka" na bosanskoj wiki, zapravo pokušaj smislene cjeline od dvije-tri riječi (kliknite pa pokušajte, možda naletite na pravi pravcati članak). Razmišljao sam o razlozima toga i mislim da je jedan od najvećih uzroka projekti tipa "članak dnevno", koji ima efekta na brojnost ali uništava kvalitet naše wiki, korisnici su se da bi održali tempo "jednog članka dnevno" pisali "clanke" od nekoliko recenica pa se onda tu "bori" za neke "medalje" i kad ih se dobije, ispari kao da te nikad nije ni bilo (zadovolji ego ili šta) (pogledati spisak korisnika). Mislim da treba administratori više trebaju da koriste "Bonske ovlasti" :P i brišu članke od nekoliko rečenica, osim ako taj članak ne objašnjava neku riječ, prevodi je, usmjerava na drugi članak ili sl. Volio bi da se ova kritika ne shvati zlonamjerno--Bosniarasta 12:32, 11 juni 2009 (CEST)

Kritika je potpuno na mjestu. Upravo je u tome poenta (mog ali i drugih korisnika) nastojanja da radimo više na kvalitetu nego na količini članka. Ovim putem pozivam da usvojimo neku vrstu amandmana na bonske ovlasti, kojim ćemo se potruditi da pišemo kvalitetnije članke, a proširujemo i dopunjujemo postojeće.--CER@ (??ask??) 12:38, 11 juni 2009 (CEST)
Iza projekta "jedan članak dnevno" u neku ruku i jeste stajala namjera da se dobije na brojnosti članaka naše wiki. Ima tu i masa kratkih članaka napisanih i mimo navedenog projekta. Slažem se da se na taj način gubi na kvaliteti same wikipedie i također podržavam predložene "amandmane" da se postojeći članci proširuju (ali ne i brišu) i da se uloži trud da novi članci budu veći i "ozbiljniji" (da liče na nešto). Također sam za to da pokrenemo projekt ili više njih (čini mi se da je Kal-El nekada predlagao nešto slično) koji bi za cilj imao da standardizujemo određene grupe članaka i tim dobijemo kvalitetno obrađene članke iz određene oblasti. Možemo to uraditi sa člancima o državama svijeta (vidi Lesoto i čini mi se Bahrein), člancima o glavnim gradovima, člancima o ovom, onom, o čemu god bi se dogovorili. Nekada davno smo imali saradnju mjeseca, nije ni to bilo tako loše. eto toliko od mene :) Pozdrav Ado 14:47, 11 juni 2009 (CEST)

Slažem se da nebi bilo loše pokrenuti projekat sličan "članku dnevno" ali u kojem će se proširivati već postojeći članak po slobodnom odabiru- jedan dnevno. "Reklamirati" ga na naslovnoj stranici bosanske wiki, a aktivnijim korisnicima poslati privatnu poruku sa obavijesti o projektu. --Bosniarasta 16:21, 11 juni 2009 (CEST)

Ako hoćete da standarzujete članke, možete napraviti sličan projekat kao na sr. viki. Zove se "sređivanje članaka". I tu se dobijaju medalje... Uostalom, pogledajte! --Bokim 15:13, 15 juni 2009 (CEST)

P.S. Taj sličan projekat ima i na en. viki, ru. češki...--Bokim 15:15, 15 juni 2009 (CEST)

E na takav sam projekat i mislio, ja sa za --Bosniarasta 09:07, 16 juni 2009 (CEST)
Pa, čim sam ga ja predložio, znači da se slažem :) Nemojte dugo filozofirati oko toga nego odmah napravite pa poslije poboqšavajte.--Bokim 09:17, 16 juni 2009 (CEST)
U pravu si Boki, manje priče, više rada. Ja sam već počeo s tim, kao što je Ado primijetio (Bahrein, Lesoto, spermatogeneza). Mogli bi voditi statistiku, koliko se proširio i povećao članak u odnosu na prvobitni. Ja sam izračunao da sam uspio ovih par članaka povećati od 3-10 puta u odnosu na prvobitnu verziju.--CER@ (ask) 09:31, 16 juni 2009 (CEST)

Pridružujem se ovom spontanom okupljanju :) --Bosniarasta 11:09, 16 juni 2009 (CEST)

Ovih dana ću malo prostudirati kako je taj projekt urađen kod komšija, pa ću pripremiti jedan prijedlog projekta za bs wiki na koji će ostali korisnici dati sugestije i onda možemo startati s tim. Nema nas puno, ali mislim da bi se moglo finog posla na sređivanju uraditi. Ovako, što mi prvo pada na pamet, ne bi bilo loše da oživimo "projekt mjeseca", članak kojeg bi izglasali i preuredili tako da zadovoljava kriterije izabranog članka mjeseca (iako ne mora biti baš taj izabrani). Pored toga, ranije sam spomenuo, da bi bilo dobro srediti članke o državama (Kal-El je čak navodio i deset kategorija koji bi standardizovani članak tog tipa bilo poželjno da ima). U tu geografsku grupu mogli bi se svrstati članci o glavnim gradovima. Osim toga možemo raditi na člancima bitnim za određene oblasti, npr. ekonomija, historija, biologija i sl; tako da odredimo esencijalne članke za pojedine prirodne/društvene nauke (možda nekih 50-100 članaka) i onda se potrudimo da i napišemo kako treba te najbitnije članke. Možemo se dogovoriti i da proširujemo članke iz "1.000 članaka koje bi svaka wikipedia trebala da ima". Milioni sati posla, ali jel' ono kineska poslovica kaže "i put od 1.000 kilometara započinje prvim korakom". Eto to su bile neke od ideja koje se meni motaju po glavi, dajte i vi koji prijedlog (o medaljama, spomenicama i sl ćemo naknadno; ja u svakom slučaju mislim da treba uvesti te nagrade za trud, makar i na taj simboličan način). Pozdrav, Ado 11:16, 16 juni 2009 (CEST).

Problemi sa botom

Danas/večeras sam pokrenuo bota da dodaje interwiki veze. Na svim vikipedijiama je ime bota BokimBot, a samo ovdje i na hr. je IP adresa. Zna li ko išta u vezi toga?--BokimBot 21:53, 15 juni 2009 (CEST)

Jesi na meti dobio status GlobalBot? Ako jesi, kod nas nije implementirano, sacekaj do sutra pa kad Cera bude online nek ti da zastavu pa probajte onda. --Amir pitaj 22:08, 15 juni 2009 (CEST)
PS: KAd pises, pisi svojim nikom ne sa Botom :) --Amir pitaj 22:09, 15 juni 2009 (CEST)
Ako si neprijavljen kad direktno dođeš sa druge wikipedije, onda vjerojatno nemaš riješen centralni račun, mislim da to nema veze s tim jesi li bot ili ne. Pročačkaj svoje postavke, možda tamo ima negdje spomenut centralni račun i kako ga aktivirati (tj. kako spojiti sve Bokime i BokimBotove po svim wikipedijama). --Ante Perković·E?Reci. 06:27, 17 juni 2009 (CEST)

Dupla kategorija

Koja je viška? --Ante Perković·E?Reci. 21:21, 17 juni 2009 (CEST)

Inženjer i inžinjer je ispravno. Imamo članak Inženjer. --[demicx] 22:08, 17 juni 2009 (CEST)

Vandalizam

Volio bih da mi netko napiše zašto je članak s 49 izvora proglašen vandalizmom i uništen na bosanskoj wiki (kopija na hrvatskoj wiki).

Također je sve o njemu uništeno u članku Rat u Bosni i Hercegovini. Možda članak nije bio NPOV, ali nisam znao da je bosanska wikipedia tako osjetljiva na članak o ulozi Velike Britanije tijekom Jugoslavenskih ratova !?--Rjecina2 16:22, 20 juni 2009 (CEST)

Zato što je i članak i dodatak u drugom članku bio pisan stranim jezikom. --Amir pitaj 16:31, 20 juni 2009 (CEST)
Pošto sam ja obrisao sporni članak, ponudio sam i objašnjenje: isto bi desilo na en.wikipediji da ste tamo napisali članak na japanskom jeziku. Također moj komentar na engleskom jeziku je bio u tom pravcu. Dakle, nemam baš ništa protiv hrvatskog jezika, niti protiv pomenutog članka, ali upravo iz razloga što nije bio prilagođen bosanskom jeziku (namjerno ili slučajno), da ne kažem preveden. Zašto se svi prave englezi kad to nismo? očigledno da se bolje razumijemo kad pričamo engleski nego naš domaći, ma kako ga ko zvao--CER@ (ask) 13:36, 22 juni 2009 (CEST)
Onda ću morati naći nekog dobrovoljca za suradnju/prevođenje.
Možda si uzimam previše slobode pa ću reći da vam tekst Rat u Bosni i Hercegovini nije dovoljno dobar (diplomatski kazano). Na primjer:
Nema ništa o "Jugoslavenskom" ratnom planu RAM koji je pokrenut 1991 godine s ciljem naoružavanja Srba u Bosni i Hercegovini (izvor srpski časopis Vreme)
Nema ništa o govoru ministra vanjskih poslova SADa (James Baker) pred Vijećem Sigurnosti u septembru 1991 godine koji upozorava na masovno naoružavanje Srba u Bosni i Hercegovini. S ovim primjerima nisam došao niti do 1992 godine, a mislim da sam neke korisnike već iznenadio :)--Rjecina2 23:13, 23 juni 2009 (CEST)
Očigledno da ne razumijete jezik na kojem je ova wikipedija napisana. Govorimo o jeziku, a ne o sadržaju članka. Wikipedija na bosanskom jeziku se piše na bosanskom a ne na hrvatskom jeziku. To bi vam trebalo za početak da razumijete. A iskreno sumnjam da se iza Vašeg nadimka Rjecina krije suradnik sa hr.wikipedije, koji je veoma dobar i cijenjen i na hr.wiki i ovdje na bs.wiki, stoga Vam je ovakva prepirka nepotrebna. Nemamo namjeru kvariti dobrosusjedske odnose.--CER@ (ask) 21:09, 24 juni 2009 (CEST)

Zar se članci koji nisu prevedeni/prilagođeni bosanskom jeziku ne označavaju za prijevod/prilagođavanje? Zašto bi se brisali samo zbog jezika? Samo pitam jer mi se odgovor ne čini baš suvislim kad vidim koliko je članaka neprevedeno/neprilagođeno. Mujanovic 18:11, 28 juni 2009 (CEST)

Ako se clanak prenosi sa neke od susjednih Wikipedija, neophodno ga je i prevesti. Posto imamo dosta neprevedenih clanaka, nepotrebno je povecavati njihov broj. Ako vec neko prenosi clanak moze ga i prevesti. --Amir pitaj 20:51, 28 juni 2009 (CEST)
imamo toliko mnogo članaka za preuređivanje/prevođenje/referenciranje da, čim pogledaš i počneš u tom pravcu raditi, nakon nekog vremena jednostavno se smoriš. :-( Žao mi je to je to tako, al nema nas da se angažujemo kao prije par godina, možda naiđu bolja vremena...--CER@ (ask) 22:16, 28 juni 2009 (CEST)
Kolege su uglavnom odgovorile. Ja bih samo još dodao da nema svrhe da članak stoji godinu ili dvije nepreveden i neprilagođen, s obzirom na to da takav članak daje lošu sliku o našoj wikipediji. Bolje imati puno manji broj "zaokruženih" članaka nego masu njih neuređenih (na više jezika, bez znakova interpukcije, gramatički loših, bez referenci itd, itd). Ado 17:04, 29 juni 2009 (CEST)

Inflacija

Nisam mogao pronać koja država ima najveću inflaciju na svijetu, nisam razumio jednačinu za računjanje inflacije, možel mi neko objasnit.--Nedim1944 18:48, 25 juni 2009 (CEST)

Ima na engleskoj wikipediji spisak država po stepenu inflacije. Ovdje: en:List of countries by inflation rate. Prema ovom spisku, Zimbabve je država sa najvećom inflacijom. --Smooth O 18:54, 25 juni 2009 (CEST)
Neke konkretne formule nema, uglavnom se računa po principu: prosjek cijena (košara) iz trenutnog perioda u odnosu na prosjek cijena iz prethodnog perioda. zato i postoje mnogobrojna neslaganja oko stope inflacije u nekom području. U zavisnosti šta je izračunom obuhvaćeno, a šta ne.--CER@ (ask) 19:56, 25 juni 2009 (CEST)

Izrada vlastitih šema

Mogu li šemu koju sam sam napravio u programu za "vector graphics" postaviti na Wiki?

S oproštenjem, kasno vidio uputstvo o uploadu sadržaja koje korisnici prave.:Rusmir Gadžo 08:49, 26 juni 2009 (CEST)


Velika Bosna

Nemate članak Velika Bosna?! A imate Veliku Hrvatsku i Srbiju. Da li postoji sličan članak ili jednostavno ga nemate?--93.87.150.21 21:48, 26 juni 2009 (CEST)

Kod nas je avlija mala, ali se da prosetati pa bujrum. --Amir pitaj 22:16, 26 juni 2009 (CEST)
Postoji članak na engleskoj wikipediji: Greater Bosnia. --Smooth O 22:24, 26 juni 2009 (CEST)
A orphan missing references and sources :) Al ako hoce ko prevesti i navesti izvore, velim bujrum, svakom ima mjesta. --Amir pitaj 22:31, 26 juni 2009 (CEST)
a sta je sa velikom hercegovinom... :) Toni 23:13, 26 juni 2009 (CEST)
Ja ću velike ćevape i kiselu, molim--Bosniarasta 09:09, 28 juni 2009 (CEST)
s lukom il' bez luka? Toni 13:35, 28 juni 2009 (CEST)
Ćevapi bez luka? Baš to postoji ? :D --Bosniarasta 17:07, 28 juni 2009 (CEST)
Nazalost ima, al' ima nesto jos gore cevapi s ajvarom. Nista protiv ajvara, al' s cevapima ne ideToni 17:57, 28 juni 2009 (CEST)
Toni ne diraj mi u ajvar, sa ajvarom i šerafciger postaje jestiv--Bosniarasta 14:22, 29 juni 2009 (CEST)
Članak ne postoji zato što pojam Velike Bosne ne postoji u bosanskom jeziku, a ni u jezicima susjednih zemalja. Nema knjiga koje spominju pojam Velike Bosne, osim knjige koja kaže da taj pojam nikada nije postojao. Amsal 18:20, 28 juni 2009 (CEST)
Šta se to jede bez mene??? kad završite s gozbom, dođite na jedan aspirin. odmah prestane krčati u stomaku :-)))))))))--CER@ (ask) 22:16, 28 juni 2009 (CEST)
"Klin se klinom izbija". Mi jedemo sve dok nam ne prestane krčat u stomaku :D--Bosniarasta 13:09, 29 juni 2009 (CEST)

Problem

Da li je to do mene ili je nešto do wikipedije jer mi se ne prikazuju linkovi u gornjem dijelu "nedavnih izmjena" kao ni iw na istoj stranici. Također nema padajućeg menija sa šablonima kada se uređuje članak. Možda je do pretraživača jer sam instalirao Firefox 3.5, umjesto dosadašnjeg 3.0, a bio je sličan problem kada je izašao Firefox 3.0, pa pretpostavljam da je do toga. To je ispravljeno ovom izmjenom. Moguće je da je i sada nešto slično. Ili je ipak do mene. --Smooth O 16:18, 1 juli 2009 (CEST)

Kod mene je isti problem i sa FF 3.5 i sa IE 8. Vjerovatno je to neki novi wiki update. --[demicx] 16:51, 1 juli 2009 (CEST)
Osim toga, svi sabloni koji koriste class="infobox", prikazuju se pogresno. Nesto su mijenjali, tako da MedijaViki:Common.css pravi probleme. --[demicx] 19:23, 1 juli 2009 (CEST)
Imam osjećaj da ćemo sami morati ovo popravljati. --Smooth O 22:34, 1 juli 2009 (CEST)
Izgleda da je do mediawiki update-a. Softver više ne koristi neke poruke iz medijaviki imenskog prostora. Vidjeću mogu li šta preko Betawiki pronaći. Vidim da je dosta toga mijenjano. btw. danas sam online ;-)))) hehehehehe--CER@ (ask) 07:40, 2 juli 2009 (CEST)
Znam rješenje za novonastali problem. Uzmite krilo od slijepog miša, zatim ga skuhajte u morskoj vodi i držite tri dana na mjesečini i linkovi će se pojavit' :D--Bosniarasta 09:51, 2 juli 2009 (CEST)
Eto, vidiš da ima rješenje. :-)) Samo još neophodan je i ajvar, da se ne osjeti miris. :-))) Meni se sve vratilo kako je bilo. Kod mene je FF3.0--CER@ (ask) 09:55, 2 juli 2009 (CEST)
Sad je i meni sve uredu. --Smooth O 10:30, 2 juli 2009 (CEST)
Osim MedijaViki:Sidebar :-(( --CER@ (ask) 11:27, 2 juli 2009 (CEST)

Izbori za druge projekte

U manjku korisnika na drugim projektima na bosanskom, potrebni su nam admini i birokrate na wikicitatima, wikivijestima, wikiknjigama i wikizvoru. Radi se o brisanju spama, gluposti i pogotovo o davanju statusa bota zbog punjenja nedavnih. Ako neko ima vremena i zelju da ponekad odleti na neki od tih projekata i malo pogleda, zamolio bih ga da se ispod prijavi. Sto se tice Birokrata mislio sam tu na Smooth, Kal-El, Demicx Tonija i Ceru posto su najiskusniji od nas. Ja za sad imam samo temporarni status admina na wikicitatima preko mete, jer mi fali jos glasova. Tako bi molio ove gore navedene da mi kazu da li prihvacaju kandidaturu (stvarno nema puno posla ali da bar ima neko od aktivnih taj status). Sto se tice admina za projekte, mogu se svi aktivni korisnici prijaviti. Poz. --Amir pitaj 11:38, 3 juli 2009 (CEST)

Sto se mene tice, moze, pogotovo kad' treba gluposti i spam brisati Toni 13:12, 3 juli 2009 (CEST)
Dovoljno će biti po jedan aktivan admin i borokrata na svakom projektu. Ja sam tu za šta god treba. --Smooth O 16:18, 3 juli 2009 (CEST)
Također predlažem promjenu nazova iz wikizvor u wikiizvor, kao i iz vikirječnik u wikirječnik. I bilo bi lijepo kad bi se malo više aktivirali u ovim projektima. --Smooth O 16:32, 3 juli 2009 (CEST)
Gdje se moze izmjeniti opis stranice? I ja sam za. --Amir pitaj 13:57, 4 juli 2009 (CEST)
I ja sam za promjenu. --[demicx] 18:32, 5 juli 2009 (CEST)

Trebali bi se svi prijaviti na tim projektima kao prvo i napraviti koju izmjenu :). Glupo je da pravimo izbore a da niko nista nije uradio na projektima. --Amir pitaj 22:45, 6 juli 2009 (CEST)

Podržavam, al kasnim k'o plata ;-))--CER@ (ask) 10:03, 7 juli 2009 (CEST)

Srpskohrvatski / Српскохрватски jezik

Možda je već neko postavljao ovo pitanje ali ja nisam našao, dakle, u prijevodima na strane jezike na wikipedia sam nailazio i na "Srpskohrvatski / Српскохрватски" jezik (pored pojedinačnog prijevoda na Hrvatski i Srpski), u kojim zemljama je taj jezik (Srpskohrvatski / Српскохрватски) standard? --Bosniarasta 17:24, 8 juli 2009 (CEST)

Da, postoji wikipedija na srpsko-hrvatskom jeziku, iako danas taj jezik nije nigdje službeni, ali ima svoj standard i pravopis. Postoje npr. wikipedija na staroslavenskom, zatim wikipedije na vještačkim jezicima (esperanto, volapuk, ido). Postojala je čak i wikipedija na klingonskom jeziku, ali je zatvorena. Spisak svih wikipedia možeš vidjeti ovdje. --Smooth O 18:57, 8 juli 2009 (CEST)
Standard je svugdje jer je kodiran, samim tim za Wikipediju mjerodavan jezik, ali ne postoje zemlje u kojima je službeni jezik. Po pravilima fondacije, svaki jezik koji je standardiziran i kodiran te ima preko (cini mi se, morao bih pogledati) 20.000 govornika, ima pravo na zasebnu Wiki. --Amir pitaj 18:59, 8 juli 2009 (CEST)

Da, to me je zanimalo, dali je negdje to službeni jezik. A to "wikipedia na Klingonskom" ..haha..dobar fazon, zamislite koji su frikovi bili administratori na toj wiki :D--Bosniarasta 19:18, 8 juli 2009 (CEST)

Sadržaj je prebačen na wikiju na klingonskom. --Smooth O 19:21, 8 juli 2009 (CEST)

Jel ti imas nesto protiv tih frikova (frik zvjezdanih staza te pita)? :)--Amir pitaj 19:25, 8 juli 2009 (CEST)

Hov lengvaD chenmoHlu' tlhIngan Hol'e' 'ej DaH 'oH ghojtaH ghot law'. Qapbej Holvam wIcha'meH, qawHaqvam chenmoHlu'. taHjaj wo', taHjaj Hol??? :)))--Bosniarasta 00:12, 9 juli 2009 (CEST)
Ne radi mi nesto automatski prevodilac :))) --Amir pitaj 09:29, 9 juli 2009 (CEST)
Very interesting Mr. Spok ;-)))) The truth is out there... --CER@ (ask) 09:37, 9 juli 2009 (CEST)

Crnogorski jezik

Obavještavam bosanske wikipedijance da je juče, 10. jula o.g., Vlada Crne Gore (Ministarstvo proosvjete) verifikovala standardizovani rječnik i pravopis za crnogorski jezik http://www.pgportal.info/vijesti/crna-gora/5492-dva-nova-slova-u-pravopisu-.html) Za razliku od b/h/s jezika, crnogorski jezik ima 32 glasa i slova. Zahvaljujem na vašoj korektnoj natuknici o crnogorskom jeziku koja bi sada morala da pretrpi korekciju u skladu sa ovom informacijom.

RK Radnik Donji Vakuf

Prije nekoliko trenutaka ubacio sam članak vezan za drugo osnivanje RK Radnik Donji Vakuf. U članku sam naveo neke nove činjenice koje se nisu do sada nalazile u nekoliko sajtova koje sam pregledao. Pošto sam bivši sportaš , odnosno rukometaš , osjetio sam potrebu da osvježim taj dio koji nije opisan - period od 1973 do 1992 godine . Milan Prethodni nepotpisani komentar napisao je Topicm (razgovordoprinosi) 17:24, 12 juli 2009

Sadržaj treba da se nalazi u članku RK Radnik Donji Vakuf, a ne u članku Donji Vakuf. Pročitajte Šablon:Prvi koraci da saznate više o tome kako započeti neki članak na Wikipediji. --Smooth O 17:37, 12 juli 2009 (CEST)

bosanski na pocetnoj strani enWiki

jao ljudi, pa opet nas nema na pocetnoj strani engleske wiki... treba nam jos 13 000 clanaka, koja cifra :(( a jedva smo se bili ugurali kad smo dosli do 20 000...

a sta znaci vijest od 13.jula "Wikipedia na bosanskom jeziku prešla brojku od 1.000.000 izmjena. Trenutno ima ukupno 71.643 članaka, od kojih 27.162 validnih, te 17.274 korisnika." zasto toliko clanaka nije validno?

pozz svima i vidimo se opet, samo moram opet pronaci negdje one svoj podatke pa ugurati u raspored tipkanje po netu :))) Samrica 92.36.169.32 15:39, 22 juli 2009 (CEST)

Prvo moraš pronaći password za svoj profil...očigledno :P--Bosniarasta 11:23, 23 juli 2009 (CEST)

Samra ovih 17000 clanaka koji se ne broje su kategorije i cvor clanci itd. al ako imas vremena bujrum :) i tako nas je malo. --Amir pitaj 11:26, 23 juli 2009 (CEST)

evo sad imate i mene, naguraćemo nekako 13000 :) mada se mora debelo poraditi i na postojećim...Alfred 21:38, 23 juli 2009 (CEST)

sifre su tu, ja sam spremna za pisanje, nazalost ne bas neko prethjerano ozbiljno, nema se vremena, uglavnom se nema vremena, ali potrudit cu se za nasu wiki :))

i dobrodoslica za Alfreda... u silnom optimizmu prisjetit cemo se izreke "kvanitet proizvodi kvalitet" :))) mada se ni ja bas ne bih slozila s tim, ali to je sad vec... Samrica 13:49, 24 juli 2009 (CEST)

Samrice, ne brini, ne pada mi na pamet da žrtvujem kvalitet zarad kvantiteta. Ako treba šta prevesti sa eng, samo dajte, moji su resori arheologija, historija, etnologija, i ostale društvene nauke, plus arhitektura. nemam puno vrmeena ali imam ogromnu želju da pomognem. Alfred 21:59, 24 juli 2009 (CEST)


Treba krasti :) sve članke za koje ne treba puno vremena (sa sr sh i hr wiki), a koji su koliko toliko kvalitetni, treba svijetla obraza preuzimati. Ado 13:57, 24 juli 2009 (CEST)
"Ko krade , zlo ne misli" :p jes jes. To i nije baš "krađa, jer se to adaptira na naš jezik, tj. prevodi--Bosniarasta 14:11, 24 juli 2009 (CEST)
Vi kradite ja neću. Radije ću potrošiti 15-20 dana na mučno prevođenje sa en ili de, al bar znam da je onda urađeno kako je Bog rekao--CER@ (ask) 14:18, 24 juli 2009 (CEST)
Ja ću se vratiti svom poslu, a uz to ću uređivati i proširivati mrežu kategorija.. Kupio sam danas Rječnik tehničkih izraza :-) --Kal-El 14:36, 24 juli 2009 (CEST)
@Cera naravno, šalio sam se ovo za krađu, kao i Ado, siguran sam, htio sam reći da prevođenje sa nekog od stranih jezika nije krađa.--Bosniarasta 15:30, 24 juli 2009 (CEST)
Nekako mi se čini da je neki frišak vjetar propuhao ovdje :) Neka, neka... i bilo je vrijeme. Što se tiče "krađe", ja sam skoro sve članke o avionima koje sam ovdje pisao, postavio i na sh wiki. Nije krađa ako se neki dobar članak preuzme sa druge Wikipedije. Ne smijemo zaboraviti da širimo znanje, bez obzira na jezik. --Amir pitaj 22:21, 24 juli 2009 (CEST)

Šablon

Da ponovo kažem, POD HITNO treba napraviti šablon "Navbox", jer to nam prijeko treba! --Kal-El 06:45, 26 juli 2009 (CEST)

Šablon:Navbox jel to mislis? --Amir pitaj 10:03, 26 juli 2009 (CEST)
Ili da prenesemo ovo: hr:Predložak:Navigacija kao skracenu verziju? --Amir pitaj 10:13, 26 juli 2009 (CEST)
Naš Navbox ništa ne valja! Probaj napraviti šablon preko njega.. Nula! Htio bi da bude kao na engleskoj.. --Kal-El 20:20, 27 juli 2009 (CEST)
Probacu veceras prevesti eng. sablon. Nadam se samo da nema jos 20 sablona kao varijable. --Amir pitaj 20:25, 27 juli 2009 (CEST)
Šablon je jako komplikovan i ne vidim neke velike potrebe za njim. Imamo već šablon:Navbox generic preko kojeg se navigacioni šabloni prave bez problema. --Smooth O 23:09, 27 juli 2009 (CEST)
Zamolio sam i Mayu sa hr.wiki da pogleda, za mene je previsoko, iako sam prekopirao i samo preveo parametre, nesto nije bilo u redu :(--Amir pitaj 23:15, 27 juli 2009 (CEST)
Pa nisam znao da imamo ovaj generic :-( Sve je ok --Kal-El 08:56, 28 juli 2009 (CEST)

Interni linkovi datuma

Primjetio sam da su na engleskoj wikipediji uradili nešto što se meni lično jako sviđa, ukinuli su interne linkove na datume u člancima, osim naravno ako nije baš relevantno. Stvarno mislim da je beskorisno linkovati npr. 5. januar, 8. februar, 1810te, 1900, 2000 i sl. i ne vidim ništa korisno u tome. A naročito me bode u oči kada su u članku samo linkovi na datume. Zanima me vaše mišljenje to tome, ali meni se sviđa ovo. Pročitajte konkretno o tome ovdje. --Smooth O 17:19, 27 juli 2009 (CEST)

Ja ih rijetko stavljam (ponekad godine), čisto zbog toga da kada nema puno internih linkova ovi na datume obogate "plavetnilo". Ado 17:59, 27 juli 2009 (CEST)
Do sad sam ih uvijek linkovao, sta vise po nekim clancima i dodavao. Al´ sad kad razmislim i nema bas nekog smisla. Kao sto Ado kaze, kod nekih clanaka se mogu postaviti zbog optike a inace ne trebaju ako clanci sami nisu vezani za neki datum. --Amir pitaj 18:28, 27 juli 2009 (CEST)
Slažem se sa Adom, više zbog optike nego zbog relevantnosti. Međutim ne bi ih trebalo izbjegavati po svaku cijenu, ne smetaju (što se kod nas kaže: ne jedu kruha)--CER@ (ask) 07:56, 28 juli 2009 (CEST)

Šabloni za države

Predlažem da napravimo šablone za države u formatu npr. {{ZID|Austrija}}, koji će biti prikazivan kao Flag of Austria.svg Austrija, a uz to napraviti i troslovna preusmjerenja, u ovom slučaju {{AUT}}. Ovo će znatno olakšati posao kada je potrebno na ovaj način naznačiti državu, umjesto dosadašnje prakse korištenja šablona ZD. Država za primjer je izabrana metodom slučajnog uzorka :) --Smooth O 17:29, 27 juli 2009 (CEST)

Napravio sam jedan kao primjer (Šablon:Austrija), a također sam napravio da klikom na zastavu dolazi se na članak "zastava Austrije". Ako se slažete s ovim možemo napraviti i ostale. --Smooth O 18:09, 27 juli 2009 (CEST)
Bilo bi jednostavnije, tu si u pravu. Nesto slicno bi mogli napraviti i za jezike umjesto {{simboli jezika|aa|aaa}} --Seha 23:15, 27 juli 2009 (CEST)
To bi značilo dosta posla za mog CERbota. A nas dvojica odosmo uskoro (od 4.8. nas nema na wikiju) na Urlaub (2,5 Wochen) --CERminator 07:56, 28 juli 2009 (CEST)
Nije problem, mogu ja to ručno. --Smooth O 14:10, 28 juli 2009 (CEST)
Kako ćeš ručno kad na hiljadu-dvije članaka stoje upotrijebljeni šabloni tipa ZD?--CER@ (ask) 14:18, 28 juli 2009 (CEST)
Znači Smooth sljedećih par godina mijenja sablone :) --Amir pitaj 14:21, 28 juli 2009 (CEST)
I ja glasam za :) može on to i za godinu :) Ado 14:26, 28 juli 2009 (CEST)
Ne to :) mislio sam ručno ću napraviti šablone (oko 200), a ne znam treba li ih mjenjati u člancima gdje ima ZD šablon? Mislio sam samo na buduće korištenje. --Smooth O 14:32, 28 juli 2009 (CEST)
Ja se prijavljujem dobrovoljno, za Evropu, počinjem danas, Azija sutra... Toni 15:02, 28 juli 2009 (CEST)

en.wiktionary

Ako nekoga zanima može pogledati ovo glasovanje: http://en.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Votes/pl-2009-06/Unified_Serbo-Croatian koje je pokrenuo Ivan Štambuk. --Roberta F. 15:33, 8 august 2009 (CEST)

Strani jezici na bs.wiki

Mozda bi ipak bilo bolje, malo bs.wikipediju pisati na bosanskom. Mozda je rijec Bundesliga zazivila u javnim medijima u BiH, ali oni nam ne bi uvijek trebali biti mjerilo. Ovako se jezik osiromasuje. s druge strane pisemo gradove i geografske pojmove na sve moguce nacine, a najmanje u originalu, a nogomet zamjenjujemo rjecju Fußball... Mozda da svi malo o tome razmislimo. Toni 12:45, 9 august 2009 (CEST)

Ispravno bi bilo 1. Njemačka savezna nogometna liga, Bundesligu imamo i u Austriji samo se sad zove po sponzoru. Inace sam za da se geografski pojmovi i imena ostave izvorno a u tekstu doda prevod, dok sve ostalo treba primjerno prevoditi. Ako bas ne postoje bosanske (slavenske) rijeci, onda ostaviti izvorno. --Amir pitaj 13:18, 9 august 2009 (CEST)
Bundesliga je svojevrstan brend, naravno, u nogometu.. Ja sam za da se nazivi svih nogometnih liga pišu izvorno.. Po meni, da mi prevodimo sve te nazive je isto da mi napišemo Koka-Kola.. Neki izzuzetak bi bilo da liga ima neki naziv koji se može očito prevesti na bosanski jezik, npr. bubam "Premier league of Russia", što bi mi preveli kao "Premijer liga Rusije".. Ponavljam, ovo je moje mišljenje i ne mora biti volja većina.. Tu smo da se dogovorimo.. Na en wiki je to odlično riješeno --Kal-El 16:11, 13 august 2009 (CEST)
Šta smo sad odlučili? --Kal-El 14:21, 17 august 2009 (CEST)
Sa jedne strane imas pravo da ostane Bundesliga, ali kakao je i Seha rekao, Bundesliga je i u Austriji, ali neka Budesliga ostane u indexu za trazenje, pa kad netko trazi njemacko prvenstvo u nogometu i upise Bundesliga da ga preusmjeri na clanak o Nogometnom prvenstvu Njemacke. Moja logika mi kaze da bi trebali imena clanaka bez izuzetka na bosanskom jeziku pisati, po pravopisu i gramatici. To da je rijec Bundesliga zazivila u svakodnevnom govoru, je drugo nesto, pa i mediji je vjerovatno ( ja neznam, ali ti si u BiH) ponavljaju i cesto upotrebljavaju, pa se smatra gotovo bosanskom rjecju (skoro ko "čimbur" :) ), je druga prica. U svakom slucaju, nek nam se kolege izajsne pa cemo tako i promijeniti. A tebi "Hut ab" za rad na sportu i nogometu.Toni 15:28, 17 august 2009 (CEST)

Poštena upotreba

Slike u poštenoj upotrebi treba (kako i sam opis kaže), pošteno upotrebljavati. Što znači da osim u članku, koji bi trebao biti naveden u opisu slike, za koji je namjenjena slika, ne bi se smio koristiti nigdje drugo. Upale su mi u oči slike grbova sportskih klubova koje se koriste u raznoraznim člancima. Ako ćemo se već držati pravila, osim u članku o tom konkretnom klubu, grb se ne bi trebao koristiti nigdje drugo. --Smooth O 18:07, 12 august 2009 (CEST)

Poznati insani

Mozemo li ovo "prevesti" na Poznate ličnosti? Pa bi se ja igrao nocu.--Amir pitaj 16:00, 13 august 2009 (CEST)

 • Za  Za
 1. --Kal-El 16:12, 13 august 2009 (CEST)
 • Za  Za hoću i ja da mijenjam ako Seha da :) Ado 16:20, 13 august 2009 (CEST)
Mozes i sam ako hoces :) Mozda ja uspijem Marseille zavrsiti.--Amir pitaj 16:46, 13 august 2009 (CEST)
 • Za  Moze, al' da se onda uvede kategorija "hajvani" ili "'ajvani" :) Toni 16:35, 13 august 2009 (CEST)
 • Za  --Smooth O 17:10, 13 august 2009 (CEST)


 • Protiv  Protiv

Komentari:

 • Komentar  --Predlažem usput i unifikaciju, jer negdje stoji i poznate osobe i poznati ljudi i možda još nešto slično. Poznate ličnosti, po meni, je najadekvatiniji tremin. --Smooth O 17:10, 13 august 2009 (CEST)
Ok onda sam nasao sebi (a mozda i Adi) posla za sljedecih par dana/noci :).--Amir pitaj 17:16, 13 august 2009 (CEST)
Ostavite i meni šta od ponedjeljka stižem sa Urlauba..--CER@ (ask) 21:41, 17 august 2009 (CEST)
Ti uzivaj i odmaraj...:)Toni 21:44, 17 august 2009 (CEST)
Ne boj se ima dosta. Ado je poceo a ja nemam motivacije, dva clanka za zavrsiti a nikako da se nakanim :( --Amir pitaj 21:45, 17 august 2009 (CEST)

SieBot

Siebot je dodavao iw linkove za ace, mwl, ckb i pnb wikipedije. Wikipedije postoje, ali na dodanim člancima se ne prikazuju sa strane (primjer: juli). Zna li ko šta je problem? --Smooth O 10:16, 15 august 2009 (CEST)

Sad vidim da nije do naše wikipedije, jer je i na ostalim isti problem. --Smooth O 10:25, 15 august 2009 (CEST)

Čisto da malo pomognem, stvar je u tome što su te Wikipedije stvorene prije par dana, a linkovi će uskoro postati validni. --Bokim 14:51, 15 august 2009 (CEST)

Ima neki problem koji još nisu riješili koliko vidim ovdje. --Smooth O 17:59, 15 august 2009 (CEST)


Ezan

Može li mi netko provjeriti tekst Ezana: [4]? Hvala unaprijed, Maria Sieglinda von Nudeldorf 13:15, 19 august 2009 (CEST)

Mislim da je ono šiitska "verzija" ezana. Ne vidim gdje je ona fus-nota izvučena.. Treba dodati "Namaz je bolji od sna" (arapski+transkripcija) (uči se na sabahskom ezanu) --Kal-El 19:34, 22 august 2009 (CEST)
Da, pasus "Hayya 'alā Khair 'il-'amal", se uči samo na par mjesta u svijetu (pretežno šitska većina). Bez tog dodatka se uči svugdje (uključujući Balkan), sa izuzetkom na jutarnjoj molitvi gdje se dodaje "Essalatu Hajrun min el neum" (Molitva je bolja od spavanja), kao što je pojasnio Kal-El.--Bosniarasta 12:24, 26 august 2009 (CEST)

Boje trake

Može li mi iko otkriti misteriju promjene boje trake kod Šablon:Navbox generic ??? Radim sa nogometnim ekipama i stadionima, a to me pravo zeza.. Pogledajte Šablon:FC Bayern München ekipa kod nas i na en wiki. --Kal-El 19:37, 22 august 2009 (CEST)

Narode ja sam novi ovdje pa mi malo pomozite... Ako može