Wikipedia:Čaršija/Arhiva 27

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Sastanak Vikipedijanaca centralne i istočne Evrope[uredi izvor]

Sastanak Vikipedijanaca iz centralne i istočne Evrope će se održati 13. i 14. oktobra ove godine u Beogradu. Svi ste pozvani da dođete, a dve osobe iz BiH će imati pokrivene troškove puta i smeštaja. Ako imate dodatna pitanja, tu sam, pa pitajte :) --Millosh (razgovor) 01:12, 27 august 2012 (CEST)

Ovo je interesantno! Ima li neko interesa? Ja imam. Javite se, pa da se vidimo u Beogradu!--Toni (razgovor) 08:43, 27 august 2012 (CEST)

Metro Pariz[uredi izvor]

Trbali bi ispitati suradnika (sa vise razlicitih imena) (ili suradnike), koji pisu clanke o pariskom metrou. Ja ih popravljam, jer su puni pogreski, ali mi cini da je korisnik tzv. caraparko. Toni (razgovor) 08:50, 27 august 2012 (CEST)

ne znam šta je sa ovim korisnikom, vjerovatno čaraparko, samo Tonijev metro radi. Ako šta ne valja, da ga blokira neko.--CER@ (ask) 08:41, 30 august 2012 (CEST)
"vjerovatno čaraparko" slažem se--palapabosnia (razgovor) 11:06, 30 august 2012 (CEST)

Request for Comment: Legal Fees Assistance Program[uredi izvor]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

I apologize for addressing you in English. I would be grateful if you could translate this message into your language.

The Wikimedia Foundation is conducting a request for comment on a proposed program that could provide legal assistance to users in specific support roles who are named in a legal complaint as a defendant because of those roles. We wanted to be sure that your community was aware of this discussion and would have a chance to participate in that discussion.

If this page is not the best place to publicize this request for comment, please help spread the word to those who may be interested in participating. (If you'd like to help translating the "request for comment", program policy or other pages into your language and don't know how the translation system works, please come by my user talk page at m:User talk:Mdennis (WMF). I'll be happy to assist or to connect you with a volunteer who can assist.)

Thank you! --Mdennis (WMF)03:48, 6 septembar 2012 (CEST)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

još uvijek niko nije tužio bs wiki, koliko ja znam--palapabosnia (razgovor) 11:05, 6 septembar 2012 (CEST)

Wikidata is getting close to a first roll-out[uredi izvor]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language.)

As some of you might already have heard Wikimedia Deutschland is working on a new Wikimedia project. It is called m:Wikidata. The goal of Wikidata is to become a central data repository for the Wikipedias, its sister projects and the world. In the future it will hold data like the number of inhabitants of a country, the date of birth of a famous person or the length of a river. These can then be used in all Wikimedia projects and outside of them.

The project is divided into three phases and "we are getting close to roll-out the first phase". The phases are:

 1. language links in the Wikipedias (making it possible to store the links between the language editions of an article just once in Wikidata instead of in each linked article)
 2. infoboxes (making it possible to store the data that is currently in infoboxes in one central place and share the data)
 3. lists (making it possible to create lists and similar things based on queries to Wikidata so they update automatically when new data is added or modified)

It'd be great if you could join us, test the demo version, provide feedback and take part in the development of Wikidata. You can find all the relevant information including an FAQ and sign-up links for our on-wiki newsletter on the Wikidata page on Meta.

For further discussions please use this talk page (if you are uncomfortable writing in English you can also write in your native language there) or point me to the place where your discussion is happening so I can answer there.

--Lydia Pintscher 15:08, 10 septembar 2012 (CEST)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Ne znam koliko ste ova zbivanja oko wikidata pratili, ali je vrlo važna stvar i mnogo će (dobro) uticati na kako uređujemo wikipediju. Prijelaz na wikidata će zahtijevati reorganizaciju uređivanja članaka koje u među ostalom uključuje da se iw-botovi ukinu. U sljedećim fazama će se također i infokutije 'wikidatazirati' zbog čega ćemo imati dosta manje posla oko istog za održavanje. Sve u svemu, vrlo dobra stvar koju definitivno trebamo pratiti. Wikidata će u budućnosti postati vrlo važan dio wikipedije. -- Edin(r) 12:23, 12 septembar 2012 (CEST)
U svakom slučaju, treba da se javimo, te da koristimo sve prednosti te baze podataka. --Toni (razgovor) 12:39, 12 septembar 2012 (CEST)

Pratio od početka, i pozdravljam projekat. Ko će se ispred nas, zvanično, javiti? Toni?--palapabosnia (razgovor) 13:36, 12 septembar 2012 (CEST)

Ne treba se prijaviti, ako to mislite. Lydia je samo pozvala da se demo isproba i eventualno feedback itd. ostavi. Ja ću se zabaviti malo oko upotrebe, i moguće oko prijevoda na wikidata sajtu. Btw. zbog wikidata projekta bih određene svoje projekte vezane za infokutije its. trenutno pauzirao dok to nezavršimo. -- Edin(r) 21:10, 12 septembar 2012 (CEST)
Edinwiki, čekamo tvoju, dugo najavljivanu, ofanzivu--palapabosnia (razgovor) 22:22, 12 septembar 2012 (CEST)
Koju tačno? Ima ih kolko hoćeš. -- Edin(r) 13:04, 15 septembar 2012 (CEST)
za početak, osvježi spiskove --palapabosnia (razgovor) 14:44, 15 septembar 2012 (CEST)
Izrađujem automatsku skriptu za interne i vanjske linkove. Potrajat će malo, pošto kodiram koliko stignem kada uhvatim vremena. Pritisla me je gužva privatno, pa zato. :) -- Edin(r) 10:13, 19 septembar 2012 (CEST)
Hoćemo li čekati da se ovo roll outuje, ili ćemo naše postojeće šablone popravljati, dopunjavati i sl. Ne znam koliko će ova wikidata uticati na postojeće šablone. Ja bih možda malo radio u vezi geografije, mnogi gradovi i države su mi na umu ali plašim se uzaludnog truda, bar po pitanju šablona.--CER@ (ask) 10:24, 19 septembar 2012 (CEST)
Rollout će se odraditi u više faza. Trenutno je prva u toku/gotova, i ovdje se radi čisto o interwiki linkovima. Znači svakako se još treba čekati dok se išta bude moglo raditi na infokutijama. Teško je sad već reći koliko posla će tu biti, ali (duplog) posla će sigurno biti. Sa jedne strane je dobro i dalje postojeće šablone popravljati i dopunjavati, ali sa druge strane će se najvjerovatnije dosta toga prenositi sa engleske wikipedije (gdje su podaci prosječno najtačniji) i ignorisat se ono što mi imamo navedeno. Naš glavni posao u toj drugoj fazi je da fiksne dijelove infokutije prevedemo na naš jezik, i da se wikidata kôd zamjeni sa postojećim kôdom (ovo zadnje bi naravno pametno bilo odraditi koliko moguće sa botom). Ja bih zato predložio da se za sad infokutije stave na manji prioritet i da se radi na ostalim stvarima. -- Edin(r) 10:45, 19 septembar 2012 (CEST)

Navezak[uredi izvor]

Pitanje za Kwikija (i druge gramatičare, jezičare, itd.): Navezak (tako ga zovu u hr. jeziku) a, e, u (u standardnom hrvatskom jeziku) sudeći barem po onom što sam proguglao je (ili nije) obavezan. Da li igdje u gramatici bosanskog jezika postoji pravilo o tom? Primjera na bs.wikipediji ima bezbroj, a koliko sam primijetio 99% je copy/paste sa hr.wikipedije: bosanskoga, hrvatskome ili u, tvojega, mojega, mome (bratu) (pravilno je mom bratu), dobroga, lijepome... itd. itd. Moje mišljenje je da je to čisti croatizam, bez uvrede, i da ga treba ispravljati.--CER@ (ask) 23:32, 10 septembar 2012 (CEST)

Tek vidjeh ovo. Navesci su fakultativni fonemi (ili pokretni vokali), što znači da nisu obavezni (osim u jednom slučaju: kad pridjev u rečenici dolazi samostalno i ima ulogu imenice, npr.: Sit gladnomE ne vjeruje), ali iako se rjeđe javljaju, nisu nepravilni (jedino se za ovo "-u" može reći da nije karakteristika bos. standarda). Poželjno ih je koristiti da se razbije skup suglasnika na kraju jedne i početku sljedeće riječi, koji bi, inače, bio težak za izgovor ili ako se posebno želi naglasiti jedan od više pridjeva koji stoje uz istu imenicu. Javljaju se i u pisanoj riječi, prozi i poeziji, jer daju stilsku notu izrazu, odnosno "popunjavaju prazno mjesto" u stihu (ako se zahtijeva određen broj slogova). Što se tiče hrv. jezika i pravopisa, čuo sam da bi se mogla napraviti razlika između dativa i lokativa jednine upravo pomoću ovih nastavaka (-u bi bio isključivo za dativ, a -e za lokativ, a možda je i obrnuto; nisam sad siguran), mada zaista ne znam nešto više o tome, tj. je li to samo onako u priči ili se misli raditi na tome. Dakle, ukratko: pokretno "-a" i "-e" mogu proći, ali njihovu upotrebu treba svesti na slučajeve spomenute iznad, dok je pokretno "-u" u najmanju ruku diskutabilno jer je ono ipak karakteristično za hrv. standard i trebalo bi ga izbjegavati. -- KWiki (razgovor) 02:29, 11 septembar 2012 (CEST)
Ako te mogu parafrazirati: nije obavezno, niti je zabranjeno, ali kako si objasnio, to je više umjetničko, stilsko dodavanje, koje se može koristiti, ali kada je u pitanju čisto gramatika, standard je bez tih navezaka. Da li ima potrebe da se to standardizira ovdje na Wikipediji? Koliko je to potrebno, neophodno, preporučljivo u naučnim tekstovima? Da li Wikipedia može sebi dopustiti stilsko, umjetničko izražavanje u člancima? Pitanje preko pitanja... :) --CER@ (ask) 07:44, 11 septembar 2012 (CEST)
Ma samo ti pitaj - ko pita ne skita (do Mostara). :)) Pa, nije toliko preporučljivo, a ni potrebno u enciklopedijskom stilu pisanja (osim ovog navedenog izuzetka kad je obavezno), ali ne bi sad trebalo uzeti nekoga "na nož" ako to sporadično upotrijebi (jednako je ispravno i "mom" i "mome", čak je nekad bolje upotrijebiti ovo drugo /ono kad se baš želi naglasiti/, ali je "mojem/u/", "tvojeg/a/" i sl. već stilski obilježeno i tome nema mjesta na enciklopediji, osim u sklopu citata). Evo, naveo sam iznad sve što treba navesti o njihovoj upotrebi i bit će u redu ako se korisnici budu toga držali. -- KWiki (razgovor) 10:29, 11 septembar 2012 (CEST)
Aferim! Jel slika bila OK? al' to možeš odgovoriti i na MSN-u i/ili mailom.--CER@ (ask) 10:31, 11 septembar 2012 (CEST)
Dobra vijest: Nabavio sam (u među ostalom) knjigu "Pravopis Bosanskoga jezika" od Senahida Halilovića. :) Sporedno: da li je od vas neko u planu uzimati (novi) rječnik "Rječnik Bosanskog jezika" (-a!) od Dževada Jahića? -- Edin(r) 10:16, 19 septembar 2012 (CEST)
Imam 2 knjige tog novog rječnika, tako da je to za mene odavno stara vijest. :) ;) -- KWiki (razgovor) 11:25, 19 septembar 2012 (CEST)
Ima ih sad ukupno 4 ili 5, završenih. Ja ih planiram uzeti sve odjednom kada sve bude gotovo. :) -- Edin(r) 12:59, 19 septembar 2012 (CEST)

Konferencija CEE regiona[uredi izvor]

Dragi suradnici, želimo vas podsjetiti da će se prva konferencija CEE regiona održati sredinom sledećeg mjeseca u Beogradu. Registracija događaja je otvorena i završava se danom 23. septembra 2012. godine. U slučaju da ste već izabrali dvoje predstavnike vaše zemlje, molimo vas da im pomenete da se moraju registrirati na stranici registracije do pomenutog dana. Ako još niste uspjeli u tome, molimo vas da požurite i učinite to što brže. Nama zaista trebaju više podataka o svim učesnicima, kako bi bili u mogućnosti da ranije rezerviramo hotelski smeštaj i sve ostale pojedinosti. Vidimo se uskoro u Beogradu.--Kiril Simeonovski (razgovor) 00:37, 19 septembar 2012 (CEST)

P.S. Samo da vas podsjetim još da je mailing lista ceeatvikimedija.org u upotrebi, na koju možete poslati sva željena pitanja, prezentacije za program i poruku o zvaničnim predstavnicima Bosne i Hercegovine.--Kiril Simeonovski (razgovor) 11:39, 19 septembar 2012 (CEST)

Hvala na obavijesti. Ja sam se već prijavio, ali na [1] tako da se vidimo u Beogradu. Da li je ova prijava isto važeća, ili se moram još jednom prijaviti? Pozdrav.--Toni (razgovor) 12:35, 19 septembar 2012 (CEST)
Velika pohvala organizatorima na profesionalnom organiziranju mitinga u Beogradu. Hvala na preporukama i prijedlozima za osnivanje Wiki za Bosnu i Hercegovinu. Izvještaj o mitingu, kao i linkove o prezentacijama i fotografijama ću pokušati što brže napisati. Najvažnija novost je prijedlog za osnivanje Wikimedije za Bosnu i Hercegovinu, za čije osnivanje imamo podršku, kako od Wikimedije Srbije, tako i od prisutnih kolega iz Wikimedia Foundation.--Toni (razgovor) 13:02, 16 oktobar 2012 (CEST) (razgovor) 13:02, 16 oktobar 2012 (CEST)
Ovom prilikom pozivam kolege iz BiH, koji pišu na drugim projektima da se pridruže pri ovom projektu.--Toni (razgovor) 13:06, 16 oktobar 2012 (CEST)
Wikimedije Bosne i Hercegovine, ne Wikipedije :) micki 17:06, 16 oktobar 2012 (CEST)
Ma naravno! Ispravio sam. :) --Toni (razgovor) 18:24, 16 oktobar 2012 (CEST)

Šablon:Teme o BiH[uredi izvor]

Malo sam nadopunio Šablon:Teme o BiH (prema engl. Wiki), tako da u njemu sad ima 12 crvenih linkova, pa bih zamolio zajednicu da se to ima nekad u vidu za "poplavljivanje" jer pomalo je čudno da na engl. Wiki ima, npr., članak o turizmu u BiH, a kod nas 0 bodova (ili slova). Ja ću se uključiti koliko mi posao dozvoli (a to je sad uglavnom za vikende). -- KWiki (razgovor) 20:50, 22 septembar 2012 (CEST)

Translation Request[uredi izvor]

Sorry for the message in english. Can anyone help me by creating an article about Shiva ayyadurai, the inventor of email. Please help. Thanks in advance. -தமிழ்க்குரிசில் (razgovor) 17:46, 23 septembar 2012 (CEST)

Patuljci[uredi izvor]

Kakva je veza između Patuljaka iz Gospodara prstenova i Patuljaka iz Silmarilion-a?--palapabosnia (razgovor) 01:21, 26 septembar 2012 (CEST)

Martin Brož[uredi izvor]

Pre nekoliko meseci sam kontaktirao jednog svog prijatelja, koji je radio na ambasadi Češke Republike u Sarajevu. Prilikom svog boravka tamo, koji je trajao tri-četiri godine, obilazio je sve zemlje bivše Jugoslavije + Albaniju. Susreli smo se u kafiću i razgovarali o mogućoj saradnji. Tokom našeg razgovora mi je moj prijatelj Martin Brož dozvoliio, da objavim njegovu kolekciju slika (oko dve hiljade) na Wikipediji i to sve pod slobodnom licencijom Creative Commons. U junu ove godine počeo sam sa sistematičkim uploadiranjem svih njegovih slika i sada se približavam kraju.

Iako što to nije još završen posao za mene, moram da kažem, da je na Commons stavljeno oko 95 % svih slika. Možete ih naći ovde, imaju opis (na češkom i engleskom) i kategorije. Ovde je spisak iskorišćenih kategorija (svakodnevno ga dopunjavam novima). Svaki region ima poseban kod. Za Bosnu i Hercegovinu odabrani su brojevi 04, 12 i 10 (ovaj poslednji važi za Republiku srpsku). Šta se Bosne tiče, tamo sam svoj posao već zavšio - ostalo mi je malo slika iz Albanije i Hrvatske.

Kada sam počeo sa ovom saradnjom, kontaktirao sam srpsku Wikimediju i njihovu komunitu wikipedijanaca (jer sa njima često sarađujem). Oni su o ovom projektu obavestili neke susedne wikipedije (mislim da čak i bosansku). Pre nekoliko nedelji sam ovu poruku uputio i hrvatskim wikipedijancima i oni su počeli da obogaćavaju svoju Wikipediju o nove slike :-) Danas sam uspeo da na Commons stavim poslednju fotografiju iz Bosne koju sam imao, tako da sam hteo da i vi ovde znate za to :-) --Aktron (r|d) 00:09, 5 oktobar 2012 (CEST)

RfC na Meti[uredi izvor]

Na Meti je otvoren Request for comment koji se tiče ovog projekta. Ja nemam vremena da se uključujem u raspravu i analiziram uzroke bloka, ali će možda ovdašnju zajednicu zanimati pomenuta rasprava. Pozdrav svima. micki 19:00, 12 oktobar 2012 (CEST)

Upcoming software changes - please report any problems[uredi izvor]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

All Wikimedia wikis - including this one - will soon be upgraded with new and possibly disruptive code. This process starts today and finishes on October 24 (see the upgrade schedule & code details).

Please watch for problems with:

 • revision diffs
 • templates
 • CSS and JavaScript pages (like user scripts)
 • bots
 • PDF export
 • images, video, and sound, especially scaling sizes
 • the CologneBlue skin

If you notice any problems, please report problems at our defect tracker site. You can test for possible problems at test2.wikipedia.org and mediawiki.org, which have already been updated.

Thanks! With your help we can find problems fast and get them fixed faster.

Sumana Harihareswara, Wikimedia Foundation Engineering Community Manager (talk) 04:43, 16 oktobar 2012 (CEST)

P.S.: For the regular, smaller MediaWiki updates every two weeks, please watch this schedule.

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Fundraising localization: volunteers from outside the USA needed[uredi izvor]

Please translate for your local community

Hello All,

The Wikimedia Foundation's Fundraising team have begun our 'User Experience' project, with the goal of understanding the donation experience in different countries outside the USA and enhancing the localization of our donation pages. I am searching for volunteers to spend 30 minutes on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real-time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be low amounts, like 1-2 dollars)

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. Please sing up and help us with our 'User Experience' project! :) If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!

Thanks!
Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 18:48, 17 oktobar 2012 (CEST)

Gradovi sa istim imenima[uredi izvor]

Moje je mišljenje, da klasifikacija istih imena gradova na wiki bi trebala izgledati ovako:

 • definicija po državi (za gradove iz drugih država); Ukoliko je grad iz Bosne i Hercegovine, moglo bi biti bez dodataka BiH; npr. Stari Grad (Hrvatska), pa tek onda Stari Grad (Sarajevo);
 • definicija po drugom nivou podjele (pokrajina, savezna država) - ukoliko u istoj državi postoji grad ili općina sa istim imenom); Dakle npr. Feldkirchen (Štajerska), Feldkirchen (Donja Austrija) i sl.
 • definicija po gradu u kojem se naselje nalazi. Npr. Odžaci (Konjic), Odžaci (Trstenik), i sl.

Naravno da se ime samog grada ili naselja direktno povezuje ili preusmjerava sa čvorom, na kome se sve ove definicije nalaze. Izuzeci su veći gradovi, koji zbog svoje veličine, kao npr. u SAD-ama, se bez poddefinicije nazivaju, a u rvom se redu dodaje simbol "Drugo značenje"

Kako se u primjeru Odžaci (Srbija) radi o općini, a ne o naselju ili selu, prednost treba davati široj definiciji, dok se u slučaju Odžaci (Konjic) i Odžaci (Trstenik) prednost treba davati poddefiniciji općine ili grada. --Toni (razgovor) 08:27, 29 oktobar 2012 (CET)

Promjena statusa za Kolega2357[uredi izvor]

Premješteno na stranicu za podnošenje zahtjeva za promjenu statusa

Imena gradova i sl.[uredi izvor]

Pošto u SAD-u i drugim zemljama engleskog govornog područja ima dosta gradova s istim imenom, predlažem da onaj u svijetu najpoznatiji (tj. na koji većina ljudi prvo pomisli) bude bez dodatne odrednice u zagradi, a ostali s njom. Usput se mogu napraviti i čvor-članci. (Ovo se može odnositi i na ostale geografske pojmove, ne samo na gradove). Šta kaže poštovana zajednica? :) -- KWiki (razgovor) 19:05, 11 novembar 2012 (CET)

Ako je neki poznati grad ( npr. San Francisco), onda u redu, ali npr. Trenton bi se trebao sa dodatkom države kao Trenton, New Jersey voditi, jer ih u Americi ima desetak, pa ako nekada bude neki interni link o Trentonu u Ohiju, uvijek će pokazivati na Trenton, New Jersey. Zato je najbolje sve gradove (skoro sve) iz SAD naslovljavati sa dodatkom države i to varijantu sa zarezom preusmjeravati na pravopisno pravilnu varijantu sa zagradom. Varijantu sa zarezom je dobro imati, zbog kopiranja šablona (koje ja obično kopiram sa en.wiki) u kojima je zarezom odvojena država--Toni (razgovor) 19:34, 11 novembar 2012 (CET)
Prihvatam. Ne zato što si "šef" :-), već što si u pravu. :-) Riješena stvar, što se mene tiče; može u arhivu. :-) -- KWiki (razgovor) 19:58, 11 novembar 2012 (CET)
E još kad bi neko, sve one nove američke gradove barem malo doradio (barem inkokutiju i osnovne podatke).--Toni (razgovor) 20:24, 11 novembar 2012 (CET)
I ja kažem. :)) Malo me pos'o stisn'o, pa se ne mogu tome nešto posvetiti. U posljednje vrijeme uglavnom radim ove sitne izmjene što se rade u sekundi (s povremenim izuzecima). Ne može se na više strana, kolika god želja bila. :) P. S. Možeš li poništiti ono moje preimenovanje Trentona ili se mora "ručno"? -- KWiki (razgovor) 20:34, 11 novembar 2012 (CET)
Bit će vremena! Vratio sam Trenton! A ti katkad pregledaj moje padeže i slične greške; A ostalo kad stigneš :)- Pozdrav!--Toni (razgovor) 20:54, 11 novembar 2012 (CET)
pošto sam serijski radio, veliki broj ćlanaka je samo sa naslovom i šablonima. Ide i popuna, koliko se stigne.--palapabosnia (razgovor) 20:55, 11 novembar 2012 (CET)

Integracija OpenStreetMap u bs.wiki[uredi izvor]

Pozdrav svima!

Želio sam samo predložiti korištenje karata sa OSM na bs.wiki. Jedna od stvari koja može biti izuzetno korisna svima jesu relacije koje sam uradio na OSM-u, a direktno su vezane za Bosnu i Hercegovinu i njene administrativne granice.

Administrativne podjela BiH; http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Category:Boundaries_in_Bosnia_and_Herzegovina

Razmislite kako bi to moglo biti iskorišteno na našoj wikipediji, s obzirom da je i OpenStreetMap ODBL, slično kao Creative Commons.

--Alen Mahovic (razgovor) 21:42, 11 novembar 2012 (CET)

Napiši ovdje detaljnije, kako i šta da se radi? Imamo dobre programere, (baš zato su i porijetko ovdje, u zadnje vrijeme) i vjerujem da bi se brzo našao zajednički jezik. Npr. ja već koristim Openstreetmap karte, u grafičkom poboljšavanju članaka.--palapabosnia (razgovor) 01:21, 12 novembar 2012 (CET)
Stavljam na spisak za uraditi. -- Edin(r) 00:36, 3 decembar 2012 (CET)

Kopiranje članaka i mali članci[uredi izvor]

Kod prenošenja članaka sa drugih wikipedija, bitno je da se unesu naše infokutije, te da se članci po našim kategorijama kategoriziraju. Isto tako ne vidim koristi od pravljenja članaka, koji imaju samo nekoliko redova, jer nam ništa ne donose, a oduzimaju vremena u doradi jer je najbolje takav mali članak pobrisati, pa početi iz početka Ako neko nije siguran za pravilnu kategorizaciju (npr. za gradove u SAD), potrebno je unijeti šablon:Kategorizacija, a ja ću onda članke pravilno kategorizirati. Pravilnom kategorizacijom se članci mogu pronaći i dorađivati, inače imamo dvojnike. --Toni (razgovor) 12:59, 21 novembar 2012 (CET)

Ima ovdje i mog udjela. Prenio sam članke o glavnim gradovima SAD, uglavnom sa hr i sr wiki. Niko iz regiona ih nema kompletirano (mi bismo mogli biti prvi), i uglavnom su kratki. U suštini se slažem sa Tonijem, ali nisam imao izbora. Ponovno hvala za napomenu o kategorizaciji.--palapabosnia (razgovor) 14:00, 21 novembar 2012 (CET)
Sa drugim riječima, i sa tim se slažem, ne treba ništa prenositi ako se odma i neprevede. To uključuje i šablone kao što je Toni pojasnio. Drugima se samo pravi dupli posao, a prosječni kvalitet članaka na wikiju se smanjuje. -- Edin(r) 14:36, 1 decembar 2012 (CET)
U svakom slučaju sam za kopiranje, pogotovo, ako se radi o dobrim člancima, ali da se svaki stilski, jezično i kvalitativno doradi (formatira sa internim linkovima i prilagodi šablonima). E sad da li da brišemo odmah ili da kopirane članke dorađujemo, je drugo pitanje. Gledao sam pravilo na sr.wiki,[2] te mislim da bi slična pravila trebali usvojiti. Ja ću ovu stranicu prebaciti kod nas, a pravila možemo doraditi. --Toni(razgovor) 10:52, 3 decembar 2012 (CET)
Ja sam za to da se minimalni, neuređeni (ali baš neuređeni), i neprevedeni članci (čak i sa tuđim kategorijama i taskovkirima/infokutijama) brišu. Bolje je bez članka, nego kada je neuređen/nepreveden/miniminimalan. Ado (razgovor) 14:33, 4 decembar 2012 (CET)

Ћирилица[uredi izvor]

U bosanskom jeziku se koriste dva ravnopravna pisma: latinica i ćirilica. (са чланка bosanski jezik)

Зашто се овога не придржава? Зашто наша Википедија нема ћириличку верзију текста? Недавно сам написао чланак на ћирилици, а он је обрисан јер се сматра дјелом на страном језику?! А у босанском је ћирилица равноправна латиници. Зашто се увијек одричемо наше културе? Ћирилица је љепше и у Босни кроз хисторију кориштеније писмо од латинице.

--August Dominus (razgovor) 23:06, 5 decembar 2012 (CET)

Ćirilica je ravnopravno pismo bosanskog jezika. Jedini razlog je software, te nedostatak programerske podloge, koji bi bs.wiki istovremeno mogao pokazivati u oba pisma. Time bi se otvorili i problemi originalnog pisanja stranih imena, linkovanje na članke, te fonetsko pisanje stranih imena. Kako na bs.wiki ima relativno malo suradnika, te gotovo da ne postoji suport, koji bi tu podršku napravio, ostaje nam samo latinica. Projekat sa latinicom i ćirilicom rješen je na sr.wiki, ali vjerojatno zbog pravopisa srpskog jezika, koji nalaže fonetsko pisanje stranih imena, problem dupliciranja članaka (npr New York i Njujork) nije primjetan na sr.wiki. O ljepoti jednog ili drugog pisma, nije mjesto na ovoj diskusiji, jer je ljepota relativna stvar. --Toni(razgovor) 09:13, 6 decembar 2012 (CET)

Stanovništvo BiH, 2012.[uredi izvor]

Trenutno ubacujem nove statistike stanovništva određenih gradova bazirano sa ovog spiska. Zamolio bih pomoć/potvrdu kod ovih izmjena zato što nije sve urađeno konzistentno prije mene. Znači svuda se koristi šablon Geokutija naselje u BiH ali nekada se za stanovništvo koristi parametar "stanovništvo grad", najčešće "stanovništvo procjena" i nekad "stanovništvo općina", dok se sve odnosi na isto. Ustvari ja ne znam ni zašto ova "procjena" uopšte postoji kao parametar kada ima već grad i općina. -- Edin(r) 17:31, 7 decembar 2012 (CET)

Ne zaboravi navesti da je riječ o procjeni, i da kao takva ne može služiti kao zvanični (službeni) podatak. Dakle samo dodaj u zagradu iza broja stanovnika "procjena ta i ta godina", i ako može link na izvor podatka (tj link na saopćenje FZS). Pozdrav Ado (razgovor) 10:36, 10 decembar 2012 (CET)
Pa znam ali zar nije uvijek riječ o procjeni? Ako može neka ovo neko preuzme. -- Edin(r) 11:31, 10 decembar 2012 (CET)

EdinBot Framework[uredi izvor]

Da vas obavijestim o trenutnim zbivanjima s moje strane. Sklopio sam prvu verziju EdinBot Framework-a. Ovo treba da služi kao podloga za automatski rad EdinBot-a, koji sam do sad samo puštao ručno. Trenutno se vrše sljedeći poslovi:

 • Automatsko dodavanje šablona {{Greške}} na stranicama gdje ima grešaka, i sklanjanje tamo gdje su greške ispravljene. Ovo znači da kada neko ispravi greške (iz kategorije Kategorija:Stranice sa greškama) da će se odma i ovaj šablon skloniti ako u tom momentu sve greške budu sklonjene.
 • Automatsko dodavanje šablona {{Nedostaje šablon}} na stranicama gdje se koristi nepostojeći šablon, i uklanjanje tamo gdje se to ispravi.
 • Automatsko dodavanje/ulanjanje šablona {{Commonscat}} ako (ni)je pronađen link prema commonsu.
 • Interwiki linkovi.Ima nekoliko drugih botova što se bave ovim, tako da je ovo suvišno.
 • Dodavanje/uklanjanje šablona {{Kategorizacija}} kod glavnih članaka, kategorija i šablona. Kategorije koje su generisane putem šablona se isto uzimaju u obzir, osim ovih.

Pokušavam sve projekte da ugradim. U među ostalom i oni spiskovi će se ažurirati automatski. Čim bude još novosti, ažurirat ću ovu sekciju. Pošto je ovo sve u izradnoj fazi, zamolio bih svakog da prati rad EdinBot-a i u slučaju bilo kakvih grešaka da me obavijesti. -- Edin(r) 15:29, 9 decembar 2012 (CET)

Problem sa portalima[uredi izvor]

Izgleda da je novo ubačeni imenski prostor "Portal" malo zapetljao situaciju. Neki portali "nepostoje", dok su ipak vidljivi u kategoriji Kategorija:Stranice sa nepostojećim šablonima. Radi se o sljedećim portalima:

Ako neko više zna o ovome neka me obavijesti. Inače treba prijaviti nekoj većoj sili. :) -- Edin(r) 16:59, 9 decembar 2012 (CET)

Tačno je da se Portali pojavljuju i na mjestima, gdje vjeroavatno ne bi trebali. Ja, nažalost, ne znam uzrok.--palapabosnia (razgovor) 19:21, 9 decembar 2012 (CET)
Portali su neki jednostavno "nestali", u tome je problem. -- Edin(r) 16:37, 12 decembar 2012 (CET)

Napravio sam portale, sada je sve vraćeno na starno. Duga priča, ali uglavnom sada radi. Nego treba portale koji su samo začeti stvarno izbrisati. -- Edin(r) 17:22, 8 januar 2013 (CET)

Što se tiče konkretno "Portala: Snuker", jer sam pitao za njega i jer pokrivam tu oblast, imam volje raditi na njemu koliko stignem, ali nemam baš tehničkog znanja (šabloni, grafički izgled i sl). Zato bih zamolio nekoga ko je tu jači da uskoči kad mogne ili da mi malo objasni neke stvari (ako se ima šta objasniti), a ja ću preuzeti njegovo ažuriranje. Ako je ovo previše posla (a ionako ga ne fali), onda ga je bolje obrisati. Mogli smo dosad bez njega, možemo i odsad. :) -- KWiki (razgovor) 20:49, 8 januar 2013 (CET)
Portal:Snuker ćemo doraditi obavezno! Kad već imamo toliko članaka o njemu!--Toni(razgovor) 10:39, 9 januar 2013 (CET)
Mali problemi sa portalima. Pojavljuju se u spisku siročadi:

Yes check.svg Urađeno Samo da označim da je ovaj problem već odavno riješen. -- Edin(r) 14:19, 3 april 2013 (CEST)

FK Bačka Bačka Palanka[uredi izvor]

Pozdrav. Ja sam jedan on onih koji uredjuju clanak FK Bačka Bačka Palanka ali mi se pojavilo gore obavestenje da postoje greske u izvornom kodu. Ja ne znam sta to znaci pa se obracam vama u nadi da cete mi pomoci da ispravim greske. Hvala

Pozdrav. Falili su parametri "Boja1" i "Boja2" kod upotrebe šablona. Pogledajte sami šablon za više informacija: {{Infokutija_fudbalski_klub}}. Ispravio sam, i sada je sve uredu. -- Edin(r) 21:10, 9 decembar 2012 (CET)

Književni izvori[uredi izvor]

Potrebna mi je pomoć da se ova stranica prevede: Wikipedia:Književni izvori. Ja ću se zabaviti sa povezivanjem ove stranice sa pretragom preko stranice Posebno:KnjizniIzvori -- Edin(r) 18:41, 13 decembar 2012 (CET)

Stranica je povezana. Treba samo prevesti još sve što već nije. -- Edin(r) 18:56, 13 decembar 2012 (CET)

Novi HotCat[uredi izvor]

Obnovio sam pomoć za dodavanje kategorija (HotCat). Sada se koristi najnovija verzija 2.21. Stara verzija je bila iz 2008-e i nije funkcionisala kako treba. Ova podržaje maltene sve preglednike i nedobija se više prozorčić da se "ide sa te stranice" kada se mijenja kategorija. Ako pronađete kakve greške javite mi (ili ispravite naravno). Za sada radi kako treba. -- Edin(r) 21:54, 20 decembar 2012 (CET)

Ovo je prva liga! Samo kad se klikne u "Nadkategorije", pojavi se "kombinirano ptretraživanje", sa jednim t viška. To bi trebalo ispraviti. --Toni(razgovor) 14:04, 21 decembar 2012 (CET)

Prve mušterije Wikidata projekta[uredi izvor]

Mađarska Wikipedija će biti prva mušterija Wikidata baze.1 Prvi korak je da se interwiki-veze integrišu. Za sve one koji ovo nisu pratili, to znači da nećemo više trebati da ubacujemo ručno svaku novu interwiki-vezu ovdje (ili jednako, botovi koji rade na tome). Umjesto svih ovih interwiki-veza potrebno je samo da se ubaci određena wikidata-veza poslije čega se onda interwiki-veze mogu održavati na wikidata. Znači botovi ili drugi korisnici sa drugih wikipedija mogu to održavati to umjesto da mi trošimo vrijeme na to. Ali ne zaboravite da je ovo samo prvi korak! Ova ideja će se (kao što sam prije objasnio) generalizovati na više u tom smislu sličnih stvari - u među ostalom sve infokutije i sve informacije u njima.

Predlažem da mi budemo drugi (pod uslovom naravno da sve kod mađara prođe kao očekivano) ili uglavnom u kratkom vremenu se priključimo ovome. Razlog za ovo je da što prije počnemo integrisati Wikidata na bs-wiki da bismo na vrijeme mogli izvući sve moguće prednosti ovog izuzetno korisnog projekta. Htio bih da čujem vaše mišljenje, i zato bih otvorio glasanje za ovaj prijedlog. Potrebno je također da se navede osoba koja bi bs-wiki zastupala. Ja bih ovu ulogu mogao ispuniti ako se složite sa tim (riječ je samo o davanju prijedloga urednicima projekta). U drugom slučaju izaberite po vašem mišljenju adekvatnu osobu. Bitno je da se izjasni da mi stojimo iza toga (ako to bude slučaj). -- Edin(r) 22:40, 20 decembar 2012 (CET)

Novosti[uredi izvor]

 • 18. januar: Mađarska wikipedija funkcioniše već na osnovu Wikidata. Pogledajte ovaj primjer i obratite pažnju na iw-linkove. Na Italijanskoj i Jevrejskoj Wikipediji će početi uvod 30. januara.[3] Engleska Wikipedija će vjerovatno isto za neko vrijeme poslije toga da slijedi.[4] -- Edin(r) 17:33, 18 januar 2013 (CET)
 • 19. januar: Molba da se wikidata na bs-wikiju doda je jako pozitivno primljena. Pošto je vrlo moguće da ćemo biti uključeni sa Italijanskom i Jevrejskom wikipedijom 30. januara, potrebno je da se sve na wikidata projektu na vrijeme prevede. Ima toga na translatewiki.net (sistemske poruke) a također i na samo wikidata sajtu (stvari kao uvod itd.). Ja prevodim ali neću moći stići sve na vrijeme da prevedem te bi zato od svakog pomoć bila više nego dobro došla.
 • 23. januar: Zbog određenih razloga se Wikidata ipak neće moći ugraditi kod nas u sljedećeoj rundi sa Italijanskom, Jevrejskom ili Engleskom Wikipedijom. Bit će uvedeno poslije toga, i sa svim drugim wikipedijama. Ali nema veze, barem znamo da smo spremni da primimo ovu promjenu. Ovo ne znači da trebamo sjediti i čekati dok se ovo uvede. Naprotiv, treba se aktivirati oko pisanja dokumentacije i da se dobro razvoji prate tako da kada bude uvedeno da možemo odma početi sve potrebne promjene da izvedemo i da već budemo spremni na taj "novi sistem".

Glasanje[uredi izvor]

Glasanje otvoreno do 19. januara 2013. godine, 12:00 sati. Glasanje zatvoreno

Symbol support vote.svg Za[uredi izvor]

 1. -- Edin(r) 22:40, 20 decembar 2012 (CET)
 2. -- Toni(razgovor) 23:04, 20 decembar 2012 (CET)
 3. --palapabosnia (razgovor) 16:43, 21 decembar 2012 (CET)
 4. --DžWikiRazg. 17:20, 18 januar 2013 (CET)
 5. -- KWiki (razgovor) 20:01, 18 januar 2013 (CET)
 6. --Squirrel (razgovor) 22:52, 18 januar 2013 (CET)
 7. --WizardOfOz talk 06:48, 19 januar 2013 (CET)
 8. --Kal-El (razgovor) 10:19, 19 januar 2013 (CET)
 9. --CER@ (ask) 08:28, 21 januar 2013 (CET)
 10. Ado (razgovor) 10:08, 31 januar 2013 (CET) Znam da sam zakasnio, ali simbolično prilažem i svoj glas

Symbol oppose vote.svg Protiv[uredi izvor]

Symbol neutral vote.svg Neutralan[uredi izvor]

Komentar  Komentari[uredi izvor]

 • U svakom slučaju bi se trebali uključiti. Kako sam o tome već na konferenciji CEE regiona u Beogradu, oktobra 2012. dosta čuo, projekat treba podržati. Ńeke od informacija možete pogledati na CEE. Što se tiče predstavnika, pogotovo ako su programerska znanja potrebna, onda je Edinwiki pravi izbor! -- Toni(razgovor) 23:04, 20 decembar 2012 (CET)

Svi za jednog, jedan za sve.

odabrani članak za januar 2013[uredi izvor]

Glasanje za odabrani članak za januar 2013. se treba završiti prije 31. decembra, da nas ne "iznenadi".--palapabosnia (razgovor) 19:51, 23 decembar 2012 (CET)

popodne se zaključuje glasanje, da bismo na vrijeme imali članak za januar--palapabosnia (razgovor) 11:18, 31 decembar 2012 (CET)

"Bosanska tastatura" na Windowsu[uredi izvor]

Sjeti se slučajno sada ovoga pa reko da podjelim ovdje; možda nekome bude korisno. Nekada kada sam bio mlad.. (prije jedno dvije godine) napravio sam tastaturu sa afrikatima za Windows. Definisao sam je na sljedeći način:

 • ALT+CTRL+C = ć
 • ALT+CTRL+X = č
 • ALT+CTRL+Z = ž
 • ALT+CTRL+D = đ
 • ALT+CTRL+S = š
 • ALT+CTRL+SHIFT+C = Ć
 • ALT+CTRL+SHIFT+X = Č
 • ALT+CTRL+SHIFT+Z = Ž
 • ALT+CTRL+SHIFT+D = Ð
 • ALT+CTRL+SHIFT+S = Š

Detaljno objašnjenje i preuzimanje instalacije se može naći ovdje. Samo da napomenem da je ovo bazirano na QWERTY tastaturu (američka/engleska).

Sigurno postoje već definisane tastature na srodnim jezicima ili možda neki drugi i lakši načini za ubacivanje afrikata, ali eto tada mi je bilo palo na pamet da to sebi napravim. Dobra stvar kod "svoje" tastature je naravno da je sam možeš definisati kako ti duša želi. :) Treba se na početku malo navići, ali evo ja do dan danas ovo koristim, i sa zadovoljstvom. Poslužite se ako vam je od neke koristi. :) -- Edin(r) 00:59, 7 januar 2013 (CET)

Be a Wikimedia fundraising "User Experience" volunteer![uredi izvor]

Thank you to everyone who volunteered last year on the Wikimedia fundraising 'User Experience' project. We have talked to many different people in different countries and their feedback has helped us immensely in restructuring our pages. If you haven't heard of it yet, the 'User Experience' project has the goal of understanding the donation experience in different countries (outside the USA) and enhancing the localization of our donation pages.

I am (still) searching for volunteers to spend some time on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. **All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be very low amounts, like 1-2 dollars)**

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!!

Thanks!

Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 21:39, 8 januar 2013 (CET)

Prijedlog za administratora na Wikiknjige[uredi izvor]

Predložio sam korisnika Edinwiki za administratora na Projektu Wikiknjige. Ovo s obzirom na njegove aktivnosti na predmetnom Projektu, kao i njegove izložene planove o unapređenju ovog sajta (knjiga o Latexu i dr). Oni koji imaju korisnički račun na Wikiknjigama glasati mogu na Čaršiji Projekta Wikiknjige. Molim da podržimo kolegu. I još napomena, ako bude izabran, nisam siguran koja je procedura dodjele admin ovlasti, paa ako neko zna više od mene da pomogne u tome. Ado (razgovor) 09:55, 10 januar 2013 (CET)

Moguće da ovo neće moći proći pošto do sada nemam nikakve aktivnosti tamo. Ali se radi o tome da nas ima barem malo više pošto vas je dvojica tamo, a ti si jedini što se ikako može nazvati aktivan. Hvala u svakom slučaju. PS. To mogu birokrati ili stjuardi. Demicx je tamo birokrata ali već odavno nije aktivan, tako da će se morati neki stjuard tražiti na en-knjigama. -- Edin(r) 11:10, 10 januar 2013 (CET)
Ne na en.wikibooks već na Meti, nakon što se glasanje završi, pod uslovom da se u međuvremenu ipak ne pojavi lokalni birokrata. micki 07:43, 11 januar 2013 (CET)
Mislim da je Demicx i tamo birokrata. Nije mu problem javiti. --WizardOfOz talk 09:53, 11 januar 2013 (CET)
Izgleda da nemam pravo glasa :D --WizardOfOz talk 09:55, 11 januar 2013 (CET)
Gdje nemaš pravo glasa? Na meti oder? --CER@ (ask) 10:08, 11 januar 2013 (CET)
NA knjigama, ne znam koji su uslovi a vidim da nisam napravio ni korisnicku stranicu. --WizardOfOz talk 10:12, 11 januar 2013 (CET)

Radi istog razloga je postavljeno glasanje i na Wiki vijestima i Wiki izvoru. Molim da i tamo glasate. -- Edin(r) 13:58, 13 januar 2013 (CET)

Knjige[uredi izvor]

Trebali bi Šablon:Srodni projekti popraviti. Klikom na Knjige, idemo na 'Početnu stranicu', a ne na Wiki:Knjige --Toni(razgovor) 12:27, 11 januar 2013 (CET)

Yes check.svg Urađeno + Wikidata :) -- Edin(r) 14:11, 11 januar 2013 (CET)

sljedeće sedmice: Wikimedia Foundation will transition its main technical operations to a new data center[uredi izvor]

Next week, as part of our efforts to improve the technical performance and reliability of our sites, the Wikimedia Foundation will transition its main technical operations to a new data center in Ashburn, Virginia, USA. All Wikimedia sites (including Wikipedia) will be in read-only mode for some time, and may be intermittently inaccessible.--palapabosnia (razgovor) 16:00, 19 januar 2013 (CET)

Wikimedia sites to move to primary data center in Ashburn, Virginia. Read-only mode expected.[uredi izvor]

(Apologies if this message isn't in your language.) Next week, the Wikimedia Foundation will transition its main technical operations to a new data center in Ashburn, Virginia, USA. This is intended to improve the technical performance and reliability of all Wikimedia sites, including this wiki. There will be some times when the site will be in read-only mode, and there may be full outages; the current target windows for the migration are January 22nd, 23rd and 24th, 2013, from 17:00 to 01:00 UTC (see other timezones on timeanddate.com). More information is available in the full announcement.

If you would like to stay informed of future technical upgrades, consider becoming a Tech ambassador and joining the ambassadors mailing list. You will be able to help your fellow Wikimedians have a voice in technical discussions and be notified of important decisions.

Thank you for your help and your understanding.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system (wrong page? You can fix it.). 16:04, 19 januar 2013 (CET)

Picture of the Year voting round 1 open[uredi izvor]

Dear Wikimedians,

Wikimedia Commons is happy to announce that the 2012 Picture of the Year competition is now open. We're interested in your opinion as to which images qualify to be the Picture of the Year for 2012. Voting is open to established Wikimedia users who meet the following criteria:

 1. Users must have an account, at any Wikimedia project, which was registered before Tue, 01 Jan 2013 00:00:00 +0000 [UTC].
 2. This user account must have more than 75 edits on any single Wikimedia project before Tue, 01 Jan 2013 00:00:00 +0000 [UTC]. Please check your account eligibility at the POTY 2012 Contest Eligibility tool.
 3. Users must vote with an account meeting the above requirements either on Commons or another SUL-related Wikimedia project (for other Wikimedia projects, the account must be attached to the user's Commons account through SUL).

Hundreds of images that have been rated Featured Pictures by the international Wikimedia Commons community in the past year are all entered in this competition. From professional animal and plant shots to breathtaking panoramas and skylines, restorations of historically relevant images, images portraying the world's best architecture, maps, emblems, diagrams created with the most modern technology, and impressive human portraits, Commons features pictures of all flavors.

For your convenience, we have sorted the images into topic categories. Two rounds of voting will be held: In the first round, you can vote for as many images as you like. The first round category winners and the top ten overall will then make it to the final. In the final round, when a limited number of images are left, you must decide on the one image that you want to become the Picture of the Year.

To see the candidate images just go to the POTY 2012 page on Wikimedia Commons.

Wikimedia Commons celebrates our featured images of 2012 with this contest. Your votes decide the Picture of the Year, so remember to vote in the first round by January 30, 2013.

Thanks,
the Wikimedia Commons Picture of the Year committee

This message was delivered based on m:Distribution list/Global message delivery. Translation fetched from: commons:Commons:Picture of the Year/2012/Translations/Village Pump/en -- Rillke (razgovor) 00:46, 23 januar 2013 (CET)

Premješteno sa stranice o Administratorima[uredi izvor]

Zdravo. Na stranici"Ziryab" koju sam počeo da radim vidio sam obavještenje o dodatnim izvorima koje treba da navedem i mogućem brisanju nekih rečenica zbog nedostatka izvora. Molim vas javite mi koje su to rečenice kojima nedostaje dovoljno izvora informacija pa da ih mogu potkrijepiti sa istim. Druga stvar na stranici"gitara" ima spisak poznatih gitarista koji je onako poprilično dugačak. Interesuje me vaš savjet u vezi ovoga. Mogu li uz vaše odobrenje da ih prebacim u rubriku"također pogledajte?" Tu bi veliki broj ovih poznatih muzičara bio posebno prikazan u odvojenom linku/povezici, a po abecednom redu i po muzičkim pravcima kojima pripadaju. Hvala lijepo, a očekujem vaš odgovor kako bih mogao dalje da pozitivno doprinosim bosanskoj wikipediji i obnovim pravopis i gramatiku svog jezika kojeg sam očigledno malo zapustio tokom ovog boravka u inostranstvu. Lijep pozdrav. Nerko65 (razgovor) 17:57, 23 januar 2013 (CET)

Izvore je potrebno navesti u svakom članku, a obično se mogu navoditi knjige, časopisi, internet linkovi ili slično. Takođe treba voditi računa o enciklopedijskom stilu pisanju, koji se zasniva na iznošenju činjenica, konkretnosti, bez osobnih mišljenja, ili sl. --Toni(razgovor) 18:47, 23 januar 2013 (CET)

Zahtjev za komentare (ZZK a.k.a. RFC) - Unos SDSS slika[uredi izvor]

Radi se o unosu od 7.000 slika, generisano sa wikisky sajta. Slike su pod ne-komercialnom licencom.[5] I ako na prvi pogled izgleda ok, nije dozvoljeno na Commonsu i na Engleskoj Wikipediji.[6] Međutim, svaki Wikimedia projekat, što uključuje znači i sve Wikipedije na drugim jezicima može usvojiti tzv. Exemption Doctrine Policy (EDP).[7] To znači da se lokalno može pod određenim uslovima drugačije odlučiti.[8] Koliko sam od prilike pogledao, ovo bi i moglo biti slučaj ovdje i bilo bi onda pitanje da li ovdje to da se uradi. Ako se ne odluči za ovo, onda ću nastaviti sa postavljanjem slika od objekata što se već nalaze u commons spremniku/drugim wikipedijama. -- Edin(r) 22:03, 23 januar 2013 (CET)

Neke wiki imaju politiku minimalizma u pogledu slika, pa sam našao velike wikije sa vrlo malo lokalno postavljenih slika. Ne znam čime se commons rukovodio za nepostavljanje slika neba (možda su sporna a.p. zbog NASA-e ili Hublea), ali ako je potrebno kakvo glasanje kod nas, ja evo odmah kažem da sam za postavljanje slika wikisky ovdje lokalno, uz poštovanje pravila uobičajenih (izvor, licenca itd.)--CER@ (ask) 10:01, 24 januar 2013 (CET)
Baš suprotno. Da je rad NASA-e, onda ne bih imalo nikakvih problema zato što NASA standardno objavljuje ove slike kao "public domain", što znači da ih svako može koristiti kako god hoće i želi, pa čak i u komercialne svrhe. Commons ima politiku da se samo materijali primaju koji su potpuno oslobođeni bilo kakvih prava od orginalnog autora. To naravno ima svoje razloge, i razumljivo je. Ovo važi i za Englesku wikipediju, gdje je ista politika uvedena. Ali kao što sam objasnio, Wikimedia fondacija dozvoljava određene izuzetke na lokalnim projektima, pod uslovom da ne krše navedena ustanovljena pravila (EDP). Treba kritično proći ova pravila pa da vidimo da li bi ovaj slučaj mogao biti dopušten (i zatim ovo potvrditi na Meti). Možemo mi svi glasati za koliko hoćemo, ali ako krši globalnu politiku fondacije onda se jednostavno ne smije izvesti. Ja mogu odraditi svoj posao i bez ovih slika, ali je naravno ljepše da dosta od ovih objekata dobiju sliku koji trenutno ni na jednom wikiju nemaju. -- Edin(r) 12:04, 24 januar 2013 (CET)

OK sorry, nisam bio upućen u te detalje. U svakom slučaju, ovdje postoji podrška zajednice da se to izvede i ako sve bude OK, onda ti predstoji mučan ali slatki posao upload-ovanja.--CER@ (ask) 12:08, 24 januar 2013 (CET)

Glasamo da bi se upit mogao slati na Metu.--palapabosnia (razgovor) 19:53, 25 januar 2013 (CET)

Glasanje[uredi izvor]

Glasanje zatvoreno. Rezultat: Usvojeno.

za[uredi izvor]

 1. --palapabosnia (razgovor) 14:12, 24 januar 2013 (CET)
 2. --CER@ (ask) 10:48, 25 januar 2013 (CET)
 3. Ado (razgovor) 10:05, 31 januar 2013 (CET)

protiv[uredi izvor]

komentar[uredi izvor]

 • Ovo je ok [9] Ova napomena će biti u šablonu, i to je to. Sretno.--palapabosnia (razgovor) 14:12, 24 januar 2013 (CET)
 • Pošto se nije više niko javljao, smatrat ću ovo kao usvojeno i razmotriti na meti šta sve treba i da li može. -- Edin(r) 15:29, 30 januar 2013 (CET)
Tako je.--palapabosnia (razgovor) 18:49, 30 januar 2013 (CET)

Mocart[uredi izvor]

Ne razumijem zasto je moj doprinos na stranici o Mocartu izbrisan uz"iskreno" objašnjenje administratora palapabosnia? Teško mu je bilo potražiti knjigu koja je izuzetno dobro napisana od strane pisca koji jako dobro poznaje život i muzičko stvaralaštvo ovog velikog kompozitora. Izbrisati sav onaj doprinos sa stranice uz šturo objašnjenje u stilu"ko si ti da preuređuješ moju stranicu" je ponižavajući odnos administratora prema osobi koja iskreno želi da doprinese bosanskoj wikipediji. Tek kasnije kad sam vidio da je isti taj administrator i napisao taj isti članak o Mocartu bilo mi je sve jasno. Kasnije sam ispravio neke nepravilnosti u tekstu na primjer "primjetio" jer administrator palapabosnia je izgleda slab sa gramatikom i poznavanjem svog maternjeg jezika.Moj savjet saradnicima je da paze da ne ispravljaju haotične stranice dotičnog"administratora" jer će sigurno sve biti izbrisano. Također sam od njega dobio"savjet" da samo prevodim materijal sa interneta. Znači ništa knjige, jer to je jaaaako teško potražiti. Još jedan biser je i to da mi je rečeno da prevodim sa engleske wikipedije. Stvar i jeste u tome da se bude kreativan i napravi nešto na bosanski način na bosanskoj wikipediji, a ne da se prepisuje od drugih. Jednostavno nemam više nikakve inspiracije da sarađujem, a sve "nepoželjne" knjige sam juče vratio u biblioteku. Moj brat vam je uradio filmove iz 60-ih, 70-ih i skoro cijelu polovinu 80-ih koji su dobili nagradu oskar. Nakon ovoga ni on više ne želi da sarađuje sa vama. Lijepo rastjerujete svoje saradnike. Napisano 28. januara 2013. od Nerko65

Pogledat ću vraćeni dio, pa ako je bez argumenata, vratit ćemo odmah. Reference su i knjige, koje su čak i pouzdaniji izvori od interneta. Provjeravanje izvora, je prilično teško, ako se radi o knjigama, ali nije ni cilj, da neko traži tu knjigu i provjerava. Stvar je u navođenju pouzdanih izvora. --Toni(razgovor) 15:19, 28 januar 2013 (CET)
Moje mišljenje je da je doprinos korisnika Nerko65 na članku Mocart vrlo dobar, ako ne i odličan. Korisnik zaista ima lijep stil pisanja, i pored gram. grešaka (a nemaju ih samo malobrojni kukci). Možda je potrebno samo tzv. inline citation tj. citati izvora (uz navođenje referenci) --CER@ (ask) 15:26, 28 januar 2013 (CET)
Inače bi trebali opreznije vraćati izmjene, te prijedloge postavljati na stranicama za razgovor i obavezno čekati na mišljenje nekoliko wiki članova (koji ne moraju biti administratori). Izuzetak su naravno vandalizmi i sl. --Toni(razgovor) 15:42, 28 januar 2013 (CET)
Svašta vi napričaste Nerko65, ali, svejedno, ne ljutim se. Stignite me sa svojim prilozima, i prestignite, zašto da ne! Ako niste baš toliko razočarani nekekavim "administratorom". U tom slučaju vam ne mogu pomoći.--palapabosnia (razgovor) 16:24, 28 januar 2013 (CET)
Ne treba se ovdje niko ljutiti. Ako je se desila greška, treba vidjeti šta je problem i onda to riješiti. Ne zaboravite da smo svi ovdje sa istim ciljem, a to je da doprinesemo enciklopediji. -- Edin(r) 16:46, 28 januar 2013 (CET)

Help turn ideas into grants in the new IdeaLab[uredi izvor]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

 • Do you have an idea for a project to improve this community or website?
 • Do you think you could complete your idea if only you had some funding?
 • Do you want to help other people turn their ideas into project plans or grant proposals?

Please join us in the IdeaLab, an incubator for project ideas and Individual Engagement Grant proposals.

The Wikimedia Foundation is seeking new ideas and proposals for Individual Engagement Grants. These grants fund individuals or small groups to complete projects that help improve this community. If interested, please submit a completed proposal by February 15, 2013. Please visit https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:IEG for more information.

Thanks! --Siko Bouterse, Head of Individual Engagement Grants, Wikimedia Foundation 21:10, 30 januar 2013 (CET)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Correct it here.)

Nerko65[uredi izvor]

Blokirao sam ovog korisnika zbog naknadnog napada, nakon što sam prešao preko izmišljotina prethodno upućenih meni. --palapabosnia (razgovor) 10:00, 31 januar 2013 (CET)

Ne slažem se sa blokadom ovog korisnika. Možda si malo preburno reagirao na sve; tu smo svi zajedno, ako treba da to raspravimo, ovakvim blokadama se ništa ne postiže.--CER@ (ask) 10:17, 31 januar 2013 (CET)
Bit će odblokiran za 1 sat.--palapabosnia (razgovor) 10:48, 31 januar 2013 (CET)
I ja sam protiv! Prebrze reakcije ne donose napredak! --Toni(razgovor) 10:57, 31 januar 2013 (CET)

Stranice za razgovor[uredi izvor]

Stvarno ne razumijem zašto bi se pravile nove stranice za razgovor (označavajući šablonom {{stranica za razgovor}}) kada nema komentara. Dosta vas to radi i pojedinci su čak jako aktivni sa ovim. Bitno je spomenuti da je ovo jako lahko automatizirati, i sve trenutne stranice bez ovog šablona (koje nisu napravljene) bih mogao od jednom napraviti botom. Međutim, kada bi ovo izveo onda bi taj ogromni broj novih stranica bez ikvakve potrebe nanio više opterećenja prema serveru zato što bi se dosta novih članaka dodalo u bazi podataka (stranice za razgovor su tehnički gledano također članci kao i kategorije, šabloni te njihove stranice za razgovor itd.). Mogla bi se i politika uvesti uvezi ovoga pošto mislim da je nema, tako da se zna kada je potrebno praviti ove stranice a kada ne. -- Edin(r) 23:27, 3 februar 2013 (CET)

automatiziraj, ima prostora na serveru, a i mi ne volimo crvene linkove. Zato smo svojevremeno (neki od nas :) počeli sa postavljanjem tog šablona.--palapabosnia (razgovor) 01:32, 4 februar 2013 (CET)
ako neko misli da treba glasati, glasat ćemo.--palapabosnia (razgovor) 01:36, 4 februar 2013 (CET)
Znam da ima prostora. :) Radi se baš o tome da treba taj prostor čuvati za važnije stvari. Pored svega, ovo nije običaj ni na drugim (većim) wikipedijama. -- Edin(r) 01:38, 4 februar 2013 (CET)
Postavljanje stranica za razgovor ima prednost, zbog postavljanja mjesta za diskusiju, koja bi se vezano za pojedine članke trebala voditi na tim stranicama. Time bi se rasteretila Čaršija, a eventualne promjene i diskutabilne promjene, mogle razjasniti. U nekim slučajevima, ove stranice nemaju smisla, ali tamo gdje je tema kontroverzna, trebale bi postojati. --Toni(razgovor) 07:36, 4 februar 2013 (CET)
Svojevremeno je moj bot radio taj posao, nema potrebe raditi to ručno, a i ako već nastane potreba za komentarisanjem članka, nema tu nekog posla nego samo klik na šablon i to je to.--CER@ (ask) 08:53, 4 februar 2013 (CET)
U slučajevima kada se već unaprijed zna da je tema kontroverzna onda se ovo naravno može napraviti, na to nemam ništa protiv. Ali još uvijek sam mišljenja da ne treba raditi sistematski, tj. ubacivati kod svakog postojećeg članka. -- Edin(r) 11:47, 4 februar 2013 (CET)

Novosti - Vizualni uređivač[uredi izvor]

Ovim putem vas obavještavam uvezi stanja novog vizualnog uređivača članaka. Ova MediaWiki ekstenzija nosi ime VisualEditor i trenutno je u tkz. "alpha" verziji. Od svih projekata ovaj vizualni uređivač ima najveći prioritet fondacije zato što je ta vizualna funkcionalnost već godinama tražena.

Sa ovim uređivačom je ideja da se članci na tkz. WYSIWYG način mogu uređivati, tj. neće više potrebno biti da se wiki sintaksa ručno koristi. Trenutna verzija se može isprobati na Engleskoj wikipediji. Upustvo kako aktivirati ovo i ostale informacije možete naći ovdje.

Plan je da se uređivač tokom jula ove godine uvede na svim wikipedijama. -- Edin(r) 23:49, 3 februar 2013 (CET)

super, hvala za info--palapabosnia (razgovor) 01:35, 4 februar 2013 (CET)

Logo 10 godina wiki[uredi izvor]

Gdje nam nestade logo 10 godina wiki?--palapabosnia (razgovor) 10:39, 12 februar 2013 (CET)

Nepotrebne diskusije, blokade i zaštite članaka[uredi izvor]

Kako je u zadnje vrijeme zavladao neki nesmisao u diskusijama, pozivam cijenjene kolege, da wikipediju koriste za enciklopedijske svrhe, kako doradu članaka, tako i pisanje istih, a ne za korištenje wiki u svrhe bloga, chata ili sličnih platformi za komunikaciju, čiji se nivo nažalost snižava. Nepotrebne diskusije, prijetnje blokadama i zaštite članaka, koji imaju ionako tri rečenice ne vode nikuda. Tako da molim cijenjene kolege da uvaže ovu činjenicu. --Toni(razgovor) 16:02, 12 februar 2013 (CET)

Trebaš se direktno obratiti onome na koga se ovo odnosi. Ako sam ja (na primjer) negdje nešta rekao što nije na svom mjestu, onda da znam. -- Edin(r) 18:37, 12 februar 2013 (CET)
članak sam zaštitio jer je bilo 18 neproduktivnih izmjena, i to je bio dovoljan razlog. Diskusija oko drugog članka je , što se mene tiče, završena. Nisam nikoga htio blokirati, i neću, ako se ne pređe granica poštivanja.--palapabosnia (razgovor) 19:09, 12 februar 2013 (CET)
Možda je bolje otvoriti temu za raspravu na Stranici za razgovor, te raspraviti o promjenama, i ostaviti mogućnost drugim suradicima da postave svoje mišljenje? --Toni(razgovor) 19:17, 12 februar 2013 (CET)
Naravno da je bolje.--palapabosnia (razgovor) 19:31, 12 februar 2013 (CET)
Ja sam postavio neka pitanja, i još uvijek čekam odgovore na njih. Kada napravim neku izmjenu, ona se odmah uklanja a mene se naziva vandalom. Kada dam reference za svoje tvrdnje, njih se uklanja. Mislio sam da se wikipedija treba temeljiti na izvorima, al neki očito misle da ovdje sve mora biti kako oni žele, bez obzira koliko dokazi i činjenice govorili drugo.--Starčevićanac (razgovor) 12:56, 13 februar 2013 (CET)
Ko god bude brisao pridjev bosanskohercegovački, za ljude rođene, ili koji djeluju u Bosni i Hercegovini, dolazi pod udar sankcija. Bez obzira na izvor ili "izvor" kojim se posluži.--palapabosnia (razgovor) 17:39, 13 februar 2013 (CET)
Nacionalnst i državljanstvo nisu jedna te ista stvar. Kljuić svakako jest bosanskohercegovački političar zato što je rođen i odrastao u BiH, ali je i hrvatski zato što je hrvatske nacionalnosti. Uostalom, ako on sam za sebe kaže da je Hrvat, što sam već dokazao, tko ste vi da to brišete? --Starčevićanac (razgovor) 12:24, 14 februar 2013 (CET)
Vi niste dokazali ništa. Običnim vandalima nije mjesto na Wikipediji. Iz intervja nigdje se ne navodi da je on 'rvat nego bosanac/hercegovac. Stvrstavanje njega među hrvate (hrvatska) je čisti vandalizam, jer 'rvati su bosanskohercegovački a ne 'rvatski. --CER@ (ask) 12:30, 14 februar 2013 (CET)
A kad kaže "mi Hrvati" time vjerojatno želi za sebe reći da je Afganistanac, zar ne? Već sam rekao, i ponovit ću, mada znam da ti nećeš shvatit, on je i hrvatski i bosanskohercegovački političar. Nacionalnost je jedno, a državljanstvo drugo. Hrvat je uvijek Hrvat, isto kao što je i Bošnjak uvijek Bošnjak, bez obzira živio on u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ili nekoj desetoj zemlji, koliko god se to tebi ne sviđalo.--Starčevićanac (razgovor) 13:56, 14 februar 2013 (CET)
Da bi vandali bolje shvatili: ovdje na bs.wikipediji kad kažemo srpski pisac mislimo na pisca koji je po NACIONALNOSTI Srbin. A kad stavimo nekog Mustafu ili Muhameda u srbijanske pisce onda se podrazumijeva da je on pisac iz Srbije. Ako vam to nije jasno onda ste stvarno vandal.--CER@ (ask) 14:02, 14 februar 2013 (CET)
S obzirom da ja vandal nisam, nemam obvezu odgovoriti na prethodni upis, ali ipak hoću, jer neki očito imaju još puno za učiti u životu, i moja je obveza da im u tome pomognem. Koji se pridjev izvodi iz imenice Hrvat, nebitno da li on živio ovdje ili ondje?--Starčevićanac (razgovor) 14:05, 14 februar 2013 (CET)
Ja ću da podebljam srž, za saradnika koji dolazi sa strane da nas uči šta su nacija, nacionalnost, državljanstvo i ostale stvari: Ko god bude brisao pridjev bosanskohercegovački, za ljude rođene, ili koji djeluju u Bosni i Hercegovini, dolazi pod udar sankcija. Ovaj put sam progledao kroz prste, ali je svakako upisan "žuti karton". Nebitno ko dođe, ako se ne pridržava boldiranog, dobit će "crveni karton", zavisno od broja prekršaja. Kome nije mrsko, neka pregleda arhivu, i naći će primjere da se ovo već dešavalo. Nama ne treba tutorstvo.--palapabosnia (razgovor) 16:25, 14 februar 2013 (CET)

Potpisujem ovo Cerino. Definicija nacionalnosti se u opštom smislu (a tako ovdje i na bs-wiki) odnosi na legalni odnos osobe prema državi u kojoj živi. To znači da svi ljudi koji žive u Bosni ili imaju Bosansko državljanstvo su jednostavno Bosanci. Porijeklom mogu biti iz Tunguzije, ili koje druge zemlje već, ali sve dok Bosna postoji i oni to državljanstvo imaju, bit će i ostat će Bosanci. Tu nema mjesta za druge interpretacije. Naravno da svako ima pravo da sebe naziva kako hoće i želi, ali ova pravila su jasna. -- Edin(r) 19:14, 14 februar 2013 (CET)

Ako svi znate (i očevidno je) da je Kljujić Hrvat, za kaj cenzurirate? Napišite da je bosanskohercegovački (od Bosna i Hercegovina) iz redova hrvatskog naroda. Ili barem bosanski iz redova hrvatskog naroda.Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 217.17.108.130 (razgovordoprinosi) 02:22, 15 februar 2013‎

Niko ne spori da je Kljujić po nacionalnosti 'rvat kao jedan od tri većinska naroda u državi Bosni i Hercegovini. Ako ćemo prebrojavati krvna zrnca onda je i pola republike Hr. Bošnjačko--CER@ (ask) 08:33, 15 februar 2013 (CET)
@Palapa Pa žalosno je što vas netko sa strane mora učiti tako osnovnim pojmovima, ali tome nisam ja kriv. Za utjehu, mogu vam reći da niste vi jedini koji tako griješite, ali svakako ste u manjini, kad se sve brojke sagledaju.
@Edin Baš tim stavom "Tu nema mjesta za druge interpretacije" sami sebe uvlačite u zablude. Pripadnost narodu (nationality) nije isto što i posjedovanje državljanstva (citizenship). Državljanstava možeš imati nekoliko ali pripadnost narodu je samo jedna. A Stjepan Kljuić pripada hrvatskom narodu.
@Cera "pola republike Hr. Bošnjačko" Drago mi je što imaš smisla za humor, nažalost čini se da je to jedino u čemu si dobar.--Starčevićanac (razgovor) 10:23, 15 februar 2013 (CET)
Kao prvo promijeni taj način kako se obraćaš prema drugima. Čak i ako si u pravu, nije potrebno da ovdje provociraš ili druge da ponižavaš. Ja razumijem šta ti hoćeš da kažeš, ali ovdje na bs-wiki se inače držimo pojma kao što sam to već naveo. Nationalitet i državljanstvo su u tom smislu znači sinonimi. Definicija na koju se ti baziraš je ta od etničke grupe kojoj ta osoba pripada. Postoje izuzeci kao što su Beduini u Kuvajtu za koje legalni status u državi nije priznat. Kada je u pitanju država koja više ne postoji, onda se nationalitet odnosi na tu državu. Dobar primjer je Ivo Andrić za kojeg se u svakom slučaju treba reći da je jugoslavenski književnik. Moram da priznam da se ovi pojmovi često miješaju (ovdje a i na drugim wikipedijama) tako da ne bih bilo loše napraviti smjernice uvezi korektnog navoda nacionaliteta (ako već ne postoji). -- Edin(r) 16:59, 15 februar 2013 (CET)

Što je frka onda? Napišite u članku da je Kljujić Hrvat i riješićete ak ne 100% onda barem 90% problema.Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 217.17.108.130 (razgovordoprinosi) 10:23, 15 februar 2013‎

Samo ti nastavi sa pričom, a pravila su jasna. Budeš li dirao šta ne treba, zaboravi na pisanje na bs wiki.--palapabosnia (razgovor) 16:11, 15 februar 2013 (CET)
@Edin S obzirom da me neki administratori ovdje već danima muljaju i vuku za nos, ili se prave gluhi, mislim da se prilično kulturno odnosim prema svima ovdje.--Starčevićanac (razgovor) 11:04, 16 februar 2013 (CET)

Južni Sudan[uredi izvor]

Tražim pregled i uređenje zbog nezavisnosti Južnog Sudana: Spisak država po površini. Nisam ja kriv jer su proglasili nezavisnost :) Također sve ostale članke treba promijeniti. Ipak se radi o nekada najvećoj državi Afrike. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 77.238.220.225 (razgovordoprinosi) {{{2}}}

Spisak je ispravljen. Hvala na skretanju pažnje. Ostaju članci gdje se dotična sintagma spominje. A vi se trebate potpisivati na stranicama za razgovor i Čaršiji (klik na plavu olovku u gornjoj alatnoj traci ili ukucati 4 "tilde" /znak ~ /). -- KWiki (razgovor) 00:28, 14 februar 2013 (CET)

Novosti - Lua programski jezik za šablone[uredi izvor]

U ponedjeljak 18. februara će se početi sa uvodom ekstenzije koja omogućava da se šabloni mogu pisati u Lua programskom jeziku. Prve wikipedije će biti u među ostalom Engleska i Francuska. Naša će sljediti nekada kasnije, ali vjerovatno isto sada u februaru.

Ovaj programski jezik će nam u svakom slučaju omogućiti dosta više da postignemo nego što je trenutno slučaj sa wiki sintaksom. Za početak trebamo pratiti zbivanja na en-wiki i s vremenom "konvertirati" postojeće šablone u Lua verzije. Svako ko radi na šablonima treba ova zbivanja da prati. -- Edin(r) 22:11, 15 februar 2013 (CET)

Novosti 11. mart: 13. marta će na svim wikipedijama Lua programski jezik biti uveden. -- Edin(r) 13:01, 11 mart 2013 (CET)

Za sve one koji nisu u toku, dobili smo novi imenski prostor "Module" i "Module talk". Lokalizacija bi se za neko vrijeme trebala provesti, što bi trebalo nositi imena: "Modul" i "Razgovor o modulu" (ns:828/829). -- Edin(r) 12:33, 19 mart 2013 (CET)


Za šta služi taj imenski prostor? Ima li primjera? --CER@ (ask) 12:51, 19 mart 2013 (CET)

To je za pravljenje modula, a modula je jednostavno kod u Lua jeziku. Ovo omogućava modularno programiranje i jako će biti korisno kod pravljenja efikasnih i na oko "lakših" šablona. I mi ćemo vremenom polahko početi ubacivati razne module ovdje. Primjer jednostavne module možeš vidjeti ovdje (jednostavni "hello world" primjer). U šablonu se može iskoristiti na sljedeći način: en:Template:Lua hello world. -- Edin(r) 12:58, 19 mart 2013 (CET)
Sad kontam. Međutim, za jednog običnog usera (korisnika) na bs.wiki neće biti potrebno znanje Lua jezika, jer će naši programeri Edin i Dž napraviti lijepe šablone, infokutije i sl., samo će te nam pokazati gdje se to fino podešava, prevodi i sl., i svi rahat... --CER@ (ask) 13:03, 19 mart 2013 (CET)
Trebao bi svako da može ovo da radi. Većina će se moći prenositi sa drugih wikija i dosta toga će se moći povezivati sa wikidata. Nego sam samo zaboravio napomenuti: Nemojte još praviti module dok se imenski prostor kod nas neuspostavi, tj. dok se nebude moglo koristiti "Modul" umjesto "Module". Ovo je lokalizacija što je u toku. -- Edin(r) 16:45, 19 mart 2013 (CET)

Napravio sam spisak "najskupljih" šablona u smislu broja korištenih parser funkcija. Ove šablone trebamo kao prvo početi da pretvaramo u Lua verzije:

-- Edin(r) 17:50, 19 mart 2013 (CET)

Prijetnje i ostalo[uredi izvor]

Uložio bih pritužbu na račun administratora Palapa zbog neosnovanih prijetnji, sprječavanja poboljšanja članaka, namjernog neodgovaranja na vrlo opravdana pitanja itd. U čemu je stvar. Stvar je u tome da je prvotni problem nastao oko članka Hrvatske odbrambene snage odnosno određenih izmjena koje je u članak unio korisnik Toni. No ja sam na stranici za razgovor dokazao da te izmjene ne trebaju stajati u tom članku nego u članku o HVO-u zato što oni su koje se sumnjiči za sporni čin tj. teroristički napad u tom trenutku više nisu bili pripadnici HOS-a nego HVO-a. I za svoju tvrdnju kao dokaz sam dao službene vojne dokumente iz onog vremena. Kada me administrator Palapa zatražio još dokumenata za dokaze, ja sam ih dao, jer je to bio uvjet za izmjenu članka. Ali kada sam ja pitao može li se sada članak uređivati, dobio sam odbijenicu. Kada sam pitao zašto, dobio sam "ostale su kontroverze". Kada sam pitao koje kontroverze, dobio sam šutnju. Kada sam ponovio pitanje, opet sam dobio šutnju. A kada sam zatražio jasan odgovor, dobio sam prijetnju trajnom blokadom. Zar je to način da se vodi wikipedija? Dokazi se uklanjaju a onima koji žele objaviti samo istinu u člancima prijeti se blokadama.--Starčevićanac (razgovor) 12:01, 18 februar 2013 (CET)

Imam pravo da upozorim, a prijetio niti sam, niti ću, ikome. Samo postavljanje novih dokumenata nije garancija da jedan korisnik može po svom nahođenju i hiru krojiti wiki na bosanskom jeziku. Mnoštvo je primjera na drugim wiki da članci ostaju u stanju hibernacije, a da se rasprava vodi na strani za razgovor spornog članka. Ni mi nismo izuzetak. Sve što vas tišti, napišite na stranici za razgovor. Pa, ako se nađe za shodno da se tekst članka promijeni, to će se učiniti. Ovo činjenje pritiska da bude po vašem je neproduktivno, vjerujte.--palapabosnia (razgovor) 13:25, 18 februar 2013 (CET)
Da nije bilo ovog "pritiska", ne bi bilo ni reakcije, nego još jedno "crkni magare dok trava naraste", a izgleda da se to i nastavlja jer vidim da pravi odgovor još uvijek nisam dobio. Ja sam dva puta postavio pitanje i odgovor još uvijek nisam dobio.--Starčevićanac (razgovor) 13:33, 18 februar 2013 (CET)
Evo odgovora - svaki komentar na kontroverzni članak se ostavlja na njegovoj stranici za razgovor, a zajednica odlučuje o njegovoj sudbini. --palapabosnia (razgovor) 14:25, 18 februar 2013 (CET)
Nisam pratio o kojim je izmjenama riječ u spomenutom članku, ali dajte iznesite to kao stavove na stranici za razgovor, pa ili neka se glasa ili nešto slučno. Da ne razvlačite priču ovako, jer gubi se vrijeme koje biste mogli iskoristiti za uređivanje drugih članaka, a i s vremenom rasprave postaju sve žučnije (ponekad bez velike potrebe). Ado (razgovor) 10:44, 19 februar 2013 (CET)
Ja sam potrebne dokumente postavio na stranici za razgovor spornog članka ali nikakav odgovor od korisnika Palapa tamo nisam dobio.--Starčevićanac (razgovor) 12:48, 19 februar 2013 (CET)
Eto odgovora iznad, boldiranog.--palapabosnia (razgovor) 21:01, 19 februar 2013 (CET)
Pa hajde onda da organiziramo glasovanje, kad već zajednica odlučuje.--Starčevićanac (razgovor) 13:46, 20 februar 2013 (CET)
Sporni dio članka je uklonjen, te bi se time i ova nepotrebna rasprava mogla završiti. Wikipedija nije forum za iznošenje političkih, nacionalnih ili nacionalističkih teza, nego enciklopedija, a samim tim blokiranje korisnika se mora sporazumno utvrditi i to samo u opravdanim slučajevima vandalizma, ali u neslaganju mišljenja, ni u kome slučaju se korisnik ne smije blokirati. Ovdje nije mjesto da se odlučuju o nečijoj krivici, nego u izlaganju činjenica, potkrepljenih izvorima. --Toni(razgovor) 20:42, 21 februar 2013 (CET)
Slažem se sa Tonijem u potpunosti.--palapabosnia (razgovor) 22:17, 21 februar 2013 (CET)

Wikidata phase 1 (language links) coming to this Wikipedia[uredi izvor]

Wikidata-logo-en.svg

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this locally.

Wikidata has been in development for a few months now. It is now time for the roll-out of the first part of it on your Wikipedia. Phase 1 is the support for the management of language links. It is already being used on the Hungarian, Hebrew, Italian and English Wikipedias. The next step is to enable the extension on all other Wikipedias. We have currently planned this for March 6.

What is Wikidata?[uredi izvor]

Wikidata is a central place to store data that you can usually find in infoboxes. Think of it as something like Wikimedia Commons but for data (like the number of inhabitants of a country or the length of a river) instead of multimedia. The first part of this project (centralizing language links) is being rolled out now. The more fancy things will follow later.

What is going to happen?[uredi izvor]

Language links in the sidebar are going to come from Wikidata in addition to the ones in the wiki text. To edit them, scroll to the bottom of the language links, and click edit. You no longer need to maintain these links by hand in the wiki text of the article.

Where can I find more information and ask questions?[uredi izvor]

Editors on en:wp have created a great page with all the necessary information for editors and there is also an FAQ for this deployment. Please ask questions you might have on the FAQ’s discussion page.

I want to be kept up to date about Wikidata[uredi izvor]

To stay up-to-date on everything happening around Wikidata please subscribe to the newsletter that is delivered weekly to subscribed user’s talk pages. You can see previous editions here.

--Lydia Pintscher 17:02, 21 februar 2013 (CET)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Zastave, ponovo[uredi izvor]

http://bs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ablon:ZD-R

 • ne vidi se zastava Rusije (?)
 • nema zastave Reuniona

--palapabosnia (razgovor) 02:27, 24 februar 2013 (CET)

Kod mene ima Rusije, ali nema Reuniona. Nedavno se nešto slično desilo s više zastava; vidi šta mi je tada rekao DzWiki. Možda je i sad sličan slučaj. -- KWiki (razgovor) 10:08, 24 februar 2013 (CET)

Nove infokutije[uredi izvor]

Pozdrav! Da li već postoji infokutija o univerzitetima (ili fakultetima) u BiH i svijetu? Mislim da je ova infokutija neophodna kako bi članci bili pregledniji. Bilo bi dobro da negdje napišete kako se infokutije prevode/uređuju sa engleskog i ostalih jezika. :) MediaBA 15:00, 25 februar 2013 (CET)

Postavite ovdje link šablona koji vam treba, pa će ko stigne raditi na njemu.--palapabosnia (razgovor) 18:41, 25 februar 2013 (CET)
http://bs.wikipedia.org/wiki/Korisnik:Edinwiki/Zabilje%C5%BEci#Ostalo_za_uraditi Edin je već sebi zadao šablon, da će uraditi, kada stigne.--palapabosnia (razgovor) 18:47, 25 februar 2013 (CET)

OK, Hvala :) MediaBA 19:42, 25 februar 2013 (CET)

Novi licni dokumenti[uredi izvor]

Da li je ispravno,sto smatram da nije ni ustavno da u novim licnim kartama pise entitetsko drzavljanstvo,jer entiteti nisu drzave vec samo sastavni dio drzave BiH te stoga treba koristiti izraz entitetska pripadnost,a nikako entitetsko drzavljanstvo

To je zaista stvar politike. Sve dok to ne bude pisalo u zakonu ili nekom zvaničnom državnom dokumentu, to su samo naglabanja i stvar dnevne politike. Tome nije mjesto na Wikipediji--CER@ (ask) 10:12, 26 februar 2013 (CET)
Istina je, jer svaki entitet u BiH po Ustavu BiH, Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine i Ustavu Republike Srpske ima svoje državljanstvo i Zakon o istom! O tome, da li je to u redu ili ne, kao što cijenjeni kolega je već rekao, nije mjesto ovdje raspravljati. --Toni(razgovor) 10:30, 26 februar 2013 (CET)

Članak mjeseca[uredi izvor]

Apelujemo na kolege da postave članak mjeseca marta 2013. jer ovako nam početna izgleda grozno. I ujedno vam svima čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. --5.102.177.171 20:25, 1 mart 2013 (CET)

Hvala na skretanju pažnje. Problem je što ima nekoliko članaka s istim brojem glasova za to da bude odabrani. Lično ne želim postaviti bilo koji na svoju ruku jer smatram da to ne bi bilo u redu, ali nadam se da će doći do nekog konsenzusa zajednice. :) -- KWiki (razgovor) 21:17, 1 mart 2013 (CET)
First come, first serve. Članak je još u oktobru nominiran, i to je njegova prednost.--palapabosnia (razgovor) 11:30, 2 mart 2013 (CET)

Wikidata phase 1 (language links) live on this Wikipedia[uredi izvor]

Wikidata-logo-en.svg

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this locally. If you understand German better than English you can have a look at the announcement on de:Wikipedia:Kurier.

As I annonced 2 weeks ago, Wikidata phase 1 (language links) has been deployed here today. Language links in the sidebar are coming from Wikidata in addition to the ones in the wiki text. To edit them, scroll to the bottom of the language links, and click edit. You no longer need to maintain these links by hand in the wiki text of the article.

Where can I find more information and ask questions? Editors on en:wp have created a great page with all the necessary information for editors and there is also an FAQ for this deployment. It'd be great if you could bring this to this wiki if that has not already happened. Please ask questions you might have on the FAQ’s discussion page.

I want to be kept up to date about Wikidata To stay up-to-date on everything happening around Wikidata please subscribe to the newsletter that is delivered weekly to subscribed user’s talk pages.

--Lydia Pintscher 23:53, 6 mart 2013 (CET)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Wikidata je stigla na bs.wiki. Prvo pitanje: ko će i na koji način ukloniti postojeće iw linkove. Kao što sam primijetio, još uvijek su tu, gdje su i bili (u članku) dok na dnu s lijeve strane piše izmijeni veze i vodi na www.wikidata.org. Šta činiti?--CER@ (ask) 08:07, 7 mart 2013 (CET)
Moguće je ovo automatski odraditi i u svim člancima ukloniti. Međutim, mislim da bi trebali pažljivo sa ovim da postupamo da se nebi šta poremetilo. Na engleskoj wikipediji je koliko znam odlučeno da se to samo radi "usput" i ne automatski, tj. samo kada nesto drugo hoces da promjenis (pošto bi inace preko 4 miliona izmjena od jednom se uradilo). Kod nas to nije problem zato što smo relativno sitni i u principu bi se moglo sve od jednom uraditi. Ali informisat ću se prvo na wikidata da idim li je bilo kakvih specifičnih problema kod drugih wikipedija. Kada saznam prenijet ću sve informacije ovdje. -- Edin(r) 09:54, 7 mart 2013 (CET)
Čestitke svim učesnicima projekta.--palapabosnia (razgovor) 17:05, 7 mart 2013 (CET)

Cera, ovo uvezi interwiki linkova bi trebali korisnici što su bili aktivni na wikidata izmjeniti sa botovima, tako da ja ne trebam od toga posao sebi da pravim. Bit će tu i neke dodatne kontrole. Ipak se trebaju pratiti zbivanja i izmjene botova uvezi ovoga kontrolisati. -- Edin(r) 12:55, 11 mart 2013 (CET)

Primijetio sam da Addbot već uveliko radi na uklanjanju iw linkova (stradaće moj prosjek u bajtovima grrrrrrrrr :(:(:(:(!!!! ). A ovo dolje u vezi infokutija, biće super ali mi to izgleda smrdi na prepravljanje postojećih odnosno sve Jovo nanovo --CER@ (ask) 13:13, 11 mart 2013 (CET)
Zato se za iw-linkove ne brini. To će se vremenom sve srediti. A za jovo nanovo, jeste muka na početku ali će se na duži period sasvim isplatiti. Još je posao dupli, pošto imamo i ujednom i Lua koji je uveden, tako da bi trebalo dvije stvari klepiti odjednom. Bit će posla. -- Edin(r) 13:38, 11 mart 2013 (CET)
Sad mi se baš počinje sviđati Wikidata. Evo gledam malo iw linkove, pa sad bs.wiki ima svuda, gdje god je neka wiki uvezana sa wikidata ima i link na članak na bosanskom jeziku. To je super. Čak je i početna dobila rep od iw linkova...:) --CER@ (ask) 09:32, 14 mart 2013 (CET)
Tek ti je se sada počelo sviđati? Čekaj kada uklopimo infokutije. :) -- Edin(r) 11:20, 14 mart 2013 (CET)

Generisao sam spisak sa stranicama koje još uvijek imaju interwiki linkove:

Ovo bi u idealnom slučaju trebalo biti prazno, ali kao očekivano, nije. Ovo bi vremenom također trebalo "čistiti": kontrolisati koji iw-linkovi stoje direktno u članku i njih brisati i/ili podesiti ovo na wikidati. -- Edin(r) 19:05, 19 mart 2013 (CET)

Trenutno ponajviše AddBot ove interwiki veze uklanja. Od prošlog ispisa se vidi da je se smanjilo sa 15k na 10k, i ovo će se vremenom samo smanjivati. U principu se mogu i ručno interwiki veze uklanjati, ali je bolje za sad ovo prepustiti AddBotu. Ako bude na kraju ostalo još "neriješenih" slučajeva onda se zadnje stranice mogu ručno podesiti. -- Edin(r)

Deployment of Wikidata's infobox feature on the first Wikipedias[uredi izvor]

Hey :)

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this.

We're making the plan for the deployment of the second phase of Wikidata right now. This is scheduled for the end of March (but might change). Here is what phase 2 is all about:

 • infobox templates can be rewritten to include data from Wikidata
 • existing infoboxes will continue to work
 • the current syntax for how to include data from Wikidata in infobox templates is at meta:Wikidata/Notes/Inclusion syntax
 • d:Q159 gives an example of what kinds of data is already in Wikidata. More data will be added in the coming weeks by Wikidata editors and more data types are being worked on by the development team. This includes for example number, date/time and geocoordinates

More questions are answered at meta:Wikidata/Deployment Questions and I am happy to answer more questions if you have them.

If there is no strong objections I'd like this Wikipedia to join the group of Wikipedias who will get this first.


Cheers --Lydia Pintscher (WMDE) (razgovor) 15:18, 9 mart 2013 (CET)

Kratki prijevod je da će infokutije i sva informacija se vaditi sa wikidata (kada se prilagodi određenoj sitaksi). Krajem marta bi se ovo trebalo uvesti. Ja i DzWiki ćemo se baciti na ove poslove. Trebat ćemo i nova upustva ubaciti uvezi ovoga. Uskoro više. -- Edin(r) 12:58, 11 mart 2013 (CET)
Ako šta mogu pomoći u mojim granicama, podijeli mi posao! --Toni(razgovor) 13:00, 11 mart 2013 (CET)
Ima jedan mali poslić: Wikidata. :) (de:Wikidata) -- Edin(r) 10:03, 20 mart 2013 (CET)

Prijedlog za prava urednika[uredi izvor]

Pošto već duže vrijeme Nerko i Amir.beg rade izuzetno dobar doprinos iz oblasti filma i muzike, predložio bih da im se dadnu prava urednika. --CER@ (ask) 16:42, 9 mart 2013 (CET)

Podržavam u svakom slučaju, no ipak do daljnjeg treba provjeravati njihov pravopis i sintaksu (koliko ko stigne, naravno). Potkrade im se poneko rješenje koje nije "po PS-u", iako je to u dosta maloj mjeri, kad se sve sagleda. Svaka im čast na doprinosu, još jednom. -- KWiki (razgovor) 16:54, 9 mart 2013 (CET)
Organizujte glasanje, predlagači.--palapabosnia (razgovor) 17:00, 9 mart 2013 (CET)

Convert complex templates to Lua to make them faster and more powerful[uredi izvor]

(Please consider translating this message for the benefit of your fellow Wikimedians)

Greetings. As you might have seen on the Wikimedia tech blog or the tech ambassadors list, a new functionality called "Lua" is being enabled on all Wikimedia sites today. Lua is a scripting language that enables you to write faster and more powerful MediaWiki templates.

If you have questions about how to convert existing templates to Lua (or how to create new ones), we'll be holding two support sessions on IRC next week: one on Wednesday (for Oceania, Asia & America) and one on Friday (for Europe, Africa & America); see m:IRC office hours for the details. If you can't make it, you can also get help at mw:Talk:Lua scripting.

If you'd like to learn about this kind of events earlier in advance, consider becoming a Tech ambassador by subscribing to the mailing list. You will also be able to help your fellow Wikimedians have a voice in technical discussions and be notified of important decisions.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system. 19:47, 13 mart 2013 (CET) (wrong page? You can fix it.)

Prijevod wikidata[uredi izvor]

Pozivam svakoga da se uključi prijevodu Wikidata projekta. Wikidata nam je skoro jednako važan kao što je i mediawiki softver zato što ćemo ga od sada često koristiti. Možete se uključiti na translatewiki.net ili direktno na wikidata sajtu upustva, pomoć itd. prevoditi. Ako imate kakvih pitanja, slobodno ih postavite ovdje.

Primjer za prijevod :

Sve stranice:

-- Edin(r) 12:28, 19 mart 2013 (CET)

Postavi linkove na kojima direktno možemo prevoditi (osim ako je to ovaj gornji primjer). :) Vidi se da se nisam prije bavio ovim prevođenjem. :) -- KWiki (razgovor) 17:10, 19 mart 2013 (CET)
Vidim da su sve premjestili na translatewiki. Podesio sam link gore. Znači preko translatewiki možeš maltene sve prevesti. Kada završiš na primjer uvod, onda kod "Grupe" možeš izabrati sljedeći komad da prevedeš itd. Vrlo je jednostavno. Ako ima još bilo šta samo javi. I hvala puno na pomoći. :) -- Edin(r) 17:25, 19 mart 2013 (CET)
Nekad svojevremeno sam žario i palio na translatewiki, dogurao sam bs prevode među top 10 jezika, tako da na mene možete 1000% računati ako gdje zapne...--CER@ (ask) 17:43, 19 mart 2013 (CET)
Ako imaš vremena i volje, definitivno bi trebala pomoć. Trebamo ovo što prije uvesti u red zato što je postalo vrlo važan dio wikipedije. Ujednom se trebaju i upustva ovdje na bs-wiki napraviti uvezi ovoga. Ali o tome više kada se prijevod na wikidata završi. -- Edin(r) 18:01, 19 mart 2013 (CET)

Novosti - 20 posto manja baza poslije uklanjanja interwiki veza[uredi izvor]

Trenutne statistike pokazuju da smo (bs-wiki) po količini u bajtu lakši oko 20%1. Ovo je naravno direktno povezato sa skorašnjim uklanjanjem interwiki veza kroz uvod wikidata mogućnosti na svim wikipedijama. Ovo je također dovelo do toga da je se broj kratkih članaka znatno povećao. Nekoliko primjera:

 • Broj članaka do 128 bajta je se povećao sa 252 na 1892.
 • Broj članaka do 256 bajta je se povećao sa 1365 na 2893.

Detaljne statistike možete vidjeti ovdje. Trebali bi se organizovati i da smanjimo ove brojeve kratkih članaka, i sa tim odma i kvalitet na bs-wiki. Možete početi sa ovim spiskom gdje je ispisano 1000 najkraćih članaka na bs-wiki. Također treba organizovati veliko čiščenje članaka koji stvarno duže vrijeme stoje označeni kao nezadovoljavajući wiki pravilima kao što je trenutno najkraći članak od 60 bajta Špinat. -- Edin(r) 13:17, 19 mart 2013 (CET)

Na početku spiska su godine, i one se mogu preuzeti sa sh wiki (što ja npr. već radim)--palapabosnia (razgovor) 13:54, 19 mart 2013 (CET)
...jer mornar Popaj sam ja...:):) --31.176.250.134 10:05, 21 juni 2013 (CEST)

Wikidata, zapažanje[uredi izvor]

Svi naši članci koji nisu imali interwiki linkove (a većina ih nikada ne bi ni dobila) će imati svoju šifru u Wikidata, kao na primjer N,N-Dimetilbenzamid http://www.wikidata.org/wiki/Q7827782--palapabosnia (razgovor) 01:09, 21 mart 2013 (CET)

Mislim da inače nije poželjno imati ovakve slučajeve gdje smo "usamljeni". A za ovaj specifičan slučaj bi trebalo bolje potražiti da li zaista nepostoji isti članak na drugim wikipedijama. -- Edin(r) 09:29, 21 mart 2013 (CET)
baš za ovaj nema na en wiki--palapabosnia (razgovor) 00:09, 14 april 2013 (CEST)

Wikidata phase 2 is here![uredi izvor]

Wikidata-logo-en.svg

(Sorry for writing in English. I hope someone can translate this for me.)

Hi :)

As I announced previously today the first 11 Wikipedias got the ability to include data from Wikidata in their articles. These are the Italian, Hebrew, Hungarian, Russian, Turkish, Ukrainian, Uzbek, Croatian, Bosnian, Serbian and Serbo-Croatian Wikipedias - so you! This means you are now able to make use of the structured data that is available on Wikidata. It includes things like conservation status for a species, ISBN for a book or the top level domain of a country.

There are two ways to access the data:

 • Use a parser function like {{#property:p169}} in the wiki text of the article on Yahoo!. This will return “Marissa Mayer” as she is the chief executive officer of the company.
 • For more complicated things you can use Lua. The documentation for this is here.

We are working on expanding the parser function so you can for example use {{#property:chief executive officer}} instead of {{#property:p169}}. The complete plan for this is here.

The next step is the deployment on the other Wikipedias. We will carefully monitor performance and if there are no issues they will follow within a week or two.

We have prepared an FAQ for this deployment and are looking forward to your testing and feedback. The best place to leave feedback is this discussion page. I will also try to keep an eye on the discussion here but it might be a bit more difficult for me.

Thank you so much for helping us bring Wikidata to all Wikipedias!

Cheers Lydia Pintscher (WMDE) (razgovor) 19:53, 27 mart 2013 (CET)

Ukratko: Među prvih 11 wikipedija smo koji sada mogu koristiti dodatne funkcije koje su u ovoj drugoj fazi izrađene. Ako uzmemo kao primjer Sarajevo koji je na wikidati označen kao Q11194, onda možemo tamo vidjeti da imamo određene iskaze vezate za ovaj članak. Jedan od njih je "p94" što je osobina koja označuje vezu prema datoteci grba Sarajeva. U infokutiji u članku je bio naveden ime fajla "Coat of arms of Sarajevo.svg" koje sam zamijenio sa "{{#property:p94}}". Sada se ovo vadi direktno sa wikidata gdje je taj isti fajl označen pod osobinom p94. Ovo nam sada omogućava da samo promijenimo ovu "činjenicu" na wikidati, što bi se zatim trebalo na svim ostalim stranicama ažurirati (kada svi budu koristili taj p94 kao oznaku).
Još se ovo sve razvija, ali kao što vidite ovo nam dosta posla može oduzeti iz ruku. Dobra je stvar također da se dosta ovog može automatizirati sa botom. Kada se bude sve stabiliziralo, onda praktički skoro više neće biti potrebno "ažurirati" informacije u infokutijama zato što će to čitava wikipedija već raditi, a kod nas će biti direktno vidljivo.
Nadam se da sam bio jasan u objašnjenju. Ako imate još pitanja uvezi ovog, slobodno postavite ovdje. -- Edin(r) 14:04, 3 april 2013 (CEST)
Ako sam razumio, imat ćemo na primjer, uvijek ažurna imena predsjednika država, vlada...--palapabosnia (razgovor) 14:21, 3 april 2013 (CEST)
Pa, imat ćemo, ali pošto je još to sve u izradi sa strane wikipedije ali isto i na wikidati, potrajat će jedno vrijeme dok sve bude u "idealnom" stanju. Trebaju se šabloni podesiti, korištenje tih šablona u člancima, podaci na wikidati, i isto na drugim wikipedijama. Ovo je naravno ogromni posao, i šta tu još više posla pravi je da je se čitava situacija upetljala sa novo uvedenim Lua programskim jezikom. Ovo zato treba optimalno organizovati na različitim nivoima da bi što više izbjegli dupli posao. Ujednom treba pratiti i zbivanja na drugim wikipedijama kao en-wiki pošto oni to inače, kao što znamo, dosta bolje organizuju. Neke odluke treba jednostavno preuzeti zato što mi ovdje jednostavno nemamo taj kapacitet da za svaku sitnicu raspravljamo. Pokušat ću kada stignem da organizujem ovaj "prijelaz" i da vidimo ko šta može i (naravno) hoće da uradi. -- Edin(r) 14:34, 3 april 2013 (CEST)