Wikipedia:Administratori interfejsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Wikipedia Interface administrator.svg

Administratori interfejsa (izvorno interface administrators) jesu korisnici koji imaju pravo mijenjati stranice koje sadrže Cascading Style Sheets (CSS), JavaScript (JS) i JavaScript Object Notation (JSON),[1] te stranice u imenskom prostoru MediaWiki. Oni su jedina lokalna korisnička grupa koja ima pravo mijenjati stranice koje sadrže CSS/JS.[2][3] Te se stranice koriste za izmjenu stila sadržaja, ponašanja stranica ili za stvaranje složenih alata koji pomažu korisnicima.

Mijenjanje CSS i JS-kôda kojeg će preglednici učitavati kad god posjete projekt predstavlja veoma moćnu, ali i potencijalno opasnu mogućnost; administratori interfejsa trebaju biti veoma pouzdani korisnici koji imaju barem osnovno razumijevanje CSS-a i JS-a, kojima je jasno kakav nivo privatnost treba postojati na Wikimedijinim wikijima i koji dobro razumiju kako osigurati svoj račun (treba koristiti jake i jedinstvene lozinke, izbjegavati zarazu štetnim softverom i poželjno je koristiti potvrdu u dva koraka).

Svi administratori na Wikipediji na bosanskom jeziku ujedno su i administratori interfejsa (automatsko generirani spisak).

Napomene[uredi izvor]

  1. ^ Ovo se odnosi na sve stranice s ovim sadržajem, poput MediaWiki:Common.js i MediaWiki:Common.css, stranice koje se koriste za dodatke, te podstranice drugih korisnika.
  2. ^ Administratori koji nisu u ovoj korisničkoj grupi i dalje mogu mijenjati ostale stranice u imenskom prostoru MediaWiki i sve stranice koje sadrže JSON.
  3. ^ Svi registrirani korisnici mogu mijenjati vlastite stranice sa CSS/JS/JSON-kodom.