Wikipedia:Administratori interfejsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Administratori interfejsa (izvorno interface administrators) jesu korisnici koji imaju pravo mijenjati stranice koje sadrže Cascading Style Sheets (CSS), JavaScript (JS) i JavaScript Object Notation (JSON),[1] te stranice u imenskom prostoru MediaWiki. Oni su jedina lokalna korisnička grupa koja ima pravo mijenjati stranice koje sadrže CSS/JS.[2][3] Te se stranice koriste za izmjenu stila sadržaja, ponašanja stranica ili za stvaranje složenih alata koji pomažu korisnicima.

Mijenjanje CSS i JS-kôda kojeg će preglednici učitavati kad god posjete projekt predstavlja veoma moćnu, ali i potencijalno opasnu mogućnost; administratori interfejsa trebaju biti veoma pouzdani korisnici koji imaju barem osnovno razumijevanje CSS-a i JS-a, kojima je jasno kakav nivo privatnost treba postojati na Wikimedijinim wikijima i koji dobro razumiju kako osigurati svoj račun (treba koristiti jake i jedinstvene lozinke, izbjegavati zarazu štetnim softverom i poželjno je koristiti potvrdu u dva koraka).

Svi administratori na Wikipediji na bosanskom jeziku ujedno su i administratori interfejsa (automatsko generirani spisak).

Napomene

  1. ^ Ovo se odnosi na sve stranice s ovim sadržajem, poput MediaWiki:Common.js i MediaWiki:Common.css, stranice koje se koriste za dodatke, te podstranice drugih korisnika.
  2. ^ Administratori koji nisu u ovoj korisničkoj grupi i dalje mogu mijenjati ostale stranice u imenskom prostoru MediaWiki i sve stranice koje sadrže JSON.
  3. ^ Svi registrirani korisnici mogu mijenjati vlastite stranice sa CSS/JS/JSON-kodom.