Wikipedia:Biografije živih osoba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ako imate pritužbu na biografiju žive osobe i želite kontaktirati Wikimedia Foundation, posjetite kontakt stranicu.

Urednici moraju posvetiti posebnu pažnju pri dodavanju informacija o živim osobama na bilo koju stranicu Wikipedije.[a] Takav materijal zahtjeva visok stepen osjetljivosti i mora strogo da poštuje sve odgovarajuće zakone Sjedinjenih Američkih Država, pravilo sa ove stranice, te tri osnovna pravila Wikipedije o sadržaju:

Članak mora biti tačan. Budite veoma odlučni u korištenju visokokvalitetnih izvora. Svi citati i materijali koji se osporavaju ili postoji mogućnost za njihovim osporavanjem moraju biti potrkrijepljeni inline citatom iz pouzdanog i objavljenog izvora. Sporne tvrdnje o živim osobama (ili, u nekim slučajevima, nedavno preminulim) koje su navedene bez izvora ili koristeći nepouzdane izvore – bez obzira da li je tvrdnja negativna, pozitivna, neutralna ili jednostavno upitna – trebaju biti odmah uklonjene bez ikakve rasprave.[1] Korisnici koji uporno ili zlonamjerno krše ovo pravilo mogu biti odmah blokirani.

Biografije živih osoba ("BŽO") moraju biti napisane konzervativno i uzimajući u obzir privatnost dotične osobe. Wikipedia je enciklopedija, a ne tabloid ili žuta štampa: posao Wikipedije nije senzacionalizam niti je ona primarno sredstvo za širenje tračeva o životima živih osoba; urednici nikada ne smiju zaboraviti da uvijek postoji mogućnost da se nanese šteta ugledu žive osobe. Ovo pravilo se odnosi na bilo koju osobu koja se spominje u BŽO, bez obzira da li je ta osoba predmet članka ili ne, te se odnosi na materijal o živim osobama u drugim člancima i na drugim stranicama, uključujući stranice za razgovor. Teret dokazivanja tvrdnji je na uredniku koji dodaje ili obnavlja materijal.

Stil pisanja

Ton

BŽO treba pisati odgovorno, oprezno i nepristrasnim tonom, izbjegavajući kako eufemizme tako i pretjerivanja. Članci treba da dokumentuju na nepristrasan način ono što su pouzdani sekundarni izvori objavili o ličnosti, i (u iznimnim slučajevima) ono što je ličnost objavila sama o sebi. BŽO ne treba da sadrže odjeljak Zanimljivosti.

Kritike i pohvale

Kritike i pohvale treba uključiti ako se mogu povezati sa pouzdanim sekundarnim izvorom, i pod uslovom da je materijal iznijet odgovorno, konzervativno i neutralnim tonom. Ne treba davati pretjerano veliki prostor određenim tačkama gledišta, a mišljenja koja su u apsolutnoj manjini ne treba uopće uključivati u članak. Posebna pažnja treba da se obrati na strukturu članka, kako bi se pružio opći pregled teme a podnaslovi bili neutralni. Izbjegavajte tvrdnje koje se zasnivaju na krivici zbog povezanosti sa nekim/nečim, kao i zlonamjernog i pristranog sadržaja.

Napadačke stranice

Stranice koje su nereferencirane i negativnog tona, naročito kada odaju utisak da su kreirane sa ciljem diskreditacije osobe, treba odmah izbrisati ako nema verzije koja je u skladu sa ovim pravilom na koju bi se članak mogao vratiti (vidjeti #Brisanje sadržaja, sprečavanje unosa podataka i brisanje cjelokupnog sadržaja iz uviđavnosti). Neadministratori treba ove strane da obilježe šablonom {{Brisanje}}

Pouzdani izvori

Materijal koji se dovodi u pitanje ili može biti doveden u pitanje

Prema Wikipedijinom pravilu o izvorima, Proverljivosti, svaka tvrdnja i svaki materijal koji je doveden u pitanje ili je vrlo moguće da će biti doveden u pitanje, mora biti pripisan pouzdanim objavljenim izvorom uz pomoć uvrštenog citiranja; materijal koji ne zadovoljava ovaj kriterij, može biti uklonjen. Ovo pravilo proširuje taj princip, i dodaje – bilo kakav kontroverzan materijal o živim osobama koji nema reference ili je referenciran nepouzdanim izvorima treba odmah ukloniti bez diskusije. Ovo pravilo važi kako za negativan, tako i za pozitivan ili neutralan materijal, dovoljno je da njegova istinitost može biti dovedena u pitanje, i bez obzira da li se te tvrdnje nalaze u biografiji te osobe ili u nekom drugom članku.

Također, u BŽO ne treba dodavati nikakav materijal za koji su jedini izvor žuta štampa ili tabloidi. Kad informacija bude bila potvrđena i značajna, sigurno će se pojaviti u nekim pouzdanijim izvorima.

Uklanjanje nereferenciranog materijala ili referenciranog slabim i kontroverznim izvorima

Materijal o živim osobama potrebno je ukloniti ukoliko je on:

  • Kontroverzan, a nije referenciran ili je referenciran nepouzdanim i neprovjerenim izvorima;
  • Proizvoljna interpretacija izvora (vidi Bez originalnog istraživanja)
  • Zasniva se na izvorima koje je objavila osoba autor tih izvora, osim ako autor tih izvora nije osoba koja je tema članka (vidi niže).
  • Zasniva se na izvorima koji na neki drugi način ne zadovoljavaju standarde provjerljivosti.

Napomena: Iako se pravilo o tri vraćanja ne primjenjuje na ovakva uklanjanja, ipak izmjene koje bi mogle biti okarakterisane kao kršenje BŽO mogu biti kontroverzne. Urednici koji učestvuju u ratovima izmjena oko potencijalno uvredljivog materijala o živim osobama treba da razmotre mogućnost iznošenja problema na Čaršiji, umjesto da se oslanjaju samo na izuzetak od pravila o 3 vraćanja.

Administratori mogu da nametnu uklanjanje materijala koji nesumnjivo krši pravilo o BŽO zaključavanjem stranice ili blokiranjem prekršilaca, čak i ako su i sami uređivali članak ili su na neki drugi način umiješani u spor. U slučajevima koji nisu tako jasni, treba da potraže mišljenje od nekog drugog administratora koji nije umiješan u spor.

Izbjegavajte tračeve i ogovaranja

Ne ponavljajte tračeve. Uvijek sebi postavite pitanje: Da li je izvor pouzdan? Da li je materijal istinit? I da li je, čak i ako jeste istinit, relevantan za neutralan članak o osobi predmetu članka. Čuvajte se izvora koji koriste lasičji govor, i koji pripisuju materijal anonimnim izvorima. Također, vodite računa da ne koristite izvor koji je informaciju uzeo baš sa Wikipedije i da istim izvorom onda referencirate originalnu tvrdnju na Wikipediji.

Zloupotreba primarnih izvora

Koristite veoma oprezno primarne izvore.

  • Nemojte koristiti transkripte sa suđenja ili druge sudske zapise ili dokumente za referenciranje tvrdnji o živim osobama.
  • Nemojte koristiti javna dokumenta u kojima se nalaze i lični podaci, kao datum rođenja, vrijednost stana ili kuće, kućne ili poslovne adrese, brojevi registarskih tablica, i sl.

Ako je primarni izvor predmet razmatranja nekog sekundarnog izvora, onda primarni izvor može biti upotrijebljen samo kao potpora sekundarnom izvoru, i dalje podleže ograničenjima ovog pravila, pravila Bez originalnog istraživanja, i drugim pravilima o izvorima.

Izbjegavajte izvore čiji su autor i izdavač isti

Nemojte koristiti izvore čiji su autor i izdavač isti – kao npr. knjige, zinovi, veb-sajtovi, blogovi, Facebook i Twiter stranice i sl. – kao reference za žive osobe, osim ako ti izvori nisu djelo osobe o kojoj je članak (vidjeti niže). "Blogovi čiji su autor i izdavač isti" odnosi se na lične ili grupne blogove. Neke novinske kuće imaju online kolumne koje oni zovu blogovima – takvi blogovi mogu biti prihvatljivi kao izvori, ali samo pod uslovom da su njihovi autori profesionalci i da je blog pod potpunom kontrolom uredništva novinske kuće[2]. Komentari čitalaca blogova apsolutno su neprihvatljivi kao izvori. Pogledajte niže za detaljnije informacije o slikama ovog tipa.

Korištenje izvora čiji je autor osoba koja je tema članka

Žive osobe mogu same da objave materijal o sebi, putem izjava za štampu ili ličnih veb-sajtova. Takav materijal može da se koristi kao izvor samo ako:
  1. ako ne služi kao samohvala i samopromocija;
  2. ne uključuje izjave o trećim licima;
  3. ne uključuje izjave o događajima koji nisu direktno vezani za dotičnu osobu;
  4. nema sumnje u njegovu autentičnost;
  5. sam tekst nije baziran na istim takvim izvorima.
Ova pravila se ne primjenjuju na autobiografije koje su objavile pouzdane i nezavisne izdavačke kuće, pošto se ne radi o djelu čiji su autor i izdavač isti.

Preporučena literatura i vanjski linkovi

Vanjski linkovi o živim osobama, bilo u BŽO ili nekom drugom članku, moraju da zadovolje više standarde nego druge teme. Sumnjive izvore ili izvore čiji je autor istovremeno i izdavač ne treba uključivati u sekcije "Također pogledajte" i "Vanjski linkovi" u BŽO; a kada se uključuju u druge članke provjerite da materijal na koji se čitalac upućuje ne krši ovo pravilo. Izvori čiji su autor i izdavač isti ili je njihov autor osoba-tema BŽO mogu se uključiti u odjeljke "Preporučena literatura" ili "Također pogledajte", ali veoma oprezno; vidi iznad. Općenito, ne stavljajte linkove ka veb-sajtovima koji su u suprotnosti sa ovim pravilom ili krše smjernice za Vanjske linkove. Ako je ta smjernica u suprotnosti sa ovim ili bilo kojim drugim pravilom, pravilo ima prednost.

Također pogledajte

Napomene

  1. ^ Pretpostavlja se da je osoba živa sve dok ne postoji razlog da se vjeruje suprotno. Ovo pravilo se ne odnosi na osobe koje su proglašene preminulim in absentia (u odsustvu posmrtnih ostataka).

Reference

  1. ^ Wales, Jimmy (16. 5. 2006). "Zero information is preferred to misleading or false information". "It should be removed, aggressively, unless it can be sourced. This is true of all information, but it is particularly true of negative information about living persons." 
    Wales, Jimmy (19. 5. 2006). "Zero information is preferred to misleading or false information". "If you see an unsourced statement that would be libel if false, and it makes you feel suspicious enough to want to tag it as {{citation needed}}, please do not do that! Please just remove the statement and ask a question on the talk page." 
    Wales, Jimmy (4. 8. 2006). "Archives/Jimbo Keynote". Wikimania 2006. Wikimedia Foundation. Arhivirano s originala, 8. 8. 2006. Pristupljeno 22. 6. 2018. One of the social things that I think we can do is WP:BIO [...] I think social policies have evolved in recent years, I mean the recent months, to actually handle this problem a lot better. A lot of the admins and experienced editors are taking a really strong stand against unsourced claims, which is always a typical example of the problem. [...] And the few people who are still sort of in the old days, saying, 'Well, you know, it's a wiki, why don't we just... ', yeah, they're sort of falling by the wayside, because lots of people are saying actually, we have a really serious responsibility to get things right.
  2. ^ Preuzeto iz Wikipedia:Provjerljivost#Blogovi dnevnih novina ili časopisa

Dalje čitanje