Wikipedia:Bot/Zahtjevi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Comment alt font awesome.svg Ban circle font awesome.svg Eye open font awesome.svg Key font awesome.svg Cogs font awesome.svg Edit font awesome.svg
Zahtjev za komentare Zahtjev za deblokiranje Zahtjev za provjeru korisnika Prijedlozi za upravnika Zahtjev za bot-status Zahtjev za promjenu imena
Ovaj šablon: pregled  razgovor  uredi
Bot icon.svg
Arhive Ovu stranicu automatski arhivira EdinBot (više informacija ovdje). Spisak arhiva se nalazi ovdje.
Bosanski
Molimo Vas da ovdje zahtjevate postavljanje botovskih prava na Wikipediji. Ne koristite Čaršiju za takve stvari.
English
This is the page where you ask for permission to run a bot on bs.wikipedia.
 • Create a separate user account for your bot. We recommend that the name of your bot includes the word "bot" or other variations.
 • The template Template:Bot is required on the bot's user page.
 • The user page of the bot should include a description of the tasks it is doing.
 • Run your Bot for 50 edits in slow frequency for approval.

Otherwise your Bot could be blocked on this Wiki.

Instrukcija / Instructions[uredi | uredi izvor]

Before application you have to:

 1. Put the mandatory template Template:Bot on the bot's user page.
 2. Describe the functions of the bot on its user page.

Post your entries at the bottom of the "requests" section below and tell us what kind of bot it is (pywikipedia? your own construction?) and exactly what it will do. If your bot is an ordinary pywikipedia interwiki bot, you may start test-run immediately. If your bot is of another construction or is going to do something more complex, then wait a couple of days, if no one opposes, you can test-run your bot so the users at bs.wiki can see it in action. Either way, make sure at least one user who have seen your bot at work signs that they accept your bot. When the bot has been accepted it may get a bot flag from one of our bureaucrats.

Please copy this form for your application. The title should be Your bot's name.

== Name of Your Bot ==
* '''Bot's name:''' {{Korisnik|Name of Your Bot}}
* '''Operator:''' ~~~~
* '''Bot status in other wikimedia projects/language versions:''' [[sulutil:Name of Your Bot|sulutil]]
* '''Bot framework:''' e.g. pywikipedia
* '''Function summary:''' e.g. Interwiki

*'''Discussion:'''

Bosnian speaking users, use this template / Ako razumijete bosanski jezik, koristite ovaj šablon. Unesite ime vašeg robota kao naslov.

== Ime vašeg bota ==
* '''Ime bota:''' {{Korisnik|ime vašeg bota}}
* '''Vlasnik bota:''' ~~~~
* '''Status na drugim wikipedijama:''' [[sulutil:ime vašeg bota|sulutil]]
* '''Vrsta programa:''' n.pr. pywikipedia
* '''Funkcija:''' n.pr. interwiki

*'''Diskusija:'''

This page is supervised by the bs.bureaucrats who will handle your request.

Zahtjevi (requests)[uredi | uredi izvor]

Podnesi zahtjev - Request bot flag

BošnjakArminBot[uredi | uredi izvor]

Treba mi bot za fixove, kategorije, move, itd. --BošnjakArminBot (razgovor) 03:58, 15 decembar 2014 (CET)

Hvala na doprinosu samo što si trebao prvo zatražiti status prije onih izmjena, ali dobro, šta je tu je. Pitanja sa moje strane:
 1. Zašto Wikibase, a ne Pywikibot?
 2. Možeš li malo konkretizirati "fixove, kategorije, move, itd."? -- Edin(r) 19:43, 15 decembar 2014 (CET)
Izvini, nisam znao da je to neki problem, ali razumijem sada.
 1. Meni to nije toliko bitno, uzeo sam kao iz refleksa neki PHP framework. Jer i moguće koristiti različite frameworks? Pogledao sam sad taj Pywikibot, jak je, ali ako sebi hoću za neke redovne poslove user interface napraviti, onda mi je PHP finiji. Meni to sve nije toliko bitno, ali volio bi PHP :-)
 2. Uglavnom meni treba taj bot za rad sa šablonama, koji bi volio povećati. Kao onaj fix za GoldenBosnian ili onaj infokutije-projekat. Inače bi tražio sa botom tehničke greške po člancima i njih popravljao. I možda bi i ponekad bota koristio za kategorizaciju nekih tema.
~Bošnjak Armin (Razgovor) 04:26, 16 decembar 2014 (CET)
 1. Zbog šire podrške bi ti inače preporučio Pywikibot jer se redovno na njemu radi, za razliku od nekih pojedinih projekata.
 2. Sa automatskim izmjenama direktno u šablonima trebaš paziti jer se vrlo lahko da poremetiti. Ostalo je ok, svakako ako se radi o nekim trijvijalnim greškama. U svakom slučaju očekivam da nadgledaš sam svoje izmjene i da se bot nepušta u potpuno automatski modus bez prethodne diskusije. Inače bi predložio da se posavjetuješ i sa ostalima ako je u pitanju neka veća i/ili komplikovanija izmjena. Meni se uvijek možeš obratiti ako negdje zatreba mišljenje/pomoć. Korisno je isto negdje zabilježavati ove aktivnosti da bi i ostali dobili pregled šta se sve dešava. -- Edin(r) 17:00, 16 decembar 2014 (CET)

Prethodne izmjene što su napravljene se mogu smatrati kao test, i s tim je što se mene tiče ok. -- Edin(r) 17:00, 16 decembar 2014 (CET)

Yes check.svg Urađeno -- Edin(r) 17:00, 16 decembar 2014 (CET)

Munja-robot[uredi | uredi izvor]

 • Diskusija:

Zanima me šta je sa botom Korisnik:Munjabot? Ako želiš novo ime onda zatraži na meti da se preimenuje. Još da dodam: preporučljivo je da bot ima "Bot" u imenu, tako da se lakše može prepoznati. -- Edin(r) 13:25, 8 maj 2015 (CEST)

Zamijenio sam email i šifru na neku random (isto važi i za account koji ga kontrolira), tako da nemam pristup istim. Preporučljivo jest, ali meni se ovako đasvi. --Munja-x86 (razgovor) 13:28, 8 maj 2015 (CEST)
Vidim da je već blokiran. Šta je razlog blokade? Cera je naveo ovo: "zloporaba bota". -- Edin(r) 13:37, 8 maj 2015 (CEST)
Uređivao sam korisničku stranicu (ili neku podstranicu) pod ovim korisničkim imenom. Zaboravio se izlogovati --Munja-x86 (razgovor) 13:42, 8 maj 2015 (CEST)
Htio bih da čujem šta Cera ima da kaže. I ipak bih te zamolio da preimenuješ bota (nešto u smislu "Munja-x64-Bot" je ok). Svaki bot na bs.wikiju je pratio ovu smjernicu, tako da ne vidim zašto bi ti trebao biti izuzetak. -- Edin(r) 14:00, 8 maj 2015 (CEST)
U principu bih glasao (ako je ovo glasanje) ZA, nakon ispoštovane procedure za dodjelu bot-flag. Međutim, ako može jedna molba za korisnika:Munja-x86. Ovo što je Edinwiki rekao zaista evo u ovoj poruci se dvoumim jel 64 il 86 bot il korisnik. --سلام - C3r4r2d2 14:15, 8 maj 2015 (CEST)
Koji je u tebe procesor Cera, x86 ili x64? :) --Munja-x86 (razgovor) 14:20, 8 maj 2015 (CEST)
To nije tema ove igrice ;) --سلام - C3r4r2d2 14:22, 8 maj 2015 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── U principu je jedini uslov da se uspostavi ima li relevantnih razloga za nedavanje zastavice. Ovdje vidim kao problem sljedeće što se mora riješiti:

 1. Ima više korisničkih računa: Munja je potrdio da se Munjabot može blokirati, tako da ovo više ne bi trebao biti problem. Zanimaju me samo ostali računi što možda još nisu blokirani.
 2. Ime bota treba da u sebi ima riječ "bot" da bi se lakše prepoznao kao bot: preimenovanje je Munja zatražio na meti.
 3. Zadnja blokada: Ovdje vidim kao osnovni problem da se ponekad ignorišu savjeti/pravila, zbog čega je i došlo do ove blokade. I ako mislim da stvarno ne trebamo biti pretjerano formalni u ovome, bitno je da se saslušaju i barem globalno informišu kolege kada se vrše botovske izmjene. Mislim da Munja ovo također može popraviti, i ne bi trebao da bude problem.

Ako se riješe ove navedene tačke, onda se što se mene tiče može dodijeliti bot zastavica. :) -- Edin(r) 14:32, 8 maj 2015 (CEST)

 1. Ima samo Munjanes koji nije blokiran! Blokiraj i obriši stranicu!
 2. Bot sufiks je riješen, pogledati na nedavnim i meti!
 3. Moja blokada je neopravdana na korisniku Munjabot, ništa nisam loše uradio! Nema disruptive editinga! P.S. Mrzim kad me okrivljavaju radi gluposti. I kome da se žalim recimo kad birokrata uradi neispravnu stvar? Na meti ili upravi vodovoda, što bi Yahadzija rekao? --Munja-x86 (razgovor) 14:38, 8 maj 2015 (CEST)

Yes check.svg Urađeno -- Edin(r) 15:17, 8 maj 2015 (CEST)