Wikipedia:Dozvole/Zahtjev upućen Zavodu za statistiku FBiH

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Von: "Amir Sehic" <ASehic@gmx.at> An: fedstat@fzs.ba Betreff: Copyright na stranici Zavoda za statistiku FBiH Datum: Sat, 16. May 2009 11:24:57 +0200


Postovane dame i gospodo!

Povodom mog rada kao jedan od administratora Wikipedije na bosanskom jeziku (http://bs.wikipedia.org , http://www.wikipedia.ba) sam pretragom za jedan clanak dosao na Vasu stranicu. Posto Vasi podatci na velikom broju clanaka o opcinama (http://bs.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Demografija_Bosne_i_Hercegovine) sluze kao osnova i izvor, bila bi nam potrebna pisana dozvola za koristenje vasih podataka. Druga mogucnost bi bila objava Vasih podataka pod GFDL licencom za slobodnu dokumentaciju, cime bi se oslobodio pristup svima a ne samo Wikipediji na bosanskom jeziku. Isti podatci o demografiji se nalaze i na Wikipedijama na hrvatskom i srpskom jeziku a planirano je postavljanje i u clanke o opcinama na drugim Wikipedijama. Kako se po meni radi o veoma vaznim podatcima (ne samo o opcinama, nego svim statistikama navedenim na Vasoj stranici), koji bi dali osnovu za mnoge clanke ne samo o federaciji nego citavoj BiH, zamolio bih Vas, naravno ako je moguce, da skinete predlozak Copyright koji se nalazi u donjem dijelu stranice te ga zamjenite sa "Dostupno pod GFDL licencom". GFDL licenca za slobodnu dokumentaciju dozvoljava slobodno preuzimanje podataka ali obvezuje na navodjenje izvora. Samim tim bi na svim preuzetim podatcima Vasa stranica bila navedena kao izvor. Objavom pod GFDL licencom Vasa ustanova ne gubi autorska prava ali omogucava slobodan rad entuzijastima koji su primorani na koristenje takvih bazi podataka. Potpuni tekst licence se nalazi na http://bs.wikipedia.org/wiki/GFDL. Ako objava podataka pod ovom licencom nije moguca, zamolio bih Vas da nam bar pismeno (putem e-maila) dozvolite slobodno preuzimanje podataka za Wikipediju (zamolio bih Vas da se ne ogranicavate na Wikipediju na bosanskom jeziku nego date opsirnu dozvolu za potrebe Wikipedije, jer u protivnom podatci smiju ostati na Wikipediji na bosanskom jeziku dok ih na svim drugim moramo brisati).

Tekst bi mogao biti u smislu: Zavod za statistiku FBiH ovim putem dopustava upotrebu zvanicno objavljenih podataka na stranici www.fzs.ba ili biltenima zavoda za potrebe clanaka na Wikipediji, pod uvjetom navodjenja istog kao izvor. Zavod za statistiku FBiH ne preuzima odgovornost za izmjene ovih podataka kroz trece, a koji nisu u skladu sa objavljenim podatcima na navedenoj stranici ili biltenima Zavoda.

Time bi se nama olaksao rad na Wikipediji, iako bi u smislu slobodnog protoka informacija objava svih podataka pod GFDL licencom bila bolja jer bi podatke smjeli preuzeti i drugi a ne samo korisnici i uredjivaci Wikipedije.

Sa molbom za odgovor ostajem

s postovanjem!


Sehic Amir

http://bs.wikipedia.org/wiki/Korisnik:Seha