Idi na sadržaj

Wikipedia:Huggle

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Huggle
Huggle verzija 3.0.0
Huggle verzija 3.0.0
Originalni autor(i)Gurch
Programer(i)Adam Shorland, Petr Bena, et al.
Prvo izdanje2008.
Stabilna verzija
3.4.12
Centralna arhivagithub.com/huggle/huggle3-qt-lx
Razvojno stanjeAktivan
Programski jezikC++, Python
Operativni sistemWindows 2000 i kasniji, Linux, OS X
Dostupno na35 jezika[1]
LicencaGPL
Veb-sajtgithub.com/huggle

Huggle je preglednik razlika između verzija stranica koji pomaže u borbi protiv vandalizma i drugih nekonstruktivnih uređivanja po Wikimedijinim projektima, pisan u C++-u iz pomoć Qt frameworka. Originalno ga je, u .NET Frameworku razvio Korisnik:Gurch, koji više nije aktivan na projektu. Bilo tko može preuzeti Huggle. Za korištenje na engleskoj inačici Wikipedije potrebno vam je pravo Vraćaća

Ideja iza Hugglea kao alata protiv vandalizma je omogućavanje da Wikipedija ostane otvorena i besplatna (omogućavanje uređivanja svima bez ograničenja), no čista od vandalizama.

Uz pregledavanje izmjena na Wikipediji, Huggle pomaže korisnicima u identifikaciji nekonstruktivnih uređivanja i omogućava njihovo brzo uklanjanje. Huggle također koristi i nekoliko mehanizama učenja uključujući i globalni white-list (korisnici koji se smatraju pouzdanima) i bodovi korisničke zloće (user-badness scores) koji se spremaju lokalno na računalu.

Prije korištenja Hugglea, predlaže se čitanje izjave o privatnosti (en), koja sadrži informacije o tome kako Huggle sprema i koristi podatke. IRC kanal programa, u svrhe korisničke potpore i razvoja programa, dostupan je na FreeNode-ovom IRC kanalu #huggle

Gdje započeti?[uredi izvor]

Korisnici bi prije upotrebe trebali pročitati upute za korištenje (en) prije samog korištenja programa, kako bi postali upoznati sa gumbima i mogućnostima programa.

Huggle nije namijenjen novim korisnicima Wikipedije. Svi korisnici koji žele koristiti alat moraju biti upoznati kako rješavati vandalizme. . Program se može testirati na https://test.wikipedia.org bez posebnih dozvola.

Nakon što su ispunjeni svi uvjeti, Huggle se može preuzeti sa meta:Huggle/Download.Verzije programa[uredi izvor]

Trenutna stabilna verzija programa je Huggle 3.1.22.

Huggle se može koristiti na bilo kojoj wiki koja koristi MediaWiki softver. pogledajte meta:Project:Huggle/List (en) za popis Wikimedijinih projekata na kojima možete koristiti Huggle.

Beta testiranje[uredi izvor]

Noćne dogradnje - moguće je preuzeti neslužbene inačice Huggle-a za Windows i Ubuntu sa https://huggle.wmflabs.org/builds/. Inačice izlaze svake noći, ali ne nadograđuju se automatski; trebate ih nadograditi sami. Verzija za Windows je ZIP datoteka; raspakirajte ju i pokrenite program.


  1. ^ "list of languages". huggle.wmflabs.org. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)