Wikipedia:Kreiranje članaka/Traženi članci/Arhiva 11

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Teologija holokausta

Teologija holokausta se odnosi na teološke i filozofske debate i analize, sa naknadno navedenom literaturom koja se nastoji uhvatiti u koštac sa raznim konfliktnim poglednima na Božju ulogu u ovom svijetu i događajima holokausta koji se dogodio u Europi tokom drugog svjetskog rata (1939–1945) kada je oko 11 miliuna ljudi, uključujući 6 miliuna Židova, podvrgnuto genocidu nacista.

Judaizam, Kršćanstvo i Islam tradicionalno drže da je Bog omnipotent (sve moćan), omniscient (sve znajuć) i omnibenevolent (sve dobar). Ove tvrdnje čine se neskladne sa činjenicom da je toliko zla u svijetu. Možda najteže pitanje s kojim se monoteizam suočava jest kako pomiriti ovaj pogled na Boga sa postojanjem zla? Ovo je problem zla s kojim se bavi Knjiga o Jobu.

Od strane svih monoteističkih vjera ponuđeni su mnogi odgovori (teodiceja). Bez obzira na to, u svjetlu zla viđenog u holokaustu, mnogi su preispitali klasične poglede na ovu temu. Mnogi su pitali: Kako ljudi mogu imati ikakvu vjeru nakon holokausta?Reference

Deastructor 22:56, 23 juni 2010 (CEST)[odgovori]

Brisati  - subjektivna mišljenja bez izvora--CER@ (ask) 07:51, 24 juni 2010 (CEST)[odgovori]

Bušnak

Bušnak, arapski بشناق, arabizacija naziva "Bošnjak", uobičajeno prezime u malom skupu Palestinaca koji su potomci Bošnjaka, vojnika koje je osmanska vlada opravila u Palestinu krajem 19. stoljeća za ukrijepljenje vojničkih snaga u tom kraju i iseljenika koji su se zbog bojazni nakon austrijanske okupacije bježali u druge krajeve carstva, među kojima i Palestina. Ovi iseljenici su se naselili u više mjesta po zemlji, kao što su Kesarija, Janun, Nablus, i Tulkarem. Iako nisu svi bili od jednog koljena, većina su preuzela rezime Bušnak. Njihovi današnji potomci su izgubili jezik i samih sebe smatraju Palestincima; mnogi žive u arapskim selima na sjeveru Izraela.

Takva je snažna bila asocijacija na evropsku kompleksiju bosanskih imigranata da se riječ "bušnak" danas kod Palestinaca koristi i uopšteno, označajući "čovjek svjetle puti".

en:Bushnak

)ovo je direktan sazet prijevod engleskog clanka...vakat je!  :) )

Za  - napravljena skica članka--CER@ (ask) 07:52, 9 juli 2010 (CEST)[odgovori]

Aikido Jujutsu klub "Shindokan" Sarajevo

Šablon:Infokutija Klub Aikido Jujutsu klub "Shindokan" započeo je sa radom 1988. godine kao Aikido sekcija pri Judo klubu "Bosna". Klub se 1997. godine odvaja od JK "Bosna" i počinje da radi kao samostalan, pod nazivom Udruženje Građana Aikido klub "Osnivač" Sarajevo. Klub u junu 2010. godine mjenja dotadašnji naziv u Aikido Jujutsu klub "Shindokan" Sarajevo. Aikido Jujutsu klub "Shindokan" prvi je aikido klub u Bosni i Hercegovini.

Od 1997. godine do danas klub nije prekidao svoje aktivnosti. Klub 2002. godine postaje punopravni član "Međunarodne Asocijacije Borilačkih Vještina" i predstavnik za Bosnu i Hercegovinu ove asocijacije. U organizaciji kluba održan je prvi seminar Aikido vještine u Bosni i Hercegovini. Klub trenutno broji preko pedeset aktivnih članova. Od 01.09.2003. godine klub je podjeljen na dvije sekcije. Klub je punopravni član i osnivač Budo Savjeta Bosne i Hercegovine, organizacije majstora i instruktora Budo borilačkih vještina. Od februara 2006. godine klub je punopravni član ISA - International Shinbudo Association.

Vanjski linkovi

Kategorija:Borilačke vještine Kategorija:Aikido


Ming 14:13, 23 juli 2010 (CEST)[odgovori]

Maya indijanci

Članak

Maja su bili indijanci koji su ziveli na prostoru danasnje Gvamatele.Oni su unistni posle otkrica Amerike Kristofera Kolumba. Maye su govorile jezikom Yucatec Maya,i njime se govorilo najmanje 3000 godina.Maje su postovale vise bogova,a najznacajniji su bili Kinich Ahau,Chac,i Hun Hunahpu.Po dolasku ratnickog naroda Tolteka,Maje su verovale i u boga Sunca Kukulkana.U njegovu cast,Tolteci su isli od sela do sela,i odvodili u grad Uxmal,gde se nalazila piramida Kukulkan,na kojoj su vrseni verski obredi kako bi utolili zedj za krvlju bogu Kukulkanu.Na piramidi su se nalazila cetiri svestenika,koji su se zvali kao i bog kise Chac,i dok su dva svestenika drzala zrtvu za ruke i noge,treci svestenik bi pomocu noza otvarao grudi,i vadio srce.Cetvrti svestenik je odsecao glavu i bacao je niz stepenice piramide.Ovaj verski obred je prikazan i u filmu Mela Gibsona koji se zove Apokalypto. Danas Maye zive u rezervatima na severu Gvamatele,i bave se zemljoradnjom,medjutim neki jos zive u Dzunglama. Maye su bile pune tetovaza,i pirsinga sacinjenih od kostiju i drva,ali i gvozdja.Maye su busile cele usne rese.Imale su uglavnom duge kose.Odeca im je bila sacinjena d zivotinjskog krzna.Oruzje Maya je cinilo koplje,lik i strela,prazke,i palice. Maye su nekada bile najcivilizovanije indijansko pleme,ali danas ih ima oko 300 000.


Reference

Film Apokalypto Mela Gibsona


Miloyevic 22:00, 25 juli 2010 (CEST)[odgovori]

Ibrahim Spahić

Članak

Ibrahim Spahić rođen je u Sarajevu 10. maja 1952. godine, gdje je završio I gimnaziju i diplomirao na Filozofskom fakultetu Sarajevskog univerziteta. Diplomirani je komparativist i teatrolog. Oženjen je i ima sina Mirsada (23) i kćerku Selmu (14). Supruga Senada je magistar ekonomskih nauka.

Predsjednik je i direktor X bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana 2001. i prvi predsjednik Udruženja mladih umjetnika Evrope i Mediterana za period 2001-2007.

Od 1990. do 1993. bio je predsjednik SSRN-a i DSS-a Sarajeva i član Savjeta povjerenika grada Sarajeva 1992/93.

Autor je aprilske Deklaracije o nedjeljivosti Sarajeva iz 1992.

Za predsjednika GDS-a BiH izabran 1993. godine.

Poslanik u Skupštini SRBiH bio je od 1974. do 1978. godine, član Komisije za vanjsku politiku, a od 1974. do 1980. predsjednik Saveza studenata i član predsjedništva Saveza studenata i omladine na republičkom i saveznom nivou. Učenik evropskih i svjetskih foruma o mladima od 1968-1978. godine.

Bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH od 1998. do 2000., i dužnost prvog zamjenika predsjednika Komisije za vanjske poslove, posebno angažiran na razvoju parlamentarne diplomacije. Predvodio je parlamentarne delegacije na međunarodnim konferencijama.

Bio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH od 2000. do 2002., predsjednik Ustavnopravne komisije i predsjednik delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji. Nastupao je u ime BiH na Konferenciji IPU u Berlinu, Džakarti, Amanu, Burkini Faso, zatim u Parizu, Londonu, Bledu, Ohridu i drugim bilateralnim i multilatelarnim sastancima parlamentaraca.

Inicijator i autor je zakona i rezolucija koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH: Zakona o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u BiH; Rezolucije PSBiH o evropskim integracijama i Paktu o stabilnosti za jugoistočnu Evropu; Rezolucije o povjerenju i pomirenju u BiH; Rezolucije o ekonomskoj i socijalnoj politici, Rezolucije o zaštiti zdravlja. Predlagač je zakona i rezolucija koji su uvedeni u parlamentarnu proceduru: zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i ministarstvima BiH; zakona o gradu Sarajevu, glavnom gradu BiH; rezolucije o položaju mladih BiH u obrazovanju, zapošljavanju i društvenom životu u BiH; prijedloga za promjene Ustava BiH; rezolucije o položaju naučnih, kulturnih institucija BiH; i dvije interpelacije o ekonomskoj i socijalnoj politici Vijeća ministara BiH koje su razmatrane u Parlamentarnoj skupštini BiH na zajedničkoj sjednici. Inicirao je i izradu strategije srednjoročnog ekonomskog i socijalnog razvoja BiH.

Bio je predsjednik Komisije za izradu kulturne strategije BiH pri Vijeću ministara BiH koja je usvojena u septembru 2008. godine na Vijeću ministara BiH.

Predsjednik je i organizator Međunarodnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima" i kao volonter, predsjedava i Međunarodnim centrom za mir, Udruženjem izdavača i knjižara BiH i Kućom Evrope Sarajevo. Pokretač je projekta Sarajevo - kulturni centar Evrope 93/94. Koordinator projekta Sarajevo, Prvi interkulturalni grad Vijeć Evrope 2003/2004.

Pokretač je zajedno sa Međunarodnim centrom za mir inicijative da se Sarajevo kandiduje za Evropsku kulturnu prijestolnicu 2014. godine. Inicijativu je prihvatilo Gradsko vijeće grada Sarajeva.

Bio je predsjednik Koordinacionog odbora Kanton Sarajevo euroregija.

Osnivač je izdavačke kuće IPC (urednik i izdavač oko 200 naslova), raniji izdavač i glavni i odgovorni urednik časopisa za ljudska prava "WHY". Bio je 12 godina suizdavač časopisa za filozofska pitanja "Dijalog"

Autor je radova iz oblasti vanjske politike i ljudskih prava, kulture i umjetnosti. Učesnik je mnogih međunarodnih kulturnih i naučnih konferencija i kongresa. Organizator je workshopova i međunarodnih seminara i predavač na mnogobrojnim tribinama. Organizator Konferencije gradonačelnika, načelnika i civilnog društva BiH u saradnji sa Vijećem Evrope.

Bio je predsjednik Evropskog organizacionog komiteta kampanje Vijeća Evrope za podizanje svijesti i promoviranje multietničkog društva i demokratskog građanstva za sve "Link Diversitv" u zemljama jugoistočne Evrope i Izvršnog komiteta direktora za kulturu Vijeća Evrope. Bio je član je Međunarodnog foruma IBN ARABI za međukulturni i međureligijski dijalog (Madrid), kao i mnogih međunarodnih organizacija. Bio je član Izvršnog komiteta Evropske asocijacije festivala.

Predsjednik je Fondacije Kulin ban. Predsjednik je Upravnog odbora Kulturnog foruma BiH i član IK Evropskog kulturnog foruma i Izvršnog komiteta BJCM.

Počasni je član PEN centra BiH i Društva arhitekata Sarajeva. Osnivač je međunarodnog kluba "Lions" Sarajevo i njegov prvi predsjednik 1997. godine

U periodu od 1997. do 2001. godine bio je predsjednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Sarajevu, član Savjeta BH Pressa, član Savjeta Festivala MESS, predsjednik Asocijacije Collegium artisticum (Austrijska kuća), Poetika prostora, IO Građanskog foruma i osnivač i kopredsjednik prvog Eko pokreta "Skakavac", i izdavač časopisa "Eko oko". Pokrenuo je aktivnosti i za prvi Međunarodni konkurs u BiH za Concert Hall 1999. i izgradnju Concert Halla na Marijin-Dvoru koji je u Regulacionom planu Sarajeva.

Dobitnik je nagrade za kulturnu saradnju Sjever-Jug (Maroko), «Zlatne povelje» za humanizam (Međunarodna liga humanista), medalje «Juan Miro» (UNESCO), nagrade «Tartuffo per Pace» (Italija), nagrade za upravljanje u oblasti kulture (New York) kao i specijalnog priznanja za rad na odbrani ljudskog i umjetničkog digniteta (Taormina), nagrade 9 zmajeva za razvoj kulturnih veza Južne Koreje i BiH, grada Antverpena, kulturnog centra Evrope 1993., i specijalne nagrade Asocijacije za kulturu L'eta verde (Italija). Dobitnik Spomen plakete grada Sarajeva, dobitnik nagrade menadžer godine 2007. u oblasti kulture za jugoistočnu i srednju Evropu. Dobitnik Plakete Kantona Sarajeva. Dobitnik Ordena Vitez književnosti i umjetnosti Republike Francuske. Dobitnik Plakete BH horuma Perspektive za razvoj demokracije i civilnog društva. Dobitnik je plakete Kantona Sarajevo 2009. i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 2010.

Proglašen je počasnim građaninom talijanskog grada Montorio Al Vomano.

Autor je knjige Parlamentarna skupština BiH (1998-2002), knjige "P.S. BiH, knjige "Građanska PROvokacija" i knjiga poezije "Znak", „Čovjek od žice“ „Sarajevski pauci“, urednik i izdavač Monografije "20 godina Sarajevske zime", knjige Link Diversity o budućnosti BiH i antologije bh. poezije “Harfa”.

Reference

www.gds.ba www.ambafrance-ba.org/spip.php?article424 http://cityba.blogger.ba

Ibrahimspahic 17:24, 9 august 2010 (CEST)[odgovori]

Branislav Lukić Luka

Članak

Branislav Lukić Luka je slobodni multimedijalni umjetnik rođen 1970. godine u Tuzli. Slikarski zanat je učio kod sarajevskih slikara Mirsada Džombića i Vladimira Vojnovića. Kao slikar se do sada iskazao na samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Autor je multimedijalnih projekata:

 • Homesicness - (Čežnja za domom). Ciklus multimedijalnih projekata pod ovim nazivom rađen je i izvođen od januara 1994. do 1997. godine.
 • Vrijeme lovaca - maj 1998. godine
 • Odbaci diktiranu predstavu svijeta - oktobar 1998. godine
 • Visoka nadanja u krizi identiteta
 • Generacije - jul 2000. godine
 • Civilizacija pod maskama - jun 2006. godine (zajednički projekat Jasmina Maga i Branislava Lukića Luke).
 • Vrisak kroz svilenu paučinu - 2009. godine (zajednički projekat Branislava Lukića Luke, Jasmina Mujanovića Maga i Denisa Dugonjića).

U književnosti je poznat kao pjesnik po knjigama:

 • Još jedan smiješan vijek - (zajednički projekt Jasmina Maga, Damira Nezirovića i Branislava Lukića Luke). Izdavač: Dom mladih Tuzla, 2001. godine.
 • Sikter gomilo - Izdavač: Dom mladih Tuzla,2001. godine.
 • Drkanje cuki noge - Izdavač: Lucido, alternative undergoround Balkan, 2004. godine.
 • Vrisak kroz svilenu paučinu - (zajednička zbirka poezije 9 autora s područja Balkana) - Izdavač: INDA d.o.o. Lukavac, 2009. godine.

Pored slikarstva i književnosti poznat je i po umjetničkim fotografijama gdje se dokazao u različitih kategorijama fotografije kao što su crno bijele fotografije, fotografije sa socijalnom tematikom, portreti, panorame, makro fotografije, i druge. Radio je kao fotograf, pod pseudonimima, sa izdavačkim kućama, štamparijama i časopisima. Izlagao je svoje fotografske radove samostalno i zajednički sa drugim autorima na njegovim multimedijalnim projektima.

Član je Alarm S.O.S. iz Tuzle, savjetnik i redovni član Kreative Design-a iz Njemačke, sa Nevenom Tunjićem osnivač benda DJ Luka Frank, jedan je od osnivača internet portala i sedmičnog štampanog medija Lukavac Danas, osnivač i menadžer dizajn studija LuDe art studija-galerije i Štamparije "INDA" u Lukavcu... Trenutno živi i radi na prostorima Balkana.

Reference

http://www.branislavlukicluka.info
http://www.barikada.com/portfolio/branislav_lukic.php
http://www.sodalive.ba/10835
http://www.infobar.ba/kategorije/go-out-calendar/koncerti/2006/sa_club/jasmin_mag.php
http://www.photosig.com/go/users/view?id=4962
http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=33364
http://www.barikada.com/svastara/2009/2009-12-17_vrisak_kroz_svilenu_paucinu.php
http://www.nubt.ba/promovisan-zbornik-poezije-vrisak-kroz-svilenu-paucinu.html
http://www.rtvlukavac.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=210:vrisak-kroz-svilenu-pauinu&catid=43:kultura&Itemid=20
http://www.do-posljednjeg-daha.info/index_files/Opet%20se%20%C5%BEivi%2002.htm
http://www.tuzla-x.com/web/tuzla-x/80-tuzlanska-scena/138-vrisak-kroz-svilenu-paucinu-.html
http://failo.bg/Branislav%20Luki%C4%87%20Luka,%20Jasmin%20Mag%20i%20Alarm%20-%20Odbaci%20diktiranu%20predstavu%20svijeta%20prilog/video/IpPohyO09a0Sirius2007 17:57, 18 august 2010 (CEST)[odgovori]

--Prola 16:04, 25 august 2010 (CEST)--Prola 16:04, 25 august 2010 (CEST)== Larisa Sarajlić-Ramović ==[odgovori]

Larisa Sarajlić-Ramović

Članak

Larisa Sarajlić-Ramović je poznata bh. novinarka rođena u Zenici. Dugi niz godina radi za sarajevski "Dnevni avaz". Tokom karijere objavila je veliki broj intervjua sa poznatim ličnostima, kao što je razgovor sa Džonijem Štulićem, lider kultnog benda "Azra".

Reference

Dnevni avaz Sarajevo-x lupiga.hr

Prola 15:59, 25 august 2010 (CEST)[odgovori]

Larisa Sarajlić-Ramović

Larisa Sarajlić-Ramović

Članak

Larisa Sarajlić-Ramović je poznata bh. novinarka rođena u Zenici. Dugi niz godina radi za sarajevski "Dnevni avaz". Tokom karijere objavila je veliki broj intervjua sa poznatim ličnostima, kao što je razgovor sa Džonijem Štulićem, lider kultnog benda "Azra".

Reference

www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=3963

www.azraweb.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=1090

www.dnevniavaz.ba/.../9507-zdravko_colic_koncert_razgovor_kosevo.html

Prola 16:10, 25 august 2010 (CEST)[odgovori]

AxM

Članak

AxM je organizacija za zastitu ljudske bezbednosti.AxM je zvanično otvore 1972 godine,uspešno je započeo sa radom imao je dosta kadeta koji bi na leto dolazili .Obično dolazi oko 800 kadeta godisnje ali samo njih 4 najboljih prolazi na obuku kod viših instruktora .Sedište AxM se nalazi u nišu na lokaciji -Samo Za Članove- Na Čelu AxM je Agent 43 koji pripada najelitnijem timu pod nazivom ,,Kobra ,, Svi Agenti koje A43 predlozi ne moraju da prolaze AxM obuke već njene lične metode.Vaš AxM

Reference

TEBRA 23:49, 18 septembar 2010 (CEST)[odgovori]

Adnan Behrem

--Mr.john 22:21, 26 septembar 2010 (CEST)--Mr.john 22:21, 26 septembar 2010 (CEST)[odgovori]

Članak

Adnan Behrem (Mostar,07.08.1990) je jedan od najaktivnijih bosanskohercegovačkih planinara-alpinista.

Ovaj izuzetan čovijek,planinar,alpinista svoju sportsku karijeru počeo je 2005. godine. Popeo je većinu bosanskohercegovačkih vrhova iznad 2000 m, a čak i neke od većih Evropskih vrhova. Adnan je zaljubljenik u prirodu i sport od malih nogu,a svoju svestranost je pokazao bavljenjem čitavim nizom aktivnosti u planini:alpinizmom,planinarenjem,visokogorstvom,speleologijom,kanjoningom, skijanjem,fotografijom. Osnivač je tima za extremne sportove koji se na profesionalan način bavi cjelokupnom domenom extremnih sportova.

Reference

www.behremplaninar.com

Brisati  - I ja sam također zaljubljenik u prirodu, pa opet se ne smatram važnim za jednu enciklopediju. --CER@ (ask) 23:33, 17 novembar 2010 (CET)[odgovori]


Mr.john 22:21, 26 septembar 2010 (CEST)[odgovori]

Željko Panić

Sportska biografija: Plivanjem se počeo baviti 1987. godine u Plivačkom klubu ’’Pošk-Brodomerkur’’ iz Splita, gdje je i rođen. Već nakon mjesec dana prelazi u takmičarsku grupu pod nadzorom trenerice-olimpijske prvakinje Đurđice Bjedov. Učešćem na takmičenjima osvaja i prve medalje na nivou Splita, Dalmacije, SR Hrvatske i na državnim prvenstvima SFRJ. Od 1993. godine postaje član tada jedinog plivačkog kluba u Republici Srpskoj – Plivačkog kluba’’Incel’’ iz Banjaluke.

Početkom 2002. godine osniva Plivački klub ’’Olymp’“, koji je 2006. godine osvojio prvo mjesto na prvenstvu BiH u apsolutnoj konkurenciji te kontinuirano ostvaruje zapažene rezultate kako na domaćim tako i na inostranim takmičenjima. Kratak osvrt na lične sportske rezultate: - dvostruki učesnik Olimpijskih igara u Sidneju 2000. i Atini 2004. godine

- Učesnik Mediteranskih igara ’’Tunis 2001’’: 11. mjestom (u disciplini 100m slobodno) - Balkansko prvenstvo na Kipru 2000. Godine: 5. mjesto (u disciplini 100m slobodno) - Učesnik mnogih evropskih i svjetskih prvenstava (najbolji plasman u disciplini 100m mješovito na Evropskom prvenstu u njemačkom gradu Riesa 2002. godine, 21. mjesto-100m mješovito) - Višestruki osvajač medalja na međunarodnim plivačkim mitinzima (Irska, Austrija, Mađarska, Slovenija, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Italija…) - Izabran za sportistu grada Banja Luka 2003. godine - Na listi među deset sportista RS bio ukupno 5 puta (najznačajni plasman: 3. mjesto 2000. godine) - Od 2004. godine trener reprezentacije BiH u plivanju Stručne i profesionalne kvalifikacije:

- profesor fizičkog vaspitanja i sporta

- student postdiplomskih studija na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta - član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta BiH od juna 2008. godine, - član Stručnog savjeta pri Ministarstvu za porodicu, omladinu i sport od septembra 2008. godine - Predsjednik Plivačkog saveza grada Banja Luka od 2005. godine - član Stručnog odbora Plivačkog saveza Republike Srpske od 2009. godine - asistirao pri izradi projekta za izgradnju prvog zatvorenog olimpijskog bazena u Banjaluci.

Izvor: www.pkolymp.com


Članak

Reference

Yes check.svg Urađeno - prihvaćeno, napravljen članak--CER@ (ask) 09:21, 14 oktobar 2010 (CEST)[odgovori]

92.36.221.93 20:45, 13 oktobar 2010 (CEST)[odgovori]

Ragib Lubovac

Članak

Akademski slikar, crtač i grafičar, rodjen u Mrkonjić Gradu, Bosna i Hercegovina, 1932 godine. Završio Školu za primjenjenu umjetnost u Sarajevu 1954 godine. Diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1959 godine. Radio kao profesor u Prijedoru od 1961 do 1969 godine. Predavao na Školi za primjenjenu umjetnost u Sarajevu od 1971 do 1976 godine. Predavao je pedagogiju likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu od 1976 godine. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, živio u Njemačkoj. Od 1996 do 2005 godine radio kao dekan Pedagoške akademije u Sarajevu.

Izlagao je na bezbroj grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Znacajnije izlozbene postavke: Sarajevo, New York, Zagreb, Subotica, Novi Sad, Tuzla, Zemun, Pariz, Aschaffenburg, Heerenberg i Landsberg.

Nagrade: Jugoslovenska izložba portreta u Tuzli – crtež, 1971. i 1975. Likovni susreti u Subotici – grafika, 1975. Collegium Artisticum u Sarajevu – slikarstvo, 2002.

Likovne studije akta u egzilu: Serija likovnih studija je nastala za vrijeme boravka u Landsbergu, Njemacka, od 1992 do 1996 godine. Crtanje i slikanje bili su mu sredstvo terapija. Izlagao je u Freiburgu, Ausburgu, Leipzigu, Göttingenu i Münchenu, gdje je sa grupom njemačkih kolega bio uključen u program večernjeg akta – crtanje ili slikanje po živom modelu – prikaz nagog ljudskog tijela u različitim položajima i pokretima, gdje je nastao veliki broj studija, naslovljen "Likovne studije akta u egzilu". Tada je za svoj životni moto prihvatio misao filozofa Sörena Kierkegaarda: „Šta će donijeti budućnost? To ne znam, ništa ne znam. Kao kada se pauk sa čvrste tačke baca dole u svoj ponor i vidi stalno prazan prostor pod sobom. Tako prolazim i ja”.

„Zaokupljen je motivima iz kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine, u kojima otkriva simbolička i metafizička značenja (Bijelo turbe, 1970., Elementi Bosne I, II, 1975.), piše o problematici likovne pedagogije”, Likovna enciklopedija Jugoslavije, i baštini bosanskih stećaka.

“Svijetle tačke među mladima su Ragib Lubovac i Mersad Berber: prvi je zastupljen briljantnim crtežima, a drugi grafikama odnjegovane kulture i naglašene poetičnosti”, izložba ULUBIH-a u Zagrebu, Vladimir Maleković. „Ovi (raniji) crteži su pravi mali biseri, putem kojih prodiremo u čudne prostore i tragamo za tajnama slikareve ličnosti.“ Muhamed Karamehmedović.

„Njegove figure su na neki način otete gravitaciji, ali u lirskom zanosu.“ Vanda Ekl.

„Lubovac ostaje kod čvrstog grafizma crno-bijelih odnosa i uspijeva svom obliku udahnuti sugestiju snažnog metafizičkog prijenosa.“ Ivan Lovrenović.

„Lubovac se predmetu toliko približio da je time skoro sasvim isključio njegovu okolinu.“ Ibrahim Krzović.Reference

http://ragib.lubovac.com/bs/ http://www.vijesti.nl/likovno-promisljanje-o-zivotu/


Senadz 19:23, 14 novembar 2010 (CET)[odgovori]

Kalibunar

Članak

Kalibunar je naseljeno mjesto na području opštine Travnik, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.

Dio grada nije relevantan za Wikipediju. --WizardOfOz talk 21:18, 28 novembar 2010 (CET)[odgovori]

Reference

http://www.ajvatovica.org.ba/vijesti/29/


DumpY 21:06, 28 novembar 2010 (CET)[odgovori]

Kemal Musić pisac

Članak

Reference

85.94.100.48 13:42, 1 decembar 2010 (CET)[odgovori]

Jordi Savall

Članak

Jordi Savall (Žordi Saval) (rođen 1941g., Igualada, Katalonija, Španjolska) španjolsko-katalonjski violist, dirigent i kompozitor. Jedna je od glavnih ličnosti kraja 20 vijeka i početka 21 vijeka, posebno zaslužan za promociju viole kao muzičkog instrumenta. Repertoar mu se kreće od srednjeg vijeka, preko renesanse do barokne muzike, a katkad i dalje preko klasičnog i perioda romantike u muzici.

Počeo je svirati sa šest godina kao član školskog hora u rodnom gradu. Tu u Barseloni završava muzičku akademiju 1965g. Potom se specijalizuje za ranu glazbu u rodnom gradu, Ars Musicae Barcelona i u Švajcarskoj - Schola Cantorum Basiliensis iz Basel-a (1968-70)gdje 1974 postaje i profesor na viloi da gamba.

1974 formira ansambl Hesperion XX (posle 2000g. znan kao Hesperion XXI) zajedno sa suprugom Montserrat Figueras, Lorenzo Alpert i Hopkinson Smith -om.

Jordi Savall with viol

1987 vraća se u Barselonu i osniva La Capella Reial de Catalunya koja izvodi glazbu pre 18 vijeka. 1989 formira Le Concert des Nations prvenstveno orjentiran na izvođenje barokne glazbe. Potom Savall se orjentira na izvođenje glazbe sa svojom porodicom gdje uz suprugu Montsserat Figueras nastupaju i kćer Arianna Savall i sin Ferran Savall. Arianna Savall svira na harfi i pjeva kao i njena majka. Ferran Savall svira teorbu (bas lutnja) i pjeva.

Primio je do sda brojne nagrade i priznanja. Primio je Premi d'Honor Lluís Carulla za doprinos kulturi Katalonije. 2006g. nagrađen je Doctor Honoris Causa titulom na Univeruitetu Barselone. Iste godine postavljen je kao ambasador Evropske unije za interkulturalni dijalog. U junu 2008 Savall i njegova supruga Montserrat Figueras su imenovani kao Umjetnici mira od strane UNESCO-a. Februara 2009 primio je nagradu Prix Georg Friedrich Häendel de Halle i nagradu Nacionalno vijeća muzike i umjetnopsti Katalonije. 2010 primio je nagradu Praetorius Musikpreis Niedersachsen and a MIDEM Classical Award za album "Jerusalem –La ville des deux Paix: La paix céleste et la paix terrestre."

Jordi Savall je izvodio muziku u filmu Tous les matins du monde(All the World's Mornings)(1991) za koju je dobio priznanja i iste snimke prodao u milionskim primjercima. Osim toga izvodio je glazbu i u ostalim filmovima :

  * (1991) Tous les matins du monde Alain Corneau
  * (1993) El Pajaro de la felicidad (The Bird of Happiness) Pilar Miró
  * (1993) Jeanne la Pucelle I : Les batailles (Joan of Arc: The Battles), Jacques Rivette
  * (1994) Jeanne la Pucelle II : Les prisons (Joan of Arc: The Prisons), Jacques Rivette
  * (1997) Hosszú alkony( Long Dusk), Attila Janisch
  * (1997) Marquise, Vera Belmont
  * (1998) Secret defense, Jacques Rivette


Reference

 1. ^ Alex Ross, "The King of Spain: Jordi Savall at the Metropolitan Museum", The New Yorker (May 2, 2005).
 2. ^ Alia-Vox, "Who We Are" http://alia-vox.com/aliavox.php#rao, accessed 16 December 2008.
 3. ^ "Montserrat Figueras and Jordi Savall are named 'Artists for Peace'", 18 June 2008, [1]
 4. ^ aliavox.com


Vanjski linkovi

  * http://www.alia-vox.com/, Jordi Savall's official website.
  * http://www.medieval.org/emfaq/performers/savall.htm at Medieval.org 
CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

Univerzitetski plesni klub Univerziteta u Tuzli

Članak

U okviru svog godišnjeg plana rada, jedna od mnogobrojnih aktivnosti Udruženja studenata Fakulteta za tjelesni odgoj i sport je pokretanje plesne sekcije za studente Univerziteta u Tuzli.

Plesna sekcija u okviru Udruženja studenata Fakulteta za tjelesni odgoj i sport neprekidno je radila punih osam mjeseci, gdje su studenti Univerziteta u Tuzli imali mogućnost savladati odreðene plesne tehnike. Pored besplatne škole plesa za studente organizuje se takoðe i besplatna škola plesa za sve zainteresovane uposlenike Univerziteta u Tuzli. Sve ove aktivnosti su iniciraju i organizaciju kulturno - zabavne manifestacije "Univerzitetski plesni bal".

Nakon osnivanja "Univerzitetskog sportskog društva" kao organizacije koja je zadužena za sportsko - kulturne aktivnosti na Univerzitetu u Tuzli, plesna sekcija Udruženja studenata Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, prerasta u sekciju Univerzitetskog sportskog društva Univerziteta u Tuzli koja kontinuirano nastavlja sa plesnom edukacijom studenata Univerziteta u Tuzli.

Pojavljuje se potreba za složenijim organizacijskim oblikom gdje bi studenti mogli uzeti učešća na takmičenjima i na taj način prezentovati Univerzitet u Tuzli i grad Tuzlu na jedan svojstven način tj. promicanje kulturnih i sportskih vrijednosti.

Na osnovu Odluke Univerzitetskog sportskog društva Univerziteta u Tuzli o formiranju Univerzitetskog plesnog kluba, incijativni odbor sazvao je konstituirajuću Skupštinu koja se održala dana 08.09.2008. u 17.00 sati, u prostorijama Fakulteta za tjelesni odgoj i sport gdje je i osnovano, radi ostvarivanja zajedničkih interesa članova.

Reference

www.univerzitetskiplesniklub.ba

CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

ivo andric pripovjetka knjiga kratka analiza

Članak

nazi


Reference

CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

emina

Članak

Emina, djjevojka koju sam slucajno sreo, neko , ko mi je u kratko vrijeme prirastao srcu. Nisam ni zamisljao da postoji neko slican meni kao sto je ona, i da neko voli stvari kao ja, ali, postoji! Nadam se da cu je jednog dana upoznati kako ja to zelim... muzika- Branimir Džoni Štulić rodjen je 11. aprila 1953. godine u Skoplju. Prva grupa, preteča Azre, koju je osnovao, zvala se Balkan Sevdah Band. Naziv grupe je promenjen u Azra, 1977. godine. Azra znači devica, ....

Reference

Google http://www.netsrbija.net/ex-yu_rock.html

CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

F.K FAMOS Hrasnica

Članak

F.K FAMOS Hrasnica je fudbalski klub iz Hrasnice. Klub je osnovan od fabrike motora Sarajevo(FAMOS)za svoje radnike, kao amaterski klub. Ali kako su godine isle FK Famos dosao je u drugu ligu Jugoslavije. Imao je jednom mogucnst da ode u prvu ligu ali je u doigravanju izgubio od NK Zagreb. FK Famos danas igra u 2 ligi centar. FAMOS ima svoj stadion sto i Bosanska reprezentacija koristi.Stadion se zove Stadion Hrasnica i moze primiti 3000 gledalaca. Ali kada je FAMOS igrao protiv Zagreba bilo je 15000 gledatelja. To je rekord.


Reference

http://en.wikipedia.org/wiki/FK_Famos_Hrasnica

CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

IK ZALIHICA, Sarajevo

Članak

K ZALIHICA osnovana je 2005. godine. Danas je jedan od respektabilnijih izdavača i promotora pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

U bibliotekama NOVA KNJIGA (proza), IZA RIJEČI (poezija), POGLED IZNUTRA (esejistika) i POSEBNA IZDANJA (ezoterija, nauka, umjetnost) objavljuju se djela najboljih bosanskohercegovačkih pisaca.

Biblioteka SVJETSKA KNJIŽEVNOST objavljuje prevedena djela najznačajnihih svjetskih pisaca.

Izdanja u biblioteci UDŽBENICI I PRIRUČNICI namijenjena su ljubiteljima akademske literature, kao na primjer ona iz oblasti matematike, ekonomije, pedagogije, obrazovanja, lingvistike, filozofije, kriminalistike, medicine.

Biblioteka KNJIŽEVNOST ZA DJECU objavljuje djela za najmlađe i tinejdžere, prateći trendove u ovoj oblasi kako na polju dizajna i ilustriranja tako i na planu stilskih inačica.

Biblioteka BALKAN objavljuje najznačajnije pisce južnoslovenskog govornog područja.

Tu su još i izdanja MONOGRAFIJE, PUBLICISTIKA, NAUKA...


Zahvaljujući poslovnosti, agilnosti, dobrom izboru uredničkog tima, mnoga izdanja IK ZALIHICA su dobila značajne nagrade i priznanja, a neki projekti inicirali pravednije valoriziranje stvaralačkog i društenog angažmana pojedinih autora i njihovih djela.

ZALIHICA nastoji da bude više od izdavača, da postane svojevrsni kulturni centar u kojem se okupljaju autori, teoretičari, prevodioci, ilustratori, slikari, kulturni radnici.


Reference

www. zalihica.com Dnevni listovi: Oslobođenje, Avaz, San, Nezavisne novine, Jutarnji list, Politika, Danas. Časopisi: Odjek, Život, Diwan, Motrišta, Poezija, Književna reč, Ratio i TV kuće: BHT1, FTV, Hajat, BH Radio, Radio Stari grad, TV PINK, Radio Beograd, Radio Slobodna Evropa


CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

Anafilaktički šok

Anafilaktički šok ili anafilaksa nastaje na alergijskoj osnovi kao posljedica trenutne i vrlo burne reakcije antigen-antitijelo u toku koje dolazi do oslobađanja vazoaktivnih upalnih medijatora (npr.histamin). 

Medijatori uzrokuju vazodilataciju, povećanu kapilarnu permeabilnost, hipersekreciju lokalnih žlijezda, spazam glatkih mišića, infiltraciju upaljenog tkiva s eozinofilima i drugim upalnim stanicama. Zbog generalizirane vazodilatacije nastupa znatni pad krvnog pritiska, a može doći i do potpunog gubitka svijesti. Disanje je otežano zbog lokalnog edema i bronhospazma. Stanje može imati letalne posljedice.

Uzroci

Uzročnik je bilo koji alergen ili hapten, najčešće:

 • lijekovi (penicilinska skupina lijekova),
 • serumi i cjepiva,
 • kontrastna sredstva koja sadrže jod,
 • alergeni za testiranje i hiposenzibilizaciju,
 • otrovi insekata,
 • nedovoljno pročišćeni hormonski preparati
 • hrana (jagode, plodovi mora, gljive, bjelanjak jajeta)
 • transfuzije krvi, infuzijske otopine
 • anestetici (naročito barbiturati).

Klinička slika

Iznenadna slabost,moguć iznenadan kolaps,povraćanje,laringospazam i bronhospazam. Moguća inkontinencija urina i stolice, u većini primjera poznat uzrok šoka (ujed insekta, injiciranje lijeka,rjeđe uzimanje alergena per os).

Terapija

Terapija anafilaktičkog šoka usmjerena je prema stabilizaciji krvnog pritiska i normalne respiracije (oksigen 4-8l). Pacijenta je potrebno poleći u horizontalni položaj, postaviti intravenozni put te mu tako ordinirati 1 mg adrenalina razrijeđenog u 10 ml fiziološke otopine ili krvi, frakcionirano mililitar po mililitar. Dozu je zbog brže razgradnje potrebno ponavljati svakih 10-15 minuta do stabilizacije krvnog pritiska na vrijednosti 100 mmHg i više. U slučaju da se u kratkom vremenskom razdoblju ne može naći prikladna vena, adrenalin se odrinira subkutano ili sublingvalno. Nadoknada volumena tekućine je veoma bitna jer ćemo na taj način nadoknaditi onaj volumen tekućine koji je iscurio izvan krvnih žila. Ostala terapija u ranoj fazi ima samo suportivni karakter pa se može primijeniti Aminofilin (bronhodilatator) koji se daje ako postoji i pridruženi bronhospazam, H1 antihistaminici kod protrahiranog anafilatičkog šoka te kortikosteroidi također kod protrahiranog šoka kada je izražen bronhospazam. Primjenjuje se noradrenalin u infuziji( 4-8 mg u l000 ml otopine ) posebnim sistemom radi regulacije brzine, ako je pritisak ostao nizak nakon svih predhodnih intervencija i kortikosteroidi koji se daju u cilju sprečavanja daljeg razvoja alergijske reakcije (metilprednizolon 8 mg/kg po dozi, ili više).


Uz medikamentnu terapiju potrebno je:

 • Poleći bolesnika.
 • Kisik – putem maske ili nosnog katetera ( 5 L/min ), po potrebi osigurati dišni put putem orofaringealnog ili endotrahealnog tubusa. Ako intubacija nije moguća zbog jakog edema potrebna je krikoidotomija.
 • Aspirirati sekret iz dišnih puteva, povremeno.
 • Aspirirati želudačni sadržaj ( sonda ) zbog opasnosti od aspiracije pri eventualnom povraćanju.
 • Ponavljano kontrolisati krvni pritisak i puls.
 • Ako dođe do srčanog zastoja potrebna je masaža srca uz vještačko disanje.

Najbolja prevencija anafilaktičkog šoka je dobra anamneza.


http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/16171/Anafilakticki-sok.html

Anafilaktički šok

--CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET) Anafilaktički šok ili anafilaksa nastaje na alergijskoj osnovi kao posljedica trenutne i vrlo burne reakcije antigen-antitijelo u toku koje dolazi do oslobađanja vazoaktivnih upalnih medijatora (npr.histamin). Medijatori uzrokuju vazodilataciju, povećanu kapilarnu permeabilnost, hipersekreciju lokalnih žlijezda, spazam glatkih mišića, infiltraciju upaljenog tkiva s eozinofilima i drugim upalnim stanicama. Zbog generalizirane vazodilatacije nastupa znatni pad krvnog pritiska, a može doći i do potpunog gubitka svijesti. Disanje je otežano zbog lokalnog edema i bronhospazma. Stanje može imati letalne posljedice.[odgovori]

Uzroci

Uzročnik je bilo koji alergen ili hapten, najčešće:

 • lijekovi (penicilinska skupina lijekova),
 • serumi i cjepiva,
 • kontrastna sredstva koja sadrže jod,
 • alergeni za testiranje i hiposenzibilizaciju,
 • otrovi insekata,
 • nedovoljno pročišćeni hormonski preparati
 • hrana (jagode, plodovi mora, gljive, bjelanjak jajeta)
 • transfuzije krvi, infuzijske otopine
 • anestetici (naročito barbiturati).

Klinička slika

Iznenadna slabost,moguć iznenadan kolaps,povraćanje,laringospazam i bronhospazam. Moguća inkontinencija urina i stolice, u većini primjera poznat uzrok šoka (ujed insekta, injiciranje lijeka,rjeđe uzimanje alergena per os).

Terapija

Terapija anafilaktičkog šoka usmjerena je prema stabilizaciji krvnog pritiska i normalne respiracije (oksigen 4-8l). Pacijenta je potrebno poleći u horizontalni položaj, postaviti intravenozni put te mu tako ordinirati 1 mg adrenalina razrijeđenog u 10 ml fiziološke otopine ili krvi, frakcionirano mililitar po mililitar. Dozu je zbog brže razgradnje potrebno ponavljati svakih 10-15 minuta do stabilizacije krvnog pritiska na vrijednosti 100 mmHg i više. U slučaju da se u kratkom vremenskom razdoblju ne može naći prikladna vena, adrenalin se odrinira subkutano ili sublingvalno. Nadoknada volumena tekućine je veoma bitna jer ćemo na taj način nadoknaditi onaj volumen tekućine koji je iscurio izvan krvnih žila. Ostala terapija u ranoj fazi ima samo suportivni karakter pa se može primijeniti Aminofilin (bronhodilatator) koji se daje ako postoji i pridruženi bronhospazam, H1 antihistaminici kod protrahiranog anafilatičkog šoka te kortikosteroidi također kod protrahiranog šoka kada je izražen bronhospazam. Primjenjuje se noradrenalin u infuziji( 4-8 mg u l000 ml otopine ) posebnim sistemom radi regulacije brzine, ako je pritisak ostao nizak nakon svih predhodnih intervencija i kortikosteroidi koji se daju u cilju sprečavanja daljeg razvoja alergijske reakcije (metilprednizolon 8 mg/kg po dozi, ili više).


Uz medikamentnu terapiju potrebno je:

 • Poleći bolesnika.
 • Kisik – putem maske ili nosnog katetera ( 5 L/min ), po potrebi osigurati dišni put putem orofaringealnog ili endotrahealnog tubusa. Ako intubacija nije moguća zbog jakog edema potrebna je krikoidotomija.
 • Aspirirati sekret iz dišnih puteva, povremeno.
 • Aspirirati želudačni sadržaj ( sonda ) zbog opasnosti od aspiracije pri eventualnom povraćanju.
 • Ponavljano kontrolisati krvni pritisak i puls.
 • Ako dođe do srčanog zastoja potrebna je masaža srca uz vještačko disanje.

Najbolja prevencija anafilaktičkog šoka je dobra anamneza.


http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/16171/Anafilakticki-sok.html

1.France 2.Croatia 3.Island


Članak

Azra je bio sastav novog vala koji je bio vrlo popularan za vrijeme 1980-ih godina na području bivše Jugoslavije. Frontmen Azre bio je Branimir "Johnny" Štulić, basist je bio Mišo Hrnjak, a bubnjar Boris Leiner.

Sadržaj 1 Historija 1.1 Početci Azre (1977.) 1.2 Prva postava (1979.-1982.) 1.3 Od Fazana do Zadovoljštine (1983.-1988.) 1.4 Solo radovi i kraj Azre (1989.) 2 Članovi 3 Diskografija 3.1 Singlovi 3.2 Kompilacije 3.3 Albumi 4 Vanjske poveznice

Historija

Glazbeni kritičari danas često znaju Azru imenovati kao "obaveznu muzičku lektiru".

Početci Azre (1977.) 

Branimir Johnny Štulić, lider grupe, rođen je u Skopju, u Makedoniji, 1953. godine. U djetinjstvu je često mijenjao prebivalište zbog prirode očeva posla, otac mu je bio časnik, te najvažnije godine odrastanja i afirmacije provodi u Zagrebu, gdje je upisao Filozofski fakultet ali "samo da bi zadovoljio starce". Već se tada gotovo fanatično odlučuje baviti muzikom. Važno je reći da su na njega najviše uticali Beatlesi, ali prvenstveno radi ideje sastava. Isto tako bio je lud za sevdahom što se očitovalo u prvoj fazi njegovog muzičkog rada kada je osnovao Balkan Sevdah Band. Svirali su gotovo sve od njegovih vlastitih pjesama, narodnjaka, pa do The Beatles. Pod uticajem novog vala (new wave), vremenom se bend sve više okreće rocku i kroz njega prolazi mnogo različitih muzičara. Nakon što su postali poznatiji rock'n'roll sastav, mijenjaju ime u Azra (djevica), po istoimenoj poemi Heinricha Heinea, 1977. godine.1977./78. grupa nastupa u postavi Štulić - Stublić - Pelajić - Novoselić - Juričić, ali se ubrzo ostatak grupe odvaja od Štulića i formira novi sastav - Film. Nakon toga Štulić postaje članom Parnog valjka, ali ni ta suradnja nije dugo potrajala. Vrativši se Azri Štula kao bubnjara uzima Borisa Leinera tada člana Haustora, ali ne uspijevajući naći adekvatnog basista, za prvi interview, da bi izgledali kao trio - slikali su se s psom!

Prva postava (1979.-1982.) 

Prvi singl snimaju 1979. godine s Huseinom Hasanefendićem - Husom (Parni valjak) kao producentom, koji je ujedno svirao gitaru. Još su im pomogli i Zlatko Miksić - Fuma (Parni valjak), Mladen Juričić (Film) i Relja. Na tom singlu su izašle pjesme Balkan i A šta da radim koje su potakle i prve pozitivne kritike. Ubrzo nakon toga im se pridružio i basista Mišo Hrnjak. Na ljeto iste godine grupa svira po trgovima, na moru kaleći se u direktnim kontaktima sa slučajnom ili namjernom publikom.

Debi album grupa snima 1980. godine pod producentskom palicom veterana Drage Mlinarca. Taj album se smatra jednim od najjačih debija u jugoslovenskoj rock-muzici, te im osigurava vodeće mjesto na domaćoj rock-sceni. Štulićevi tekstovi su usmjereni na mogućnost komunikacije i njezinu nužnost (Uradi nešto, Vrijeme odluke), odnosno ljubavne tematike (Gracija, Tople usne žene), ali sa posebnim, sebi svojstvenim izražajem.

1981. godine kao uvod za novi album Azra objavljuje singl "Lijepe žene prolaze kroz grad", kojeg također producira Hus i svira gitaru u maniri britanske blues-scene. Nedugo poslije toga izdaju novi dupli album "Sunčana strana ulice", sa raznovrsnijim temama. Prvi put Johnny ubacuje i komentare političke naravi (Užas je moja furka, Kurvini sinovi). U ljubavnim pjesmama (Između nas, Ne reci mi dvaput, Gospodar samoće, Sunčana strana ulice) uvodi i duvaće instrumente u izvedbi Sedak-Benčića, Vlahovića, Santre i Juričića. Na albumu su značajne i pjesme u kojima Johnny obrađuje svoju urbanu paranoju (Odlazak u noć, Kad Miki kaže da se boji), te one u kojima obrađuje problem individualne zapostavljenosti (Pametni i knjiški ljudi, Pit - i to je Amerika). Producent albuma je Branimir Štulić što će kasnije uostalom i redovno raditi.

Iste godine grupa održava sedam koncerata za trostruki živi album Ravno do dna. Osim starih pjesama tu je i mnoštvo novih ostvarenja (Ravno do dna, Nedeljni komentar, Ostavi me nasamo, Sjaj u kosi, Plavo - smeđe). Ovaj album je snimka čitavoga koncerta u Kulušiću u Zagrebu 1981., a po neposrednosti i energiji muzike pruža pravu sliku Azre toga razdoblja.

1982. godine izdaje se i drugi dupli album "Filigranski pločnici" te treći singl, u kojima Štulić od izravne energične emotivnosti prelazi prema prikazu unutrašnjeg emotivnog stanja, ali s određenom distancom. Album sadrži političke (Tko to tamo pjeva, 68., Pavel, Gorki okus), ljubavne (Kao ti i ja, Volim te kad pričaš), te pjesme u kojima se Štulić okomljuje na standardne društvene norme (Put za Katmandu, Strah od smrti, Život običnog tempa). Na albumu veliki značaj imaju duvaći instrumenti u izvedbi Miroslava Sedaka-Benčića.

Od Fazana do Zadovoljštine (1983.-1988.) [uredi]

Godine 1983. grupu napušta Mišo Hrnjak te sljedeće dvije godine Štulić i Leiner sami snimaju albume u Njemačkoj. To su "Kad fazani lete" i "Krivo srastanje" u kojima Johnny ulazi u dubine ljudskih misli i pobuda (Kao i jučer, Duboko u tebi, Flash), ili se buni protiv prevladavajućeg načina mišljenja (3N, Mon ami, No comment, Kad fazani lete), ili donosi zvuk teških, punih rock-gitara (Anđeli, Štićenik, Nemir i strast). Na albumu se prvi put pojavljuje i obrada jedne narodne pjesme - Klinček stoji pod oblokom.

Zatim odlazi u Holandiju gdje stvara nove pjesme te stare prevodi na engleski jezik, s ciljem izdavanja u Holandiji.

To mu ne polazi za rukom, te izdaje album kod nas pod nazivom "It aint like in the movies at all".

1987. s Leinerom, Juricom Pađenom i Stephenom Kippom, kojeg je doveo iz Holandije, snima novi album "Između krajnosti" koji sadrži uglavnom obrade pjesama (Zadovoljština - Satisfaction- Rolling Stones, Adio mare- Vlaho Paljetak) te neke njegove nove uratke (Izlazak iz kome, Vaše veličanstvo).

1988. izdaje četverostruki živi mega-album "Zadovoljština", s luksuznom opremom i istom postavom. Ovaj album je snimka gotovo čitavoga koncerta održanoga u Domu sportova u Zagrebu, u oktobru 1987. Sadrži mnoštvo starih stvari te mnoštvo obrada stranih autora.

Solo radovi i kraj Azre (1989.) 

Nakon toga Štulić snima solističke albume: "Balkanska rapsodija" (Teško ovo život), "Balegari ne vjeruju sreći" (Voljela me nije nijedna, Men se dušo od tebe ne rastaje), "Usne vrele višnje" - obrada "Lilly Of The West" iz repertoara apsolutne legende i veterana, genijalnog Boba Dylana u kojima miješa makedonski folklor, engleski jezik i domaću pop-historiju.

Godine 1990. grupa nakon koncerta na Hvaru i formalno prestaje postojati.

Devedesetih godina Štulić izdaje dva albuma Sevdah za Paulu Horvat i Anali, koji su kvalitetno daleko ispod njegovog ranijeg rada. No Štulićeva glavna preokupacija jest prijevod Homerove Ilijade koji je i dovršio 1995. godine pod nazivom Božanska Ilijada. 1997. godine Štulić izdaje album "Blase" kojime se, prema kritici, vraća standardima ranijeg rada.

Štulićeve pjesme su objavljene u knjigama "Fligranski pločnici" i "Big bang", njegovi lirski pokušaji "Anonymus Epigramus", kao dodatak "Zadovoljštini", a koncerti na video - kasetama "Zadovoljština" i "Klinček stoji pod oblokom".

Branimir Johnny Štulić jedna je od najkontroverznijh ličnosti u hrvatskom i ex-yu rocku uopšte. Njegove pjesme još otpočetka su imale dvojaki učinak na publiku. Jedni su ismijavali njegovo umijeće sviranja gitare, način pjevanja, nerazumljive tekstove dalekih metafora koji su "intelektualno buncanje i isprazno politiziranje po svaku cijenu." Drugi su bili "poraženi neposrednošću muzike, energije i poetike, čovjeka koji je uhvaćene djeliće gradskoga očaja ponovo povezivao u stvaran svijet svojih pjesama dajući ga u širokom registru tonova, od straha i bijesa do delikatne ljubavi."

Članovi 

Branimir Štulić (Johnny) - vokal, gitara Boris Leiner - bubnjevi, vokal Mišo Hrnjak - bas (1979 - 1982) Jurica Pađen - gitara (1983 - 1984, 1987 - 1988) Stephen Kipp - bas (1987 - 1988)

Diskografija 
Singlovi 

Balkan, A šta da radim - (Suzy, 1979) Lijepe žene prolaze kroz grad, Poziv na ples, Suzy F.- (Jugoton, 1980) Đoni, budi dobar, Teško vrijeme - (Jugoton, 1982) E, pa što, Sloboda, Gluperde lutaju daleko - (Jugoton, 1982) Nemir i strast, Doviđenja na Vlaškom drumu - (Jugoton, 1983) Flash, Klinček stoji pod oblokom - (Jugoton, 1984) Mon ami, Duboko u tebi - (Jugoton, 1984)

Kompilacije [uredi]

Singl Ploče 1979-1982 - (Jugoton, 1982) Kao i jučer - Single Ploče 1983-1986 - (Jugoton, 1986)

Albumi [uredi]

Azra

Azra (album) Sunčana strana ulice - (dvostruki - Jugoton, 1981.) Ravno do dna - (trostruki, uživo - Jugoton, 1982.) Filigranski pločnici - (dvostruki - Jugoton, 1982.) Kad fazani lete - (Jugoton, 1983.) Krivo srastanje - (Jugoton, 1983.) It Ain't Like in the Movies At All - (trostruki - Diskoton, 1985.) Između krajnosti - (Jugoton, 1987.) Zadovoljština - (četverostruki, uživo, 1988.)

Branimir Štulić

Balkanska Rapsodija - (dvostruki, 1989.) Balegari ne vjeruju sreći - (1990.) Sevdah za Paulu Horvat - (snimljen u Sarajevu 1991., objavljen 1995.) Anali (dvostruki, 1995.) Blase (1997.)


Reference

http://hr.wikipedia.org/wiki/Azra#Prva_postava_.281979.-1982..29

CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

High School of Graphic Technology, Design and Multimedia

Članak

Srednja grafička tehnička škola je škola duge tradicije što potvrđuje činjenica da škola datira još od daleke 1950. godine. Grafička škola danas je respektabilna obrazovna institucija sa jasnim razvojnim pravcem i snažnim zamahom u modernizaciji edukativnog procesa, a najbolji dokaz da smo na pravom putu je izuzetna zainteresiranost za upis u našu školu posljednjIh godina.

Srednja grafička tehnička škola je danas, a i u proteklih šezdeset godina, jedina škola u Bosni i Hercegovini koja obrazuje profil grafičke struke. Nakon završenog školovanja učenici stiču zvanje grafičkog tehničara i osposobljeni su za rad u grafičkim firmama odnosno pripremljeni za eventualni nastavak školovanja na nekoj od visokoškolskih ustanova. Školu trenutno pohadja 584 učenika raspoređenih prema odjeljenjima od prvog do četvrtog razreda

Nastavu realizuju nastavnici i profesori koji ispunjavaju sve uslove prema Zakonu o srednjem obrazovanju, a ukupan broj zaposlenih u školi je 60 ( 41 nastavnik i profesor).


Nastava se realizira na tri lokaliteta i to: prostor škole na Ilidži, prostor školske radionice gdje se realizira praktična nastava i dvorana KSC Ilidža, a dio učenika praktičnu nastavu realizira i u grafičkim firmama.


Sve naše aktivnosti su usmjerene da novim generacijama učenika pružimo još bolje uslove za rad i pruži mo kvalitet obrazovanja na evropskoj razini.

S obzirom na postignute rezultate u kriterijima nastavnog i vanastavnog procesa (prosječna ocjena prolaznosti, broj izostanaka, realizirani projekti), koji nas izdvajaju u sami vrh srednjih škola Sarajevskog kantona a od tehničkih škola nosimo epitet najbolje, s pravom se mogu očekivati rezultati koji će u budućnosti biti i bolji.

U I i II razredu svi učenici su opredjeljeni za stručno zvanje: GRAFIČKI TEHNIČAR.


Nakon II razreda učenici se opredjeljuju za izborna područja:


- web dizajn

- grafička priprema

- fotograf za medije

- grafička štampa-tisak

- grafičko - komercijalno područje

- grafička dorada i

- multimedija


Svako izborno područje obuhvata propisane kriterije na osnovu kojih se učenici selektiraju uz njihove zahtjeve u pojedina izborna područja.


Reference

http://www.sgts.edu.ba/


CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

Olupina Titanica

Hipotalamus je nervno tkivo oko dna 3 mozdane komore sa neuroglandularnim čelijama. Ove čelije su grupisane u manje ili veče skupine nazvane nukleolusi, u kojima se nalaze some ovih čelija u vidu multipolarnih i bipolarnih perikariona sa sposobnošću da stvaraju žljezdani proizvod nurosekret. U sastavu hipotalamusa ulaze i jezgre oko optičkog nerva, nukleus supraoptikus dexter et sinister koji sintetišu hormon vazopresin (ADH) antidiuretin koji djeluje na bubrežne sabirne kanaliće. Nakupine neuroglandularnih čelija uz 3 moždanu komoru čine nukleus paravntikularis dexter et sinister i stvaraju hormon oxitocin koji djeluje na glatko mišične čelije materice i mliječne žlijezde. Nukleus arkuatus luči proteinske hormone za regulisanje aktivnosti žljezdanih čelija hipofize, ovi hormoni su označeni kao otpuštajuči faktori ili Relizing faktori-RF sa stimulativnim ili inhibitornim djelovanjem.Reference

Tomsonova spec. patologija.2000.g.

CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

maurice ravel

Članak

Reference

CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

Grupa VALTER

Članak

VALTER (aka Valter Band, Grupa Valter) je ekipa muzičara stacionirana u Detroitu, USA. Zvanično smo se zagrnuli Valter banerom 12.12.2009. kada smo prvi put zasvirali javno u predgrađu Detroita, Hamtramck MI.

Ako već sami niste mogli naslutiti, Valter je nazvan po jugoslovenskom partizanskom filmu iz 1972. godine Valter brani Sarajevo (English: ”Walter Defends Sarajevo”, German: ”Das Ist Walter”) sa Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Kultni sarajevski bend Zabranjeno Pušenje je svoj prvi album također nazvao po ovom filmu. Naravno, sve ovo zahvaljujući “pravom” Valteru – Vladimir “Valter” Perić, vodji otpora u Sarajevu za vrijeme Drugog Svjetskog Rata.

Reference

VALTER - Službena stranica Valter na Facebooku


CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

Grupa VALTER

VALTER (aka Valter Band, Grupa Valter) je ekipa muzičara stacionirana u Detroitu, USA. Zvanično smo se zagrnuli Valter banerom 12.12.2009. kada smo prvi put zasvirali javno u predgrađu Detroita, Hamtramck MI.

Ako već sami niste mogli naslutiti, Valter je nazvan po jugoslovenskom partizanskom filmu iz 1972. godine Valter brani Sarajevo (English: ”Walter Defends Sarajevo”, German: ”Das Ist Walter”) sa Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Kultni sarajevski bend Zabranjeno Pušenje je svoj prvi album također nazvao po ovom filmu. Naravno, sve ovo zahvaljujući “pravom” Valteru – Vladimir “Valter” Perić, vodji otpora u Sarajevu za vrijeme Drugog Svjetskog Rata.

Reference

VALTER - Službena stranica

Valter na Facebooku


CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]

Grupa VALTER

VALTER (aka Valter Band, Grupa Valter) je ekipa muzičara stacionirana u Detroitu, USA. Zvanično smo se zagrnuli Valter banerom 12.12.2009. kada smo prvi put zasvirali javno u predgrađu Detroita, Hamtramck MI.

Ako već sami niste mogli naslutiti, Valter je nazvan po jugoslovenskom partizanskom filmu iz 1972. godine Valter brani Sarajevo (English: ”Walter Defends Sarajevo”, German: ”Das Ist Walter”) sa Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Kultni sarajevski bend Zabranjeno Pušenje je svoj prvi album također nazvao po ovom filmu. Naravno, sve ovo zahvaljujući “pravom” Valteru – Vladimir “Valter” Perić, vodji otpora u Sarajevu za vrijeme Drugog Svjetskog Rata.

Članovi

 • Haris Kajtazović
 • Dejan Andrić
 • Sanjin Ališa
 • Ernad Agić
 • Elvis Babačić

Reference

VALTER - Službena stranica

Valter na Facebooku


CER@ (ask) 07:58, 9 mart 2011 (CET)[odgovori]