Wikipedia:Odabrani članci/Glasanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu


Goldenwiki.png
Glasanje i pravila

Odabrani članak mjeseca postaje onaj koji se ističe svojom kvalitetom, vrijednošću i aktuelnošću te koji se drži sljedećih normi:

 • Pravopis i gramatika – Iscrpno pročitajte članak i nastojte ispraviti sve gramatičke i pravopisne greške. Za pomoć pogledajte članke jezičke standarde i pravilno-nepravilno u bosanskom jeziku.
 • Stil pisanja – Članak mora biti enciklopedijskog karaktera i u skladu s općeprihvaćenim stilom pisanja na ovoj enciklopediji. Za više informacija pogledajte Wikipedia:Članci.
 • Sadržajna upotpunjenost – Svi naslovi i podnaslovi moraju imati barem osnovne ili u boljem slučaju obimne informacije. Članci s praznim podnaslovima neće se uzeti u obzir.
 • Interna uvezanost – Članak mora imati odgovarajući broj internih linkova koji se vežu na već napisane članke.
 • Ispravnost i neutralnost – Članak mora biti ispravan i neutralan. Budite kritični u pogledu svakog detalja. Gdje god je moguće, navedite izvore (reference) na osnovu kojih je članak napisan.
 • Ilustracije – Članak mora sadržavati barem 1 ilustraciju ili sliku koja ne krši autorska prava. Slike/ilustracije moraju biti postavljene i raspoređene na adekvatan i uredan način.
 • Autorska prava – Članci koji krše autorska prava neće biti uzeti u obzir.
 • Reference – Članci trebaju citirati svoje izvore.

Procedura nominiranja[uredi izvor]

Prije no što nominirate neki članak pročitajte kriterije navedene iznad i razmislite ispunjava li članak te kriterije.

 • Zalijepite sljedeći tekst pod "Glasanje" (zalijepite šablon na dno spiska kandidata) i popunite ime članka.
== [[Naslov članka]] ==
''Nominirao ~~~~''

=== Za ===

=== Protiv ===
 
=== Komentari ===
 

Napomena: za glasanje za dobre članke postoji ova stranica.

Glasanje[uredi izvor]

(Nominiranje nekog članka podrazumijeva se kao nominatorov glas "za".)

Bihać[uredi izvor]

Nominirao palapabosnia (razgovor) 19:32, 20 mart 2016 (CET)

Za[uredi izvor]

 1. Za  - Članak svakako treba popraviti, a vidim nekim korisnicima nikako ne odgovara termin "Agresija na BiH". Mislim da o ovom treba zajednica raspraviti koji termin da se koristi, na osnovu glasanja i sl. Članak po obimu zadovoljava kriterije, a sitnice je jednostavno ispraviti. --Munja (razgovor) 13:46, 21 mart 2016 (CET)

Protiv[uredi izvor]

 1. Protiv  - dijelovi savremene historije su ili diletatnski napisani ili prepisani iz neke brošure ili novinskog članka niskog žurnalistiökog kvaliteta. --AnToni(R) 12:18, 21 mart 2016 (CET)
 2. Protiv  - esejistički tekst bez izvora ne može biti odabrani. --سلام - C3r4r2d2 07:39, 1 april 2016 (CEST)

Komentari[uredi izvor]

Liberalni demokrati (Ujedinjeno Kraljevstvo)[uredi izvor]

Nominirao Ankeitte (razgovor) 12:12, 3 mart 2018 (CET)

Za[uredi izvor]

 1. Za  -- članak dosta informativan i opširan, mada treba malo dorade u smislu lektorisanja. --- CH3OHCl3Radodaj H2O 17:05, 3 mart 2018 (CET)

Protiv[uredi izvor]

 1. Protiv  - članak je loše preveden i prepun stilskih i konceptualnih greška (...Na parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu 2017, stranka je dobila dvanaest reprezentativaca... - fali interni link, stranka nije dobila nego osvojila, a zastupnici u parlamentu nisu reprezentativci;), informativan je, ali bez potrebnih internih linkova. Upravo to što je jedna od osnovnih karakteristika članaka na wiki nedostaje - kao da se išlo sa internim linkovima samo za postojeće članke. Godine i datume treba kao interne linkove izbaciti! Kad se ovi nedostaci uklone, može se ponovo glasati!--AnToni(R) 11:30, 4 mart 2018 (CET)

Komentari[uredi izvor]

Švedska[uredi izvor]

Nominirao Golden Bosnian Lily (r) 16:30, 3 mart 2018 (CET)

Za[uredi izvor]

 1. Za  - Historija Švedske je slabo obrađena, a ni u glavnom ni sporednom članku nema puno historije. I ujedno treba očistiti jednostavne linkove. --- CH3OHCl3Radodaj H2O 17:05, 3 mart 2018 (CET)

Protiv[uredi izvor]

Komentari[uredi izvor]