Wikipedia:Odabrani članci/Glasanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Goldenwiki.png
Glasanje i pravila

Odabrani članak mjeseca postaje onaj koji se ističe svojom kvalitetom, vrijednošću i aktuelnošću te koji se drži sljedećih normi:

 • Pravopis i gramatika – Iscrpno pročitajte članak i nastojte ispraviti sve gramatičke i pravopisne greške. Za pomoć pogledajte članke jezičke standarde i pravilno-nepravilno u bosanskom jeziku.
 • Stil pisanja – Članak mora biti enciklopedijskog karaktera i u skladu s općeprihvaćenim stilom pisanja na ovoj enciklopediji. Za više informacija pogledajte Wikipedia:Članci.
 • Sadržajna upotpunjenost – Svi naslovi i podnaslovi moraju imati barem osnovne ili u boljem slučaju obimne informacije. Članci s praznim podnaslovima neće se uzeti u obzir.
 • Interna uvezanost – Članak mora imati odgovarajući broj internih linkova koji se vežu na već napisane članke.
 • Ispravnost i neutralnost – Članak mora biti ispravan i neutralan. Budite kritični u pogledu svakog detalja. Gdje god je moguće, navedite izvore (reference) na osnovu kojih je članak napisan.
 • Ilustracije – Članak mora sadržavati barem 1 ilustraciju ili sliku koja ne krši autorska prava. Slike/ilustracije moraju biti postavljene i raspoređene na adekvatan i uredan način.
 • Autorska prava – Članci koji krše autorska prava neće biti uzeti u obzir.
 • Reference – Članci trebaju citirati svoje izvore.

Procedura nominiranja[uredi izvor]

Prije no što nominirate neki članak pročitajte kriterije navedene iznad i razmislite ispunjava li članak te kriterije.

 • Zalijepite sljedeći tekst pod "Glasanje" (zalijepite šablon na dno spiska kandidata) i popunite ime članka.
== [[Naslov članka]] ==
''Nominirao ~~~~''

=== Za ===

=== Protiv ===

=== Komentari ===

Napomena: za glasanje za dobre članke postoji ova stranica.

Glasanje[uredi izvor]

(Nominiranje nekog članka podrazumijeva se kao nominatorov glas "za".)

Liberalni demokrati (Ujedinjeno Kraljevstvo)[uredi izvor]

Nominirao Ankeitte (razgovor) 12:12, 3 mart 2018 (CET)

Za[uredi izvor]

 1. Za  -- članak dosta informativan i opširan, mada treba malo dorade u smislu lektorisanja. --- CH3OHCl3Radodaj H2O 17:05, 3 mart 2018 (CET)

Protiv[uredi izvor]

 1. Protiv  - članak je loše preveden i prepun stilskih i konceptualnih greška (...Na parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu 2017, stranka je dobila dvanaest reprezentativaca... - fali interni link, stranka nije dobila nego osvojila, a zastupnici u parlamentu nisu reprezentativci;), informativan je, ali bez potrebnih internih linkova. Upravo to što je jedna od osnovnih karakteristika članaka na wiki nedostaje - kao da se išlo sa internim linkovima samo za postojeće članke. Godine i datume treba kao interne linkove izbaciti! Kad se ovi nedostaci uklone, može se ponovo glasati!--AnToni(R) 11:30, 4 mart 2018 (CET)

Komentari[uredi izvor]

Popravljen je veliki broj grešaka: reprezentativci->predstavnici, dobili->osvojili dok su imena, organizacije i mjesta dobili interne linkove. Ankeitte (razgovor) 12:28, 25 mart 2018 (CEST)

Ljudi, de se malo trgnite i glasajte. Da ne bude opet 1 ili 2 glasa, ili još gore niti jedan. Evo AnToni glasao protiv, i odmah saradnik koji je pisao članak počeo popravljati zamjerke. Možda se isto/slično desi i sa drugim člancima.--- CH3OHCl3Radodaj H2O 23:22, 28 mart 2018 (CEST)

Švedska[uredi izvor]

Nominirao Golden Bosnian Lily (r) 16:30, 3 mart 2018 (CET)

Za[uredi izvor]

 1. Za  - Historija Švedske je slabo obrađena, a ni u glavnom ni sporednom članku nema puno historije. I ujedno treba očistiti jednostavne linkove. --- CH3OHCl3Radodaj H2O 17:05, 3 mart 2018 (CET)
 2. Za  --Munja (razgovor) 12:26, 2 juli 2018 (CEST)

Protiv[uredi izvor]

 1. Protiv  Odabrani može biti ukoliko se riješe prazne sekcije. U trenutnom stanju nema smisla da se stavi za odabranog. -- Edin(r) 19:17, 29 maj 2018 (CEST)

Komentari[uredi izvor]

Može li ovako: Ako proširimo sekciju historije do kraja mjeseca, možemo da postavimo Švedsku kao odabrani članak za maj, a Liberalne demokrate za juni (ako budu imali pozitivan broj glasova i novi, bolji članak nije postavljen za glasanje). Ne bi smo trebali odbaciti bilo koji članak ako je dobro napisan, linkovan i pun izvora. - Ankeitte (razgovor) 11:12, 1 april 2018 (CEST)

Katinjski masakr[uredi izvor]

Nominirao Golden Bosnian Lily (r) 13:11, 13 januar 2019 (CET)

Za[uredi izvor]

 1. Za  --- CH3OHCl3Radodaj H2O 08:39, 15 januar 2019 (CET)

Protiv[uredi izvor]

 1. Protiv --AnToni(R) 22:06, 14 januar 2019 (CET)

Komentari[uredi izvor]

Stilski i pravopisno loše napisano.--AnToni(R) 22:06, 14 januar 2019 (CET)

Važno je samo da nema kroatizama i nebosanskih riječi.--- CH3OHCl3Radodaj H2O 08:39, 15 januar 2019 (CET)
Članak je razumljiv svakome i nije napisan na grčkom! Ali stilski je napisan (prepisan - što nije problem) nevješto i nestručno. Rečenica kao "...Vlada Trećeg Reicha je objavila otkriće masovne grobnice u Katinjskoj šumi 1943. Kada je poljska vlada u egzilu, koja je tada bila u Londonu, zatražila nezavisnu istragu koju bi proveo Međunarodni odbor Crvenog križa, Staljin je odmah prekinuo sve diplomatske odnose s njom.." je nejasna i dvoznačna. S kim je Staljin prekinuo sve diplomatske odnose? Dalje je članak pun narativnog stila, koji ne bi trebao biti u enciklopediji. Logiku da nema kroatizama ne bi slijedio, kako nisam filolog, te se ne nosim nekom političkom direktivom, a logika da ako se u članku nekoliko puta napiše lahko ili tako nešto, da je članak odmah na bosanskom jeziku ne mogu prihvatiti. Osim gramatike, pravopisa i stilski pristup je važan, kao i razumljivost rečenica. Pohvala kolegi koji je članak napisao, ali ga treba pretresti i uvesti više kriterije, kad se radi o odabranom članku.--AnToni(R) 10:09, 15 januar 2019 (CET)
Ovdje nije mjesto da se raspravlja o zvaničnom jeziku na ovoj Wikipediji. Niti će biti grčki niti hrvatski to je svima više nego jasno! --- CH3OHCl3Radodaj H2O 10:33, 15 januar 2019 (CET)
@C3r4: Počinješ se malo-pomalo pretvarati u neke kolege sa susjedne Wikipedije. Struktura i jasnoća rečenica bitnije su od nekoliko riječi i(li) slova (koji se uvijek mogu popraviti). Pitaj bilo kojeg lektora koji drži do struke. Razumijem brigu, ali nemoj pretjerivati. Zamisli koliko bi članaka bilo obrisano kad bih ja sad "opleo" da gonim mak na konac po člancima, kao čovjek od struke. Nisu svi korisnici imali isti kvalitet obrazovanja. [Doduše, mene frapiraju loši naslov / prijevodi tipa "Aventino brdo" i tu nemam niti mogu imati pardona.] (Na prve dvije godine fakulteta vidio sam koliko sam imao bolju nastavu iz bosanskog u srednjoj, pa možda i osnovnoj, od kolega iz srednje Bosne, npr.) A namjerne "kontre" uvijek se prepoznaju ionako. – KWiki (razgovor) 12:12, 20 januar 2019 (CET)
Samo na "namjerne kontre" i reagiram! A to se ovdje ašćarile vidi. --- CH3OHCl3Radodaj H2O 08:02, 21 januar 2019 (CET)
Zašto se težište ne može postaviti na kvalitet članka, nego se stalno poteže neka ugroženost po nacionalnoj, jezičkoj ili nekoj drugoj osnovi. Ko će ovo čitati, ako je napisano bez stila i nekvalitetno. Postat ćemo neozbiljni da nikoga ovaj projekat neće interesovati. Manite se malo tog pritiska koji vas medijski ispunjava tim stanjem i okrenite se kvalitetnom radu. Zašto se svaka kritika uzima kao napad na kulturu, jezik i nekakvu nacionalnu i vjersku opredjeljenost. Da li je stvarno većina u BiH nesklona kritičkoj raspravi, te se odmah raspaljuje na navodnu vjekovnu ugroženost, te se svako drugo mišljenje pod izgovorom one gorespomenute ugroženosti i odbijanja kritike, svodi na konflikt? --AnToni(R) 08:28, 21 januar 2019 (CET)
Možemo mi napisati i kvalitetan članak na hercegbosanskom jeziku o samoubistvu jadnih civila u Ahmićima i teškom genocidu nad Hrvatima u Križančevom selu, pa će opet proći kao sjajan i odličan samo nek se istina zataška.--- CH3OHCl3Radodaj H2O 08:53, 21 januar 2019 (CET)
Diskusija nema smisla. Ovdje nema pomoći!--AnToni(R) 09:02, 21 januar 2019 (CET)

Ovdje sve diskusije imaju smisla samo diskusije sa AnTonijem nemaju ama baš nikakvog smisla! Apsolutno nesposoban za obavljanje funkcije administratora, čak ne zna šta znači niti "stilski napisan članak". Tvoji komentari nemaju smisla, čak ih niti ne čitam više. Užas! Poente vaših komentara su razumljive samo vama. (pisanjem malim slovom persiranja prema vama nisu gramatička greška, zamoljavam druge korisnike da ne ispravljaju moje gramatičke greške na stranicama za razgovor) --Golden Bosnian Lily (r) 22:08, 21 januar 2019 (CET)

Prisilno raseljavanje u Sovjetskom Savezu[uredi izvor]

Nominirao Golden Bosnian Lily (r) 20:54, 17 januar 2019 (CET)

Za[uredi izvor]

Protiv[uredi izvor]

Komentari[uredi izvor]

Sovjetski ratni zločini[uredi izvor]

Nominirao Golden Bosnian Lily (r) 17:50, 2 februar 2019 (CET)

Za[uredi izvor]

Protiv[uredi izvor]

Komentari[uredi izvor]

Karling[uredi izvor]

Nominirao AnToni(R) 21:41, 14 april 2019 (CEST)

Za[uredi izvor]

Protiv[uredi izvor]

Komentari[uredi izvor]

Ne uzimati ga dok ne bude gotov. Javit ću kad bude. – KWiki (razgovor) 13:15, 30 april 2019 (CEST)

Završeno (do daljnjeg). – KWiki (razgovor) 15:36, 25 maj 2019 (CEST)

Zvornik[uredi izvor]

Nominirao AnToni(R) 21:41, 14 april 2019 (CEST)

Za[uredi izvor]

Protiv[uredi izvor]

Komentari[uredi izvor]

 • Kad se završi i malo formatira.--AnToni(R) 21:41, 14 april 2019 (CEST)

Sherlock Holmes: Igra sjenki[uredi izvor]

Nominirao KWiki (razgovor) 01:41, 13 maj 2019 (CEST)

Za[uredi izvor]

 1. --- CH3OHCl3Radodaj H2O 07:43, 13 maj 2019 (CEST)

Protiv[uredi izvor]

Komentari[uredi izvor]

 • Ne znam koliko zaslužuje. Ovo je više zbog njegovog "starijeg brata", koji je aktualni odabrani. – KWiki (razgovor) 01:41, 13 maj 2019 (CEST)
 • Članak je definitivno mrak, tj. zaslužuje biti odabrani. Možda bi ipak predložio da se sa ovim člankom pauzira bar mjesec, da razbijemo monotoniju redoslijeda izabranih članaka, npr. ubacimo jedan mjesec karling, pa snuker pa onda opet film i slično.--- CH3OHCl3Radodaj H2O 07:43, 13 maj 2019 (CEST)

Visoko u srednjem vijeku[uredi izvor]

Nominirao Haris (razgovor) 11:05, 20 maj 2019 (CEST)

Za[uredi izvor]

Protiv[uredi izvor]

Komentari[uredi izvor]

 • Nedostaje mnogo internih linkova.--AnToni(R) 11:55, 20 maj 2019 (CEST)
Bit će dodani. Haris (razgovor) 12:26, 20 maj 2019 (CEST)
Dodani. Je li treba i godine linkati? Haris (razgovor) 12:36, 20 maj 2019 (CEST)
Godine i datumi ne linkaju se (osim u infokutijama mada nisam siguran da treba i tu). – KWiki (razgovor) 14:10, 20 maj 2019 (CEST)
Ako imate ikakve druge prijedloge da se unaprijedi, samo napišite. Haris (razgovor) 14:36, 20 maj 2019 (CEST)