Wikipedia:Portal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Portal je stranica na Wikipediji koja služi kao glavna stranica za određenu temu ili grupu članaka. Na stranici portala su izlistane glavne kategorije, teme i članci vezani za određenu tematiku. Često dolazi do mješanja pojmova Projekt i Portal. Iako su slični, projekt služi za koordinaciju aktivnih članova Wikipedije za rad na određenoj temi, dok je portal namjenjen svim korisnicima Wikipedije: i onim koji je čitaju i onim koji se žele aktivno uključiti u izradi članaka vezanih za tu tematiku.

Portali[uredi izvor]

:Portal:Astronomija :Portal:Austrija :Portal:Avijacija :Portal:Biografija :Portal:Biologija :Portal:Bosna i Hercegovina
Astronomija Austrija Avijacija Biografija Biologija BiH
:Portal:Ekonomija :Portal:Fizika :Portal:Gabriel García Márquez :Portal:Hemija :Portal:Hrvatska :Portal:Informatika
Ekonomija Fizika Gabriel García
Márquez
Hemija Hrvatska Informatika
:Portal:Islam :Portal:Linux :Portal:Medicina :Portal:Muzika :Portal:Nogomet :Portal:Politika
Islam Linux Medicina Muzika Nogomet Politika
:Portal:Sarajevo :Portal:Snuker :Portal:Sport :Portal:Srbija :Portal:Tehnologija :Portal:Turska
Sarajevo Snuker Sport Srbija Tehnologija Turska

Sadržaj portala[uredi izvor]

Sadržaj portala je slobodna volja svakog korsinika koji uređuje taj portal, odnosno tima korisnika koji rade na njemu, ali bi svaki portal trebao da ima neke od sljedećih elemenata:

  • Uvod – dio koji bi govorio općenito o toj tematici, najčešće su to nekoliko prvih rečenica sa glavnog članka o toj tematici
  • Odabrani članak – je članak koji se smatra jednim od boljih članaka o tematici portala. Dio tog članka se prepiše u rubriku, te se taj članak bira uz konsenzus korisnika koji rade na tom portalu. Članak bi se trebao često mijenjati, najbolje bi bilo da se to uradi uz pomoć varijabli koje bi automatski mijenjale članke – {{TRENUTNIDAN}} ako se članak mijenja dnevno, {{TRENUTNASEDMICA}} ako se članak mijenja sedmično, a {{TRENUTNIMJESEC}} ako se članak mijenja mjesečno.
  • Odabrana ličnost – biografski članak ličnosti povezane sa tematikom, treba se mijenjati kao i odabrani članak
  • Odabrana slika – slika vezana uz tematiku, mijenja se slično kao i odabrani članak i odabrana ličnost
  • Možda niste znali – nekoliko probranih zanimljivosti vezanih za tematiku portala, mogu se mijenjati, iako nije neopohodno
  • Spisak tema – u ovom dijelu mogu biti izlistane najvažnije teme, kategorije ili članci (zavisno od obimnosti tematike i stepena njene obrade na Wikipediji). Ako ste odlučili da izlistate kategorije, možete koristiti i varijablu <categorytree>Naziv kategorije</categorytree> koja će izlistati sve podkategorije unesene kategorije (kao npr. na Portalu:Islam)
  • Novosti – dio na kojem ćete dodavati novosti vezane za portal i temu portala
  • Pomoć – u ovoj rubrici su izlistane teme koje treba obraditi ili proširiti, također se može dodati poziv ili uputa korisnicima da se pridruže pisanju članaka o toj temi
  • Šablon:Portali – navigacijski šablon koji se stavlja na dno portala i u kojem su izlistani svi portali.

Ovo su neki od elemenata koje bi trebao imati svaki portal. Naravno, dato je na slobodnu volju korisnicima koji uređuju portal, da odluče da li će ih koristiti. Također se mogu dodati i druge rubrike i elementi, u skladu sa tematikom.

Svaki portal mora biti u kategoriji Portal, te u matičnoj kategoriji.