Wikipedia:Pravila i smjernice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Wikipedia je zajednički projekt i njeni osnivači i saradnici imaju zajednički cilj:

Naš cilj je da od Wikipedije napravimo pouzdanu i slobodnu enciklopediju – i to enciklopediju najveću u historiji, i po širini i po dubini.

Wikipedia ima neka pravila koja nam pomažu da radimo na ostvarenju zajedničkog cilja. Neka od ovih pravila se još uvijek razvijaju, dok su druga odavno postavljena i uglavnom neosporavana.

Mada naša pravila nastavljaju da se razvijaju, mnogi korisnici smatraju da su pisana pravila suštinski nedovoljna da pokriju svaku moguću varijaciju remećenja ili pakosnog ponašanja. Naprimjer, korisnik koji se ponaša suprotno duhu naših pisanih pravila može biti strogo ukoren iako nije povrijeđen tekst pravila. Oni koji uređuju u najboljoj namjeri, pokazuju uljudnost, traže saglasnost i rade na stvaranju nepristrane enciklopedije, naići će na dobrodošlicu.

Osnovna pravila

  1. Wikipedia je enciklopedija, i neenciklopedijski članci trebaju biti premješteni na druge projekte Wikimedije, ili jednostavno obrisani (vidi Šta ne spada u Wikipediju).
  2. Budite objektivni. Enciklopedijski članci iznose činjenice, ali izbor podataka treba biti reprezentativan, a ne tendenciozan (vidi Wikipedia:Neutralno gledište).
  3. Ne kršite autorska prava. Wikipedia je slobodna enciklopedija, licencirana pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju i CC BY-SA 3.0. Korištenje materijala koji podliježu autorskim pravima šteti ciljevima i pravnoj osnovi Wikipedije, dok je upotreba materijala u javnom vlasništvu dobrodošla.
  4. Poštujte druge korisnike. Ključ uspješne suradnje pri stvaranju enciklopedije leži u međusobnom razumijevanju. Osobni napadi nisu dozvoljeni, dok se kršitelji ovog pravila blokiraju bez diskusije i upozorenja!

Također pogledajte