Wikipedia:Projekti/Arhiva 1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Slijedi spisak trenutno aktivnih projekata na Bosanskoj Wikipediji. Uključite se ako mislite da ste u mogućnosti da doprinesete jednom od projekata. Ako imate da predložite druge projekte koristite ovu stranicu za te svrhe.

Države svijeta[uredi izvor]

Za sve one koji su zainteresovani ili se pitaju kako da doprinesu predlažem projekat uređivanja svih članaka o državama. Ja sam uzeo da se bavim ovim projektom u zadnje vrijeme ali sam shvatio obim i koliko vremena treba da se sve uradi mada je proces u principu jednostavan. Vodimo ga u 4 faze:

1. Pripremanje Template info kutijice. Koristite jedinstvenu infokutiju za državu koja već postoji sa tim sto upišete kod kao na primjeru Francuska te promijenite informacije (iza znaka =) za specifičnu državu.

Informacije možete naći na engleskoj ili drugoj wiki. Zastave i mapa države u svijetu su na Wiki Commons te trebate samo da promjenite naziv države tj LocationSpain.png za primjer ili pogledajte englesku wiki za više informacija. Zastave mozete naći na http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:National_flags. Grbove, ako nisu na commons-u, moraćete staviti na bosansku wiki postavkom datoteke.

2. Postavka Clanka. Odaberite državu za popravku sa straniceDržave svijeta. Postavite template Šablon:Ime države I kategorije članaka

==Historija==
==Vlada==
==Političke podjele==
==Geografija==
==Privreda==
==Stanovništvo==
==Kultura==
== Također pogledajte ==
==Vanjski linkovi==


Sadržaj prvo potražite na hrvatskoj i srpskoj wikipediji. Za srpsku wikipediju možete koristiti Vucko prevodilac koji mozete skinuti ovdje [1]. Prevedite sadrzaj tj korigirajte kroatizme i ekavicu. Na dnu članka postavite template za ostale drzave na istom kontinentu i druge svrsishodne template i kategorije

3. Postavka interwiki linkova.

4. Dopunjivanje sadržaja


Možete se priključiti samo za određenu fazu projekta ili za svaku po malo, kako god vam već odgovara. U svakom slucaju pomoč i doprinos će biti dobrodošao.

Trenutno (razvrstano po kontinentima) nedostaju članci/šabloni za sljedeće zemlje:
 • Evropa (3 zemlje) započeo --EmirA 22:59, 16 decembar 2005 (CET)
završeno. Svi članci imaju pravilnu strukturu, infokutije i pravilno su kategorizirani u postojeće kategorije.

Takođe neki od šablona (npr Australija) se razlikuju od standarda.

TV Serije[uredi izvor]

Ja sam otpočeo ovaj projekat i namjeravam i dalje pisati o tome. Zainteresovani, koji mi žele pomoći u pisanju, neka mi se jave.

Izgled jedne stranice o TV seriji je slijedeći:


Opće infomacije o seriji

 • Uloge i likovi
 • Osoblje
 • Priča
 • Epizode
  • Sezona 1
   • Epizoda 1
   • Epizoda 2
   • ITD.
  • Sezona 2
   • Epizoda 1
   • Epizoda 2
   • ITD.
  • ITD.
 • Vanjski linkovi


Za primjer jednog članka, kojeg sam ja uradio, pogledajte ovaj primjer i primjer spisaka serija


Kal-El


Godine[uredi izvor]

Postavljanje šablona za godine. Pogledaj 1800 za primjer. Ne zaboravite da mijenjate decenije i vijekove srazmjerno godinama. Naredna faza bi trebala biti dopunjavanje događaja u postavljene šablone.

Trenutno u izradi:

Općine BiH- prva faza[uredi izvor]

29.10.2005. završeno

Evo da kažem kakv je proces uređivanja općina u BiH. Prvo se napiše mali uvod bez naslova npr. Bijeljina je općina i grad u sjeveroistočnoj Bosni itd. Nakon idu dijelovi članka ograničeni naslovima koje bi trebalo popunjavati, u skladu s postojećim informacijama. Naslovi bi trebali da slijede sljedeći obrazac:

 • Historija (obavezno)
 • Geografija (obavezno)
 • Privreda
Turizam (podnaslov)
 • Politika
 • Kultura
 • Sport
 • Poznate ličnosti
 • Vanjski linkovi (obavezno)

Naravno nisu sve općine iste, ali bi barem sve od njih trebale da imaju dijelove pored kojih piše obavezno. Također neke općine imaju svoje specifičnosti, pa otud podnaslovi obrazovanje ili zanimljivosti. Manje više sve veće su općine popunjene sadržajem (naravno može puno bolje), problem predstavljaju općine koje su nastale dejtonom tipa Trnovo u Federaciji i ono u RS, ili npr. Domaljevac-Šamac itd. Sada ko želi da se ukljući i pomogne trebalo bi znači popuniti ove manje općine on s manje podataka, napraviti templejte s kartom za sve općine (ako neko voli da crta) i naravno pravopisno obraditi tekstove i kategorizirati članke. Također, treba poštovati standardizaciju koja je dogovorena a to je da se ne piše velikim slovima npr. NAČELNIK OPĆIN JE... ili FK SLOGA i sl, nego FK Sloga, načelnik je...itd. Nakon ovoga trebamo se popeti na viši nivo administrativne podjele tj. kantone, a potom entitete i Bosna i Hercegovina. Ko je voljan da mi pomogne, bujrum.Emir Kotromanić 15:56, 19 septembar 2005 (CEST)

Emir Kotromanić 15:56, 19 septembar 2005 (CEST)

Općine BiH - druga faza[uredi izvor]

Nakon završetka prve faze rada na općinama BiH (svaka općina sada ima određeni sadržaj), krećem u drugu fazu rada na općinama koja se sastoji u sljedećem:

1. dodavanje korektnih vanjskih linkova (poželjno je da se dodaju linkovi na oficijelne stranice određene općine)

2. dodavanje templejta i tabela (još se treba dogovoriti da li objedinjavati tabele i templejte, jer stanje je trenutno konfuzno)

3. kategorizacija tamo gdje nije dodana

4. jezička standardizacija

5. pisanje određeni dijelova koji nedostaju

Ukoliko neko želi da mi pomogne po bilo kojoj tački, bujrum. Emir Kotromanić 22:22, 29 oktobar 2005 (CEST)

Na projektu rade:

Sahat-kule u Bosni i Hercegovini[uredi izvor]

U BiH su izgradjene 21. sahat kule za vrijeme Osmanlijske vladavine. Za vecinu sahat-kula postoje članci ali preostale su one o kojima je teško doći do informacija. Ako neko ima informacije o slijedećim sahat-kulama može da se uključi u ovaj projekat --Dado 02:24, 6 decembar 2005 (CET)

Ili možete doprinijeti na ostalim člancima Sahat-kula

Jedan članak dnevno[uredi izvor]

Jedan članak dnevno je projekat koji ima za cilj povećanje broja članaka na bosankoj Wikipediji. Primarni cilj je što prije dostići broj od 10 000 članaka.

Pročitajte više

Agatha Christie[uredi izvor]

6. 1. 2007. završeno

Ovaj projekat je ustvari zasnovan na prepisivanju članaka o romanima Agathe Christie sa hrvatske wikipedije. Evo spiska djela Agathe:


Članci, nakon što se prepišu sa hrvatske wikipedije mogu nadopuniti i sa drugih wikipedia prvenstveno sa engleske. Također bi se članci sa engleskim nazivima romana trebali preusmjeriti na ove na bosanskom jer se ipak radi o amaterskom prevodu korisnika sa komšijske wikipedije (većina djela nisu prevedena na bosnaski jezik). Engleske nazive možete naći na članku Agatha Christie. Nadam se da ćemo završiti ovaj projekat do kraja ove godine.
P.S. Ako neko nađe u šablonu da naziv članka ne odgovara bosanskom jeziku, nek ga slobodno promjeni

Izvori:

Korisnici koji rade na projektu:

A Filmovi i djela pobrojana na članku Agatha Christie? Svi ti članci su napisani na hrvatskoj Wikipediji, šta je s njima? --Emx 22:25, 6 januar 2007 (CET)
I to gotovo, napokon --Kahriman 23:10, 6 januar 2007 (CET)

Domaći bandovi[uredi izvor]

Odlučio sam se započeti ovaj projekt, jer vidim da je muzika totalno zapostavljena. Ko mi želi pomoći, bujrum :-) Kal-El 15:49, 29 decembar 2006 (CET)

Korisnici koji rade na projektu:

Općine u Hrvatskoj[uredi izvor]

Ovim projektom bosanska wikipedija će se obogatiti za još 429 članaka, pa da malo pojasnim na koji način bi ti članci trebali izgledati. Ovaj projekat je dosta sličan projektu pisanja članaka o općinama u BiH, pa neću dužiti. Prije svega, svaki općina bi trebala imati šablon:Infokutija općina u Hrvatskoj sa popunjenim podacima i grbom. Zatim, trebala bi da ima sljedeće podnaslove:

 • Historija (obavezno)
 • Geografija (obavezno)
 • Stanovništvo
 • Privreda
Turizam (podnaslov)
 • Politika
 • Kultura
 • Sport
 • Poznate ličnosti
 • Vanjski linkovi (obavezno)

Ova tri podnaslova označena kao (obavezno) se moraju naći u postojećem članku (Historija, geografija i Vanjski linkovi), dok se ostali naslovi mogu dodavati u skladu sa tekstom koji stoji na raspolaganju. Članak bi bilo lijepo upotpuniti fotografijom ili slikom vezanom za općinu. Ukoliko postoji službena stranica općine (a ja vjerujem da postoji) onda ste obavezni da je dopišete pod Vanjski linkovi. Kategorisanje nije potrebno vršiti jer će šablon sam svrstati članak u odgovarajuću kategoriju. Na kraju članka je potrebno dodati šablon županije u kojoj se ta općina nalazi (npr. {{Splitsko-dalmatinska županija}} ukoliko se radi o općini iz te županije). Kao izvor vam mogu poslužiti hrvatska i engleska wikipedija, ali ne bi trebalo da se ovaj ovaj projekat svodi na puko prepisivanje sa hrvatske wikipedije. Ukoliko preuzimate tekst sa hr wikipedije, treba voditi računa o standardima bosanskog jezika i njegovoj leksici.

Budući da su općine podjeljene po županijama, ja sam zamislio projekat tako da svi oni koji žele učestvovati u projektu odaberu jednu županiju i rade na općinama iz te županije i tek kad završe sa tom županijom prelaze na sljedeću. Sve općine su svrstane na članku Spisak općina u Hrvatskoj, a ovdje sam ih izlistao raspoređene po županijama. Ukoliko se želite priključiti projektu, dodajte ime pored županije. --Kahriman 23:00, 14 januar 2007 (CET)

 1. Zagrebačka - Kahriman
 2. Krapinsko-zagorska
 3. Sisačko-moslavačka
 4. Karlovačka
 5. Varaždinska
 6. Koprivničko-križevačka
 7. Bjelovarsko-bilogorska
 8. Primorsko-goranska
 9. Ličko-senjska
 10. Virovitičko-podravska
 11. Požeško-slavonska
 12. Brodsko-posavska
 13. Zadarska
 14. Osječko-baranjska
 15. Šibensko-kninska
 16. Vukovarsko-srijemska
 17. Splitsko-dalmatinska
 18. Istarska
 19. Dubrovačko-neretvanska
 20. Međimurska

Pokémon[uredi izvor]

Projekt se sastoji iz prebacivanje članaka o Pokémonima sa hr wiki (uz minimalne izmjene), gdje imaju solidne članke o toj tematici..

 • Korisnici koji rade na projektu:


Desetka za državu[uredi izvor]

Ovaj projekat bi podrazumijevao pisanje 10 članaka o svakoj državi. Svaki korisnik koji radi na projektu bi trebao napisati 10 sljedećih članaka o odabranoj državi:

 1. Historija države
 2. Geografija države
 3. Politika države
 4. Administrativna podjela države
 5. Ekonomija države
 6. Demografija države
 7. Kultura države
 8. Glavni grad države
 9. Zastava države
 10. Grb države

Ukoliko već postoji neki od navedenih članaka o odabranoj državi, potrebno ih je preurediti i dopuniti. Također, neopohodno je dopuniti i sam članak o odabranoj državi. Korisnik koji obradi 10 država, odnosno napiše i dopuni gore navedene članke o 10 država, dobiva Kahrimanovu medalju za poseban doprinos.

Obavezno dodati šablon:WP desetka na stranicu za razgovor članka o državi na kojoj radite.

Korisnici koji rade na projektu:

 • Kahriman
 • Ado 12:56, 5 juni 2007 (CEST) - Pridruženi član; gledaću da pomognem na ponekom članku ali nemam vremena da obrađujem sve na kvalitetan način (kako se zahtijeva).
 • Smooth O 10:58, 18 decembar 2007 (CET)


Yu-Gi-Oh! GX[uredi izvor]

Ovaj projekat je jako opširan sa podatcima i člancima sastoji se od mnoštva članaka a prepisivanje nije dolazilo u obzir osim toga da su neke informacije prevedene ujedno projekat je i debi članak Nedima Hafizovića ali uvijek se ima nešto uraditi što se tiče kvaliteta može se mjeriti sa onim sa engleske wiki negdje ima čak i veše podatak pomozite.

Korisnici koji rade na projektu: