Wikipedia:Spor o nepristranosti članka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Šta je neutralna tačka gledišta?[uredi izvor]

Nepristran članak (članak koji je napisan iz neutralne tačke gledišta) obrađen je tako da ne zauzima bilo kakav stav prema temi o kojoj se govori. Ovo je posebno važno radi odnosa enciklopedije prema kontroverznim temama, koje obično izazivaju veliki broj pogleda i kritika. U neutralnoj prezentaciji suprotna ili različita gledišta prezentirana su upravo kao suprotna ili različita gledišta, a ne kao činjenice.

Pogledajte članak o neutralnoj tački gledišta na Wikipediji za iscrpnije informacije.

Šta je spor o nepristranosti članka?[uredi izvor]

Autori članaka često smatraju svoje članke nepristranima, dok se drugi ne slažu u toj ocjeni. Ako postoji spor o nepristranosti, tj. neutralnoj tački gledišta nekog članka, to ne znači da je članak pristran nego da neko (ko je dovoljno dosjetljiv da ga označi i stavi na spisak) smatra taj članak pristranim.

Najvjerovatnije je da će jedina situacija u kojoj postoji spor o nepristranosti članka, a da je sam članak prihvatljivo nepristran biti ona u kojoj jedna ili obje strane ili ne razumiju policu o neutralnom gledištu ili nemaju dovoljno znanja o temi da bi shvatili da ništa kontroverzno zapravo nije rečeno. Naprimjer, članak o određenoj ideologiji, napisan s primjernom nepristranošću (po smjernicama Wikipedije) može se činiti pristranim upravo zato što ne ispoljava u dovoljnoj mjeri pristranost nekih ljudi kojima je dotična ideologija nepoželjna.

Obilježavanje članka prikladnim šablonom i listanje članka na ovoj ili srodnim stranicama uvijek bi trebali biti prvi korak u slučaju spora. To omogućuje ljudima da ponovo razmisle o temi i izbjegnu ili ublaže rat izmjenama. Ipak, obilježavanje članka samo je privremena mjera koju bi trebalo pratiti doprinosom na stranicama za razgovor.

Kakva neslaganja postoje?[uredi izvor]

Većina neslaganja o tome je li nešto nepristrano izazvana je jednostavnom zabunom: jedna strana vjeruje da je X činjenica i nepristran upravo zbog toga što je činjenica (što je pogrešno). Druga strana negira ili da je X činjenica ili da se svi slažu da je činjenica. Iako nešto jest činjenica ili je navodno činjenica, to ne znači da je drsko predstavljanje te činjenice nepristrano.

Neutralno gledište podrazumijeva predstavljanje protivničkih verzija činjenica. Uopće nije relevantno koliko je neko uvjeren da su njegove činjenice istinske činjenice. Ako se znatan broj drugih zainteresiranih stranki uistinu ne slaže s nama, polica o nepristranosti diktira da se diskusija preradi u oblik fer prezentacije neslaganja između strana.

Postoje razni načini na koje članak može biti pristran. Neki od primjera jesu:

  • Članak je jednostavno pristran i predstavlja lična gledišta kao činjenice
  • Iako su sve činjenice predstavljene na fer način, sama selekcija (i izostavljanje) činjenica čini članak pristranim
  • Neka gledišta, iako nisu predstavljena kao činjenice, mogu biti zastupljena u premaloj mjeri u poređenju s ostalima
  • Način i stil pisanja teksta mogu insinuirati da je jedno gledište tačnije od drugog
  • Tema ili naslov članka mogu implicirati određeno gledište
  • Tip analize činjenica može voditi do toga da članak sugerira tačnost jednog gledišta u poređenju s ostalim, jednako validnim analitičkim perspektivama.

Kako postići nepristranost?[uredi izvor]

Razgovor s ostalim korisnicima koji doprinose pisanju članka odličan je način da se sazna zašto postoji spor o neutralnosti gledišta. Ideje i gledišta mogu biti razmijenjeni i, na kraju, sporna činjenica ili poenta mogu biti popravljeni ako su netačni ili razni legitimni izvori mogu biti citirani u članku (ako je riječ o kontroverznoj temi).

Historičari se po pravilu pozivaju na mnoge izvore u štampanim knjigama jer postoje (i uvijek će postojati) sporovi o historiji. Korisnici koji doprinose Wikipediji mogu prihvatiti istu praksu, čime će dati publici širok spektar gledišta i mišljenja.