Wikipedia:Uređivački rat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Historija izmjena prikazuje eskalirajući uređivački rat

Uređivački rat, urednički rat ili rat izmjena (engleski: edit war) je naziv koji se na Wikipediji koristi za situaciju u kojoj dva ili više korisnika, koji o nekoj temi imaju različito mišljenje to ispoljavaju učestalim i međusobnim vraćanjem izmjena (uređivanja), umjesto da svoje neslaganje pokušaju riješiti kroz raspravu. Uređivački rat se smatra izuzetno negativnom, odnosno destruktivnom pojavom na Wikipediji, sa obzirom da stvara animozitet između urednika te otežava stvaranje konsenzusa.

Korisnici koji se uključe u uređivačke ratove mogu biti blokirani na Wikipediji.

Ponašanje[uredi izvor]

Bez obzira da li ta aktivnost zaslužuje da se nazove "uređivačkim ratom" ili ne, mnogi korisnici smatraju ustaljene epizode živahnog „sijeci i bodi“ uređivanja nepoželjnim, pa kada primijete da se to dešava a ne uspiju da nagovore sukobljene strane da uđu u proces rješavanja sukoba, mogu administratore zamoliti da zaštite članak, sve dok se situacije ne ohladi. Oni koji istrajavaju u ovakvom ponašanju mogu u ekstremnim slučajevima biti blokirani.

Nisko- i Visokofrekventni ratovi vraćanja[uredi izvor]

Visokofrekventni ratovi vraćanja zatrpavaju historiju izmjena i stranicu nedavnih izmjena, otežavaju drugim ljudima da doprinose i preplavljuju Skorašnje promjene i spiskove nadgledanja. Niskofrekventni ratovi zajednici ne stvaraju toliko problema, ali ih i dalje stvaraju. Iskustvo je pokazalo da je vjerovatnoća za nastavak vandalizma mnogo manja ako sačekate barem jedan sat prije njegovog vraćanja, jer napasnik u većini slučajeva izgubi interesa i ode.

Također pogledajte[uredi izvor]