Wikipedia:Wikimedia CEE miting 2018.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logo Wikimedia CEE mitinga 2018.
Šepticki centar u Lavovu

Wikimedia CEE miting 2018. održan je od 13-15. oktobra 2018. u ukrajinskom gradu Lavovu. Na konferenciji je učestvovalo preko stotinu korisnika, urednika iz tridesetak zemalja regiona Srednje i Istočne Evrope (Wikimedia CEE), gosti iz drugih regiona, kao i članovi Wikimedia fondacije. Održan je u Šepticki centru, Ukrajinskog katoličkog univerziteta, jednog od najvećih univerziteta u Lavovu. Na konferenciji su održana mnogobrojna predavanja, školovanja, kao i radni zborovi, na različite teme. Ovaj miting je nastavak prethodnih mitinga u Beogradu CEE 2012, u Modroj u Slovačkoj CEE 2013, u Kijevu u Ukrajini CEE 2014, u Vooreu u Estoniji CEE 2015, u Dilidžanu u Armeniji CEE 2016 i u Varšavi u Poljskoj CEE 2017. Wikipediu na bosanskom jeziku je predstavljao korisnik AnToni.

Raspored[uredi izvor]

Otvaranje CEE miting 2018.

Predavanja su bila raspoređena u do četiri prostorije i trajala su od 9:30 do 19.00, sa izuzetkom zadnjeg dana, kada je program bio kraći, po rasporedu objavljenom na glavnoj stranici projekta.

1. dan[uredi izvor]

How can we work better together?

Nakon otvaranja od strane članova Ukrajinske Wikimedije, te prezentacije KVaidla iz Wikimedia fondacije i diskusije o strategiji Wiki-projekata, usljedila je dvosatna prezentacija How can we work better together? pod vođstvom Julije Kirchner, članice Wikimedije Njemačke, radnog karaktera u kojoj su učesnici sudjelovali u grupnom zajedničkom projektu. Zadatak je bio u grupnim diskusijama, ukazati na značajne probleme, ideje, tendecije i problematiku strateškog i organizacionog statusa wiki-projekata. Nakon kraćeg razgovora i postavljenih pitanja, svaki je tim pokušao tematski sumirati svoje zaključke, te su u kasnijem slijedu, na ta pitanja pokušani dati odgovori, te predloženi načini za poboljšavanje ili rješavanje tih problema.

2. dan[uredi izvor]

3. dan[uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi izvor]

Reference[uredi izvor]