Wilhelm Wundt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wilhelm Wundt
Wilhelm Wundt.jpg
Wilhelm Wundt, njemački psiholog
Rođenje (1832-08-16) 16. august 1832.
Grossboten, Njemačka
Smrt 31. august 1920(1920-08-31) (88 god.)
Njemačka
Zanimanje psiholog

Wilhelm Maximilian Wundt, poznatiji kao autor Wilhelm Max Wundt, (Neckerau, 16. august 1832. - Grossboten kod Leipziga, 31. august 1920.), njemački filozof i psiholog.

Profesionalna karijera[uredi | uredi izvor]

Wundtova iluzija (crvene linije su paralelne)

Bio je profesor psihologije u Heidelbergu te filozofije u Zürichu i Leipzigu. Godine 1879. osnovao je u Leipzigu prvi institut za eksperimentalnu psihologiju. Bio je enciklopedijski duh koji je izvanredno vladao mnogim područjima nauke. Važna su njegova istraživanja na području fiziologije i psiholoških osjeta.

Kao protivnik tzv. čiste psihološke svijesti, pokušao je psihologiju zasnovati na principima empirijskih nauka, a posebno je isticao značenje volje i osjećaja. U djelu "Psihologija naroda" je nastojao odrediti psihičke specifičnosti pojedinih naroda. Izgradio je pretežno eklektički zasnovanu filozofiju koja nastoji sintetizirati bogate i dragocjene empirijske, eksperimentalne rezultate sa tradicijom njemačke idealističke filozofije.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.