Wilhelm Wundt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Wilhelm Wundt
Wilhelm Wundt, njemački psiholog
Rođenje (1832-08-16) 16. august 1832.
Grossboten, Njemačka
Smrt31. august 1920(1920-08-31) (88 godina)
Njemačka
Zanimanjepsiholog

Wilhelm Maximilian Wundt (16. august 1832. - 31. august 1920.) bio je doktor, fiziolog, filozof i profesor, danas poznat kao jedan od osnivača moderne psihologije. Wundt, koji je istisao psihologiju kao nauku, je bio prva osoba koja se ikada nazvala psihologom. Zbog toga se smatra "ocem eksperimentalne psihologije". Na univerzitetu u Leipzigu osnovao je prvu formalnu laboratoriju za psihološka istraživanja 1879. godine. To je psihologiju označilo kao nezavisno polje proučavanja. Stvaranjem ove laboratorije uspio je uspostaviti psihologiju kao zasebnu nauku od ostalih disciplina. Osnovao je i prvi akademski časopis za psihološka istraživanja Philosophische Studien u kojima je objavljivao istraživanja Instituta.

Profesionalna karijera[uredi | uredi izvor]

Wundtova iluzija (crvene linije su paralelne)

Bio je profesor psihologije u Heidelbergu te filozofije u Zürichu i Leipzigu. Godine 1879. osnovao je u Leipzigu prvi institut za eksperimentalnu psihologiju. Bio je enciklopedijski duh koji je izvanredno vladao mnogim područjima nauke. Važna su njegova istraživanja na području fiziologije i psiholoških osjeta.

Kao protivnik tzv. čiste psihološke svijesti, pokušao je psihologiju zasnovati na principima empirijskih nauka, a posebno je isticao značenje volje i osjećaja. U djelu "Psihologija naroda" je nastojao odrediti psihičke specifičnosti pojedinih naroda. Izgradio je pretežno eklektički zasnovanu filozofiju koja nastoji sintetizirati bogate i dragocjene empirijske, eksperimentalne rezultate sa tradicijom njemačke idealističke filozofije.