Willem Sassen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Willem Sassen
Rođenje (1918-04-16) 16. april 1918.
Geertruidenberg, Holandija
Smrt2001(2001-00-00) (82–83 godine)

Willem Sassen bio je holandski nacionalsocijalista i pripadnik SS. Poznat preko intervjua sa Adolf Eichmannom. Dobrovoljno se javlja u 23. dobrovoljnu SS oklopnu brigadu "Holandija", koja je bila pod direktnom zapovijedi Waffen-SS i čiji su zapovjednici bili holandski oficiri. Nakon ranjavanja radi kao saradnik radio-stanice "Glas SS-a" („Stimme der SS“) u Belgiji. U oktobru 1944. godine radi kao šef redakcije holandskih novina De Telegraaf.

Nakon kraja Drugog svjetskog rata, bježi za Antwerpen i dobija lažne dokumente pod imenom Albert Desmedt, kao preživjeli Židov. Nakon otkrivanja lažnih dokumenata biva protjeran u Holandiju, ali ponovo bježi 1948. godine preko Dublina za Argentinu. Radio je kao savjetnik čileanskog diktatora Augusto Pinocheta i paragvajskog diktatora Alfredo Stroessnera.

Za vrijeme boravka u Argentini sreće Adolfa Eichmanna, te u preko četiri godine, obično dva puta sedmično piše članke, snima razgovore sa Eichmannom, koje on osobno ispravlja. Dijelove intervjua objavljuje nakon otmice i isporučivanja Eichmanna Izraelu u časopisima Time/Life (SAD) i Stern (Njemačka). Suđen je na Nürnberškim procesima i smatrao je da je nekorektno osuđen, te je zahtjevao reviziju procesa. 1980. godine sve dokumente predao je Eichmannovoj udovicu Veri.