William, princ od Velsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
William
William 2021.
SupružnikCatherine Middleton (v. 2011)
DjecaPrinc George od Velsa
Princeza Charlotte od Velsa
Princ Louis od Velsa
DinastijaWindsor (Glücksburg)
OtacCharles III
MajkaDiana Spencer
Rođenje (1982-06-21) 21. juni 1982 (41 godina)
Bolnica St. Mary, London, UK

William, princ od Walesa (rođen kao William Arthur Philip Louis; rođen 21. juna 1982) stariji je sin kralja Charlesa III i Diane Spencer te unuk Elizabete II i princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Pripada dinastiji Windsor, ogranku dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, koja trenutno vlada Danskom i Norveškom. Prvi je u nizu nasljednika prijestolja i očekuje se da jednog dana postane kralj Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke i ostalih 10 nezavisnih kraljevina Commonwealtha.

Među njegovim krsnim kumovima su Konstantin II, kralj Grčke, i britanska princeza Alexandra od Kenta. Počeo je pratiti svoje roditelje na zvaničnim putovanjima u Australiju i Novi Zeland već kao jednogodišnjak. Ubrzo je dobio brata, princa Henryja, poznatijeg kao Harry.

Između ostalih, William je školovan na koledžu Eton, a potom se upisao na Univerzitet St. Andrews u Škotskoj, gdje je diplomirao geografiju. Nakon toga je prošao intenzivne vojne obuke i služio kao pilot u Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva.

Danas je jedan od predstavnika kraljevske porodice i vrlo često predstavlja svog oca, kralja Charlesa III. Princ i princeza od Velsa pokrenuli su Kraljevsku fondaciju, posredstvom koje podržavaju mnoge projekte vezane za klimatske promjene, mentalno zdravlje i mnoge druge.

Povodom sklapanja braka s Catherine Middleton, tadašnja kraljica Elizabeta II Williamu je poklonila vojvodstvo Cambridge. Kada je njegov otac postao kralj u septembru 2022, naslijedio je vojvodstva Cornwall i Rothesay, a dan nakon stupanja na dužnost kralj ga je proglasio princom od Walesa, što je titula koju tradicionalno nosi britanski prestolonasljednik.

Brak i djeca[uredi | uredi izvor]

Tokom studija na Univerzitetu St. Andrews William je upoznao Catherine "Kate" Middleton 2001. i već tokom njihovog studija britanski mediji pisali su o njihovoj vezi. Par je nakratko prekinuo 2007. da bi se po Williamovom završetku vojne obuke i službe počelo pričati o njihovim zarukama.

Dana 16. novembra 2010. objavljene su njihove zaruke, a Catherine je zaprošena prstenom Williamove majke princeze Diane. Vjenčanje je održano 29. aprila 2011. u Vestminsterskoj opatiji. Bilo je to jedno od najgledanijih kraljevskih vjenčanja u historiji, a dan njihovog vjenčanja bio je proglašen neradnim danom u zemlji. Par je u početku braka bio nastanjen u Velsu, gdje je William još bio u vojnoj službi kao pilot, a već naredne godine preselili su se u London.

Krajem 2012. objavljeno je da vojvotkinja od Cambridgea čeka njihovo prvo dijete. Dana 22. jula 2013. rođen je princ George od Cambridgea, u bolnici St. Mary. Dva dana nakon njegovog rođenja, objavljeno je da je dječak dobio ime George Alexander Louis.[1] Povodom njegovog rođenja mnogi spomenici i važna mjesta u UK, poput Londonskog oka, bili su obojeni u plavo s obzirom na to da je vrlo izvjesno da će George jednog dana postati kralj. Već početkom 2014. George se pridružio roditeljima na kraljevskoj posjeti Australiji i Novom Zelandu.

Krajem 2014. Bakingemska palača objavila je da će vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea postati roditelji po drugi put. Njihovo drugo dijete, princeza Charlotte od Cambridgea, rođena je 2. maja 2015. Njezino puno ime je Charlotte Elizabeth Diana.[2] Iako titulu princa ili princeze nosi samo prvorođeno dijete najstarijeg sina prestolonasljednika, kraljica Elizabeta II princezi je ipak odlučila dati titulu. Charlotte je prva princeza Ujedinjenog Kraljevstva koja je rođena nakon izmjene zakona o liniji nasljedstva, po kojoj se prednost više ne daje muškoj djeci. Zbog toga prilikom rođenja njenog mlađeg brata linija nasljedstva nije promijenjena.

Dana 23. aprila 2018. vojvotkinja od Cambridgea na svijet je donijela njihovo treće dijete, princa Louisa od Cambridgea.[3]

Titule[uredi | uredi izvor]

Titule princa Williama tokom godina bile su:

  • 21. juni 1982 – 29. april 2011: Njegovo kraljevsko visočanstvo princ William od Velsa
  • 29. april 2011 – 8. septembar 2022: Njegovo kraljevsko visočanstvo vojvoda od Cambridgea
  • 8. septembar 2022 – 9. septembar 2022: Njegovo kraljevsko visočanstvo vojvoda od Cornwalla i Cambridgea
  • 9. septembar 2022 – danas: Njegovo kraljevsko visočanstvo princ od Velsa

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]