William Morris

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
William Morris 1870.

William Morris (24.04.1834 - 3.10.1896) je bio engleski tekstilni dizajner, arhitekta, umjetnik, inžinjer i pisac. Rođen je u Walthamstow u istočnom Londonu. Morris je bio obrazovan u Marlborough i Exeter College-u, Oxford. Morris je pisao i objavljivao poeziju, prozu, te prevodio antičke i srednjovjekovne tekstove. Njegova najpoznatija djela su odabrane Guenevere and Other Poems (1858), Earthly Paradise (1868-1870), Dream of John Ball i utopijski News from Nowhere. On je bio važna figura u nastanak socijalizma u Velikoj Britaniji, osnivača Socijalističke lige 1884, ali razbijanje s pokretom preko ciljevima i metodama krajem tog desetljeća. Njegov glavni doprinos umjetnosti je kao dizajnera ponavljajućih uzoraka za wallpaperu i tekstila, mnogi su na temelju promatranja u blizini prirode. Bio je i glavni suradnik za oživljavanja tradicijskih tekstilnih vještina i metoda proizvodnje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]