Windows Metafile

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Windows Metafile (WMF) je uobičajeni grafički format na Microsoft Windows sistemima. To je vektorski grafički format koji dozvoljava ubacivanje i rasterske grafike.


WMF je 16-bitni format, predstavljen u Windows 3.0. To je izvorni format u Microsoft Office aplikacijama, kao što su Word, PowerPoint, i Publisher. U 1993., 32-bitna verzija Win32/GDI predstavlja Enhanced Metafile (EMF). Zajedno sa izlaskom Windows XP, predstavljen je Enhanced Metafile Format Plus Extensions (EMF+) format. Postoje i verzije za kompresiju: Compressed Windows Metafile (WMZ) i Compressed Windows Enhanced Metafile (EMZ).Video-display.svg Nedovršeni članak Windows Metafile koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.