Wu Ding

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Wu Ding 武丁
Kralj dinastije Shang
Vladavina1250 - 1192 p.n.e (58 godina)
Puno imePrezime: Zi (子)
Ime: Zhao (昭)
SupružnikFu Hao
Fu Jing
DjecaZu Ji
Zu Geng
Zu Jia
Smrt1192 p.n.e

Wu Ding (kineski: 武丁, rođen kao Zi Zhao, kineski: 子昭) bio je kralj Kine iz dinastije Shang.

Smatra se prvim kineskim vladarom čije je ime potvrđeno u dokumentima iz njegovog života. Dugo vremena se smatralo kako su zapisi kasnijih historičara bili ništa drugo do legende, ali su zapisi iz doba njegove vladavine na proročkom pismu pronađeni na kostima iskopanim u ruševinama glavnog grada Yinxu 1899. godine.[1]

Njegov otac kralj Xiao Yi ga je u šestoj godini svoje vladavine iz prijestolnice poslao da živi u Heu (kineski: ) i uči kod Ganpana (kineski: 甘盘). U tim ranim godinama provedenim među običnim narodom Wu Ding se dobro upoznao s njihovim svakodnevnim problemima.

U Zapisima Velikog historičara Sima Qian kao navodi kao dvadesetdrugog kralja Shanga, nasljednika Xiao Yija (kineski: 小乙). Na prijesto je stupio u godini Dingwei (kineski: 丁未) a Gan Pan (kineski: 甘盘) je postao njegov premijer. Živio je u Yinu (kineski: ) kao svojoj prijestolnici.

Savezništvo sa susjednim plemenima je jačao tako što se vjenčavao za žene iz svakog od njih. Njegova omiljena supruga Fu Hao je u kraljevsku palaču ušla kroz takav brak te se dobro okoristila pravilima polumatrijarhalnog robovlasničkog društva kako bi se probile do položaja generala vojske i velike svećenice.[2]

U trećoj godini vladavine Wu Ding je počeo sanjati o načinima kako da bolje vlada kraljevstvom. Tri godine kasnije je svog premijera natjerao da promijeni knjigu pravila vladavine, a također zapovijedio narodu da štuje svoje starije članove. U 12. godini vladavine je Shangjiaweija promaknuo kako bi vladao narodom Qi (kineski: ) people.

U 25. godini vladavine njegov Zu Ji (kineski: 祖己) je umro u izgnanstvu.

U 29. godini vladavine je u Kraljevskom hramu održao velike rituale u počast svog pretka kralja Tanga, osnivača dinastije. Tom prilikom su ga razbjesnile divlje kokoši koje su stajale na jednoj od cermeonijalnih brončanih posuda, zbog čega je kritiziraio svoje vazele.

Tri godine kasnije poslao je trupe na Guifang (kineski: 鬼方) a tri godine kasnije ga je osvojio. Barbari iz naroda Di (kineski: ) i Qiang (kineski: ) su odmah nakon toga poslali emisare da pregovaraju. Njegove vojske su u 43. godini vladavine osvojile Dapeng (kineski: 大彭) in the 43th year of his reign, a sedam godina kasnije Tunwei (kineski: 豕韦).

Svi izvori navode da je umro u 59. godini vladavine. Smatra se jednim od najboljih vladara dinastije Shang. Dobio je posthumno ime Wu Ding (kineski: 武丁) a naslijedio ga je sin Zu Geng (kineski: 祖庚).

Natpisi na kostima za proricanje iskopani u Yinxuu navode da je bio dvadesetprvi kralj Shanga.[3][4]

Izvori, reference, vanjski linkovi, citati[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bai, Shouyi (2002). An Outline History of China. Beijing: Foreign Language Press. ISBN 7-119-02347-0. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |coauthors= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Woman General Fu Hao" (jezik: engleski). All China Women's Federation. Arhivirano s originala, 14. 2. 2007. Pristupljeno 4. 8. 2007.
  3. ^ "The Shang Dynasty Rulers" (jezik: engleski). China Knowledge. Pristupljeno 7. 8. 2007.
  4. ^ "Shang Kingship And Shang Kinship" (PDF) (jezik: engleski). Indiana University. Arhivirano s originala (PDF), 9. 4. 2008. Pristupljeno 7. 8. 2007.
Wu Ding
Prethodno
Xiao Yi
Kralj Kine Poslije 
Zu Geng