Yanni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Yanni
Osnovne informacije
InstrumentiPiano, keyboards
Veb-sajtwww.yanni.com

Yiannis Chryssomallis ( grčki: Γιάννης Χρυσομάλλης , rođen 14. novembra 1954. godine, poznat profesionalno kao Yanni ( listen;</img> listen; /ˈjɑːni/ ), jeste grčko-američki kompozitor, klavijaturista, pijanista i muzički producent .

Yanni nastavlja koristiti muzičku stenografiju koju je razvio kao dijete, kombinujući jazz, klasiku, soft rock i svjetsku muziku za stvaranje pretežno instrumentalnih djela. Iako ovaj žanr muzike nije bio pogodan za komercijalni pop radio i muzičku televiziju, Yanni je dobio međunarodno priznanje producirajući koncerte na istorijskim spomenicima i proizvodeći video zapise koji su se emitirali na javnoj televiziji. Njegov revolucionarni koncert, Live at the Acropolis, dao je drugi najprodavaniji muzički video spot svih vremena. Dodatna historijska mjesta za Yannijeve koncerte uključuju indijski Taj Mahal, zabranjeni grad u Kini, Burj Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ruski Kremlj, dvorac El Morro u Portoriku, drevni grad Libano, Tunisko rimsko pozorište u Kartagini, indijska palača Laxmi Vilas, egipatske piramide, Velika sfinga u Gizi, i Citadela u Amanu.

Najmanje šesnaest Yannijevih albuma zauzelo je prvo mjesto u Billboardovoj kategoriji "Top New Age Album", a dva albuma (Dare to Dream i In My Time) dobila su nominacije za nagradu Grammy. Yanni je nastupio u više od 30 zemalja na pet kontinenata a do kraja 2015. koncertirao je uživo prije više od 5 miliona ljudi i akumulirao više od 40 platinastih i zlatnih albuma širom svijeta, s ukupnom prodajom preko 25 miliona primjeraka. Dugogodišnji prikupljač sredstava za javnu televiziju, Yannijeve kompozicije korištene su u komercijalnim televizijskim programima, posebno za sportske događaje. Napisao je filmske partiture i muziku za nagrađivanu televizijsku reklamu British Airwaysa .

Yanni je popularizirao kombinaciju sintisajzera elektronske glazbe s punim simfonijskim orkestrom. Zapošljavao je muzičare različitih nacionalnosti i ugrađivao je niz egzotičnih instrumenata kako bi stvorio muziku koja se naziva eklektičnom fuzijom etničkih zvukova. Pod utjecajem njegovih susreta s kulturama širom svijeta, Yanni je nazvan "istinskim globalnim umjetnikom" a za njegovu muziku se kaže da odražava njegovu filozofiju "jedan svijet, jedan narod".

Yanni na sceni sa svojim orkestrom i vokalistima. Tijekom izvođenja, Yanni dijeli svoje vrijeme na dvije palube elektroničkih klavijatura i akustičnog klavira, te dirigira svojim orkestrom.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]