Yt sistem antigena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Yt sistem antigena, poznat i kao Yt sistem krvnih grupa i Cartwright sistem krvnih grupa, obuhvata proteine koji se nalaze u membranama eritrocita, gdje određuju pripadnost krvnim grupama ovog sisrema kvalitativne varijacije. Antigeni su nađeni na acetilholinesterazi, enzimu koji katalizira razgradnju acetilholina.[1]

Antitijelo protiv Yt ne izazivaju transfuzijsku reakciju kao što je hemolitska anemija.[2]

Otkriće[uredi | uredi izvor]

Prvootkriveni Yt antigen ovog sistema krvnih grupa IE-a. YTA, opisali su 1956 Eaton et al., (1956.), Dokazano je da se nasljeđuje kao dominantno autosomno svojstvo, nezavisno od anigena tada poznatih sistema. U 1964., Giles i Metaxas su prijavili prvi slučaj očekivanog antitijela koji je kodiran alelom Ytb. Ovo potonje otkriće je podiglo ugled u Yt sistema, koji je tada postao hromosomski marker, približnog potencijala kao i Lutheran sistem.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Dva antigena Yt sistema, YtaA i Ytb ispoljava se od rođenja, ali u kako se izrazio na rođenju, ali na nešto nižem nivou nego u ćelijama odraslih osoba. Pokazali su otpornost na tripsin, ali su osjetljivi na ostale enzime koji razgrađuju proteine. Antitijela ovih antigena su umiješani u slučajeve razgradnje neodgovarajućih transfuzijskih eritrocita, ali nisu prijavljeni slučajevi hemolitske bolesti novorođenčeta. No primjeri Yt(a-b-) osoba pronađeni su u brojnim studijama.

Od tada, samo su dva antigena bila povezana sa ovim sistemom. Na osnovu sadašnjih znanja, pomenuto mjesto AHEj e daleko vjerojatnije, nego što bi otkrile bilo kakve nove varijante istraživanja AHE osobenosti i njihovog imunog odgovora standardnim [[serologija|serološkim metodima.

Od samog otkrića, ovaj sistem je ostao nezanimljiv sve dok nije utvrđeno je da su oba ova antigena slabi ili odsutni kod paroksizmalne noćne hemoglobinurije (PNH) III crvenih krvnih zrnaca. Sa naletom istraživanja u ranim 1990-im, utvrđeno je da krvne grupa Yt sistema antigena ispoljava supstitucije aminokiselina na GPI-vezanom glikoproteinu, acetilolinesterazi (AHE). Ovaj protein se vjerojatno nalazii kao dimer (par) u ćelijskim membranama eritrocita.

Genetika[uredi | uredi izvor]

Yt sistem antigena kontroliraju dva alela, Yt(a) i Yt(b). Yta i Ytb se izjednačavaju supstitucijom jednog hisitidine i asparagina, na aminokiselinskoj poziciji 322 na GPI-vezanom glikoproteinu. AHE je lociran na hromosomu 7, lokacija: 7q22.

Rasprostranjenja[uredi | uredi izvor]

Na osnovu populacijskih istraživanja Ytb, izgleda da nedostaje ili je vrlo niske incidencije u istočnih američkih Indijanaca i jućnoafrikanaca. Nađeno je da Yta nedostaje bar u oko oko promil osoba evropskog porijekla.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bartels C. F., Zelinski T ., Lockridge O. (1993): Mutation at codon 322 in the human acetylcholinesterase (ACHE) gene accounts for YT blood group polymorphism . American Journal of Human Genetics, 52 (5): 928–36.
  2. ^ OMIM: 112100 – OMIM stranica o Yt antigenu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Yt U Bazi podataka BGMUT i Blood Group Antigen Gene Mutation Database u National Center for Biotechnology Information (NCBI) – (NIH)