Yucatán

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Yucatan (poluostrvo))
Poluostrvo Yucatan iz svemira
Cantarell

Yucatan (fon. Jukatan) je poluostrvo u jugoistočnom Meksiku koje razdvaja Karipsko more od Meksičkog zaliva. Južni dijelovi poluostrva pripadaju državama Belize i Gvatemala.

Ime[uredi | uredi izvor]

Na lokalnom jeziku ime ovog poluostrva je Yucal Peten. Značenje ovog imena je: u (kragna), cal (vrat) i peten (ostrvo, region), zajedno „vrat-ostrvo“, u značenju poluostrvo. Nije poznato da li su Španci uzeli ime od ovog ili iz drugih izvora.

Najčešće pominjana verzija o porijeklu imena je da je ono rezultat nesporazuma između Španaca i domorodaca naroda Maja[nedostaje referenca]. Španci su pitali za ime ove zemlje, na šta su domoroci odgovorili: Yuk ak katán, ili Ma 'n u'uyik a t'àani, što znači: „Ne razumijem tvoj jezik“.

Klima[uredi | uredi izvor]

Klima na poluostrvu je tropska i vruća. Temperature u ovoj oblasti se penju do 38°С, dok zimi rijetko padaju ispod 16°С. Na vlažnom jugu tropske šume čine veći dio vegetacije. U srednjem dijelu dominiraju guste šume. Područje poluostrva je ravničarsko, sa izuzetkom brežuljaka na jugu. Na krečnjačkom tlu, često se može naići na jezerca ili bazene (cenote). Oni su izvor vode za stanovništvo, jer na poluostrvu nema rijeka. Sjever poluostrva je suh. Yucatan se nalazi u zoni uragana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]