ZOS: Zone of Separation

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Promotivni poster serije

ZOS: Zone of Separation (bos. zona razdvajanja) je kanadska mini serija o međunarodnoj mirovnoj misiji nakon završetka rata u vjerski i teritorijalno podijeljenom fiktivnom gradu Jadac na Balkanu. Tema serije se oslanja uglavnom na događaje iz Bosanskog rata. Dio serije je sniman u Tuzli. Prva epizoda prikazana je 19. januara 2009-e na Movie Networku u 22:00.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Muslimanski sektor[uredi | uredi izvor]

Imam Zaid Hamza (Paulino Nunes) U početku, Jadac nije imao imama. Gradska džamija je bila granatirana i zatvorena. Uskoro stiže novi imam podržan uz pomoć saudijskog novca zarađenog od nafte koji on slobodno koristi da pomogne osiromašenom gradu. Imam je proveo godine studirajući Islam na Srednjem Istoku i u Sjedinjenim Državama. On vješto kritikuje i Islamski terorizam i zapadni imperijalizam. Sa njim dolazi i njegova zanosna mlada žena Youtez (Dalal Badr), Amerikanka iranskog porijekla. Imam lansira kampanju da poboljša život muslimanske zajednice, što uključuje izgradnju nove škole, zavođenje reda i zakona te predaju oružja. Zbog ovoga dolazi do pada moći Georga Titaca i počinje sukob između njih.

Kršćanski sektor[uredi | uredi izvor]

Niko (Dusan Dukic) je lokalni kvazi-biznismen koji nudi skoro sve za novac. Osim toga, on režira i porno-filmove, služi kao vozač i prevodilac i još mnogo štošta. Izgubio je stopalo u eksploziji mine. Njegov prvenstveni interes je novac i ne svrstava se niti na kršćansku niti na muslimansku stranu. Glasine kažu da je porijeklom Rom, ali on ne odgovara.

UNMO[uredi | uredi izvor]

UN vojnici[uredi | uredi izvor]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Prva epizoda - Welcome[uredi | uredi izvor]

Nakon što su njegove trupe napadnute iz zasjede, Hart preuzima kontrolu nad UN snagama stacioniranim u Jadcu na dan Svetog Lazara, što je isti dan kada Kršćani planiraju da prođu kao pogrebna kolona noseći svoje mrtve kroz muslimanski dio grada. Kovacs riskira svoj život da spasi dvoje ranjene djece u minskom polju.

Druga epizoda - Remember to Forget[uredi | uredi izvor]

Oružje izdano od strane UN-a je pronađeno u posjedu civila i Hart lansira racije na muslimanski dio grada da bi ga vratio nazad. Kovacs i Graham istražuju izmrcvarene ostatke UN mirovnjaka. Simon Dejardim nabavlja oružje sa crnog tržista da bi izvršio osvetu.

Treća epizoda - Call to Prayer[uredi | uredi izvor]

Muslimanska milicija se ponovo naoružava i pronalazi neočekivano mjesto za skrivanje oružja. Ispaljena je minobacačka granata na trg koja ubija nekoliko Muslimana i ranjava Georga Titaca. Kapetan Kovacs i osoblje UNMO-a istražuju ko stoji iza tog napada dok tenzije između Kršćana i Muslimana rastu. Neočekivani dolazak imama u Jadac zaustavlja neprijateljstva i nagovještava predstojeće doba mira.

Četvrta epizoda - Waiting For the Imam[uredi | uredi izvor]

Imam preuzima inicijativu i angažuje Harta da pomogne pri gradnji nove škole. George Titac bjesni zbog svog marginaliziranja u zajednici. Kršćani se osjećaju ugroženim zbog ponovnog aktiviranja rada džamije i rata željna frakcija se odvaja od Mile, što prijeti krhkom miru.

Peta epizoda - Shallow Graves[uredi | uredi izvor]

Otkriće moguće masovne grobnice destabilizira zajednicu. Trio UN vojnika slučajno pronalazi novac zarađen od prodaje droge, što uzrokuje trvenje unutar UN baze.

Šesta epizoda - Bred in the Bone[uredi | uredi izvor]

Sedma epizoda - The Laws[uredi | uredi izvor]

Osma epizoda - Courage[uredi | uredi izvor]

Muslimani i Kršćani se udružuju da bi napali UN bazu. Kovacs razotkriva zavjeru protiv imama. Dejardin pokušava na svoj način da riješi krizu i Speedo Boy likuje na brdu dok Jadac tone u haos.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak ZOS: Zone of Separation koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.