Idi na sadržaj

Zach Braff

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zach Braff

Zach Braff (rođen 6. aprila 1975. godine) je američki TV i filmski glumac, scenarist, režiser i filmski producent. poznat po ulozi u TV seriji Stažist.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Braff je rođen u South Orange Countyju, New Jersey, SAD i diplomirani je filmski redatelj. Prvi proboj u glumačkom svijetu, nakon malih uloga u nekoliko filmova (uključujući Manhattan Murder Mystery Woodyja Allena, imao je dobivši glavnu ulogu u seriji Stažist, u kojoj je s vremenom postao i povremeni scenarist i redatelj.

Braff je napisao, režirao i producirao film Garden State iz 2004. godine, a u njemu je uz Natalie Portman odigrao i glavnu ulogu - za sve svoje funkcije u stvaranju filma, Braff je iznimno hvaljen od kritičara širom SAD-a, a primio je i nagradu Grammy za najbolji kompilacijski soundtrack, koji je također sam producirao.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Kao glumac[uredi | uredi izvor]

  • Fast Track (2006)
  • The Last Kiss (2006)
  • Chicken Little (2005)
  • Garden State (2004)
  • Stažist (2001)
  • Endsville (2000)
  • Klub slomljenih srdaca (2000)
  • Plavi Mjesec (2000)
  • Getting to Know You (1999)
  • Manhattan Murder Mystery (1993)

Kao režiser[uredi | uredi izvor]

Kao scenarist[uredi | uredi izvor]

  • Andrew Henry's Meadow (2006)
  • 8 Track (2005)
  • Garden State (2004)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]