Zadnja Alijansa (Gospodar prstenova)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zadnja Alijansa je imaginarni savez iz trilogije Gospodar prstenova.

Pozadina i osnivanje saveza[uredi | uredi izvor]

U Drugom dobu sunca glavni neprijatelj slobodnih naroda Srednje zemlje je bio majar Sauron. Sauron je uspjeo da okrene Dunedaine Numenora da krenu u rat protiv Valara. Valari su, u svome bijesu, uništili vojsku Dunedaina i potopili ostrvo Numenor velikim talasom. Veći dio naroda Numenora je poginuo. Ipak, sedam brodova tog naroda, koje su vodili Izildur, Elendil i Anarion, su se spasli i stogli do obala Srednje zemlje. Tu su osnovali dva kraljevstva: Arnor, kraljevstvo na severu, u Erjadoru, i Gondor južno kraljevstvo. Kraljevstvom Arnor je vladao Elendil, a Gondorom su zajedno vladali Izildur i Anarion, njegovi sinovi. Sauron je posle nekoliko godina napao Gondor. Gondor je odbio prvi napad, ali se nije mogao dugo odupirati sam. Zbog toga su Dunedaini udružili svoje snage. U pomoć im je došao Gil-galad, poslednji uzvišeni kralj Noldora u Srednjoj zemlji, sa vojskama vilenjaka Lindona, Sivih luka, Rivendala i Loriena. Oko Gil-galada su se okupili mnogi vilin-lordovi, kao Elrond i Cirdan. Elendil i Gil-galad su se sastali u kuli Amon Sula i utvrdili savez koji je posle nazvan Poslednja Alijansa Viilenjaka i Ljudi. Zajedno su krenuli u napad na Mordor.

Rat sa Sauronom[uredi | uredi izvor]

Snage Alijanse su stigle do velike ravnice Dagorlad, koja je ležala ispred Crne kapije Mordora. Kod Dagorlada su vodili veliku bitku sa jednom od Sauronovih armija, i na kraju su snage Alijanse izvojevale krvavu pobjedu. Zatim su uništili veliku Crnu kapiju i pristupil su opsadi Barad-dura. Duga i kravava opsada je to bila, i trajala je sedam godina. Anariona je ubila kamenica koju je bacio jedan Ork. Na kraju je Sauron prešao u kontranapad, i bio je potpuno poražen. Elendil i Gil-galad su poginuli, ali su odsjekli Jedinstveni prsten sa Sauronove ruke i Sauron se rasuo u sijenke. Međutim, Izildur nije uništio Prsten u vatri planine Doom. Alijansa je pobijedila Saurona, ali se mogao vremenom vratiti jer Prsten nije uništen.