Idi na sadržaj

Zadužbina i Zemlja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zadužbina i Zemlja
Zaštitni omot za prvo izdanje
AutorIsaac Asimov
Originalni nazivFoundation and Earth
Dizajn koricaAlan Wallerstein
DržavaSAD
JezikEngleski
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačDoubleday
Datum izdanja1986
Broj stranica356
ISBN broj0-385-23312-4

Zadužbina i Zemlja (engleski: Foundation and Earth) je naučnofantastični roman američkog pisca Isaaca Asimova, peti roman iz serije Zadužbina i hronološki posljednji u nizu. Objavljena je 1986., četiri godine nakon prvog nastavka trilogije Zadužbina.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

Nekoliko vijekova nakon događaja Druge Zadužbine, dva građanina Zadužbine traže Zemlju, legendarnu planetu na kojoj su ljudi, kako se kaže, nastali. Još manje se zna o Zemlji nego što je to bio slučaj u Zadužbini, kada se čini da naučnici još uvijek znaju lokaciju planete 'Sol'. Priča se nastavlja na "Na rubu Zadužbine", ali se može čitati kao djelo za sebe (međutim, to odaje većinu misterija oko kojih se gradi "Na rubu Zadužbine").

Prvi dio: Gaia[uredi | uredi izvor]

Savjetnik Golan Trevize, historičar Janov Pelorat i Blissenobiarella s planete Gaia krenuli su na putovanje da pronađu planetu predaka čovječanstva – Zemlju. Svrha putovanja je razriješiti Trevizeovu sumnju u njegovu odluku, na kraju romana "Na rubu Zadužbine", da prigrli sveobuhvatnu Galaksiju.

Drugi dio: Comporellon[uredi | uredi izvor]

Prvo posjećuju Comporelon, za koju se tvrdi da je najstarija trenutno naseljena planeta u galaksiji. Po dolasku bivaju zatvoreni, ali pregovaraju o izlazu. Dok su tamo, historičar im daje koordinate tri Spacer-ske planete, za koje se pretpostavlja da su prilično blizu Zemlje.

Treći dio: Aurora[uredi | uredi izvor]

Prva Spacer-ska planeta koju posjećuju je Aurora, gdje Trevizea umalo ubije čopor divljih pasa, za koje se pretpostavlja da su potomci kućnih ljubimaca koji su se vratili na vučije divljaštvo. Oni pobjegnu kada Bliss izmanipuliše emocijama pasa kako bi ih psihološki prisilila na povlačenje, pojačavajući strah izazvan cvilenju jednog od pasa na kojem je Trevize iskoristio svoj neuronski bič.

Četvrti dio: Solarija[uredi | uredi izvor]

Poslije Aurore posjećuju Solariju, gdje otkrivaju da su Solarijanci, koji su preživjeli sukobe Spacer-Naseljenici pametnim povlačenjem detaljno opisanim u Asimovljevom romanu Roboti i Carstvo, konstruirali sebe u hermafrodite koji se samoreproduciraju, općenito netolerantni na ljudsku fizičku prisutnost ili kontakt. Oni su takođe sebi dali prirodnu sposobnost da mentalno kanališu ("transduciraju") velike količine energije i koriste je kao jedini izvor moći. Solarijanci namjerno izbjegavaju da ikada moraju međusobno komunicirati, osim holografskim aparatima ("gledanjem"), i reprodukuju se samo kada je to potrebno da zamijene mrtve. Blissa, Pelorat i Trevize zamalo su ubili Solarian Sarton Bander; ali Bliss odbija transdukciju u trenutku kada je Bander koristi kao oružje, slučajno ubijajući Bandera. Dok bježe, nalaze Banderovo nezrelo dijete, Fallom, koje je u stanju panike jer je njegova robotska dadilja, kao i svi drugi roboti na imanju, izgubila moć i prestala funkcionirati zbog smrti gospodara, te je nose (Bliss, autor preferencija, koristi zamjenicu ženskog roda na Fallomu iako se radi o hermafroditu) na njihov brod kako bi spriječio njeno pogubljenje od strane Solarijanaca - ona bi bila višak za njihove potrebe stanovništva zbog toga što je još uvijek nezrela da preuzme mjesto mrtvog Bander, te bi zrelije dijete iz drugog imanja bilo dovedeno da preuzme Banderovo imanje.

Peti dio: Melpomenija[uredi | uredi izvor]

Posada sada posjećuje Melpomeniju, treću i posljednju Spacer planetu čiju koordinatu imaju, gdje je atmosfera smanjena na nekoliko hiljaditih dijelova normalnog atmosferskog pritiska. U svemirskim odijelima ulaze u biblioteku i pronalaze ploču s imenima i koordinatama svih pedeset Spacerskih svijetova. Na povratku do broda primjećuju da je mahovina počela rasti oko pečata njihovih svemirskih odijela, i na vrijeme pretpostavljaju da se mahovina hrani malim curenjem ugljičnog dioksida. Tako su u stanju da iskorijene mahovinu blasterom i jakim UV-osvjetljenjem kako se spore ne bi nenamjerno odnijele sa planete i napravile ekološku katastrofu. Oni zatim ucrtavaju Spacerske planete u brodski računar, te se formira gruba sfera i zaključuju da lokacija Zemlje mora biti blizu centra sfere. Ispostavilo se da ovo područje ima binarni zvjezdani sistem.

Šesti dio: Alfa[uredi | uredi izvor]

Stižu do planete Alpha, koja kruži oko Alpha Centauri koja je cijela pokrivena okeanom osim ostrva dugog 250 km i širokog 65 km na kojem živi mala grupa ljudi. U referenci na radioaktivnu Zemlju u Asimovljevom romanu Kamičak na nebu, obnova Zemljinog tla je na kraju napuštena u korist preseljenja stanovništva na "Novu Zemlju", koju je Prvo galaktičko carstvo već teraformiralo. Domoroci izgledaju prijateljski, ali potajno namjeravaju ubiti posjetitelje mikrobiološkim agentom kako bi ih spriječili da informišu ostatak galaksije o svom postojanju. Upozoreni su da pobjegnu prije nego što se agent aktivira, od strane domorodke koja je stvorila privlačnost prema Trevizeu i bila je impresionirana Fallomovom sposobnošću da svira flautu samo svojim umom. Sada sigurni da Alpha Centauri nije Zemlja, ali da su blizu nje, oni se približavaju sistemu koji je blizu i zbunjeni su vrlo jakim sličnostima između ove zvijezde i većeg sunca sistema Alpha Centauri. Asimov ovdje koristi astronomski kuriozitet: najbliži zvjezdani sistem Solu sadrži zvijezdu koja ima isti spektralni tip, G2 V, iako je Alfa Centauri A malo veća i svjetlija.

Sedmi dio: Zemlja[uredi | uredi izvor]

Na prilazu Zemlji, otkrivaju da je visoko radioaktivna i da nije sposobna za život, ali, dok pokušava koristiti brodski računar da locira Solariju, Fallom skreće Trevizeovu pažnju na mjesec, koji je dovoljno velik da služi kao skrovište za snage koje su živele na Zemlji. Tamo pronalaze R. Daneela Olivawa, koji objašnjava da je paternalistički manipulirao čovječanstvom još od vremena Elijaha Baleya, mnogo prije Galaktičke imperije ili Zadužbine. Tako je izazvao naseljavanje Alpha Centauri, stvaranje Gaia-je i stvaranje psihohistorije (detaljno opisano u Preludiju za Zadužbinu i U susret Zadužbini), manipulisao Trevizeom da donese svoju odluku na kraju Na rubu Zadužbine (iako nije manipulisao samu odluka). Otkriva se da Daneelov pozitronski mozak propada i da on nije u stanju da dizajnira novi mozak, kao što je to činio nekoliko puta ranije, budući da je njegov mozak sada previše krhak; on stoga želi spojiti Fallomov mozak sa svojim vlastitim, dajući mu vremena da nadgleda Galaksijino stvaranje.

Daneel nastavlja da objašnjava da je ljudski unutrašnji rat ili parohijalizam bio razlog zašto je izazvao stvaranje psihohistorije i Gaia-je. Trevize zatim potvrđuje svoju odluku da je stvaranje Galaksije ispravan izbor i navodi svoj razlog kao vjerovatnoću da će napredni život izvan galaksije na kraju napasti čovječanstvo. Trevize navodi da bi trebalo biti dovoljno vremena da Galaksia bude u potpunosti spremna sve dok neprijatelj nije već prisutan među njima, ne primjećujući Fallomov vanzemaljski pogled koji je nedokučivo počivao na njemu.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Dave Langford je recenzirao Zadužbinu i Zemlju za White Dwarf br. 84, i izjavio da "Nevjerovatni koncepti i evokativni opisi potiču roman na pola puta do izvrsnosti, ali su poraženi mrtvom težinom stereotipa i predavanja. Ozbiljni fanovi naučne fantastike će oprostiti nedostake."[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Langford, Dave (decembar 1986). "Critical Mass". White Dwarf. No. 84. Games Workshop. str. 8.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]