Zajednica Madrida

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zajednica Madrida

Comunidad de Madrid
Geografski položaj Zajednice Madrida u Španiji
Geografski položaj Zajednice Madrida u Španiji
Država Španija
Glavni gradMadrid
Vlada
 • PredsjednikEsperanza Aguirre Gil de Biedma
Površina
 • Ukupno8.028 km2
Mjesto po površini12.
Stanovništvo (2006)
 • Ukupno6.008.000
 • Rang3.
 • Gustoća748,38 /km2
ISO 3166 kodES-M
Statut usvojen11. mart 1983.
Broj predstavnika u kongresu35
Broj predstavnika u senatu6
Veb-sajtwww.madrid.org

Zajednica Madrida (španski Comunidad de Madrid) je španska autonomna zajednica. Nalazi se u centralnom dijelu Pirenejskog poluostrva te visoravni Meseta. Graniči s provincijama: Guadalajara, Cuenca, Toledo (autonomna zajednica Kastilja-La Mancha), Ávila i Segovia (autonomna zajednica Kastilja i León). Glavni grad je Madrid, koji je također glavni grad Španije, kao i istoimene provincije koja se poklapa s granicama autonomne zajednice (tzv. jednoprovincijalna autonomna zajednica).

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Za vrijeme muslimanske okupacije današnjeg područja Zajednice Madrida, Arapi su nadjenuli ime Mayrit (المجريط) mjestu koje je se kasnije razvilo u Madrid. Arapska riječ se mijenjala kroz srednji vijek u današnji naziv, Madrid.

Historija[uredi | uredi izvor]

Područje današnje Zajednice Madrida bila je malo važna regija Rimskog carstva. Poslije Rekonkviste, područje je priključeno Kraljevstvu Kastilije, a u 16. vijeku, za kralj Filipa II, grad Madrid postaje glavni grad monarhije, čime počinje razvoj ovoga područja.

Kasnije, provincija Madrid postaje dio historije regije nazvane Nova Kastilija.

U tranziciji ka demokratiji poslije Francove smrti, provincija Madrid se izdvaja iz Kastilije te se ustanovljuje kao jednoprovincijalna autonomna zajednica. Statut autonomije donesen je 1. marta 1983.

Od svog nastanka izabrani su sljedeći autonomni predsjednici: Joaquín Leguina (1983.-1995. godine), Alberto Ruiz-Gallardón (1995.-2003. godine) te aktualna predsjednica Esperanza Aguirre Gil de Biedma (izabrana 2003. godine).