Zajednica Madrida

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zajednica Madrida
Comunidad de Madrid
Autonomna zajednica
Zastava Zajednica Madrida
Zastava
Službeni grb Zajednica Madrida
Grb
Geografski položaj Zajednice Madrida u Španiji
Geografski položaj Zajednice Madrida u Španiji
Država Španija
Glavni grad Madrid
Vlada
 • Predsjednik Esperanza Aguirre Gil de Biedma
Površina
 • Ukupno 8.028 km2
Mjesto po površini 12.
Stanovništvo (2006)
 • Ukupno 6.008.000
 • Rang 3.
 • Gustoća 748,38 /km2
ISO 3166 kod ES-M
Statut usvojen 11. mart 1983.
Broj predstavnika u kongresu 35
Broj predstavnika u senatu 6
Veb-sajt www.madrid.org

Zajednica Madrida (španski Comunidad de Madrid) je španska autonomna zajednica. Nalazi se u centralnom dijelu Pirenejskog poluostrva te visoravni Meseta. Graniči s provincijama: Guadalajara, Cuenca, Toledo (autonomna zajednica Kastilja-La Mancha), Ávila i Segovia (autonomna zajednica Kastilja i León). Glavni grad je Madrid, koji je također glavni grad Španije, kao i istoimene provincije koja se poklapa s granicama autonomne zajednice (tzv. jednoprovincijalna autonomna zajednica).

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Za vrijeme muslimanske okupacije današnjeg područja Zajednice Madrida, Arapi su nadjenuli ime Mayrit (المجريط) mjestu koje je se kasnije razvilo u Madrid. Arapska riječ se mijenjala kroz srednji vijek u današnji naziv, Madrid.

Historija[uredi | uredi izvor]

Područje današnje Zajednice Madrida bila je malo važna regija Rimskog carstva. Poslije Rekonkviste, područje je priključeno Kraljevstvu Kastilije, a u 16. vijeku, za kralj Filipa II, grad Madrid postaje glavni grad monarhije, čime počinje razvoj ovoga područja.

Kasnije, provincija Madrid postaje dio historije regije nazvane Nova Kastilija.

U tranziciji ka demokratiji poslije Francove smrti, provincija Madrid se izdvaja iz Kastilije te se ustanovljuje kao jednoprovincijalna autonomna zajednica. Statut autonomije donesen je 1. marta 1983.

Od svog nastanka izabrani su sljedeći autonomni predsjednici: Joaquín Leguina (1983.-1995. godine), Alberto Ruiz-Gallardón (1995.-2003. godine) te aktualna predsjednica Esperanza Aguirre Gil de Biedma (izabrana 2003. godine).