Zakon o sodomiji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zakon o sodomiji je zakon koji određuje koji seksualni činovi se ubrajaju u kriminalna djela. Koja sva dijela spadaju pod pojam sodomije se vrlo rijetko navode u sudovima, ali obično se tu podrazumjevaju činovi koji ne uključuju produženje ljudske vrste, to jeste razmnožavanje.

Dok u teoriji ovo može uključivati heteroseksualni oralni ili analni seks te mastrubiranje ili čak seksualne odose sa životnjama, u praksi ovo obično podrazumijeva odnos između muškaraca (prvanstveno analni seks)

Historičari imaju razne poglede na razloge pojave ovih zakona, ali jasno je da njihovi korijeni vode iz antičkih perioda i dovode se u vezu sa religijskim pogledima na seksulani čin. Savremene pristalice ovih zakona tvrde da postoje razlozi za održavanje istih, kao što su zdravstveni razlozi vezani za prakticirranje analnog seksa, ili to da će legalizacija homoseksualnosti dovesti do smanjenja populacije.

Zakoni o sodomiji postoje širom svijeta. U današnje vrijeme dobrovoljni seks između odraslih homoseksualaca je zabranjen u 70 od 195 država, a u 40 njih zabrana se odnosi samo na odnos između dvojice muškaraca. Broj država sa ovim zakonima opada od druge polovine 20. vijeka.