Zaliv svetog Lovre

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Zaliv Svetog Lorenca)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Zaliv Sen Lorens je najveći estuar na svijetu. Vode iz Velikih jezera i rijeke Sen Lorens se tu ulivaju u Atlantski okean.

Zaliv Sen Lorens

Rekla Sen Loren ulazi u zaliv preko dva moreuza sa sjeverne i južne strane ostrva Antikosti, moreuz Žak Kartije na severu i moreuz Honguedo na jugu. Na sjeveru je ograničen poluostrvom Labrador, na istoku ostrvom Njufaundlend, na jugu Nova Škotska (pre svega ostrvo Cape Breton), i na zapadu poluostrvo Gaspe i New Brunswick. U njemu se nalaze ostrva Antikosti, Princ Edvard i Magdalen.

Zaliv Sen Lorens komunicira sa Atlantskim okeanom preko dva moreuza, Bel Il prolaz između Njufaundlenda i Labradora i Kabotov prolaz između Njufaundlenda i Kejp Bretona. Postojao je još jedan moreuz, Kansov prolaz između ostrva Kejp Breton i Nove Škotske, ali je zatvoren izgradnjom puta 1955.

Osim rijeke Sen Loren, druge rijeke koje se ulivaju u zaliv su Miramiči, Nataskua, Matapedia, Margare i Humber. Zaliv ima više suženja, a to su zaliv Šaler, estuer rijeke Miramiči, zaliv Sen Džordž i prolaz Nortumberland.

Ostrvo Sveti Pavle, u blizini ostrva Kejp Breton, se naziva zalivsko groblje, zbog brojnih brodoloma koji su se tu dogodili. Ostrvo Bonaventur blizu poluostrva Gaspe, ostrvo Brion “ptičje stene” ceveroistočno od ostrva Magdalen su značajna utočišta za ptice selice i o njima brine kanadska služba za životinjski svet. Nacionalni parkovi Forlion na istočnom delu poluostrva Gaspe, na severnoj obali ostrva Princ Edvard, Kučibuguak na severoistočnoj obali Nju Brunzvika, pobrđe ostrva Kejp Breton na njegovom severnom delu, Gros Morn na zapadnoj obali Njufaundlenda, i nacionalni park u arhipelagu Mingan.