Zamak Grayskull

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zamak Grayskull, iz prve animirane serije.

Zamak Grayskull (Grejskal u prevodu Politikinog Zabavnika, dvorac Siva Lubanja ili Sive Lubanje u prevodu Televizije Zagreb), tvrđava je na izmišljenoj planeti Eterniji. Grayskull je jedno od glavnih mjesta radnje u svijetu Gospodarâ svemira. Često ga napadaju Skeletor, Hordak, i kralj Hiss, u nadi da će im tajne zamka Grayskulla omogućiti da osvoje Eterniju.

Filmationova serija[uredi | uredi izvor]

U prvoj animiranoj seriji saznajemo da u Grayskullu živi Čarobnica, koja čuva tajnu moć od svih onih što bi je zloupotrijebili. Mada je uglavnom prikazan izvana, Grayskull ima nekoliko zanimljivih odaja: prijestolnicu, prostoriju za teleportaciju, laboratoriju, sobu u kojoj Čarobnica proučava čarolije, kao i njenu spavaću sobu. U epizodi Double Trouble, zli dvojnik He-Manovog prijatelja Koldara nailazi na prostoriju u kojoj se čuvaju tajne zamka Grayskulla. Prostorija ima dvoja vrata, između kojih se nalazi Staratelj: iza jednih su tajne a iza drugih propast. Zamak je okružen ponorom bez dna, koji služi i za odbranu. Dok se princ Adam pretvara u He-Mana, ponorom teče moć Grayskulla, kao što vidimo u epizodi Into the Abyss, u kojoj Teela pada u ponor i prisustvuje ovom spektaklu. Ponor navodno vodi do središta Eternije.

Serija iz 2002.[uredi | uredi izvor]

Svrha i historija zamka, kao i njegovi raznorazni dijelovi, mnogo su detaljnije opisani u seriji iz 2002. Nekada davno, mramorne zidine Grayskulla bile su bijele, a zamak središte kraljevstva kojim je vladao kralj Grayskull, Adamov predak. Jahao je ogromnog zelenog lava sa Battle Catovim oklopom, nosio Mač moći i poginuo braneći svoje kraljevstvo i Eterniju od Hordaka. Na samrti, Grayskull je prebacio svoju moć u Mač moći, iz kojeg je He-Man dobija. Poslije Grayskullove smrti, zamak je zapostavljen i s vremenom pada u zaborav. Samo nekoliko ljudi zna o njegovoj svrsi i tajnama. Najvažnija od njih je ogromna Kristalna odaja, u koju se ulazi kroz tajna vrata u podu jedne prostorije. U Kristalnoj odaji se čuva Sfera moći, koja sadrži ukupnu moć Predakâ. Prije nego što ga je Čarobnica predala princu Adamu, u toj odaji je bio pohranjen i Mač moći. U zamku također nalazimo prijestolnicu, veliku biblioteku, sobu sa ogromnim, tajanstvenim ogledalom kojim je moguće posmatrati prošlost i sadašnjost, podzemni koloseum, tajnu odaju posvećenu kralju Grayskullu, prostor iza „očnih šupljina“ zamka i brojne hodnike u kojima iluzije pometaju uljeze.

Igrani film[uredi | uredi izvor]

U igranom filmu iz 1987, Skeletorove sile su osvojile zamak Grayskull. Skeletora korača prema prijestolju, blizu kojeg je Čarobnica zarobljena u energetskom polju što polako prenosi njenu moć na Skeletora. Zamak je Skeletorova baza tokom filma. U Grayskullu se nalazi veliki kružni prolaz pod nazivom Veliko Oko Galaksije, koji se otvara samo kada je Eternijin mjesec u zenitu i koje daje božansku moć onome što stoji pred njim.