Zamak Grayskull

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zamak Grayskull, iz prve animirane serije.

Zamak Grayskull (Grejskal u prevodu Politikinog Zabavnika, dvorac Siva Lubanja ili Sive Lubanje u prevodu Televizije Zagreb), tvrđava je na izmišljenoj planeti Eterniji. Grayskull je jedno od glavnih mjesta radnje u svijetu Gospodarâ svemira. Često ga napadaju Skeletor, Hordak, i kralj Hiss, u nadi da će im tajne zamka Grayskulla omogućiti da osvoje Eterniju.

Filmationova serija[uredi | uredi izvor]

U prvoj animiranoj seriji saznajemo da u Grayskullu živi Čarobnica, koja čuva tajnu moć od svih onih što bi je zloupotrijebili. Mada je uglavnom prikazan izvana, Grayskull ima nekoliko zanimljivih odaja: prijestolnicu, prostoriju za teleportaciju, laboratoriju, sobu u kojoj Čarobnica proučava čarolije, kao i njenu spavaću sobu. U epizodi Double Trouble, zli dvojnik He-Manovog prijatelja Koldara nailazi na prostoriju u kojoj se čuvaju tajne zamka Grayskulla. Prostorija ima dvoja vrata, između kojih se nalazi Staratelj: iza jednih su tajne a iza drugih propast. Zamak je okružen ponorom bez dna, koji služi i za odbranu. Dok se princ Adam pretvara u He-Mana, ponorom teče moć Grayskulla, kao što vidimo u epizodi Into the Abyss, u kojoj Teela pada u ponor i prisustvuje ovom spektaklu. Ponor navodno vodi do središta Eternije.

Serija iz 2002.[uredi | uredi izvor]

Svrha i historija zamka, kao i njegovi raznorazni dijelovi, mnogo su detaljnije opisani u seriji iz 2002. Nekada davno, mramorne zidine Grayskulla bile su bijele, a zamak središte kraljevstva kojim je vladao kralj Grayskull, Adamov predak. Jahao je ogromnog zelenog lava sa Battle Catovim oklopom, nosio Mač moći i poginuo braneći svoje kraljevstvo i Eterniju od Hordaka. Na samrti, Grayskull je prebacio svoju moć u Mač moći, iz kojeg je He-Man dobija. Poslije Grayskullove smrti, zamak je zapostavljen i s vremenom pada u zaborav. Samo nekoliko ljudi zna o njegovoj svrsi i tajnama. Najvažnija od njih je ogromna Kristalna odaja, u koju se ulazi kroz tajna vrata u podu jedne prostorije. U Kristalnoj odaji se čuva Sfera moći, koja sadrži ukupnu moć Predakâ. Prije nego što ga je Čarobnica predala princu Adamu, u toj odaji je bio pohranjen i Mač moći. U zamku također nalazimo prijestolnicu, veliku biblioteku, sobu sa ogromnim, tajanstvenim ogledalom kojim je moguće posmatrati prošlost i sadašnjost, podzemni koloseum, tajnu odaju posvećenu kralju Grayskullu, prostor iza „očnih šupljina“ zamka i brojne hodnike u kojima iluzije pometaju uljeze.

Igrani film[uredi | uredi izvor]

U igranom filmu iz 1987, Skeletorove sile su osvojile zamak Grayskull. Skeletora korača prema prijestolju, blizu kojeg je Čarobnica zarobljena u energetskom polju što polako prenosi njenu moć na Skeletora. Zamak je Skeletorova baza tokom filma. U Grayskullu se nalazi veliki kružni prolaz pod nazivom Veliko Oko Galaksije, koji se otvara samo kada je Eternijin mjesec u zenitu i koje daje božansku moć onome što stoji pred njim.