Zambezi ajkula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zambezi ajkula.

Zambezi Ajkula ili bik ajkula familija Karčarinide (Carcharhinidae). Iako je u suštini morska riba, bik ajkula (Carcharhinus leucas) je jedna od više vrsta iz te familije koja ulazi u slatke vode.

Manji primjerci (do 1 m) su pronalaženi u Kariba kanjonu, rijeci Ruenja i na ušću Save-Runde. Također ima podataka da su nalažene 100 km uzvodno u Amazonu. Zambezi ajkula spada u 10 najopasnijih morskih pasa i ima viši nivo testosterona od ostalih ajkula.

Dostiže dužinu do 3 metra i težinu do 200 kg. Rasprostire se u cijelom zapadnom Atlantskom okeanu od Njujorka do Brazila, kao i duž istočne obale Afrike, a slatkovodni primjerci se nalaze u jezerima Gvatemale i Nikaragve.