Spisak likova u seriji "Yu-Gi-Oh! GX"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Zane Truesdale)

Ovo je spisak likova u animiranoj seriji Yu-Gi-Oh! GX.

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Jaden Yuki / Judai Yuki (遊城 十代 Yūki Jūdai?)
Jaden Yuki je 15-godišnji dječak, student Akademije dvoboja i jedan od sedam čuvara ključeva tajanstvene prostorije u kojoj se nalaze svete karte. Veoma je bistar, tvrdoglav i pametan dječak. Uglavnom svagdje kasni, kao što je kasnio i na događaj koji će mu promijeniti život. Naime, krenuo je na prijemni ispit na Akademiju dvoboja i na putu ka Akademiji susreće Yugi Motoa, kralja igre. Yugi Moto mu daje kartu Winged Kuriboh-a koja će mu pomoći na ispitu. Iako je Jaden zakasnio na ispit, nepobjedivi dr. Crowler mu obećava da će biti primljen na Akademiju ukoliko ga pobjedi u dvoboju. Ostalim studentima Akademije je bilo poznato da doktor Crowler ima rijetku i jaku kartu koja ga je uvijek dovodila do pobjede u dvobojima. Međutim, nepobjedivi profesor biva poražen od strane Jadena i Jaden postaje student Akademije. Njegov talenat prepoznaju Bastion Misawa i ljupka Alexis Rhodes. Nakon dvoboja, Jaden upoznaje studente Syrus Truesdalea i Chumley Huffingtona, koji mu se čude kako može biti tako jak i hladnokrvan kada mu čak prijeti izlaz iz Akademije. Jaden Yuki se često sukobljava sa Chazom Princetonom. Nakon izvjesnog vremena Jaden postaje čuvar ključa i zajedno sa ostalih šest čuvara se bori protiv Jahača Sjena. Nakon što pobjeđuju Jahače poslije njih dolaze i Društvo svjetlosti.Njegovi priatelji Bastion i Chazz pridružuju se društvu kao i Alexis, ali on nastavlja borbu i spašava prijatelje.Također u borbi protiv Yubela nikada nije zaustavio borbu iako ga je Yubel jedno vrijeme kontrolirao. Jaden je bio u svemiru te je upoznao Neo-Spaciane s kojima je igrao u dvobojima. Poznato je njihovo spajanje s Elemental Hero Neosom. U zadnjoj epizodi 4 sezone bori se protiv Yugija Motoa i dvoboj završava neriješeno bez pobjednika.
Syrus Truesdale / Sho Marufuji (丸藤 翔 Marufuji Shō?)
Syrus je 15-godišnji, mali, zbunjeni dječak i mlađi brat Zane Truesdalea. Zbog nedostatka samopouzdanja često upada u nevolje, ali ga iz nevolja uvijek spašava njegov najbolji prijatelj i glavnik lik serije Jaden Yuki. U drugoj sezoni dobija rivala Tyranno Hassleberrya s kojim je u vječitoj svađi. Vremenom Syrus stiče samopouzdanje i rangira se u Ra žutog , a poslije i u plavog Obeliska. Syrusove karte su uglavnom Machine karte.
Chumley Huffington / Hayato Maeda (前田 隼人 Maeda Hayato?)
Chumley je 16-godišnji, debeli student Akademije Dvoboja. Najviše voli pohovani sir. U njegovom špilu karata ne postoji druga karta osim koale(osim kengura kojeg mu je poklonio Sajrus). Sprijateljuje se sa svojim cimerima Džejdenom i Sajrusom i, zajedno sa njima, upušta se u velike avanture.U drugoj sezoni Čamli pobjeđuje na takmičenju iz najbolje kreirane karte sa kartom Ayers Rock Sunrise u Pegaz Kompaniji.Nakon toga mu Pegaz nudi da radi za njega na što on uz ohrabrenje svojih prijatelja pristaje.Chumley se pojavljuje na jednom turniru gdje je pomagao Maximilionu Pegazu.Na tom turniru on je poklonio Džejdenu kartu Skyscraper 2 - Hero City.
Bastion Misawa / Daichi Misawa (三沢 大地 Misawa Daichi?)
Bastion je 15-godišnji dječak, student Akademije dvoboja i jedan od sedam čuvara ključa tajne prostorije u kojoj se nalaze svete karte. Pojavljuje se već u prvoj epizodi kad upoznaje Džejdena, glavnog junaka serije, nakon velike borbe između Jadena i dr. Crowlera. Bastion je sušta suprotnost Jadenu. Voli matematiku, analizira svoje protivnike i njihove karte, da bi pronašao pravu strategiju koja bi ga dovela do pobjede. Bastionov špil karata je sastavljen od bića vatra, voda, zemlja i zrak, i tako uspostavlja ravnotežu u špilu.Bastion je odbio da se priključi plaviom Obelisku,a to je mogao kada je pobijedio Chazza. Bastiona je pobjedila Amazon Tania,jedna od Jahača sjena,koja se bila i u njega zaljubila,i uzima mu dušu,ali mu je vraća Džejden.Iako je izračunao dvoboj između Džejdena i njega on ipak gubi meč i shvata da se neke stvari ne mogu izračunati. U drugoj sezoni Bastion prihvata da postane jedan od članova bijele akademije kao i pojedini, ali se vraća na akademiju poslije nestanka te organizacije.
Chazz Princeton / Jun Manjoume (万丈目 準 Manjōme Jun?)
Nakon dvoboja između profesora dr.Crowlera i glavnog junaka serije Jadena, Chazz uviđa da bi mu Jaden mogao biti konkurencija te čini sve da bi ga pobijedio, ali se dvoboji uvijek završavaju njegovim porazom. Zbog pritiska svoje bogate braće, Chazz želi postati najbolji borac na svijetu. Nakon izvjesnog vremena prebacuje se na Sjevernu akademiju, ali se vraća. Iako ne želi priznati ostalim studentima (da ne bi ispao slabić), Chazz često razgovara sa jednim od tri duha iz karte Ojama trio koji je djetinjast. Vremenom Chazz postaje jednim od sedam čuvara ključa tajanstvene prostorije u kojoj se nalaze svete karte i nadmeće se sa Jahačima sjene.U drugoj sezoni se pridružuje Društvu svjetosti, ali ga Jaden oslobađa.
Alexis Rhodes / Asuka Tenjouin (天上院 明日香 Tenjōin Asuka?)
Alexis je 15-godišnja djevojčica, studentica Akademija Dvoboja i mlađa sestra Atticus Rhodesa, jednog od Jahača sjena koji je misteriozno nestao u napuštenoj spavaonici. Pored Zane Truesdalea i Chazz Princetona, jedna je od najboljih studenata Akademije i ima najjači rang, Obelisk plavi. Pojavljuje se već u prvoj epizodi Yu-Gi-Oh! GX kad upoznaje Jaden Yukija, glavnog junaka serije. Njeno interesovanje za Jadena raste nakon njegove pobjede nad dotad nepobjedivim dr. Crowlerom, mada se cijelo vrijeme ostavlja dojam da su samo dobri prijatelji. Njen špil karata se sastoji iz Cyber Girla.
Zane Truesdale / Ryo Marufuji (丸藤 亮 Marufuji Ryō?)
Zane je 17-godišnji dječak, stariji brat Syrus Truesdalea i jedan od čuvara ključa tajne prostorije u kojoj se nalaze tri magične karte. Pojavljuje se već u prvoj epizodi Yu-Gi-Oh! GX-a. Bliski je prijatelj djevojčice Alexis Rhodes i njenog brata Atticusa Rhodesa. Najbolji je borac Akademije Dvoboja, gdje uživa veliki ugled. Samo najbolji mogu da ga izazovu na dvoboj. Voli da se osami pored svjetionika. Kako bi dokazao Syrusu samouvjerenost, Jaden organizira dvoboj sa njim i uspijeva ono što nikom nije, a to je da pobjedi Zane.
Blair Flannigan / Rei Saotome (早乙女 レイ Saotome Rei?)
Blair je osmogodišnja djevojčica koja dolazi na Akademiju dvoboja. Prve koje upoznaje na Akademiji su Jaden Yuki, Chumley Huffington i Syrus Truesdale. Pred njima se pretvara da je dječak. Zaljubljuje se u Zane Truesdalea, ali niko ne zna da je djevojčica. Nakon što je zamalo pobjedila Jadena, otkriva da voli Zanea i da je djevojčica. Međutim, Blair se mora vratiti kući da završi osnovnu školu. Ponovo se pojavljuje u drugoj sezoni i postaje cimerica glavne trojke.U drugoj sezoni ujedno se sprijateljuje sa Marcelom.
Tyranno Hassleberry / Tyranno Kenzan (ティラノ剣山?)
Tyrano se pojavljuje u 53 epizodi, u drugoj sezoni prikazvanja crtane serije. Tyrano odmah postaje prijatelj glavnom liku Jaden Yukiju. Prvo postaje crveni Slifer, a onda se rangira u Ra žutog. Često se spori sa Syrus Truesdaleom oko toga ko je bolji prijatelj Jadenu. Kada je radio na jednoj iskopini velika gromada kamena mu je smrskala nogu. Doktori su u zamjeni za njegovu kost stavili dinosaurovu kost i postaje dinosaurus.Tyranno je u drugoj sezoni borio se protiv Sartoriusa i ikada je izgubio Light of Destruction mu nije mogao uzeti dušu jer je on napola dinosaur.Njegov špil se sastoji iz dinosaur karti.

Sporedni likovi[uredi | uredi izvor]

Adrian Gecko / Amon Garam (アモン・ガラム Amon Garamu?)
Aster Phoenix / Edo Phoenix (エド・フェニックス Edo Fenikkusu?)
Aster dolazi kao gostujući član Akademije dvoboja. Prvo upoznaje Jadena ,a zatim ga poziva na dvoboj i uspijeva mu i da ga pobjedi. Pozvao je svoje najjače čudovište Dogmu i igrao dark city pomoću Dogme uspio ga je pobjediti. Aster je svo vrijeme izgledao prijateljski raspoložen, ali niko ne zna za njegovu namjeru na akademiji. Zapravo on je profesionalni borac koji se krije pod maskom običnog studenta kako bi ostvario planove svog menadžera. Njegov menadžer Sartorius, vođa Bijele Organizacije pokušava da akademiju pretvori u veliki bijeli svijet uz pomoć Misgarth satelita i tako da ima svoje sluge. On u tome uspijeva i sve članove plavih Obeliska odvlači u svoj svijet. Apostoli svijetla postaju Alexis, Bastion,Chazz i mnogi drugi. Kada shvati šta je napravio Aster pokušava zaustaviti Sartoriusa u osvajanju svijeta i pokušava ga pobjediti no ne uspijeva, ali zajedno sa njim su došli i Jaden, Syrus, Chumley i mnogo drugih i na kraju okončaju Sartorijsevu opsjednutost kada Jaden pobjedi Sartoriusa.
Atticus Rhodes / Fubuki Tenjōin (天上院 吹雪 Tenjōin Fubuki?)
Atticus je 16-godišnji dječak, student Akademije Dvoboja i stariji brat Alexis Rhodes. Jedan je od osam Jahača sjene koji su u potrazi za ključem tajanstvene prostorije gdje se nalaze tri magične karte. Pojavljuje se od pete epizode Yu-Gi-Oh!GXa. U njegovom špilu karata su uglavnom zmajevi. Atticus je misteriozno nestao iz napuštene spavaonice. Njegova sestra Alexis čini sve kako bi ga pronašla. Nakon dvoboja između njega i Jaden Yukija, kojeg su tokom duela poznavali kao Noćni Ogrtač, Alexis saznaje da je jedan od Jahača sjene zapravo njen brat Atticus.
Axel Brodie / Austin O'Brien (オースチン・オブライエン Ōsuchin Oburaien?)
Fonda Fontaine / Emi Ayukawa (鮎川 恵美 Ayukawa Emi?)
Fonda Fontaine u Japanu poznatija kao Emi Ayukawa (鮎川恵美, Ayukawa Emi) je razrednica ženskim studentima Obeliska. Ona je profesor Gimnastike i medicnarka na akademiji. Fonda voli da vodi evidenciju o učenicima koji bježe sa časova i nemarnim učenicima.Kada je akademija bila prebačena u pustinja za vrijeme borbe protiv Yubela on je postala zombi.I plašila je studente, ali ipak kada se vratila dobila je nadimak Zombi.Kasnije je igrala dvoboj protiv Džejdena u kojem je izgubila i bila je impresionirana vještinama jednog Slifera.
Jasmine / Junko Makita (枕田 ジュンコ Makita Junko?)
Mindy / Momoe Hamaguchi (浜口 ももえ Hamaguchi Momoe?)
Jasmine još poznata kao Junko Makita (枕田 ジュンコ, Makita Junko) i Mindy (浜口ももえ, Hamaguchi Momoe), su dvije Obelisk studentice i najbolje prijateljice s Alexis. Stalno su uz nju, i prve su koje joj dojavljuju tračeve. Njih dvije su se zaljubljivale u Harringtona (Alexisinog udvarača) i Atticusa (Alexisinog brata). Najviše se prikazuju u prvoj sezoni.
Jean Louis Bonaparte / Napoleon (ナポレオン Naporeon?)
Jean-Luis Bonaparte u Japanu poznat kao Napoleon (ナポレオン, Naporeon) je zamjenik dekana na Akademiji Dvoboja od druge sezone.Rodom je iz Pariza u Francuskoj.On se ne slaže ni u čemu sa Crowlerom osim u jednom da Slifer spavaonicu treba demolirati. Kada Pegaz ponudi posao na istom mjestu i Krovleru i njemu oni odluče da odigraju dvoboj.Poslije saznaje da je dobio otkaz i zatražio od učenika da štite njegovog sina Marcel od Yubelovog zla.Njegovo mjesto zazima Krovler.
Jesse Anderson / Johan Andersen (ヨハン・アンデルセン Yohan Anderusen?)
Jesse je razmjenjeni student sa Sjeverne Akademije koji dolazi na Akademiju Dvoboja u trećoj sezoni serije.On često skriva identitet i jako je tajanstven. Odlukom profesora Vipera on dobija Džejdena za protivnika u prvom egzibicijskom meču.On u duelu poziva svoje najjače čudovište Cyrstal Beast:Rainbow Dragon.Džejden ga pobjedi, ali on priznaje da karta ta karta još ne postoji i šalje je u kompaniju za proizvodnju karata Industrial Illusions čiji je vlasnik Maximilion Pegaz. Nakon što je karta kreirana ona posjeduje dvoboj energiju koja može da uzrokuje crvotočinu koja je otvorena tokom dvoboja Džesija i Zejna.[1] zbog koje Jesse biva opsjednut Marcelovim duhom i sa njegovim moćima se vraća na akademiju.[2].On biva isto tako zarobljen u drugoj dimenziji, ali Džejden i prijatelji prave prolaz između svjetova kako bi ga vratili. Kada u njega ulazi Marcelov duh on počinje igrati igru sjena.Kasnije će se ispostaviti da ga je kontrolisao Yubel.Kako bi spasio Džesija, Džejden odigra meč protiv Yubela, a kasnije će se ispostaviti da je Yubel prebacio Džesijovu dušu u čudovište Rainbow Dragona.Kada Džejden razdvoji čudovište Rainbow Dragon sa kartom Super Fusion Džesi se vraća u normalu. U četvrtoj sezoni on dolazi u Domino City gdje je imao duel sa Džejdenom kojeg je opsjeo Trueman.Nakon što pobijedi u duelu on i Džejden se vraćaju na akademiju kako bi spriječili Truemana.
Jim "Crocodile" Cook (ジム・クロコダイル・クック Jimu Kurokodairu Kukku?)
Lyman Banner / Professor Daitokuji (大徳寺先生 Daitokuji-sensei?)
Pojavljuje se već u drugoj epizodi. Profesor je na Akademiji dvoboja i nadglednik učenika iz spavaonica crvenih Slifera. Njemačkog je porijekla i ima njemački naglasak. Ima umiljatu debelu mačku, Faraona, u kojoj živi njegov duh. Lyman se sprijateljio sa mnogim studentima Akademije, a među njima su i Jaden Yuki, Syrus Truesdale i Chumley Huffington. Nakon što je popio čarobne pilule koje ga mijenjaju, postaje Jahač Sjene pod imenom Amanel. Jaden ga u dvorani sakrivenih čudovišta pobjeđuje. On mu ostavlja poruka a zatim se pretvori u pepeo. Njegova duša počinje izlaziti u vidu bijele kuglice. Tu kuglicu proguta njegova mačka Faraon i njegov duh otada živi u mački. Njegov duh često izađe i razgovara sa Jadenom u pravom liku.
Ms. Dorothy / Tome (トメ?)
Gospođa Dorothy u Japanu poznata kao Tome-san (トメ) je ljubazna gospođa koja radi u akademijkoj Prodavnici karata.Ona slabo poznaje pravila Dvoboja Čudovišta.Jednog dana Dorothy je stao auto baš su tuda Džejden i prijatelji žurili na nastavu i pomogli joj, a ona mu je zauzvrat poslije kada mu je najviše trebala dala dvije karte.Dorothy je omiljena ličnost kod Džejdena i njegovih prijatelja pa tako je i dobila zvanje ljubazna gospođa. Jednom je viđena kako je u dvobojima u paru zajedno sa dekanom Šepardom igrala protiv Džejdena i Alexis.On je odigrala kartu Marshmallon i stvorila Džejdenu poteškoće za pobjedu.Što se tiče njenog špila jedino je zabilježena karta Marshmallon iz spomenutog duela.
Sartyr / Kabayama (樺山?)
Sartyr u Japanu poznatiji kao Kabayama (樺山, Kabayama) je razrednik Ra Žutih na Akademiji Dvoboja.Sartyr se nalazi među tri glavna profesora na akademiji.Prvi puta ga prikazuju u prvoj sezoni nakratko u kantini.U drugoj sezoni on se pojavljuje u dvoboju imeđu njega i Tirana. On je zagovornik toga da učenici trebaju da ostaju u istim rangovima dok su na akademiji.Inače nije omiljeni profesor zbog toga što je usamljen ili zbog toga što ima takav stav prema rangiranju.
Sheppard / Samejima (鮫島?)
Dekan Shepard (fon.Šepard) u Japanu poznatiji kao Samejima je dekan Akademije Dvoboja u prvoj sezoni.U prvoj sezoni on povjeri Džejdenu, Alexis, Zejnu, Bastionu, Krovleru i Baneru kasnije se ispostavilo Amanelu mjesto čuvara Duhovne Kapije. Kada je Kagemaru došao na akademiju prepoznao ga je jer je bio akademijski superidentitet. U drugoj sezoni svoj posao povjerava Krovleru.On napušta akademiju kako bi igrao na Genex turniru i pomogao Zejnu.On upoznaje Zejna dok je bio još dječak i trenirao u jednom dojou na visokoj planini.Kada izgubi meč on daje Genex medalju Zejnu da se nastavi boriti, a on se vraća na akademiju krajem druge sezone.U trećoj sezoni on konačno donosi odluku da će rješiti problem Napuštene Spavaonice.
Vellian Crowler / Cronos de Medici (クロノス・デ・メディチ Kuronosu de Medichi?)
Vellian Crowler je 35-godišnji profesor na Akademiji dvoboja i jedan od sedam čuvara ključa tajne prostorije u kojoj se nalaze svete karte. Crowler se pojavljuje već u prvoj epizodi. U engleskoj verziji serije on ima italijanski naglasak i porijeklo, često koristi fraze "Mamma mia!" i "Buongiorno", a svojom odjećom, kosom i pretjeranom šminkom podsjeća na žensku osobu. Na prijemnom ispitu, željan dvoboja, izgubio je protiv Jadena Yukija tako što mu je Jaden uništio rijetko čudovište. Poniženje koje je doživio ovim porazom budi mržnju i osvetoljublje u Crowleru. Svo vrijeme pokušava omalovažiti, osramotiti i izbaciti Jadena sa Akademije dvoboja, ali mu to nikako ne uspijeva. Nakon poraza od Vampirice Kamule (Vampir Camula), članice Jahača sjena, Crowler gubi dušu, ali mu je njegovi učenici ipak uspijevaju vratiti.On poslije postaje i dekan akademije nakon što mu to mjesto povjeri Shepard, ali nakon Shepardovog povratka on se vraća na staru poziciju.

Antagonisti[uredi | uredi izvor]

Jahači sjena[uredi | uredi izvor]

Jahači sjene su grupa fiktivnih i izmišljenih likova iz japanske crtane serije Yu-Gi-Oh! GX. Oni pokušavaju da dođu do tri svete ili božanske karte koje se nalaze ispod akademije dvoboja i nakon što ih je sve osvojio Yugi Moto ih sakriva ispod akademije daleko od svih. Ali ipak postoji način kako da se dođe do karata. Ispred tajne prostorije gdje se nalaze karte postoji sedam kapija i kako bi se one otvorile potrebno je sedam ključeva koje je dekan akademije dao sedam čuvara a to su: Jaden Yuki, Alexis Rhodes, Chazz Princeton, Bastion Misawa, Vellian Crowler, Lyman Banner i Zane Truesdale.
Kagemaru (影丸?)
On je zapravo bivši dekan akademije dvoboja. On je osmi jahač sjena i njihov lider, vođa. Pojavio se na akademiji sa kartama Sacred Beast. Uria, Hamon i Raviel. Jaden ga je pobjedio i postao jedan od rijetkih koji je uništio Sacred Beaste.
Noćni Plašt (ダークネス Dākunesu?)
Noćni Plašt je prvi koji je se javio da ide na akademiju i donese ključeve. Noćni Plašt je zapravo Atticus Rhodes koji je boravio u napuštenoj spavaonici. On je misteriozno nestao, a zapravo je izgubio u igri sjena i postao Noćni Plašt. Iako je mislio da je Jaden najslabiji čuvar i grdno se prevario i izgubio. Nakon što je Noćni Plašt izgubio dušu postao je ponovo Atticus Rhodes i imao je dio medaljona tame.
Camula (カミューラ Kamyūra?)
Camula (fon. Kamula) je drugi dobrovoljac Jahača sjene. Dok se Jaden oporavljao u akademijskoj ambulanti od meča sa Noćnim Plaštom sanjao je kako dolazi čamac oko kojeg lete šišmiši i unutar kovčeg (za mrtve) i iz kovčega izlazi djevojka. Iako mnogi ne vide simbol tog sna. Zatim se akademijom pročuju priče da je na otok došao vampir tačnije vampirica, čuvari kjuča se zabrinu da to nije novi Jahač sjene. Nakon što velika oluja podigne oko jednog dijela otoka čuvari odlaze i vide vampirski dvorac iz kojeg izlazi vampirica koju odmah Vellian Crowler izaziva na dvoboj iako ona ne misli da je to pravi izbor, ali ni on je ne shvata ozbiljno. Camula ima stotinu šišmiša koji špijuniraju i donose joj informacije i ona sebe zove "vampirskom ljubavnicom jahača sjena". Tek sredinom dvoboja Crowler shvata da je u igri sjena i vampirica ga pobjedi. Njegovu dušu zatoči u lutku. Kako bi vratili Crowlerovu dušu učenici se svađaju oko toga ko ide sljedeći na dvoboj, Zane se iskrada i odlazi u dvorac. Iako je bio prvi izbor Camule, Crowler je zasmetao. Zane se dobro držao i mogao je pobjediti, ali kako ne bi otišla duša njegovog brata morao je izgubiti. Nakon što shvate da će svi redom gubiti duše Atticus daje drugi dio medaljona tame, a jedan dio ima i Jaden i tim medaljonom Camula neće moći uzimati duše. Nakon što je žrtvovala svoju dušu ukoliko izgubi.Camula naposljetku gubi u dvoboju i odlazi u kraljevstvo sjena.
Tania / Tanija Amazon (アマゾネス・タニヤ Amazonesu Taniya?)
Amazon Tanija je visoka, gruba i jako razvijena djevojka zašto joj i u imenu stoji Amazaon.Nakon što izazove Čuvare Bastion odluči da se bori protiv njega.Ona se u njega zaljubi i pobijedi ga.Jaden pokuša vratiti njegovu dušu tako što izazove Taniu.Na kraju igre ju pobijedi.
Don Zaloog / Chief Zaloog (首領-ザルーグ Shuryō Zarūgu?)
Nakon što na akademiji počinju nestajati stvari nakit,karte i novac Dekan Shepard odlučuje pozvati čuvenog detektiva Dona Zalooga.On dolazi na akademiju sa nizom prerušenih članova svoje Bande Škorpiona. Kada Jaden shvati da su Zaloogovi pomoćnici radnici na Akademiji on shvata da je Zaloog novi Jahač i izaziva ga. Specifično kod Zalooga je da on i nema prava čudovišta nego ima kartu sa vlastitim imenom i njegovi članovi bande mogu učestvovati u dvoboju umjesto čudovišta i sami ih napasti. Na kraju dvoboja naravno Chazz pobjeđuje.
Abidos III (アビドス3世 Abidosu San-sei?)
Na predavanju Lymana Bannera on govori da je u Egiptu postojao Abidos, nepobjedivi borac. Kad Zane i Alexis budu pored svetionika napadaju ih mumije. Jaden, Syrus i Chumley kreću da ih spase, ali i njih napadaju mumije. Bude se u nekoj letjelici i tamo Jaden ima dvoboj protiv Abidosa. Tamo ga pobjeđuje i ostaje još jedan jahač sjena jer je on šesti.
Titan (タイタン Taitan?)
Jaden, Chumley i Syrus su igrali igru izvlačenje karata, što je karta jača priča mora bit strašnija. Došao je Lyman Banner i izvukao čudovište 12. razine. Ispričao im je priču o napuštenoj spavaonici. Društvo odlazi tamo, ali nailaze na probleme - prvog jahača sjena Titana. On je zarobio Alexis i borio se protiv Jadena za nju. Naravno je izgubio i mistični element mu je uništen kartom Elemental Hero Aviana. Za kaznu Jaden i Syrus su branili ostajanje na akademiji protiv braće Paradox. On je zapravo bio lažni borac sjena. Kasnije kada se Atticus Rhodes vrati na akademiju nema staro pamćenje. Alexis odlazi u spavaonicu, tamo ga pobjeđuje i vraća bratu pamćenje, ali tada je bio pravi borac sjena, jahač sjena.
Amnael (アムナエル Amunaeru?)
Profesor Banner je nestao na akademiji. Jaden, Syrus i Chumley su ga krenuli tražiti. Chazz ih je pitao može li sa njima i oni su ga pustili. Alexis je šetala pored spavaonice i nekog je vidjela. Krenula je za njim i on je izazvao na dvoboj, a ona nije imala pojma da je to Lyman Banner. Kasnije je Chazz našao Faraona, Bannerovu mačku. Dogodilo mu se isto što i Alexis, Banner ga je pobjedio i uzeo ključ. Kasnije društvo je tražilo i Chazza i Bannera. Vidjeli su šest zraka na nebu i pratili tragove. Došli su do napuštene spavaonice i tamo je Jaden pobjedio Bannera koji je dobio ime Amanel. Pretvorio se u duh koji boravi u mački i izađe kad hoće pričati sa Jadenom.

Društvo svjetlosti[uredi | uredi izvor]

Društvo svjetlosti u Engleskoj poznatija kao Society of Light i 光の結社, Hikari no Kessha je fiktivna organizacija iz japanske animirane serije Yu-Gi-Oh! GX, a osnovao ju je Sartorius. Čez postaje prvi član ove organizacije, a zatim počinje pozivati i ostale učenike u ovu organizaciju.Kada Aster Feniks sazna za organizaciju on napušta svog menadžera Sartoriusa i pridružuje se Džejdenovoj borbi protiv organizacije. Džejden sa Sajrusom započinje borbu, ali mu teško ide zbog toga što Sartorius svojom propagandom i Svjetlom uništenja i satelitom zavladava akademijom. Obelisk Plavi spavaonica transoformira se u Obelisk Bijeli i samo taj rang se i priznaje. Nakon što Čez pobjeđuje Aleksis i njom zavlada svijetlo uništenja. Sartorius pokušava uvesti i Džejdena, ali on se uvijek odupire pokušajima. Sartorius pokušava i Tirana uvesti tako što se bori protiv njega, Tirano na kraju izgubi, ali se njegova dinosaurska jačina odupre Svijetlu uništenja. Bastion namjerno gubi dvoboj protiv Čeza i ulazi u organizaciju.Džejden uz pomoć Astera koji pobjeđuje Sartoriusa napokon uništava Društvo svjetlosti čime postaje junak.

Sartorius Saiou / Takuma Saiou (斎王琢磨 Saiō Takuma?)
Sartoriusa i njegovu sestru su ponižavali zbog njihovih mogućnosti da pročitaju sudbinu.Tako da su bili odbačeni,a roditelji su ih ostavili.Prihvatio ih je Aster Phoenix i pomogao im.Kako bi mu zahvalio Sartorius ga je podučio nevjerovatnim igračkim sposobnostima.Kada je jednom čitao iz karte Ultimate Destiny Card obuzela ga je energija poznata kao Dark Light / Light of Destruction (bos.Crno Svijetlo / Svijetlo Uništenja).Sa njom je dobio natprirodne moći.Te moći prenosi i na svoju sestru Sarinu koja ih može aktivirati koristeći ogledala.On postaje menadžer Aster Phoenixa i učini ga svjetskom igračkom zvijezdom.Sa Asterom pokušava napasti Akademiju Dvoboja i tako ovladati svijetom,ali ga spriječava Džejden sa prijateljima.U prvom meču na Akademiji on pobjeđuje Čeza i ovlada sa Tiranom.Tirano širi valove na Džejdena koji ne vidi svoje karte.Džejden se vraća iz Neosa i pokušava ga zaustaviti.On pridružuje još neke njegove prijatelje Društvu svijetla Aleksis i Bastiona.Kada satelit Društva svijetla pokuša ovladati svijetom Džejden pomoću Ojina preusmjerava laser na Sartoriusa čime uništava Light of Desctruction.Sartorius se zahvaljuje Džejdenu i nastavlja se oporavljati u bolnici Kaiba Korporacije.Vraća se sa Kagemaruom na Akademiju Dvoboja da bi upozorio Džejdena da ga očekuje nesreća.
Lorenzo Plata / Ryusei Gin (銀流星 Gin Ryūsei?)
Princess Rose (プリンセス・ローズ Purinsesu Rōzu?)
Bob "Game Show" Banter / Tsugio Kanda (神田次男 Kanda Tsugio?)
Howard X. Miller / X (エックス Ekkusu?)
Prince Ojin / Prince Odin (オージーン王子 Ōjīn Ōji?)
Dr. Eisenstein / Dr. Albert Zweinstein (アルバート・ツバインスタイン博士 Arubāto Tsubainshutain Hakase?)
Sarina Saiou / Mizuchi Saiou (斎王美寿知 Saiō Mizuchi?)
The Light Brigade / Four Monarchs (四帝 Yon Tei?)
Thunder / Ikazuchimaru (雷丸 Ikazuchimaru?)
Frost / Kourimaru (氷丸 Kōrimaru?)
Blaze / Honoumaru (火丸 Honōmaru?)
T-Bone / Iwamaru (岩丸?)

Martinovo carstvo[uredi | uredi izvor]

Yubel (ユベル Yuberu?)
Marcel Bonaparte / Martin Kano (加納マルタン Kanō Marutan?)
Marcel je student koji dolazi u drugoj sezoni Ra Žute. Marcel je sin Jeana Luisa Bonaparte kojeg je Bonaparta ima sa bivšom ženom s kojom se razveo pa tako da je Marcel često potišten zbog toga.Kada je došao na akademiju odmah se zbližio sa Blair. Zbog depresija u koje je padao zbog nesretnog djetinstva obuzeo ga je Yubelov duh i uveo ga u Martinovo Carstvo. On je zbog toga naudio mnogima i pomagao da kontrolišu Jessea Andersona. Tokom dvoboja između Džejdena i Džesija iz njega izađe Yubelov duh. Nakon toga je se izvinuo onima kojima je naudio.U četvrtoj sezoni odlazi sa akademije da bi se više družio sa ocem.
Professor Thelonious Viper / Professor Cobra (プロフェッサー・コブラ Purofessā Kobura?)

Manje uloge[uredi | uredi izvor]

Duel Monsters[uredi | uredi izvor]

Alien of Light (光の宇宙人 Hikari no Uchiujin?)
Dark Magician Girl / Black Magician Girl (ブラマジガール Buramajigāru?)
The Grim Reaper / God of Death (死神 Shinigami?)
Freed (フリード Furīdo?)
Gravekeeper's Chief (墓守の長 Hakamori no Chō?)
Yasmin /Sara (サラ?)
Supreme King advisors
Harpie's Brother / Birdman (バードマン Bādoman?)
Jinzo / Android - Psycho Shocker (人造人間 サイコショッカー Jinzo Ningen Saiko Shōkā?)
Kaibaman / Friend of Justice - Kaibaman (正義の味方 カイバーマン Seigi no Mikata Kaibāman?)
Honest (オネスト Onesuto?)

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Admiral / Anacis (アナシス Anashisu?)
Admiral u Japanu poznatiji kao Anacis (アナシス, Anashisu) je čovjek koji prevozi podmornicu sa obale u luku Akademije Dvoboja.Arogantan je i ambiciozan, on vjeruje da se sve na svijetu može kupiti novcem.Admiral je borio se u dvoboju čudovišta sa Džejdenom i bio je prvi koji se borio s njim tokom borbe sa Jahačima.Tokom dvoboja Admiral nudi Džejdenu da pređe u njegovu Akademiju Dvoboja koju gradi na moru, toliko je daleko išao da je čak Džejdenu nudio novac.Džejden odbija ponudu i nudi da se opkladi sa Admiralom ko će biti pobjednik.Kada Admiral izgubi dvoboj on kidnapuje Džejdena koji poslije kidnapovanja nije viđen sedmicu dana, a pobjegao je Admiralu dok nije gledao, na motornom čamcu.Admiral koristi Deepsea deck.
Belowski / Mokeo Motegi (茂木 もけ夫 Motegi Mokeo?)
Belowski u Japanu poznat kao Motegi Mokeo 「茂木もけ夫, Motegi Mokeo」je Obelisk student i bivši najbolji učenik akademije koji ima sposobnost da komunicira sa čudovištima.On je miran dječak sa velikim talentom za dvoboje, a koliko je uspješan dokazuje i činjenica da ima vlastitu spavaonicu.Crowler ga je pokušao iskoristiti da ponizi Jadena tako što ga je nagovorio da ga izazove na dvoboj.Belowski ipak na kraju izgubi dvoboj, ali ne pridaje veliku pažnju tome.U drugoj sezoni on se vraća i biva član Društva Svjetlosti.Kasnije odlazi i na Genex turnir gdje igra dvoboj protiv Elroy Prescota.Belowski igra Mokey Mokey špil.
Beauregard / Kohara (小原?)
Brier / Ohara (大原 Ōhara?)
Bearugard i Brier u Japanu poznati kao Ohara (大原, Ōhara) i Kohara (小原, Kohara) su Ra Žuti studenti.Bearugard je dobar borac koji ima želju da bude dizajner igara dok je Brier jako vješt igrač, ali sa jako malo samopouzdanja. Njih dvojica se udruže i počinju prerušeni igrati protiv studenata.Bearugard je bio takozvani "Duel Div" i igrao dvoboje dok mu je Brier davao instrukcije radio vezom.Oni su izazivali učenike Obeliska i svakog su pobjedili, a onda bi uzimali njihove jakne.Crowler "unajmljuje" Jadena da ga pobjedi (nadajući se da će ga tako konačno izbaciti zbog prekršenog pravila).U ponoć, Jaden i prijatelji upoznaju se sa Dvoboj Divom i bore se s njim.Jaden otkriva njihov trik i time oni prekidaju borbu.Dvoboj Div igra Goblin deck.
Damon / Taira Taizan (大山 平 Taizan Taira?)
Damon u Japanu poznat kao Taira Taizan (大山平, Taizan Taira), je bivši student Plavog Obeliska, koji nije mogao izvući ništa šta je htio pa se odmetnuo u šumu.Studenti nisu mogli izvuči sendvič s jajima jer bi h on krao tokom noći.Kada ga Jaden uspijeva uhvatiti bori se s njim. Damon tvrdi da se pretvorio u odmetnika zbog toga što je zbog izvlačio pogrešne karte i sendviče.Kada treba pobijediti izvuče pogrešnu kartu i izgubi.Zato je pobjegao u prirodu i ona ga je naučila da izvlači dobre karte. Igra mu je uglavnom u izvlačenju karata. Jaden ga pobjeđuje, i on se vraća u Obeliske, a zatim vraća stari izgled.
Dimitri / Kagurazaka (神楽坂?)
Dimitri u Japanu poznat kao Kagurazaka je student Ra žutih.Pojavljuje se u prvoj sezoni kada krade špil kralja igara Yugija. Jaden se bori protiv njega i uspije pobijediti deck kralja igara.Dimitri vraća špil, ali onda pokušava imitirati i Jadena.
Foster / Ichinose (市ノ瀬?)
Dekan Foster u Japanu poznatiji kao Ichinose (市ノ瀬) je upravnik Sjeverne Akademije. Prvi puta se pojavljuje kada daje Čezu kartu Ojama Yellow.Kasnije on pomaže Čezu kako da pobijedi Czara, a zatim mu daje Armed Dragon seriju karata.Kasnije se kladio sa Šepardom u dvoboj između Džejdena i Čeza. Nagrada je bila poljubac gospođe Dorothy.
Czar / Yuri Edogawa (江戸川遊離 Edogawa Yūri?)
Gerard / Kosuke Kunisaki (国崎 康介 Kunisaki Kōsuke?)
Gerard u Japanu poznat kao Kunisaki Kousuke (国崎康介, Kunisaki Kōsuke) jeste prekriveni novinar koji dolazi na akademiju kako bi istražio slučaj Napuštene spavaonice.Gerard krade uniformu Slifera i pridružuje se tom rangu gdje upoznaje Džejdena, Sajrusa u Čamlija. Zabranjeno je praviti reportaže o akademiji,a Gerard koristi informacije kako bi to iskoristo protiv vlasnika milijardera Seta Kaibe. On odlazi u Napuštena spavaonicu i tamo pronalazi Aleksis kako sažaljeva brata.Nakon što ga Aleksis primjeti on se vraća na akademiju gdje se odžavao meč između Bastion i Džejdena.On razgovara sa Aleksis i obećava joj pomoći i da neće objaviti članak o spavaonici.Od karata poznata mu je karta Skyscraper.
Jagger Princeton / Shoji Manjoume (万丈目 正司 Manjōme Shōji?)
Slade Princeton / Chosaku Manjoume (万丈目 長作 Manjōme Chōsaku?)
Slade Princeton i Jagger Princeton (Slejd i Džeger Prinston) u Japanu poznati kao Chosaku Manjoume (万丈目長作, Manjōme Chōsaku) i Shoji Manjoume (目正司, Manjōme Shōji) su starija Chazzova braća. Slade je najugledniji političar u svijetu politike, a njegov brat Jagger je stekao ugled u financijskom svijetu. Oni žele da njihov mlađi brat Chazz postane i najugledniji u svijetu Dvoboja Čudovišta i tako će njihova porodica postati najmoćnija u svijetu. Tokom prve sezone oni postignu dogovor sa Kaibom da ukoliko njihov brat pobjedi u dvoboju protiv najjačeg igrača na akademiji da će im on prodati akademiju.Chazz je za to vrijeme boravio na Sjevernoj akademiji i pokušao je da vrati slavu na staroj akademiji tako što je doveo gomilu navijača sa Sjeverne akademije. Njegova braća vrše pritisak na njega, a pošto su smatrali da je njegov špil preslab kupili su gomilu jakih karata. Ipak na kraju on izgubi od Jadena, ali od njega uči jednu novu stvar, a to je da se dvoboj čudovišta igra iz zabave.Poslije toga njih dvojica shvataju što zapravo želi i tada ga ostavljaju na miru iako to nije što su očekivali. Kasnije se pojavljuju tokom borbe sa Skrivenim Čudovištima. Poznato je da igraju Dragon špil.
Harrington Rosewood / Mitsuru Ayanokouji (綾小路 ミツル Ayanokōji Mitsuru?)
Harrington Rosewood u Japanu poznatiji kao Mitsuru Ayanokouji (綾小路ミツル, Ayanokōji Mitsuru) jeste profesionalni igrač tenisa i kapiten akademijske ekipe u tenisu.Potiče iz bogate porodice, a otac mu je vlasnik ugledne kompanije.Kada Jaden nesretnim slučajem zamalo pogodi loptom u Alexis, Harrington je spašava, ali lopta odleti u Dr. Crovlerovo oko. Neprestano se udvara Alexis. Jasmine i Mindy saznaju sve o njemu i nagovrajaju Alexis da bude s njim, što ona odbija. Harrington se bori s Jadenom za to ko će postati Alexisin zaručnik. Jaden pobjeđuje, ali on nezna što znači biti zaručnik na što mu Alexis kaže dobar prijatelj.On plače za Alexis, ali na kraju kaže da mu je Mindy dala svoj broj. Njegov špil je uglavnom o tenisu.
Mr. Huffington / Kumazo Maeda (前田 熊蔵 Maeda Kumazō?)
Mr. Huffington (Gospodin Huffington) u Japanu poznat kao Kumazo Maeda (前田熊蔵, Maeda Kumazō) je Chumlijev otac.On je vlasnik tvornice ljutog sosa i poznati igrač Dvoboj čudovišta.On u prvoj sezoni dolazi po Čamlija na Akademiju Dvoboja pošto shvata da mu je sin loš borac i da treba raditi u njegovoj tvornici.Kako bi Čamli dokazao suprotno i kako bi ostao on izaziva oca na dvoboj.Iako je Čamli bio pred vratima pobjede otac ga ipak pobjeđuje.Njegov otac je na noć prije odlazio na svjež zrak i čuo razgovor između Džejdena,Sajrusa i Čamlija koji su mu dali karte sa kojima je skoro pobjedio i tada on shvata da je tu našao prijatelje.Ujutro kada su trebali otići sa akademije Čamli dolazi na pristanište, ali tu ne nalazi oca nego samo pismo u kojem stoji da je njegov otac shvatio da nije važno samo učenje nego i prijatelji.Njegove poznatije karte su: Flippin the table, Dizzy Tiger i Dizzy Angel
Pierre the Gambler / Mitsuo (ミツオ Mitsuo?)
Wheeler / SAL (Saru SAL?)
Wheeler u Japanu poznat kao SAL (Super Animal Learning/Super pametna životinja), je majmun koji je modificarn u labaratoriju za igranje Dvoboja čudovišta.Pošto je u labaratoriju bio kažnjavan iglama za svaku grešku koju je napravio on bježi prema džungli svom pravom domu.On krade djevojčicu Jasmine Alexsinu prijateljicu.Jaden ga izaziva na dvoboj, ali uslov je da ukoliko pobjedi mora pustiti Jasmine.U toku dvoboja dolaze čuvari labaratorija koji ga žele uspavati i vratiti, ali Jaden ih zamoli da završe dvoboj.U međuvremenu dolazi i profesor Banner koji pomaže Jadenu.Pošto Wheeler ima mnogo kibernetičkih dodataku uz sebe može čak i pričati.Na kraju dvoboja Jaden ugleda majmune koji su ih cijelo vrijeme promatrali i shvaća zašto je Wheeler pobjegao.On uništava njegove kibernetičke dodatke, ali ipak mu ostavlja Duel Disk i poziva ga da odigraju još koji dvoboj ponekada.Wheeler igra Monkey špil koji sadrži karte kao Acrobat Monkey i Berserk Gorilla.

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

Alice (アリス Arisu?)
Alice ili Arisu 「アリス, Arisu」je duh lutke koja je pobjegla iz Akademije Dvoboja. Pretvara se da je nova studentica.Tirano se zaljubljuje u nju, a Bastion počne sumnjati kako mu je poznata. Jaden nađe Bastiona usred noći u šumi, a pored njega i Tirana. Tada se bori protiv lutke i pobijedi.Ona se vraća na Akademiju i ponovo postaje obična lutkica.
The D / Kyle Jables (DD Dī Dī?)
Doctor Collector (ドクター・コレクター Dokutā Korekutā?)
Franz (フランツ Furantsu?)

GX Pro League duelists[uredi | uredi izvor]

Elroy Prescott / Sombre Guerrero (サンブレ・ゲレロ Sanbure Gerero?)
Gelgo (ゲルゴ Gerugo?)
Maitre' D / Sommelier Parker (ソムリエ・パーカー Somurie Pākā?)
Mathmatica (マティマティカ Mattimatika?)
Linda / Lindo (リンド Rindo?)
Lucien Grimley / Ikaku Tachibana (橘 一角 Tachibana Ikaku?)
Missy / Ran Kochou (胡蝶 蘭 Kochō Ran?)
Missy u Japanu poznata kao Ran Kochou (胡蝶蘭, Kochō Ran) jeste studentica Obeliska. Pojavljuje se na početku druge sezone, kada se bori protiv Syrusa. Ona ga želi pobijediti, jer bi tako otišla u PRO, i upoznala Zanea. Syrus je pobjeđuje i rangira se u Ra. Za vrijeme borbe, Alexis uporno dobacuje komentare za lošu frizuru i odjeću. Missy je zaljubljena u Zanea i tvrdi da su stvoreni jedno za drugo. Njen deck je pun karata insekata od kojih je glavna Incest Princess.
Mr. Shroud / Monkey Saruyama (モンキーサル山 Monkī Saruyama?)
Mad Dog / Inukai (犬飼?)
Orlando / Kabukid (カブキッド Kabukiddo?)
Dr. Eisenstein / Albert Zweinstein (アルバート・ツバインスタイン博士 Arubāto Tsubainshutain Hakase?)
Reginald "Reggie" Van Howell III / Houzan Gokaido (五階堂宝山 Gokaidō Hōzan?)
Reginald Van Howell III u Japanu poznat kao Houzan Gokaido (五階堂宝山, Gokaidō Hōzan) i Elite-kun (エリート君, Erītokun) jeste Obelsik student i najbloje rangirani novajlija na drugoj godini.Otac mu je general, a potiče iz holandske porodice. On izaziva Čeza jer mu je on glavna konkurencija na što Čez pristaje. Njihov dvoboj se završava Čezovom pobjedom. Reginaldov špil se sastoji iz Warrior Deck karata.

Sezona 3[uredi | uredi izvor]

Echo (エコー Ekō?)
Professor Stein / Professor Kouji Satou (佐藤 浩二 / 佐藤先生 Satō Kōji / Satō-sensei?)
Gospodin Stein u Japanu poznat kao Professor Kouji Satou (佐藤浩二, Satō Kōji) je jedan od profesora na Akademiji Dvoboja iako nije spomenuto šta predaje.On je bivši igrač Pro-Lige najčuvenije dvoboj lige na svijetu.Često ruži Džejdena pošto je lijen i tako utiče na ostale studente.Poznato je odigrao par mečeva sa The D-iom i labaratorijski usavršenim majmunom sa sposobnoću igranja dvoboja čudovišta Wheelerom.
Trapper / Giese Hunt (ギース・ハント Gīsu Hanto?)

Sezona 4[uredi | uredi izvor]

Yusuke Fujiwara (藤原 優介 Fujiwara Yūsuke?)
Trueman (トゥルーマン Turūman?)
Makoto Inotsume (猪爪 誠 Inotsume Makoto?)

Senrigan Group[uredi | uredi izvor]

Mike (マイク Maiku?)
Tsutomu (ツトム?)
Taigo Sorano (空野 大悟 Sorano Taigo?)
Tagio Sorano je najviše rangirani Obelisk na drugoj godini Akademije. On se bori protiv Džejdena i izgubi. Nakon dvoboja njegovo tijelo obuzme Trueman i njegovo tijelo je iskorišteno da bi se odbranili učenici sa Akademije. Tagio igra Horus deck.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Yu-Gi-Oh! GX. Epizoda #127. 14. mart 2006.
  2. ^ Yu-Gi-Oh! GX. Epizoda #130. 4. april 2007.