Zarah Leander

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zarah Leander
Rođenje (1907-03-15) 15. mart 1907.
Karlstad, Švedska
Smrt23. juni 1981(1981-06-23) (74 godine)
Stockholm, Švedska

Zarah Leander (15. mart 1907. – 23. juni 1981.) je bila švedska glumica i pjevačica. Rođena je kao Zarah Stina Hedberg u Karlstadu, a umrla u Stockholmu. Njena karijera u vrijeme Trećeg rajha je bila kritizirana. Ironično njeni djed i baka su bili Židovi.

Iako je još kao mala učila svirati violinu i klavir i nastupala na pozornici još sa 6 godina, Zarah se u toku svog života posvetila i drugim stvarima. Još kao tinejdžerka provela je dvije godine u Rigi(1922–1924) gdje je naučila tada vodeći svjetski jezik, Njemački. Počela je raditi kao sekretarica i udala se za Nils Leander (1926) s kojim je imala dvoje djece. Međutim 1929 se amaterski uključila u putujući kabare Ernst Rolfa i prvi put pjevala "Vill ni se en stjärna" (Da li želiš vidjeti zvijezdu) koja je uskoro postala njena glavna pjesma po kojoj je svugdje bila prepoznatljiva.

1930 je snimila svoju prvu ploču i igrala u filmu. Već 1931 se snažno probila u svijetu slavnih ulogom u opereti Franz Lehara Sretna udovica. Ubrzo su stigle i ponude iz Evrope i Hollywooda. Ona se odlučila za internacionalnu karijeru na Evropskom kontinentu uprkos nestabilnoj političkoj situaciji, i kao majka dvoje školaraca odbila se preseliti u Ameriku, (Već tada je bila razvedena).

Nakon 1936. potisala je ugovor sa UFA-om u Berlinu i kao njihova glavna zvijezda učestvovala je u deset filmova koji su većinom doprinosili prpagandi Trećeg Rajha. Ali Zarah se uopće nije družila sa vodećim predstavnicima Nazi partije niti preuzela neku od zvaničnih dužnosti u ovoj partiji kao što su to mnoge zvijezde radile.

Njen zadnji film u nacističkoj Njemačkoj je doživio premijeru 3 marta 1943. Njena vila u elitnom dijelu Berlina je bila zahvaćena udarom vjetra što ju je uništilo. Tada su Nijemci počeli vršiti pritisak na Zarah da primi njemačko državljanstvo, ali Zarah je prekinula svoj ugovor sa UFAom i vratila se u Švedsku.

Nakon razrješenje bitke za Staljingrad 1943, Švedska koja je za vrijem rata bila neutralna počela je kritikovati Njemačku. Zarah Leander, koja je bila isuviše usko vezana za nacističku propagandu bila je također kritikovana. Iako je uspjela naći uloge i na Švedskim pozornicama, nakon rata se ipak vratila u Njemačku i Austriju gdje je igrala u mjuziklima i davala koncerte. Nikada više nije stekla staru popularnost.

2003. bronzana statua je podignuta u njenom rodnom gradu Karlstad ispred Opera house of Värmland gdje je Zarah zapošela svoju karijeru.