Zastava Španije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Španska zastava

Zastava Španije simbolizira špansku naciju. Ona je simbol njenog suvereniteta, nezavisnosti, jedinstvenosti i cjelovitosti te predstavlja najviše vrijednosti izražene u španskom ustavu.

Konačni, današnji izgled španska zastava je dobila 1981. godine, kada je donesen Zakon o grbu (5. oktobra 1981.) kojim je konačno definisan izgled nacionalnog grba.

Izgled španske zastave definisan je prije svega španskim ustavom, zatim Zakonom kojim se reguliše korištenje zastave Španije i drugih zastava i simbola (od 28. oktobra 1981.) te drugim propisima.

Španska zastava sastoji se o tri horizontalne pruge: crvene, žute i crvene. Žuta pruga je dvostruke širine od crvenih. Omjer širine i dužine zastave je 2 : 3. Na žutoj pruzi može se inkorporirati grb Španije, tako da on nalazi na lijevoj strani žute pruge (gledajući zastavu sprijeda). Grb se mora uvijek nalazi na zastavama koje su izvješene na zgradama ustavnih institucija, zgradama koje koristi centralna vlast te autonomne vlasti, vojska, te zgrada diplomatskih i konzularnih misija Španije u svijetu.