Zastava automobili

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Zastava Automobili)
Zastava automobili
VrstaDioničko društvo
Industrijaautomobilska
Osnovano1955.
Osnivač(i)Prvoslav Raković
SjedišteKragujevac
Ključne osobePrvoslav Raković
Proizvodiautomobili
Neto dobitnema
VlasnikFiat
Zaposleni2500
SloganPet razloga za da
Fusnote / reference
danas Fiat Automobili Srbija

Zastava automobili bio je jugoslavenski, a kasnije srbijanski proizvođač automobila. Nije nikad radio automobile samostalno nego je koristio licencu od Fiata. Nakon što je ukinuta pred kraj 2008, sljedeće godine kompanija je preimenovana u Fiat Automobili Srbija (FAS).

Historija[uredi | uredi izvor]

Prije Zastave[uredi | uredi izvor]

U radionici u Kragujevcu 1940. montirano je 300 vozila marke Chevrolet. Tradicija je nastavljena odmah poslije rata.

Godine 1953. u pogonima tadašnjeg Zavoda "Crvena zastava" počela je montaža 160 primjeraka automobila Jeep Willys, a time i sam nastanak automobilske industrije, u čijim je pogonima do danas napravljeno više od 4,2 miliona automobila. Godinu kasnije s proizvodnih traka počele su silaziti i Fiatove Campagnole, na osnovu licence za proizvodnju modela italijanske fabrike.

Zastava 750[uredi | uredi izvor]

Intenzivna proizvodnja automobila u Kragujevci počinje u jesen 1956. Tada je nakon proširenjima ugovora s Fiatom iz kragujevačke fabrike po licenci Fiata, počeo se proizvoditi model Zastava 750, poznatiji kao fićo. Proizvodnja ovog model trajala je do 1985. i u tih 30 godina napravljeno je više od 920.000 primjeraka. U Jugoslaviji je jedna klasa u autoutrkama u kojoj su se nadmetali ti automobili nazvana "Nacionalna klasa".

Zastava 1300[uredi | uredi izvor]

Zastava 1300, kao savremeniji je bio simbol luksuza. Kao i svi ostali modeli, bio plod saradnje s Fiatom. Proizvodnja je počela 1961. i trajala je do 1979, do kada je s proizvodnih traka sišlo približno 200.000 primjeraka tog modela.

Sa Zastavinih traka u tom periodu sišlo je još nekoliko modela, ali u manjim serijama, kao što su Zastava 125 i Zastava 126.

Zastava 101/128[uredi | uredi izvor]

Novo poglavlje u istoriji Zastave počelo je 1971, kada je počela proizvodnja modela Zastava 101, nazvan stojadin, a devet godina kasnije pridružuje mu se model Zastava 128, poznatiji kao osmica. Ustvari, to su dvije karoserijske verzije istog modela, ali im pripada primat najprodavanijih modela u Zastavinoj porodici s 1,3 miliona automobila

Yugo[uredi | uredi izvor]

Otprilike u isto vrijeme kada je počela proizvodnja modela 128, iz proizvodnih pogona Zastave na tržište je stigla nova "nacionalna klasa" Zastava Yugo. Koliko je ovaj model postao prepoznatljiv govori podatak da svi modeli nakon 1988. nose to ime.

Yugo Florida[uredi | uredi izvor]

Godine 1987. u pogonima Zastave zajedničkim radom Zastavinih inženjera i italijanskog dizajnera Giorgetta Giugiaro nastao je Yugo Florida, koji je bio moderan automobil za svoje vrijeme.

Kako je tekao razvoj Zastave možda najbolje govori podatak da je milioniti automobil proizveden 1975, 22 godine poslije početka proizvodnje automobila u Kragujevcu, a dvomilioniti šest godina kasnije.

Zastava je najveći proizvođač automobila na prostoru bivše Jugoslavije koji je uspio plasirati svoje automobile i na tržište Sjeverne i Južne Amerike

Yugo je od 1985. prodavan i na tržištu SAD-a, gdje su prodavači umjeli predstaviti taj automobil na veoma zanimljive načine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Galerija[uredi | uredi izvor]