Zastava Dominikanske Republike

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Državna i ratna zastava Dominikanske republike
Civilna zastava Dominikanske republike

Zastava Dominikanske Republike se sastoji od centriranog bijelog krsta koji se proteže do rubova zastave i dijeli ja na četiri pravougaonika crvene i plave boje raspoređene unakrsno. Na državnoj zastavi na centru krsta se nalazi grb Dominikanske republike koji se sastoji od štita, lovorove grančice sa lijeve strane, i palminog lista sa desne. Iznad grba u plavoj vrpci se nalazi ispisan državni moto: Dios, Patria, Libertad (Bog, Domovina, Sloboda). Ispod štita na crvenoj vrpci je ispisano República Dominicana. Na centru štita podržana sa tri koplja sa očnih strana nalazi se otvorena Biblija iznad koje je mali krst. Smatra se da je Biblija otvorena na Evanđelje Jovana 8:32 koje glasi "Istina će te osloboditi"