Zastava Etiopije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava Etiopije
Zastava iz 1975 koja se i danas može vidjeti u ovj zemlji

Zastava Etiopije je usvojena 6. februara 1996. Na njoj su boje Afričke jedinstvenosti - crvena, zelena i žuta koje su korištenene i na zastavi Etiopije iz 1897. A čak i prije toga su se koristile na zastavi Etiopskog carstva Solomonske dinastije, na početki 19. vijeka. Redosljed boja se mijenjao a amblem je dodan 1996.

Simbolika boja je tumačena na nakoliko načina. Najčešće je crvena simbol moći Afrike i krvi proljevene za odbranu zemlje, žuta mira i harmonije među Etiopijskim različitim etničkim grupama, a zelena po svim tumačenjim simbolizuje plodnost zemlje. I ostale Afričke zemlje su po sticanju nezavisnosti usvajale ove boje pa su one poznate i kao Pan-Afričke boje

Prije 1996, a i danas se ponekad može vidjeti verzija zastave bez grba. Na zastavi su se uvijek zadržavale ove boje iako je često dolazilo do promijena grba. Danas se na zastavi nalazi grb sa zvijezdom petokrakom i zrakama koje on zrači. Zvijezda petokraka je žute boje na plavom krugu koji prelazi na zelene i crvene pruge. Zvijezda svjedoči Etiopsku sjajnu budućnost a zrake koje ona ispušta vjerovatno predstavljaju jednakost svih ljudi u Etiopiji.