Zastava Federacije Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Trenutna zastava Federacije Bosne i Hercegovine
Zastava Federacije Bosne i Hercegovine do 2007. godine

Zastava Federacije Bosne i Hercegovine ima izgled zastave Bosne i Hercegovine od 2007. godine kada je stara zastava promijenjena zbog neusklađenosti sa Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije iz Aneksa I Ustava Bosne i Hercegovine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Stara zastava je imala kompromisni dizajn između bošnjačkih i hrvatskih simbola. Zelena i crvena pruga simboliziraju dva naroda, kao i dva štitića u grbu. Plavo polje grba s deset bijelih šestokrakih zvijezda predstavlja federaciju sastavljenu od deset kantona. Bijelo polje zastave trostruko je šire od crvenog i zelenog, tako da je zapravo kvadratno.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 31. marta 2006 donio odluku da se ova zastava mora promijeniti u roku od šest mjeseci. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je objavio rješenje koje je stupilo na snagu 15. juna 2007. godine objavljivanjem u "Službenom glasniku BiH 45/07". Ovakva odluka je uslijedila, jer je zaključeno da grb i zastava Federacije BiH, nisu u skladu sa Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije iz Aneksa I na Ustav Bosne i Hercegovine.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Službeni glasnik BiH, broj: 45/07 od 15.06.2007, str. 5284-5286