Zastava i grb Guernseyja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Zastava Guernseyja)
Zastava Guernseyja

Zastava Guernseyja usvojena je 1985. i sastoji se iz crvenog krsta svetog Đorđa i dodatnog zlatnog krsta u sredini. Izmjena zastave predložena je da bi se izbjegla učestala zabuna Guernseyja s Engleskom na sportskim takmičenjima, budući da su koristili istu zastavu.[1] Dizajnirao ju je Guernsey Flag Investigation Committee (bosanski: Komitet za istraživanje gernzijske zastave) kojim je predvodio zamjenski ovršitelj Graham Dorey, te je po prvi put došao na ostrvo 15. februara 1985. Zlatni krst na zastavi predstavlja Vilima I Osvajača, koga je Vilim navodno također imao na svojoj zastavi u bici kod Hastingsa, te mu je samu zastavu poklonio Papa Aleksandar II.[2] Crvena zastava sa krstom se koristi kao civilna, odnosno zastava trgovačke mornarice.

Historijske zastave[uredi | uredi izvor]

Prethodna zastava Guernseyja bio je krst svetog Đorđa. Guernseyju je bilo dopušteno da ga koristi za zastavu 1936. godine. Međutim, postoje dokazi za moguće postojanje prethodne zastave Guernseyja koja se koristila sredinom 19. vijeka. Ova zastava imala je isti krst kao i Engleska u to doba, ali je iza krsta sadržavala plave i bijele kvadratiće kao i zastavu Ujedinjenog Kraljevstva (još poznata kao "Union Jack") u gornjem lijevom uglu. Međutim, detalji i službena upotreba zastave nisu sigurni.[3]

Grb Guernseyja

Grb[uredi | uredi izvor]

Grb Guernseyja službeni je simbol ostrva Guernsey u La Mancheu. Čini ga crveni štit s tri zlatna lava u prolazu, a iznad štita nalazi se mali buket lišća. Grb je vrlo sličan normandskom, džerzijskom i engleskom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Le Conte, David, Designing the Flag, Review of the Guernsey Society, Spring 1996, Vol LII No 1
  2. ^ Nicolls, Bruce, A New Flag for Guernsey, Review of the Guernsey Society, Winter 1985, Vol XLI No 3
  3. ^ "Bailiwick of Guernsey, Channel Islands". crwflags.com. Pristupljeno 20. 6. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]