Zastave kantona Federacije Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ovo je spisak zastava kantona Federacije Bosne i Hercegovine.

Unsko-sanski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Unsko-sanskog kantona

Zastava Unsko-sanskog kantona je trobojnica prema bojama iz grba, sada s prugama jednake širine i plavom na vrhu. Grb je pomaknut prema koplju zbog bolje vidljivosti na vijorećoj zastavi.

Posavski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Posavskog kantona

Zastava Posavskog kantona je crveno-bijelo-zelena vodoravna trobojnica traka nejednakih širina (42+42+16). Grb je smješten u sredinu zastave. Crvena predstavlja Hrvate, zelena Bošnjake, a bijela mir među njima. U grbu se koriste šahovnica, kao simbol hrvatskog naroda, 2 zlatna ljiljana kao simbol bošnjačkog naroda i u donjem rubu simbol rijeke Save.

Tuzlanski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Tuzlanskog kantona

Zastava Tuzlanskog kantona prikazuje plavo nebo sa zvijezdama iznad zelenog, crnog i bijelog zakrivljenog polja koji predstavljaju vegetaciju te rudno bogatstvo kraja ugalj i so.

Zeničko-dobojski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Zeničko-dobojskog kantona

Zastava Zeničko-dobojskog kantona je trobojna, zeleno-bijelo-crvena, s bijelom trakom dvostruke širine i s grbom u njoj koji dotiče ostale dvije trake. Grb je u plavom polju zlatna kruna dinastije Kotromanići iznad deset srebrnih šestokrakih zvijezda poredanih u krug.

Bosansko-podrinjski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Bosansko-podrinjskog kantona

Zastava Bosansko-podrinjskog kantona je plavo-žuta okomito podijeljena dvobojnica s grbom u sredini. Grb je štit po obliku po srednjovjekovnoj bosanskoj tradiciji, okomito raskoljen u žutom s tri plavim obrubljene peterokrake zvijezde, te u plavom zlatni ljiljan iznad pet žutih valovitih linija.

Srednjobosanski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Srednjobosanskog kantona

Zastava Srednjobosanskog kantona je crveno-bijelo-zelena vodoravna trobojnica s bijelom prugom dvostruko širom od obje druge pojedinačno i s grbom u sredini. Grb je vodoravno razdijeljen srebrnim prikazom planina Vranice i Vlašića s tri valovite prave niti ispod, zaglavlje je raskoljeno lijevo u crveno i srebrno s tri šesterokrake zvijezde u liniji, srebrnom u crvenom polju i dvije plave u bijelom, podnžje je raskoljeno desno u srebrno i zeleno s maslinovom grančicom preko oba plavom u srebrnom polju i srebrnom u zelenom.

Hercegovačko-neretvanski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Hercegovačko-neretvanskog kantona

Zastava Hercegovačko-neretvanskog kantona je vodoravno podjeljena u pet pruga: crveno-bijelo-plavo-bijelo-zeleno sa grbom kantona u sredini. Crveno-bijelo-zelene pruge odnose se na Federaciju Bosne i Hercegovine i na bošnjačko-hrvatsku većinu, a plava pruga predstavlja rijeku Neretvu. Deveterokraka zvijezda označava devet općina u kantonu.

Zapadnohercegovački kanton[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kanton Sarajevo[uredi | uredi izvor]

Zastava kantona Sarajevo

Zastava Sarajevskog kantona usvojena je 1999 godine, grb je vertikalno razdjeljen na tamno plavo i bordo crveno, s devet osmerokrakih zlatnih zvijezda koje predstavljaju općine u kantonu, i s bijelom rozetom koja je sastavljena od ukrasa sa sarajevske katedrale, i od alkova sa Svrzine kuće. Zastava je ostala bijela, s grbom u sredini. Okomita zastava je također propisana.

Po članu 3, Zakona o grbu i zastavi Kantona Sarajevo, Zastava Kantona Sarajevo je pravougaona, horizontalna ili vertikalna. Boja zastave je bijela. Proporcije zastave su 5:3. Položaj grba na zastavi je centriran.[1]

Kanton 10[uredi | uredi izvor]

Neustavna zastava Kantona 10

Kanton 10 prihvatio je zastavu posve jednaku zastavi Hrvatske Republike Herceg-Bosne, iako ta zastava predstavlja samo jedan narod kantona. Zastava Herceg-Bosne zapravo je varijacija hrvatske zastave. Razlikuje se samo u grbu, koji je opet samo varijacija hrvatskog grba, na malo drugačijem štitu i sa zlatnim tropletom u vrhu.

Odlukom Ustavnog suda Federacije od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998. proglašena je neustavnom i poništena. Ustavni sud presudio je protiv takvog rješenja, zajedno s odlukom o neustavnosti imena (Hercegbosanska županija) kantona (budući da nijedan njegov dio ne uključuje područje Hercegovine). Novo ime i novi simboli trebali bi se usvojiti, ali do danas nije učinjen nikakav korak kantonalnih vlasti u tom smislu.

Reference[uredi | uredi izvor]