Zastava M19

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zastava M19
Upotreba
U službi2020 - do danas
Korisnici Srbija
Proizvodnja
Proizvođač"Zastava oružje" Kragujevac
Opis oružja
Dužina cijevi254 mm i 415 mm
Kalibar6.5x39 mm SAD i 7.62x39 mm Rusija
Spremnik municije30, 25 i 20 metaka

Zastava M19 je modularna 6,5/7,62 mm višenamjenska automatska puška, koju je razvila fabrika "Zastava oružje" iz Kragujevca, u Srbiji, usvojena je u naoružanje Vojske Srbije 2020. godine.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Modularna puška M19, konstruisana je na dobro provјerenom Kalašnjikov principu, u kalibru 6,5 x 39 mm Grendel ili 7,62 x 39 mm. Funkcioniše na principu pozajmice barutnih gasova, a sistem bravljenja je rotirajući zatvarač. Pouzdanost funkcionisanja u različitim klimatskim i terenskim uslovima je potvrđena strogim metodama ispitivanja u skladu sa vojnim standardima. Temperaturni opseg operativnosti puške je od -30 °C do +50 °C. Modularna puška M19, u zavisnosti od zadatka i potrebe, može koristiti cijevi kalibra 7,62 ili 6,5 mm. Lahku i brzu zamjenu cijevi, bez korišćenja alata i bez rasklapanja puške, omogućava konstrukcija poprečne brave na sanduku. Modularna M19 na brz način može se prilagoditi najrazličitijim borbenim situacijama, jer osim cijevi u različitim kalibrima, u okviru jednog kalibra postoje različite dužine cijevi (254 mm i 415 mm), tako da se u osnovi isto oružje može koristiti kao automat, jurišna puška, lahki puškomitraljez ili DMR (designated marksman rifle). Promjena kalibra puške zahtjeva i promjenu spremnika/okvira, a okviri su jasno obelježeni i uočljivo različiti. Kapacite okvira je 30 metaka za kalibar 7,62 × 39 mm, a za kalibar 6,5 mm okviri su kapaciteta 25 i 20 metaka.

Prateći moderne trendove automatskog oružja, M19 ima integrisanu cijelom dužinom "Picatinny“ šinu sa poklopcem sanduka i gornjom oblogom gasne komore. Na "Picatinny“ šini, zavisno prema taktičkim potrebama, moguće je montirati sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, dok ručica za zapinjanje zatvarača postavljana u poklopcu sanduka (kao na HK 416 modelu) omogućava repetiranje i ljevom i desnom rukom strijelcima. Ručica za zapinjanje ne kreće se sa nosačem zatvarača i zatvaračem i svstava se u Non-reciprocating tipa. Takođe, regulator paljbe se nalazi iznad rukohvata, obostran je i lako dostupan bez izlaženja iz borbenog hvata puške. Položaji regulatora paljbe su ukočeno, poluautomatski i automatski.

Kundak kod M19 je preklopni-teleskopski sa podesivim naslonom za obraz, u dva položaja. Kundak je teleskopski, sa 5 predefinisanih dužina, preklapajući u desnu stranu. Zadnji rukohvat je ergonomski poboljšan i s prednjim rukohvatom omogućava čvršće i stabilnije držanje, posebno prilikom rafalne paljbe. Dugme držača okvira je prošireno čime se olakšava vađenje i zamjena okvira. Ispod kompozitne obloge moguće je montirati nožice, lampu, prednji rukohvat, kao i potcijevni bacač granata 40 mm (BGP-40) sa kojim se mogu gađati ciljevi od 50 do 400 m. Upotrebom BGP 40 mm postiže se efikasna vatrena moć na pojedinačne i grupne ciljeve, lahko oklopljena borbena i neborbena vozila, koristeći dimne granata može se stvoriti dimna zavjesa do 400 m.

Puška nema integrisane mehaničke nišane. M19 ima značajnu povećanu efikasnost dejstva u noćnim uslovima, jer je opremljena termovizijskim nišanom. Osim termalnog nišana, M19 je također opremljena i drugim kompleksnim nišanskim uređajima, kao što su dnevni i refleksni optički nišan. Optičke i optoelektronske uređaje za novu pušku razvila je firma Teleoptik Žiroskopi iz Zemuna. Na pušci je moguće instalirati termovizijski nišan NT-35, refleksni nišan, monokular pasivni MNV-1, refleksni nišan RS-M, optički nišan NO M20 4x32 sa refleksnim nišanom kao dodatkom i pasivni optički nišan POS-11. Na pušku je moguće također montirati dodatak za noćno viđenje, laserski obelježivač cilja i drugo.

Osim toga, na osnovu istovjetnih konstrukcionih rješenja moguće je razviti unaprijeđenu varijantu Zastave M21 u kalibru NATO 5.56 x 45 mm za svjetsko tržište.

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledaj[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]