Zastava Mjanmara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Mjanmara

Zastava Mjanmara je zvanično usvojena 21. oktobra 2010. godine, a zamijenila je dotadašnju socijalističku zastavu koja se koristila od 1974. godine. Pored nove zastave, promijenjeno je i ime države u Savezna republika Mjanmar, što je definisano u novom Ustavu usvojenom 2008. godine. Zastava se sastoji iz tri horizontalna polja, gornjeg žutog, srednjeg zelenog i donjeg crvenog, sa bijelom petokrakom zvijezdom u sredini. Tri boje simboliziraju solidarnost, mir i tišinu, hrabrost i odlučnost.

Stara zastava[uredi | uredi izvor]

Stara zastava Mjanmara

Ranija zastava Mjanmara je usvojena 3. januara 1974 nakon proglašenja socijalističke republike od strane Ne Wina. Zastava se sastoji od crvenog polja sa plavim kvadratom u gornjem lijevom uglu. Unutar njega nalazi se zupčanik sa stabljikom riže. Ti socijalistički simboli predstavljaju radnike i farmere. Zupčanik okružuju 14 petokrakih zvijezda koje predstavljaju administrativne divizije Mianmara. Bijela boja simbolizira čistoću, plava mir i integritet, a crvena hrabrost. Ukinuta je u skladu sa novim, usvojenim Ustavom iz 2008. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]