Zastava NTV

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava NTV
Zastava NTV - VS - 72 BrSO - 03.jpg
ProizvođačZastava TERVO
Produkcija2021–
Klasaterenska vozila
Motor(i)CUMMINS ISF 3.8 S168 EURO 3, turbodizel, 4-taktni, 4-cilindrični, 3.780 cm3
Transmisija(e)ALLISON 2500 SP, šestostepeni automatski
Međuosovinski razmak3.000 mm
Dužina5.350 mm
Širina2.099 mm
Visina2.495 mm
Ukupna težina5.820 kg
Kapacitet goriva120 l

Zastava NTV (novo terensko vozilo) je lahko vojno ne/borbeno terenskog vozilo 4x4 koje je namijenjen za prevoz ljudstva, transport oruđa i materijala ukupne mase do 1,4 tone, kao i vuču oruđa i priključnih sredstava mase do 1,7 tona. Razvili su ga zajednički preduzeće Zastava TERVO iz Kragujevca i Vojno tehnički insitut (VTI) iz Beograda.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Razvoj vozila Zastava NTV 4x4 započeo je kako bi se u Vojsci Srbije zamjenila čitava flota zastarelih vozila, kao što su Pinzgauer, TAM 75/80 i TAM-110, koji vode porijeklo još iz vrijemena JNA i Hladnog rata. Razvijen je u dve verzije 1+2 teretni i 1+8 kombi, a u planu je i razvoj sanitetske varijante, kao i lahko oklopnjene verzije.

Opis vozila[uredi | uredi izvor]

Zastava NTV (1+8).

Zastava Novo terensko vozilo – NTV prijedstavlja višenamjensko funkcionalno vozilo korisne nosivosti 2,5 tone, koje je izuzev motora, mjenjača i nezavisnog sistema vješanja u potpunosti proizvedeno u fabrici Zastava TERVO. Ugrađen je savremeni američki motor marke Cummins ISF 3,8 redni, četvorocilindrični, četvorotaktni, vodom hlađeni, turbo prehranjivan dizel-motor sa hladnjakom usisnog vazduha.

Zastava NTV kamionet (2019)

Kočioni sistem je hidraulički sa disk kočnicama na svim točkovima i ABS uređajem i elektronskom raspodijelom kočnih sila. Upravljački mehanizam je hidraulički sa servo dejstvom. Automatski mjenjač američke firme Alison, kao i dvostepeni razvodnik pogona sa hidrodinamičkim prijetvaračem obrtnog momenta. Sistem nezavisnog oslanjanja vozila pruža optimalne vučno-dinamičke karakteristike pri kretanju na terenu, kao i povećanu udobnost pri kretanju na putevima sa savremenim kolovozima. Dimenzije i masa vozila su takve da pružaju mogućnost ugradnje dodatnog tereta u vozilo u smislu balističke zaštite, turele sa naoružanjem, kao i razne opto-elektronske sprave i uređaje.

Također pogledaj[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]