Zastava i grb Guernseya

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Zastava Guernseya

Zastava Guernseya je usvojena 1985. godine i sastoji se iz crvenog krsta Svetog Đorđa i dodatnog zlatnog krsta u sredini. Izmjena zastave je predložena kako bi se izbjegla učestala zabuna Guernseya sa Engleskom na sportskim takmičenjima, pošto su koristili istu zastavu.[1] Dizajnirao ju je Guernsey Flag Investigation Committee (bos. Komitet za istraživanje Guernseyjeve zastave) kojim je predvodio zamjenski ovršitelj Graham Dorey, te je po prvi put došao na ostrvo 15. februara 1985. godine. Zlatni krst na zastavi predstavlja Vilima I Osvajača, koga je Vilim navodno također imao na svojoj zastavi u bitci kod Hastingsa, te mu je samu zastavu poklonio Papa Aleksandar II.[2] Crvena zastava sa krstom se koristi kao civilna, odnosno zastava trgovačke mornarice.

Historijske zastave[uredi | uredi izvor]

Prethodna zastava Guernseya je bio krst Svetog Đorđa. Guernseyu je bilo dopušteno da ga koristi za zastavu 1936. godine. Međutim, postoje dokazi za moguće postojanje prethodne zastave Guernseya koja se koristila sredinom 19. vijeka. Ova zastave je također sadržavala istoimeni krst kao i Engleska u to vrijeme, ali je iza krsta sadržavala plave i bijele kockice kao i zastavu Ujedinjenog Kraljevstva (još poznata kao "Union Jack") u gornjem lijevom uglu. Međutim, detalji i službeno korištenje zastave nisu sigurni.[3]

Grb Guernseya

Grb[uredi | uredi izvor]

Grb Guernseya službeni je simbol ostrva Guernsey u La Mancheu. Čini ga crveni štit sa tri zlatna lava u prolazu, a iznad štita je mali buket lišća. Grb je vrlo sličan normandskom, jerseyskom i engleskom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Le Conte, David, Designing the Flag, Review of the Guernsey Society, Spring 1996, Vol LII No 1
  2. ^ Nicolls, Bruce, A New Flag for Guernsey, Review of the Guernsey Society, Winter 1985, Vol XLI No 3
  3. ^ "Bailiwick of Guernsey, Channel Islands". crwflags.com. Pristupljeno 20. 6. 2015. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]