Zatvorenost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zatvorenost (engleski: encapsulation) je način dizajniranja po kojem je implementacija potpuno skrivena od klijenta, tzv. crna kutija (engleski: black box). U objektno orijentiranom programiranju to je način dizajniranja klasa gdje je lokalna data klasa i njihov način mijenjanja sakrivena i nevidljiva kroz interfejs klase. Razlog za zatvorenost u programiranju je umanjena ovisnost između dijelova koda unutar programa.

U pravilu, svaka metoda ili funkcija bi trebala biti potpuno zatvorena, tako da klijent metode nevidi kako je metoda implementirana. To znači da ako se implementacija unutar metode promjeni, klijent te metode se nemora mijenjati.